Cyberbullying μεταξύ διασημοτήτων: μέθοδοι που κάνουν τα ταμπλόιντς να φαίνονται γατάκια

Cyberbullying μεταξύ διασημοτήτων: μέθοδοι που κάνουν τα ταμπλόιντς να φαίνονται γατάκια Facebook Twitter
Αυτού του είδους το cyberbullying μεταξύ διασημοτήτων δημιουργεί πλέον προβληματισμούς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε άρθρο των “New York Times” δεδομένων και των συμφερόντων που κάθε ένας από αυτούς τους celebrities υποστηρίζει.
0

Όταν οι Καρντάσιαν θέλουν να συζητήσουν ένα οικογενειακό τους θέμα, στρέφονται στο Twitter. Όπως όταν ο Ρομπ Καρντάσιαν θέλησε να εκφράσει ένα παράπονο προς την ετεροθαλή αδελφή του Κάιλι Τζένερ. Μόλις ενημερώθηκε ότι η έγκυος σύντροφος του δεν ήταν καλεσμένη στο baby shower party, το κοινοποίησε στο Twitter και μαζί και το πραγματικό τηλεφωνικό νούμερο της αδελφής του. Αυτό, ίσως να ήταν και το δημοφιλέστερο tweet ενός Καρντάσιαν που δεν τα πάει και τόσο καλά με τα υπόλοιπα μέλη της διάσημης οικογένειας του, ήταν όμως και κάτι άλλο: η συνέχεια μίας επικίνδυνης πρακτικής για να επιλύονται υποθέσεις μέσω των social media με τρόπο που εκθέτει, διαλύει, κατασπαράσσει τον (όποιο διάσημο) στόχο.

Μόνο; Και κάτι ακόμη: εκείνο που στα μάτια του κοινού και των followers μιας διασημότητας μπορεί να φαίνεται ως απλό ξεμπρόστιασμα, επί της ουσίας είναι μία οδυνηρή στρατηγική, που στόχο έχει από τη μία να αχρηστεύσει τους δημοσιοσχεσίτες και τους image makers που έμμισθα στρατεύονται γύρω από μία διασημότητα, από την άλλη να ανακατανείμει την τράπουλα των likes και των followers προς την κατεύθυνση που επιθυμεί αυτός που εξαπολύει την επίθεση.

Πολλοί διάσημοι αποφασίζουν, όχι να λύσουν απλώς τις διαφορές τους, αλλά να επικρατήσουν κάπως έτσι: με "μαχαιριές", κάθε άλλο παρά πισώπλατες, υπονοούμενα, ακόμη και ντοκουμέντα από την προσωπική τους ζωή.

Αυτού του είδους το cyberbullying μεταξύ διασημοτήτων δημιουργεί πλέον προβληματισμούς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και σε άρθρο των “New York Times” δεδομένων και των συμφερόντων που κάθε ένας από αυτούς τους celebrities υποστηρίζει. Γιατί ο λόγος γίνεται για ανθρώπους δεμένους με συμβόλαια πολυεθνικών, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με κάθε τους selfie ή tweet διαφημίζουν την τάδε μάρκα ρούχων ή καλλυντικών επηρεάζοντας την ίδια στιγμή το πλήθος που τους «ακολουθεί», τους στηρίζει (ή τους αποδοκιμάζει) με σχόλια, likes ή καρδούλες στο Instagram.

Δεν πρόκειται, λοιπόν, περί ανώριμων παρορμητικών αντιδράσεων μερικών διάσημων ανθρώπων, αλλά για ένα κανονικό οπλοστάσιο, το οποίο διαθέτει μερικούς αρκετά αποτελεσματικούς – όσο και οδυνηρούς – τρόπους παρενόχλησης – εξευτελισμού, αν θέλει να είναι κανείς ακριβής -, κάτι πολύ περισσότερο από οργανωμένη «κακία» στο Twitter.

Cyberbullying μεταξύ διασημοτήτων: μέθοδοι που κάνουν τα ταμπλόιντς να φαίνονται γατάκια Facebook Twitter
Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τον Τζάστιν Μπίμπερ και τη Σελένα Γκόμεζ, όταν εκείνη μέσω Instagram αποφάσισε να του επιστρέψει τις κατηγορίες περί απιστίας, αναρτώντας φωτογραφίες με τη νέα αγαπημένη του. Κι εκείνος της απάντησε ότι όλα αυτά τα κάνει για να προκαλέσει την προσοχή.

Τηλεφωνική υποκλοπή (με διαδικτυακές προεκτάσεις): Όταν τον περασμένο Ιούλιο η Τέιλορ Σουίφτ αρχικώς συμφωνούσε να τραγουδήσει ένα τραγούδι σε στίχους του Κάνιε Γουέστ και μετά διαφωνούσε για το περιεχόμενο τους (ο λόγος για το τραγούδι “Famous”), προφανώς δεν υπολόγιζε ότι η Κιμ Καρντάσιαν είχε παγιδεύσει την τηλεφωνική τους συνομιλία, την οποία και μετά τη διαφωνία θα δημοσίευε στο Snapchat. Εννοείται ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο και διώκεται ποινικά σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Καλιφόρνια, αλλά η ζημιά, προς την Σουίφτ που είχε «πατήσει» τον λόγο της, είχε γίνει. Ματαίως, επιχείρησε η τραγουδίστρια να εξηγήσει το τι είχε συμβεί μέσα από μακροσκελές μήνυμα της, επίσης στα social media.

That moment when Kanye West secretly records your phone call, then Kim posts it on the Internet.

A photo posted by Taylor Swift (@taylorswift) on

Σεξουαλικός εξευτελισμός: Όταν ο Wiz Khalifa και (ξανά) ο Κάνιε Γουέστ είχαν μία καθόλου κομψή διαφωνία στο Twitter, τότε ήταν που παρενέβη σ' αυτή τη συζήτηση η Amber Rose - η οποία υπήρξε πρώην σύντροφος και των δύο - αφήνοντας υπονοούμενα για τη σεξουαλική της ζωής με τον Γουέστ. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και με τον Τζάστιν Μπίμπερ και τη Σελένα Γκόμεζ, όταν εκείνη μέσω Instagram αποφάσισε να του επιστρέψει τις κατηγορίες περί απιστίας, αναρτώντας φωτογραφίες με τη νέα αγαπημένη του. Αυτό είναι από τα πιο πρόσφατα. Γιατί, ποιος ξεχνά τη διαρροή του sex tape της Κιμ Καρντάσιαν; 

Αναμόχλευση παθών: Όταν συνέβη αυτό που συνέβη ανάμεσα στον Κάνιε Γουέστ και την Τέιλορ Σουίφτ, με την Κιμ Καρντάσιαν να "παγιδεύει" τη συνομιλία της τραγουδίστριας με τον σύζυγο της και να δημοσιεύει τα περί "αθέτησης συμφωνίας" στο Snapchat, η ιστορία δεν έληξε εκεί. Αμέσως, μετά το στρατόπεδο Καρντάσιαν φρόντισε να συσπειρώσει τους φαν, τους followers και τον... πρώην της Σουίφτ (τον Κάλβιν Χάρις), εναντίον της, μέσω των social media φυσικά...  Το hashtag #KimExposedTaylorParty γέμισε από GIF και memes, ενώ η χοντρή πλάκα που το ζεύγος ξεκίνησε εναντίον της τραγουδίστριας έφτασε και μέχρι το να τυπωθεί σχετικό T-Shirt: "Στη μνήμη της Τέιλορ Σουίφτ που αναπαύεται εν ειρήνη, 1989 - 2016", έγραφε το μπλουζάκι. 

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή η οδυνηρή παρέα που εμφανίζεται έτοιμη να κάνει και να πει τα πάντα στα social media, για να επικρατήσει σε ένα περίεργο παιχνίδι εντυπώσεων που ξεπερνά τις δημοσιοσχεσίτικες τακτικές. Πολλοί διάσημοι αποφασίζουν, όχι να λύσουν απλώς τις διαφορές τους, αλλά να επικρατήσουν κάπως έτσι: με "μαχαιριές", κάθε άλλο παρά πισώπλατες, υπονοούμενα, ακόμη και ντοκουμέντα από την προσωπική τους ζωή. Και όλο αυτό πάει πολύ μακριά από τις δημόσιες σχέσεις, τη διαχείριση εικόνας και την αποδόμηση της, μακρύτερα από δύο celebrities που αποφασίζουν δημοσίως να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον... 

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM