Το Pokemon Go σύμφωνα με τους Έλληνες παίκτες του

Το Pokemon Go σύμφωνα με τους Έλληνες παίκτες του Facebook Twitter
2

Αυτό που συμβαίνει τελευταία με το Pokemon Go δεν έχει προηγούμενο. Όλοι ζουν στον πυρετό των διάσημων χαριτωμένων πλασμάτων της Ιαπωνικού κολοσσού παιχνιδιών, Nintento.  Ποτέ ξανά ένα application σε smartphone (δεν μιλάμε καν για ταινία ή σειρά) δεν έχει συνταράξει σε τέτοιο μεγάλο βαθμό ολόκληρο το πλανήτη, ταχύτατα σε λίγες μόνο μέρες από την κυκλοφορία του. 

H Guardian πρόσφατα χαρακτήρισε όλη αυτή την μανία σαν ένα νέο είδος θρησκείας. 

Δεκάδες χιλιάδες - τη στιγμή που μιλάμε μπορεί να φτάνουν και στα εκατομμύρια -  άτομα βγαίνουν στους δρόμους για να το παίξουν ή αν δεν μπορούν να το παίξουν λόγω γεωγραφίας (σε αρκετές χώρες δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη) συζητούν ασταμάτητα για αυτό. Κι αν δεν συζητούν γι’ αυτό, το συναντούν παντού μπροστά τους από τα social media μέχρι στο δρόμο όταν βλέπουν περίεργους περαστικούς να κοιτούν μανιακά το κινητό τους και κάποιο συγκεκριμένο σημείο στην πόλη. Κι αυτό συμβαίνει τις τελευταίες 9 ημέρες μιας και το παιχνίδι κυκλοφόρησε μόλις στις 6 Ιουλίου.

Συνειδητοποίησα τον πανικό πριν από μερικές μέρες όταν διάβασα μια είδηση για μια πιτσιρικά που βρήκε ένα πτώμα σε ένα ποτάμι στην Αμερική αντί για ένα Πόκεμον. Ακούγεται τρομακτικό αλλά ποτέ άλλοτε η πραγματικότητα με τον υπερρεαλισμό των παιχνιδιών δεν έφταναν τόσο κοντά  και μπήκε στην καθημερινή μας ζωή δωρεάν με μια μικρή συσκευή και μια έξοχη και κάπως ριψοκίνδυνη ιδέα.  

Το Pokemon Go σύμφωνα με τους Έλληνες παίκτες του Facebook Twitter
Το Pokemon GO χρησιμοποιεί το σήμα GPS, τους χάρτες της Google και την κάμερα της συσκευής για να αναζητήσεις Pokemon γύρω σου.

Στην Ελλάδα αν και ακόμη η εφαρμογή δεν διατίθεται επίσημα ήδη έχουν αρχίσει να το παίζουν μιας και μπορείς εύκολα να το κατεβάσεις στο κινητό σου – κυρίως στις συσκευές Android. Ακόμη δεν έχουμε μαζικά φαινόμενα με άτομα να ψάχνουν Πόκεμον στο κέντρο της Αθήνας αν και σύντομα διοργανώνονται events και χιλιάδες δείχνουν τον ενδιαφέρον τους να πάνε (Facebook event). Προσωπικά δεν έχω καταφέρει ακόμη να το κατεβάσω (δεν τα πάω και τόσο καλά με το smartpphone μου ή μάλλον φταίει η μάρκα του) αλλά κυριαρχεί στις συζητήσεις που έχω με 30something φίλους σαν το πιο ενδιαφέρον θέμα.

Ρωτήσαμε όμως 4 έμπειρους ήδη παίκτες τι ακριβώς είναι,  πώς παίζεται και φυσικά τις δικές τους εμπειρίες από το παιχνίδι

 

 

Χρήστος Δημουλάς, 28, Λάρισα
Καθηγητής Πληροφορικής, Διαχειριστής της fanpage σελίδας του Pokemon Go Greece, #pokemongogr

Το Pokemon Go είναι ένα καινούργιο ηλεκτρονικό παιχνίδι της Nitendo σε συνεργασία με την Niantic όπου μπορεί κάποιος να παίξει στο κινητό του σε συνεργασία με άλλους. Βασικός στόχος είναι να πιάσεις pokemon όχι μέσω μιας μονότονης διαδικασίας αλλά βγαίνοντας στον πραγματικό κόσμο!

Ο χρήστης δημιουργεί έναν εικονικό χαρακτήρα και μέσω χαρτών που αντιστοιχούν σε τοποθεσίες μέσα στο παιχνίδι μπορεί να μετακινείτε και να βρίσκει Πόκεμον. Μπορεί να παλέψει με άλλους καθώς και να ζητήσει βοήθεια από άλλους παίκτες.

Το παιχνίδι χρησιμοποιεί πραγματικούς χάρτες και δίνει την αίσθηση στον παίκτη ότι παίρνει μέρος σε έναν εικονικό μέρος και περιηγείται. Βέβαια η παλιά φρενίτιδα τον Πόκεμον αναβιώνει ξανά καθώς όλοι λίγο πολύ παίζαμε και θέλαμε ένα πιο ρεαλιστικό παιχνίδι.

Ο συνδυασμός της παλιάς λατρείας τον Πόκεμον σε συνδυασμό με την συνεργασία άλλων παικτών σε εικονικό κόσμο το κάνει πιστεύω μοναδικό. Είναι ένα πολύ εύκολο παιχνίδι και διασκεδαστικό για όλες τις ηλικίες!

Το πιο αστείο πράγμα που μου έχει τύχει είναι στην παραλία που ήμουν για μπάνιο. Μου έβγαλε ειδοποίηση ότι υπάρχει Pokemon κοντά μου, και πήγαινα πάνω-κάτω να το πιάσω και με ρωτούσαν όλοι τι έκανα. Πολλοί που κατάλαβαν τι έκανα έβγαλαν και κείνοι τα κινητά τους για να το βρουν και εκείνοι!

Έχουν αναφερθεί σε κάποια άρθρα στο εξωτερικό πως οι χρήστες πολλές φορές οδηγούνται εκτός δρόμου όταν οδηγούν η σε σημεία που δεν έπρεπε να βρίσκονται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέχουμε και να μην ασχολούμαστε με το κινητό όταν ήμαστε στο τιμόνι.

Το πιο κουφό πράγμα που μου συνέβη. Υπάρχει ένα αντικείμενο που μπορείς να το ενεργοποιήσεις και να μαζευτούν περισσότερα Πόκεμον σε ένα σημείο. Μαζί με τα Πόκεμον μαζεύτηκαν και άλλοι 5-6 παίκτες ώστε να τα συλλέξουν όπου και γνωριστήκαμε!

Μου αρέσει ο Τσάριζαρντ! Δεν παίζω πολύ επειδή δεν προλαβαίνω λόγω δουλειάς. Περίπου 1 ώρα το πολύ. Οι γνωστοί εντυπωσιάζονται όταν τους δείχνεις το παιχνίδι. Στην Ελλάδα αναμένεται σε πολύ λίγο καιρό. Βέβαια όλοι το έχουν προμηθευτεί από εξωτερικές πηγές καθώς το διαδίκτυο είναι γεμάτο με τον τρόπο λήψης σε χώρες που δεν έχουν βγει Προς το παρών το παιχνίδι τα πάει πάρα πολύ καλά και θα αργήσει να χάσει την λάμψη του. Ήμουν σε παραλία και είπα να δοκιμάσω να δω τι Πόκεμον υπάρχουν τριγύρω. Ε, υπήρχαν μόνο Πόκεμον του νερού!

Παύλος Παπαδόπουλος, 25

φοιτητής

To Pokemon Go είναι μια εφαρμογή για κινητά που πιάνεις ότι Pokemon μπορείς να βρεις γύρω σου. Χρησιμοποιείς την κάμερα του κινητού για να τα βρεις και του πετάς Pokeball για να τα πιάσεις. Λειτουργεί με internet και με το σήμα gps. Ξεκινάς ορίζοντας τον χαρακτήρα σου και αφού το κάνεις πιάνεις ένα από τα αρχικά Pokemon, είτε τον Squirtle, είτε τον Bulbasaur, είτε τον Charmander.

Μετά ακολουθείς στο χάρτη τα σημάδια που σου δείχνουν που είναι το πιο κοντινό Pokemon και προσπαθείς να τα πιάσεις όλα! Αυτό είναι άλλωστε το moto του παιχνιδιού: Gotta catch 'em all! Είναι όντως μανία! Οι περισσότεροι ξέρουν τα Pokemon από τα anime και τα παιχνίδια που έχουν βγει. Ίσως επειδή είναι ένα διαφορετικό game από τα συνηθισμένα παιχνίδια για κινητά να έχει ενθουσιάσει τόσο πολύ τον κόσμο. Συνδυάζει τα Pokemon με τα κινητά, που έχουν πια όλοι ένα smartphone, και το ότι είναι δωρεάν.

Όλοι μπορούν να το παίξουν και κυρίως όσοι ξέρουν για τα Pokemon! Είναι επικίνδυνο μόνο αν εκεί που περπατάς κοιτάς για πολλή ώρα την οθόνη του κινητού και όχι το δρόμο. Εκεί ναι θα συμβεί ατύχημα! Το πιο αστείο πράγμα που μου έχει τύχει είναι στην παραλία που ήμουν για μπάνιο. Μου έβγαλε ειδοποίηση ότι υπάρχει Pokemon κοντά μου, και πήγαινα πάνω-κάτω να το πιάσω και με ρωτούσαν όλοι τι έκανα. Πολλοί που κατάλαβαν τι έκανα έβγαλαν και κείνοι τα κινητά τους για να το βρουν και εκείνοι! Το αγαπημένο μου Pokemon είναι το Mew! Είναι από τα πιο δυνατά Pokemon και μπορεί να μάθει όλες τις επιθέσεις.

Εννοείται ήμουν φαν της σειράς.  Κάθε Σαββατοκύριακο έβλεπα τη σειρά στην τηλεόραση και μετά αγόρασα και το παιχνίδι για το GameBoy μου. Έναν καιρό έπαιζα και με τις κάρτες και έκανα τη δική μου συλλογή. Παίζω το Pokemon Go αναλόγως το χρόνο που έχω, μπορεί και μισή ώρα έως και 5 ώρες.

Μερικές φορές όμως με παίρνουν οι φίλοι μου τηλέφωνο ενώ παίζω και αναγκάζομαι να τους το κλείσω γρήγορα και ακούω μουρμούρα μετά. Αλλά όταν το έμαθα και σε κείνους έρχονται μαζί μου όποτε πάω για να παίξω.Ακούγεται ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα έχει βγει και στην Ελλάδα. Ήδη την Τετάρτη βγήκε στην Γερμανία, οπότε δεν αργούμε και εδώ! Δεν το πιστεύω ότι είναι μόδα και θα περάσει επειδή πάντα υπήρχαν fans των pokemon και τώρα που βγήκε σε version για κινητά ίσα, ίσα που θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε αριθμό. Έχω ήδη δει πολλές παρέες να δημιουργούνται και να παίζουν μαζί οπότε θα σπρώχνει ο ένας τον άλλο να συνεχίσουν να παίζουν. Γενικά, προσφέρει διασκέδαση και ευκαιρία γνωριμίας με άλλους παίκτες.

 

 

Μαρία Μιτζέλου, 28, Αθήνα

Προγραμματίστρια

 

Το pokemon go είναι ένα παιχνίδι στο κινητό όπου μπορείς να πιάσεις Πόκεμον και να συνεργάζεσαι με άλλους. Διαθέτεις έναν χαρακτήρα ο οποίος μετακινείτε στο παιχνίδι με τις δικές σου κινήσεις χρησιμοποιώντας το gps. Γύρω σου υπάρχουν Πόκεμον όπου μπορείς να τα πιάσεις, να τα δυναμώσεις και να παλέψεις με άλλους παίκτες. Η μανία οφείλεται σίγουρα στο παλιό παιχνίδι του Gameboy αλλά και στην σειρά που βλέπαμε όλοι μικροί.  Νομίζω ήρθε η στιγμή όπου το παιχνίδι εξελίχτηκε και μας έφερε πάλι κοντά του. Το κάνει μοναδικό η προσομοίωση των κινήσεών σου καθώς σε βάζει στον κόσμο των Πόκεμον.

 

Δεν θα το έλεγα ότι είναι επικίνδυνο αλλά όπως με κάθε παιχνίδι δεν πρέπει να εθιζόμαστε και να κρατάμε ένα μέτρο. Το πιο αστείο που μου έχει συμβεί είναι όταν προσπαθούσα να πιάσω ένα Πόκεμον και δεν μπορούσα να το εντοπίσω με τίποτα στην διαδρομή που έκανα. Με οδηγούσε συνεχώς μέσα σε ένα πολυκατάστημα. Μπήκα μέσα το έπιασα και όταν ήρθε ο υπάλληλος να με ρωτήσει αν θέλω βοήθεια του είπα ότι απλά μπήκα να πιάσω ένα Πόκεμον

 

Φυσικά το αγαπημένο μου είναι ο Πικατσού! Με το Pokemon Μπορείς να ξεφύγεις για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα και να περάσεις ευχάριστα για αρκετές ώρες! Νομίζω ότι παίζω περίπου μισή ώρα, κάθε μέρα. Οι γονείς μου με έχουν βάλει να ψάξω όλο το σπίτι αν έχει Πόκεμον.  Στην Ελλάδα δεν έχει βγει επίσημα αλλά οι σελίδες στο facebook διαθέτουν τον τρόπο.  Κάποια στιγμή θα περάσει σαν μόδα αλλά αυτή τι στιγμή λίγο δύσκολο! Το πιο άκυρο μέρος που το έχω βρει είναι σε εστιατόριο.  Μάλλον θα πεινούσε!

 

 

Σωτήρης Φουσέκας, 26

φοιτητής

Το Pokemon GΟ είναι ένα augmented reality (AR) mobile game που υποστηρίζεται από το Android και το iOS. To AR σημαίνει ότι το παιχνίδι κάνει χρήση γραφικών και real life εικόνων για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στην περίπτωσή μας το Pokemon GO χρησιμοποιεί το σήμα GPS, τους χάρτες της Google και την κάμερα της συσκευής για να αναζητήσεις Pokemon γύρω σου. Είναι της ίδιας περίπου λογικής με το παιχνίδι Ingress που έχει η εταιρεία που το έφτιαξε, η Niantic labs. Χρησιμοποιώντας το gps, τα δεδομένα κινητής (3G, 4G) και την κάμερα του smartphone μετατρέπεσαι σε εκπαιδευτή Pokemon και μπορείς να κινηθείς σε φυσικό χάρτη γύρω σου και να αναζητήσεις τα Pokemon για να τα πιάσεις.

Όσα περισσότερα πιάνεις τόση περισσότερη δύναμη αποκτάς. Στο επίπεδο 5 μπορείς να μπεις και σε μια από τις τρεις ομάδες που υπάρχουν, την Team Instinct, την team Valor και την team Mystic. Αφού επιλέξεις ομάδα μπορείς να αρχίσεις μάχες σε γυμναστήρια (Gyms) που υπάρχουν σε φυσικές τοποθεσίες, όπως πχ ένα άγαλμα ή μια εκκλησία. Στα ίδια μέρη μπορεί να βρεις αντί για γυμναστήρια Pokestops από τα οποία παίρνεις αντικείμενα, όπως πχ αυγά Pokemon και Pokeballs.

To brand των Pokemon ήταν πάντα πολύ δυνατό οπότε ένα μερίδιο έρχεται από το τόσο καλά διαφημισμένο προϊόν. Επίσης η ανεξαρτητοποίηση του παιχνιδιού από τις παιχνιδοκονσόλες της Nintendo ήταν ένα πάρα πολύ δυνατό ατού του παιχνιδιού γιατί ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει και να παίξει αμέσως. Μοναδικό το κάνει ο τόσο καλός συνδυασμός του storyline των Pokemon και των νέων τεχνολογιών (AR, smartphones, cloud λογαριασμοί). Πολύ λίγα παιχνίδια κατάφεραν μια τέτοια δύσκολη εξέλιξη και πέτυχαν.

 

Ο καθένας που ξέρει να χρησιμοποιήσει ένα smartphone μπορεί να το κατεβάσει και να παίξει με την εφαρμογή. Καλύτερα αποτελέσματα έχουν εκείνοι που είναι λίγο εξοικειωμένοι με τα Pokemon από παλιά αλλά και οι νεότεροι fans μπορούν να μάθουν και εκείνοι. Είναι μια καλή δικαιολογία για γυμναστική και περπάτημα.

Επικίνδυνο δεν είναι! Είναι για εκείνους που το παίζουν ενώ κάνουν άλλα πράγματα, όπως να οδηγούν. Εκεί ναι είναι πολύ και θα συνιστούσα να μην συνδυάζουν οδήγηση και παιχνίδι. Το ίδιο και στο περπάτημα, εάν κοιτάς πολύ την οθόνη και λιγότερο τον δρόμο μπορεί να σκοντάψεις ή να βρεις σε κάνα δέντρο ή κολόνα, αλλά τα θεωρώ παρατραβηγμένα.

Αστείο είναι σίγουρα για κάποιον που σε βλέπει να προχωράς στο δρόμο και να κοιτάς το κινητό σου όλη την ώρα. Θυμάμαι μια φορά κυνηγούσα ένα Pokemon και πέρασα έξω από ένα μαγαζί 4-5 φορές μέσα σε 5 λεπτά και με κοιτούσαν περίεργα. Μπορεί όμως να γίνει και ενοχλητικό ή δυσάρεστο για κάποιον άλλο να σε βλέπει να στρέφεις την κάμερα του κινητού σου προς το μέρος τους για να πιάσεις ένα Pokemon και να αντιδράσει άσχημα γιατί νομίζει ότι τους τραβάς φωτογραφία.

Αγαπημένο Pokemon μου είναι το Charizard γιατί πάντα είχε τις πιο αστείες αντιδράσεις στο anime, είτε όταν βαριόταν είτε όταν εκνευριζόταν, και ήταν και πολύ δυνατό. Ξεκίνησα να βλέπω στο δημοτικό όταν πρωτοήρθε το anime στην ελληνική τηλεόραση. Μετά ακολούθησε ο πυρετός με τα gameboy και τις κασέτες που όλοι είχαμε και παίζαμε, βάζαμε τα pokemon μας να παλεύουν και τα ανταλλάζαμε.

 

Μπορεί να παίξω και 4-6 ώρες αν έχω χρόνο, μπορεί και καθόλου. Είναι δυστυχώς πολύ ενεργοβόρο για το iphone μου, οπότε πρέπει πριν ξεκινήσω να έχω φορτίσει το power bank μου και να έχω φροντίσει να το πάρω μαζί μου αλλιώς δεν θα μου φτάσει η μπαταρία μου για πολλή ώρα παιχνιδιού.

Δεν έχω ακούσει κάποιο παράπονο μέχρι τώρα. Ίσα ίσα που οι φίλοι μου όλοι όταν πρωτοβγήκε με ρωτούσαν όλοι πως να το κατεβάσουν και πότε θα οργανώσουμε ένα γκρουπ για να βγούμε όλοι μαζί να πιάσουμε Pokemon. Αυτό που είχανε πει από την niantic labs και τη nintendo ήταν ότι μέσα στον Ιούλιο θα είναι διαθέσιμο παντού. Δεν ήμασταν στο πρώτο κύμα που έβγαλαν το παιχνίδι αλλά μπορέσαμε να το κατεβάσουμε από το internet. Για να το κατεβάσουν όλοι μπορούν να μπουν στο Facebook στη σελίδα που έχουμε και συντηρούμε μαζί με κάποιους συμφοιτητές μου το “Pokemon GO Greece #pokemongogr”. Δίνουμε πληροφορίες για τους χρήστες Android πώς να την κατεβάσουν στα smartphones τους. Δυστυχώς για χρήστες iOS δεν είναι τόσο εύκολο οπότε δεν προτείνουμε ακόμα να την κατεβάσουν.

 

Το ότι είναι μόδα σίγουρα. Μετά από λίγους μήνες πιστεύω θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους πιο πιστούς παίχτες να συνεχίζουν και τους λιγότερο να το σταματούν, και τότε ίσως θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Τώρα όπου γυρνάς στα social media βλέπεις να αναφέρουν το Pokemon GO.

TV & Media
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμεντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

TV & Media / «What Jennifer Did»: Πού βρίσκεται σήμερα η Τζένιφερ Παν- Το ντοκιμαντέρ στο Netflix και η νέα ζωή του πατέρα της

Τον Νοέμβριο του 2010, μια παρέα  ανδρών μπήκε στο σπίτι των Παν στο Μάρκχαμ του Οντάριο. Σκότωσαν τη μητέρα της Τζένιφερ και πυροβόλησαν τον πατέρα της στο κεφάλι και στον ώμο
NEWSROOM
Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM