PET De Lux: Μια ακριβή αναγέννηση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή

PET De Lux: Μια ακριβή αναγέννηση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Facebook Twitter
Ο Σουηδός σχεδιαστής Love Hultén παρουσιάζει μια εντυπωσιακή αναβίωση του PET 2001, τον πρώτο all-in-one υπολογιστή της Commodore που κυκλοφόρησε το 1977.
0

Το Commodore PET (Personal Electronic Transactor) ήταν μια σειρά οικιακών / προσωπικών υπολογιστών που κατασκευάστηκαν από την Commodore International το 1977. Ένας κορυφαίο μοντέλο στις εκπαιδευτικές αγορές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν ο πρώτος πλήρης λειτουργικός υπολογιστής της Commodore και αποτέλεσε τη βάση για ολόκληρη τη γραμμή παραγωγής των 8 μπιτ μοντέλων που ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου του Commodore 64. Το πρώτο μοντέλο, το οποίο ονομάστηκε PET 2001, παρουσιάστηκε στο κοινό κατά τη διάρκεια του Winter Consumer Electronics Show το 1977.

Ο σύγχρονος υπολογιστής που κρύβει μέσα του το PET De Lux χτίζει μια απίστευτη γέφυρα που ενώνει την ιστορία με την εξέλιξη των υπολογιστών.

PET De Lux: Μια ακριβή αναγέννηση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Facebook Twitter
Το PET De Lux μοιάζει σαν φόρος τιμής στον Commodore PET 2001, σήμερα φτιαγμένoς αποκλειστικά στο χέρι από ξύλο αμερικανικής καρυδιάς.

Το ΡΕΤ 2001 ήταν το πρώτο μοντέλο οικιακού και προσωπικού υπολογιστή που διέθετε όλα-σε-μια συσκευή, το οποίο λανσαρίστηκε ποτέ στην αγορά. Μια νέα έκδοσή αυτού του θρυλικού μοντέλου, το PET De Lux μοιάζει σαν φόρος τιμής στον παλιό εκείνο υπολογιστή, σήμερα φτιαγμένος αποκλειστικά στο χέρι από ξύλο αμερικανικής καρυδιάς.

Η εμφάνιση είναι πιστή στο πρωτότυπο μοντέλο, με κασετόφωνο, πληκτρολόγιο και οθόνη, με την μόνη διαφορά ότι μέσα του κρύβει έναν μοντέρνο υπολογιστή ο οποίος τρέχει emulators των Commodore 64, NES κ.ά. και τα οποία με την σειρά τους επιτρέπουν χιλιάδες παιχνίδια περασμένων δεκαετιών. Συνοδεύεται από δύο custom ασύρματα τηλεχειριστήρια εμπνευσμένα από το κλασικό TAC-2 joystick.

 

PET De Lux: Μια ακριβή αναγέννηση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Facebook Twitter
Στην αγορά των οικιακών υπολογιστών, η γραμμή ΡΕΤ σύντομα ξεπεράστηκε από μηχανήματα που υποστήριζαν έγχρωμα γραφικά και ήχο υψηλής πιστότητας, όπως το Apple II. Η σημερινή εκδοχή του PET De Lux διαθέτει και έγχρωμα γραφικά και καλύτερο ήχο.

Και ενώ η σχεδιαστική του φόρμα διατηρεί τις γραμμές της αρχικής κληρονομιά της (ειδικά το cliclet πληκτρολόγιο και το κασετόφωνο τα οποία θυμίζουν στους παλαιότερους πώς έτρεχαν κάποτε οι υπολογιστές), ο σύγχρονος υπολογιστής που κρύβει μέσα του το PET De Lux χτίζει μια απίστευτη γέφυρα που ενώνει την ιστορία με την εξέλιξη των υπολογιστών.

Το PET De Lux είναι μια δημιουργία του Σουηδού σχεδιαστή Love Hultén, o οποίος συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική με τη σύγχρονη τεχνολογία, δημιουργώντας μοναδικά αντικείμενα σε μια απροσδόκητη συγχώνευση της μορφής και της λειτουργίας. Παίζοντας με τις προκαταλήψεις για την τέχνη και το σχεδιασμό - τις κοινωνικές, πολιτιστικές και ιστορικές σχέσεις με τα αντικείμενα που μοιραζόμαστε όλοι – αποδομεί κάθε συναινετική σχέση παλαιών θρυλικών μηχανών και γεννά τη νέα τους φόρμα μέσα σε ένα νέο πλαίσιο.

PET De Lux: Μια ακριβή αναγέννηση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Facebook Twitter
Το PET De Lux είναι μια δημιουργία του Σουηδού σχεδιαστή Love Hultén, o οποίος συνδυάζει την παραδοσιακή τεχνική με τη σύγχρονη τεχνολογία, δημιουργώντας μοναδικά αντικείμενα σε μια απροσδόκητη συγχώνευση της μορφής και της λειτουργίας.

Το αποτέλεσμα είναι γνήσιες και ελκυστικές εναλλακτικές παραλλαγές σύγχρονων και μοντέρνων μηχανών που άλλαξαν την πορεία της τεχνολογικής ανάπτυξης, οι οποίες αν μη τι άλλο προσθέτουν μια αναπάντεχη παρουσία στον ψυχρό κόσμο της σημερινής ψηφιακής επικαιρότητας, με απρόβλεπτες λειτουργίες, λεπτή αριστοτεχνία και πάνω απ' όλα, μυστήριο, το οποίο λείπει από την ψηφιακή εποχή.

Με ειδίκευση στη δημιουργία μοναδικών, one-of-a-kind αντικειμένων, o Hultén προσφέρει μια γνήσια και προσωπική εμπειρία σε όλες τις μηχανές που σχεδιάζει εκ νέου. Όλες παράγονται, γυαλίζονται και συναρμολογούνται από τον ίδιο τον Hultén στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Συνήθως, αυτή η μοναδικότητα των μηχανών του είναι και η βασική αιτία των αρκετά υψηλών τιμών του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε όλες τις χειροποίητες δημιουργίες του Love Hultén εδώ.

PET De Lux: Μια ακριβή αναγέννηση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Facebook Twitter
Η χειροποίητη αναβίωση του θρυλικού PET 2001 της Commodore εντυπωσιάζει με τις σχεδιαστικές γραμμές της, αλλά και με τις ικανότητες της να τρέχει «οκτάμπιτα» παιχνίδια και εφαρμογές.
PET De Lux: Μια ακριβή αναγέννηση του πρώτου προσωπικού υπολογιστή Facebook Twitter
Με ειδίκευση στη δημιουργία μοναδικών, one-of-a-kind αντικειμένων, o Hultén προσφέρει μια γνήσια και προσωπική εμπειρία σε όλες τις μηχανές που σχεδιάζει εκ νέου
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM