Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή ζώα του πλανήτη εξαφανίζεται από τον πόλεμο και τα κινητά τηλέφωνα

Ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή ζώα του πλανήτη εξαφανίζεται από τον πόλεμο και τα κινητά τηλέφωνα Facebook Twitter
0

Οι πληθυσμοί αυτών των υπέροχων ζώων έχουν μειωθεί δραματικά και ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, το 1995, υπήρχαν 17.000 ζώα σήμερα επιβιώνουν μόνο 3.800.


Οι οργανώσεις Wildlife Conservation Society και Fauna & Flora International εκτιμούν πως τα ευρήματά της έκθεσης που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, δικαιολογούν την ανησυχία για τον γορίλα Grauer και θέλουν να τον προσθέσουν στη κόκκινη λίστα των "άκρως απειλούμενων" ειδών της IUCN.

Αυτό το μεγαλύτερο υποείδος του γορίλα συναντάται μόνο στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και φτάνει σε βάρος τα 180 κιλά.


Όμως ο πόλεμος στην περιοχή έχει επηρεάσει δραματικά όλη την άγρια ζωή, παράλληλα με την αύξηση της αποψίλωσης των δασών και ενώ η περιοχή μαστίζεται από αύξηση του παράνομου εμπορίου άγριων ζώων. Αν και η απειλή ξεκίνησε με το ανθρώπινο δράμα του εμφυλίου της Ρουάντα, οι οικολόγοι κατηγορούν επίσης την ανάπτυξη του τομέα της εξόρυξης ενός ορυκτού (coltan) που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κατασκευής των κινητών τηλεφώνων. Τα περισσότερα ορυχεία βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές, κάτι που οδηγεί τους μεταλλωρύχους να κυνηγούν και να σκοτώνουν τους γορίλες. Ένα μόνο ζώο είναι αρκετό για να προσφέρει άφθονη τροφή στις ομάδες και οι γορίλες θεωρούνται εύκολος στόχος καθώς κινούνται κατά ομάδες και δεν απομακρύνονται από τις περιοχές τους.

Υπάρχει όμως και ανθρώπινο κόστος καθώς στις 31 Μαρτίου, ένας φρουρός σκοτώθηκε από ένοπλους αντάρτες σε ενέδρα στο εθνικό πάρκο Kahuzi-Biega, το μόνο σημείο όπου η μελέτη διαπίστωσε οι γορίλες είχαν αυξηθεί σε αριθμό.


Ο Radar Nishuli, επικεφαλής των φυλάκων του πάρκου και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε "Αυτό που έχουμε διαπιστώσει στον τομέα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό" και εξήγησε πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να προστατευτούν όσοι γορίλες έχουν απομείνει. Εκτιμά πως οι φύλακες πρέπει να εφοδιαστούν με καλύτερο εξοπλισμό και να γίνουν περισσότερες οι περιπολίες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια των ζώων. Επιπλέον σημειώνει πως θα πρέπει να γίνει εκστρατεία με ενημέρωση και επαφές με ισχυρούς αξιωματούχους που θα πείσουν τους ντόπιους να πάψουν να κυνηγούν τους γορίλες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM