The Franz Kafka Videogame

The Franz Kafka Videogame Facebook Twitter
To Τhe Franz Kafka Videogame είναι ένα πρωτότυπο παιχνίδι παζλ και περιπέτειας εμπνευσμένο από τα γραπτά του Φραντς Κάφκα. Είναι διαθέσιμο για iOS και PC.
0

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Φραντς Κάφκα θεωρείται ευρέως (και δικαίως) μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της λογοτεχνείας του 20ου αιώνα. Το έργο του, το οποίο συνδυάζει στοιχεία ρεαλισμού και φαντασίας, τυπικά περιστρέφεται γύρω από απομονωμένους χαρακτήρες που αντιμετωπίζουν παράξενες ή σουρεαλιστικές ή ακατανόητες κοινωνικο-γραφειοκρατικές δυνάμεις, συχνά έχει ερμηνευτεί ως μια τρομακτική διερεύνηση αλλόκοτων θεμάτων, υπαρξιακού άγχους, νοσηρού πανικού, ενοχής και παραλογισμού. Τα πιο γνωστά έργα του θα ήταν σοφό να τα έχετε διαβάσει για να καταλάβετε τι σας περιμένει αφού τα γραπτά του μεγάλου συγγραφέα δίνουν ζωή σε ένα νέο βίντεο παιχνίδι, που όχι μόνο φέρνει το όνομά του, αλλά βασίζεται στη σκέψη και στις εμμονές του Κάφκα.

Καταρχήν, να πούμε ότι το The Franz Kafka Videogame δεν αφορά τον ίδιο τον Κάφκα. Αντ' αυτού, η ιδέα πίσω από το παιχνίδι είναι να μπορέσει να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε (στην πραματικότητα) σε μια υπόθεση (λιγότερο αλλόκοτη και σκοτεινή από τις διάσημες του συγγραφέα) η οποία περιέχει πολλές αναφορές στα έργα του. Η ιστορία του παχνιδιού, λοιπόν, ακολουθεί κάποιον που ονομάζεται «Κ». Αυτός είναι γιατρός. Και υπνωτιστής. Χρησιμοποιεί την ύπνωση για να θεραπεύσει τους ασθενείς του και κάποια στιγμή καταλήγει σε μια (μάλλον) παράλογη περιπέτεια. Η ιστορία μπορεί να φαίνεται περίεργη στην αρχή, αλλά όσο η εξέλιξή της προχωράει, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο παράξενα. Ακριβώς, όπως θα περίμενε κάποιος από ένα αληθινά «Καφκικό» παιχνίδι. Δεν θα συνεχίσω με πολλές λεπτομέρειες για να μην χαλάσει, όχι μόνο η έκπληξη, αλλά και η γενικότερη ατμόσφαιρα που μπορεί να τυλίγει το πιο εξελιγμένο παιχνίδι που έχει σημείο αναφοράς ένα τόσο μεγάλο όνομα. Απλά θα πω ότι κάθε επίπεδο του παιχνιδιού είναι ένα μοναδικό παζλ, το οποίο σας απαλλάσει από την ανάγκη να «σώσετε» την εξέλιξή του, αφού ουσιαστικά θα χειρίζεστε ένα απλό μενού επιλογής επιπέδων. Το μόνο που εσείς έχετε να κάνετε για να προχωρήσετε είναι να βρίσκετε τις λύσεις στα παζλ.

The Franz Kafka Videogame Facebook Twitter

Επιτρέψτε μου μόνο να σας βάλω λίγο στην ατμόσφαιρα του παιχνιδιού χωρίς να καταστρέψω τίποτα: Κάποια στιγμή, ο φτωχός γιατρός «Κ» θα λάβει ένα μήνυμα ότι πρέπει να πάει στην Αμερική. Και για να το κάνει αυτό θα πρέπει να πάρει το τρένο. Το μήνυμα θα το παραλάβει από ένα δύτη, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία, στην πραγματικότητα είναι ήρωας βγαλμένος από άλλο παιχνίδι. Ο «Κ» θα διστάσει. Θα σκεφτεί ότι δεν μπορεί να αφήσει πίσω την αρραβωνιαστικιά του. Kαι ο παραλογισμός, εννοείται ότι δεν σταματάει σε αυτήν την εισαγωγή. Βγαίνει σε όλα τα παζλ και όχι μόνο στο να βρεθεί ο σωστός δρόμος ή να γίνει σωστά μια ύπνωση. Δυστυχώς, δεν μπορείς να μην αναφερθείς σ' αυτό το παιχνίδι, χωρίς να σκέφτεσαι το όνομα που το στοιχειώνει. Όμως, παίζοντάς το, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι κάθε προσέγγιση στον κόσμο του Κάφκα μπορεί να γίνει με πολλούς εναλλακτικούς τρόπους. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο θα μπορούσαν να είχαν σχεδιάσει οι Residents, ειδικά όταν βγαίνει εκείνη η φιγούρα που λέει "Errare Humanum Est" η οποία σημαίνει "Tο πλανάσθαι είναι ανθρώπινον". Ή για παράδειγμα, πιο μετά μπαίνοντας πιο μέσα στην υπόθεση, μου ήρθε στο μυαλό εκείνο το τετράστιχο ποίημα του Ρίτσαρντ Μπρόντιγκαν που έχει τίτλο «Το καπέλο του Κάφκα» και λέει «Με τη βροχή να πέφτει, χειρουργικά πάνω στην οροφή, έφαγα ένα πιάτο παγωτού, που έμοιαζε με το καπέλο του Κάφκα».

Γι' αυτό, λοιπόν, αν στο παιχνίδι βρεθείτε ξαφνικά παγιδευμένοι μπροστά σε έναν μοντέρνο QR κώδικα σκεφθείτε απλά πόσο άρεσαν στον μεγάλο συγγραφέα οι λαβύρινθοι. Θέλω να πω, ότι το παιχνίδι αυτό δεν το έχει γράψει, δεν το έχει σχεδιάσει, δεν το έχει φτιάξει ο ίδιος ο Κάφκα. Πράγμα που σημαίνει πως δεν στοχεύει στο να ζωντανέψει τη ζοφερή ατμόσφαιρά του, αλλά περισσότερο επενδύει στο πικρό χιούμορ του. Δεν είναι μια αρρωστημένη ιστορία, ούτε ένα αριστούργημα τέχνης. Απλά δανείζεται στοιχεία από τους χάρτινους καφκικούς ήρωες και κλείνει πονηρά το μάτι στον κύριο «Κ». Και ύστερα του ψιθυρίζει τρυφερά στο αυτί: «Κι εμείς πολεμάμε με τους ίδιους εφιάλτες. Μόνο που δεν τους παίρνουμε τόσο σοβαρά όσο εσύ».

The Franz Kafka Videogame Facebook Twitter
The Franz Kafka Videogame Facebook Twitter
The Franz Kafka Videogame Facebook Twitter
The Franz Kafka Videogame Facebook Twitter

To παιχνίδι The Franz Kafka Videogame σχεδιάστηκε από την ανεξάρτητη mif2000 και εκδόθηκε από την Daedalic Entertainment για τις πλατφόρμες iOS και PC.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM