Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
25.04.2018
Η ιστορία της μόδας των ’50s στη Vogue με τη φωνή της Σάρα Τζέσικα...
ΣΤΥΛ & ΜΟΔΑ

Η ιστορία της μόδας των ’50s στη Vogue με τη φωνή της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ

Η διάσημη ηθοποιός αφηγείται την μόδα της δεκαετίας του '50 όπως την κατέγραψε η Vogue

 

 

Το περιοδικό Vogue γιορτάζει φέτος τα 125 χρόνια του και στο πλαίσιο αυτό ετοίμασε μια σειρά από βίντεο «5 σημείων» όπου παρουσιάζει την ιστορία της μόδας ανά δεκαετία. Τι αφηγήσεις κάνει η Sarah Jessica Parker. 

 

Τα '50s στη Vogue θα μπορούσαν να περιγράψουν κάλλιστα αναφορές ίσως και μόνο στα καμπυλωτά φρύδια της Jean Patchett ή την λεπτή, χαρακτηριστική μέση της Sunny Harnett, την στιγμή που συγκυρίες και σχεδιαστές της εποχής άλλαζαν όχι μόνο την εμφάνιση των γυναικών, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο της μόδας. 

 

Υψηλή Ραπτική 

 

Ήταν αναμφίβολα η Χρυσή Εποχή της Haute Couture- η περίοδος που οι τότε νέοι ακόμη σχεδιαστές, Christian Dior, Pierre Balmain, Hubert de Givenchy, Cristóbal Balenciaga και Coco Chanel, καθιέρωσαν τους θρύλους της μόδας που αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς. Σε καταχώρηση για τεύχος της Vogue το 1950, ο Irving Penn φωτογράφισε για πρώτη φορά συλλογές υψηλής ραπτικής. Οι εικόνες του, αγνές και ταυτόχρονα γλαφυρές, εξακολουθούν να δείχνουν το δρόμο στο πώς βλέπουμε και εκτιμούμε την τέχνη της μόδας.

 

Σχήμα

 

Αν και υπέρ-θηλυκές και συχνά ωραιοποιημένες, οι τότε επιταγές της μόδας εξαντλούνταν κυρίως στις φόρμες. Δύο σιλουέτες κυριάρχησαν- ο τύπος «κλεψύδρα» με τις πληθωρικές φούστες και τους κορσέδες και τα σύνολα που αγκάλιαζαν σαν γάντι το γυναικείο σώμα, δίνοντας έμφαση σε μια μικροσκοπική μέση- δαχτυλίδι. Αυτοί βέβαια ήταν σωματότυποι που προφανώς και δεν υπήρχαν στη φύση, αλλά «σμιλεύονταν» με την βοήθεια κορσέδων, αλλά και με καλτσοδέτες, «εργαλεία» που οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν για να αναδείξουν τις καμπύλες τους.

 

Δίαιτες

 

Η δίαιτα ήταν ένας ακόμη τρόπος ώστε οι γυναίκες να επιτύχουν το «σχήμα της νέας μόδας». Το περιοδικό ξεκίνησε για πρώτη φορά να προσαρμόζει την εμπορική του Diet X, που πρώτη φορά σύστησε στο κοινό λίγο πριν τα μέσα του αιώνα και να προωθεί παράλληλα προγράμματα διατροφής που περιείχαν το «νέο τυρί cottage», φρούτα όπως το σταφύλι κ.α. Επίσης, συγκέντρωσε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με όνομα «Diet Authority» για να εξετάσει υγιεινούς τρόπους για την απώλεια βάρους. 

 

Συλλογές

 

Κι ενώ η περιφέρεια της μέσης στένευε, η μόδα άρχισε ήδη να εξαπλώνεται. Η εμβέλεια τους κόσμου της μόδας γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη και οι πρώτες οργανωμένες επιδείξεις μόδας άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε Νέα Υόρκη και Ιταλία, με την Vogue να μεταφέρει το κλίμα και από πασαρέλες σε Ισπανία, Βέλγιο και Ιρλανδία. 

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ