The Red Strings Club: Μια αφηγηματική κυβερνοπάνκ εμπειρία

The Red Strings Club: Μια αφηγηματική κυβερνοπάνκ εμπειρία Facebook Twitter
Η δύναμή του Red Strings Club κρύβεται στις επιδόσεις και τους διαλόγους των χαρακτήρων του, οι οποίοι θέτουν δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την ελεύθερη βούληση και την κοινωνική τάξη.
0

Το περίφημο Red Strings Club είναι ένα παιχνίδι για τα αξιοθέατα και τους κινδύνους της αυτο-βελτίωσης σε έναν τεχνολογικά εξελιγμένο κόσμο. Είναι εσκεμμένα γεμάτο με σκληρά πίξελ, θυμίζει την επιστημονική φαντασία ων παιχνιδιών της δεκαετίας του '90, όταν ακόμα το αργό rendering δεν μπορούσε να χτίσει υπέροχα γραφικά και τοπία. Βέβαια, για την ιστορία του Red Strings Club ο παίκτης δεν χρειάζεται όμορφα περιβάλλοντα, απλά να ξέρει να χειρίζεται καλά τα νεύρα και την ψυχραιμία του, και να λαμβάνει σωστές αποφάσεις σχετικά με τα οφέλη της τεχνολογίας. 

Το φανταστικό Red Strings Club θέτει σημαντικά ερωτήματα σε μια εποχή που αληθινές εταιρείες υπό την ηγεσία ψυχρών επιχειρηματιών της Silicon Valley διαμορφώνουν τις κοινωνίες μέσω τεχνολογικής χειραγώγησης.

The Red Strings Club: Μια αφηγηματική κυβερνοπάνκ εμπειρία Facebook Twitter
Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές (και θαμώνες του μπαρ) είναι υπάλληλοι της Supercontinent, μιας εταιρείας που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και των ανθρώπων και των μηχανών.

Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας διαδραματίζεται σε ένα υποβρύχιο μπαρ, όπου ο μπάρμαν και οι φίλοι του δουλεύουν μαζί για να «ρίξουν» μια εταιρεία που επιδιώκει να αναμορφώσει τον κόσμο απελευθερώνοντας μια τεχνολογία που ελέγχει τον νου και εμποδίζει την εγκληματική συμπεριφορά. Η νουάρ ατμόσφαιρα του παιχνιδιού δεν είναι κάτι καινούργιο: η βροχή που πέφτει ασταμάτητα, οι πινακίδες από νέον στους εξωτερικούς χώρους και το soundtrack, όλα φέρνουν στο μυαλό το δυστοπικό μοτίβο του Blade Runner. Απλά, η ιστορία της λέσχης Red Strings Club επικεντρώνεται σε ένα ανδροειδές που αγωνίζεται εναντίον της εξουσίας, αλλά βασικά παλεύει με την ταυτότητά του.

Αλλά αυτό το παιχνίδι είναι κάτι περισσότερο από μια συλλογή από κλισέ και τεχνολογικά τρικ: μας παρουσιάζει μια ποικιλία χαρακτήρων, οι οποίοι είναι παγιδευμένοι και τρομοκρατημένοι από τις δικές τους ατέλειες. Και έτσι εγκαθιστούν τροποποιητές της τεχνολογικής συμπεριφοράς στο ίδιο τους το σώμα τους. Αυτοί οι τροποποιητές είναι προϊόντα και διατίθενται στην αγορά από την "κακή" εταιρεία που ονομάζεται Supercontinent, η οποία επίσης κατασκευάζει και τα ανδροειδή.

The Red Strings Club: Μια αφηγηματική κυβερνοπάνκ εμπειρία Facebook Twitter
Ως μπάρμαν, ο παίκτης ανακατεύει κοκτέιλ για όλους τους θαμώνες της λέσχης και ταυτόχρονα προσπαθεί να τους κάνει να μιλήσουν. Για τα πάντα.

Ένα μεγάλο κομμάτι του The Red Strings Club περνάει σε κουτιά διαλόγων, επιλογών, γρήγορων αποφάσεων. Κάθε επιλογή του παίκτη οδηγεί σε διαφορετικά αποτελέσματα. Απλά, το εκπληκτικό είναι ότι ενώ δεν υπάρχει τρόπος να χάσεις από μια λάθος επιλογή ή απόφαση, ο παίκτης έρχεται – αργά ή γρήγορα – αντιμέτωπος με την επίγνωση των ευκαιριών που έχει χάσει, καθώς θα προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες από τους διάφορους χαρακτήρες τπυ παιχνιδιού. Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές (και θαμώνες του μπαρ) είναι υπάλληλοι της Supercontinent, αφοσιωμένοι στην επιτυχία της εταιρείας αλλά και στις δικές τους φιλοδοξίες, αν και κάποιοι μοιάζουν να είναι επιφυλακτικοί για τα κίνητρα του μυστηριώδους ηγέτη της.

The Red Strings Club: Μια αφηγηματική κυβερνοπάνκ εμπειρία Facebook Twitter
Η νουάρ ατμόσφαιρα του παιχνιδιού δεν είναι κάτι καινούργιο: η βροχή που πέφτει ασταμάτητα, οι πινακίδες από νέον στους εξωτερικούς χώρους και το soundtrack, όλα φέρνουν στο μυαλό το δυστοπικό μοτίβο του Blade Runner.

Ως μπάρμαν, ο παίκτης ανακατεύει κοκτέιλ για όλους τους θαμώνες της λέσχης και ταυτόχρονα προσπαθεί να τους κάνει να μιλήσουν. Για τα πάντα. Διάφορα συστατικά πυροδοτούν διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας του καθένα. Το σκηνικό της ιστορίας (και η πλοκή της) μπορεί να θυμίζει θεατρικό του '50 που λέει κάτι για τον μοντέρνο κόσμο, δείχνοντας πάντα (με πνευματώδες στιλ) την κατεύθυνση της αλήθειας. Η δύναμη του παιχνιδιού βρίσκεται στους διαλόγους. Όλοι οι χαρακτήρες κατά βάθος φοβούνται ότι έχουν υποστεί μια πλύση εγκεφάλου από την τεχνολογία, γι' αυτό θέτουν δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με την ελεύθερη βούληση. Σε κάποιο σημείο το ανδροειδές ρωτά τον μπάρμαν εάν αυτή η τεχνολογία μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμη. Αν, για παράδειγμα, μπορεί να εξαλείψει τους βιασμούς, το ρατσιμό ή την απληστία. Γι' αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Ειδικά, όταν ο μεγάλος κακοποιός της ιστορίας είναι ένα σύστημα που θέτει την τεχνολογία ως σωτήρα του εαυτού μας.

 

To Red Strings Club είναι διαθέσιμο στο Steam.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM