Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν μόλις αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και αυτό είναι μόνο η αρχή

Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν μόλις αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και αυτό είναι μόνο η αρχή Facebook Twitter
1
Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν μόλις αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και αυτό είναι μόνο η αρχή Facebook Twitter

Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη NASA δείχνουν ένα τεράστιο παγόβουνο να αποκολλάται και να απελευθερώνεται στη θάλασσα.

Η καταγραφή προέρχεται από τον παγετώνα Pine Island στην Ανταρκτική όπου το 2015 είχε σημειωθεί μια ακόμη μεγαλύτερη αποκόλληση. Αυτή τη φορά το τμήμα του πάγου που έσπασε είναι σε έκταση όσο το Μανχάταν (59 τ.χλμ) και το φαινόμενο ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε μεταξύ 26 και 31 Ιανουαρίου.

Κάποιοι επιστήμονες συνδέουν τη νέα αυτή αποκόλληση με το φαινόμενο του 2015 και τη χαρακτηρίζουν ως «μετασεισμό» προκειμένου να δώσουν την ερμηνεία που δείχνει τη σύνδεση των δύο γεγονότων. 

Παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν μόλις αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική και αυτό είναι μόνο η αρχή Facebook Twitter

Ωστόσο η συγκεκριμένη παγοκρηπίδα θεωρείται αρκετά ασταθής και οι επιστήμονες εκτιμούν πως η διάβρωσή της είναι συνεχής από το νερό των ωκεανών που θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση των ωκεανών έχουν συνδεθεί με την υποχώρηση και το λιώσιμο των πάγων του κόσμου.

Οι επιστήμονες ωστόσο εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχοι με ένα άλλο φαινόμενο που εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινότητας και είναι σε εξέλιξη στην παγοκρηπίδα Larsen C την μεγαλύτερη στην Ανταρκτική Χερσόνησο.

Εκεί αναμένεται μέσα σε σύντομα διάστημα να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους διαχωρισμούς με την παγωμένη μάζα που θα απελευθερωθεί να έχει έκταση 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το πάχος του παγόβουνου που θα δημιουργηθεί θα φτάνει σε κάποια σημεία τα 350 μέτρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το φαινόμενο θα οδηγήσει σε παγκόσμια αύξηση της στάθμης της θάλασσας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη διάλυση της παγοκρηπίδας Larsen C. Οι φωτογραφίες π[ου έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα η ΝΑSA ήταν αποκαλυπτικές του μεγέθους του ρήγματος που έχει δημιουργηθεί και μεγαλώνει...>>>

Περιβάλλον
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Περιβάλλον / Τα πιο γαλανά νερά τα έχει μια παραλία στην Αλβανία - Πέντε ελληνικές στη δεκάδα

Πλέον μπορεί κάποιος να δει πού βρίσκεται η παραλία με το πιο γαλάζιο νερό στον κόσμο, χάρη σε έναν νέο κατάλογο που συνέταξε η εταιρεία ενοικίασης πολυτελών κατοικιών CV Villas
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια