Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο

H Στέγη συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον πολιτιστικό χώρο Barbican του Λονδίνου και παρουσιάζει την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο». Η επιστημονική φαντασία, που κάποτε απευθυνόταν σε ένα μικρό και εξειδικευμένο κοινό, σήμερα βρίσκεται παντού γύρω μας, έχοντας επηρεάσει ως είδος την τέχνη, το design, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Ταξιδέψτε, μέσα από εμβληματικά βιβλία και κόμικς, κινηματογραφικά και μουσικά έργα που σχετίζονται με την επιστημονική φαντασία και μας έχουν «στοιχειώσει», σε μια έκθεση που κάνει το άγνωστο να μοιάζει πολύ οικείo. Η έκθεση περιλαμβάνει και έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από τις δυνατότητες της επιστημονικής φαντασίας, ενώ πλαισιώνεται από μια σειρά συναυλιών, συζητήσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων και κινηματογραφικών προβολών.

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107. Δευτ.-Παρ. 16:00-21:00 & Σάβ.-Κυρ. 12:00-22:00. www.sgt.gr

 

Van Gogh Alive

Η έκθεση που μάγεψε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής. Με σαράντα ταυτόχρονες προβολές και ήχο υψηλής ευκρίνειας που ζωντανεύουν τα αριστουργήματα του Βίνσεντ βαν Γκογκ, αποκαλύπτοντας την έμπνευση και την τεχνοτροπία τους, η έκθεση ταξιδεύει τον θεατή στο σύμπαν του ζωγράφου. Ένα ιδιότυπο, πανέμορφο και άκρως εντυπωσιακό «πλανητάριο» εικόνων που ενθουσιάζει τους επισκέπτες και πρωτίστως τα παιδιά.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη. Καθημερινά: 9:00-22:00, 24 & 31 Δεκεμβρίου: 10:00-17:00. www.megaron.gr

11 «λύσεις» για να περάσουν τέλεια οι μικροί (και οι γονείς τους) τις γιορτές
Ένα ιδιότυπο, πανέμορφο και άκρως εντυπωσιακό «πλανητάριο» εικόνων.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

Τα παραμύθια του Χ. Κρ. Άντερσεν

Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί επτά από τα πιο δημοφιλή παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που ενώνονται σε μια μεγάλη ιστορία, συνδυάζοντας τη γοητεία της κλασικής μουσικής με τη μαγεία του θεάτρου. Τα παραμύθια ζωντανεύουν στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής η Μαρία Ναυπλιώτου, ο Νίκος Κουρής, η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Νανούρης με τη συνοδεία 18μελούς ορχήστρας που διευθύνει ο Παναγιώτης Βλάχος.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. 26/12: 12:00 / 26, 29, 30/12: 15:00, 5/1: 17:00, 7/1: 12:00. www.megaron.gr

 

Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη

Δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία από τις γιορτές για να επισκεφθείτε το Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πριν από δύο μήνες και στεγάζεται στον Πύργο Κουλούρα, έναν εντυπωσιακό πέτρινο πύργο εκλεκτικιστικού ρυθμού στο Τροκαντερό. Με πυρήνα τη συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, το μουσείο παρουσιάζει παιχνίδια, βιβλία, έντυπα, ρουχισμό και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον.

Mουσείο Παιχνιδιών, Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1. Πέμ.-Κυρ. 10:00-18:00. www.benaki.gr

 

11 «λύσεις» για να περάσουν τέλεια οι μικροί (και οι γονείς τους) τις γιορτές
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Μικρό Εθνικό

Το Μικρό Εθνικό, το σύμπαν για παιδιά και εφήβους του Εθνικού Θεάτρου, γιορτάζει τα πρώτα του Χριστούγεννα. Οι ήρωες των παιδικών παραστάσεων του Μικρού Εθνικού, η Μόμο, η παρέα της αλλά και τα παιδιά του Γαλάζιου Πλανήτη, το «σκάνε» από τη σκηνή, κρύβονται σε κάθε γωνιά του ιστορικού κτιρίου Τσίλερ και ετοιμάζουν μοναδικές εκπλήξεις για τους μικρούς τους φίλους. Αμέσως μετά το χειροκρότημα ξεκινά το «Χριστουγεννιάτικο Σκασιαρχείο» με face painting, γρίφους, τρελοχτενίσματα, μουσικές, τρελοξεναγήσεις και πολλές ακόμα εκπλήξεις, με όλες τις δράσεις να συμπεριλαμβάνονται στο κόστος του εισιτηρίου των παραστάσεων.

www.n-t.gr

 

Παγοδρόμιο στο ΚΠΙΣΝ

Το ΚΠΙΣΝ έχει ετοιμάσει μια σειρά από γιορτινές εκδηλώσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Καρδιά του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του αποτελεί το παγοδρόμιο επάνω στο Κανάλι, μπροστά από τη στολισμένη Αγορά, που θα λειτουργεί έως τις 31 Ιανουαρίου. Η είσοδος στο παγοδρόμιο θα είναι ελεύθερη ανά εβδομάδα με ηλεκτρονική προεγγραφή στο snfcc.org/events, η οποία ξεκινά κάθε Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι και αφορά την επόμενη εβδομάδα. Αν έχετε παιδάκι κάτω από έξι ετών, να ξέρετε ότι θα κάνετε πατινάζ παρέα.

www.snfcc.org

 

11 «λύσεις» για να περάσουν τέλεια οι μικροί (και οι γονείς τους) τις γιορτές
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Ice Age - Στην εποχή των παγετώνων

Mεγαλοπρεπή μαμούθ, προϊστορικές τίγρεις, σμιλόδοντες, γιγαντιαίοι βραδύποδες, γλυπτόδοντες, προϊστορικές αρκούδες και άλλα εντυπωσιακά πλάσματα σε πιστές αναπαραστάσεις και φυσικό μέγεθος θα δουν οι επισκέπτες της συναρπαστικής έκθεσης «Ice Age - Στην εποχή των παγετώνων» που φιλοξενείται στον Ελληνικό Κόσμο. Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία εξερεύνησης του φανταστικού κόσμου αυτών των προϊστορικών πλασμάτων, συνοδευμένη από τις πιο πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με απολιθώματα σπονδυλόζωων και άλλων παλαιοντολογικών ευρημάτων από τη χώρα μας και το εξωτερικό που έχει παραχωρήσει το Μουσείο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ελληνικός Κόσμος - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254. Τρ., Τετ., Πέμ. 9:00-13:30, Παρ. 9:00-20:00, Σάβ. 11:00-16:00, Κυρ. 10:00-18:00. http://www.ime.gr/

 

11 «λύσεις» για να περάσουν τέλεια οι μικροί (και οι γονείς τους) τις γιορτές
Η έκθεση αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία εξερεύνησης του φανταστικού κόσμου αυτών των προϊστορικών πλασμάτων.

 

Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης

O Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας, την έκθεση «Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης». Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα σημαντικό μέρος της τελευταίας δεκαετίας της ζωής και του έργου του ζωγράφου, χαράκτη και γλύπτη Γιάννη Γαΐτη, ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες που έβγαλε η Ελλάδα διεθνώς τον 20ό αιώνα, καθώς και το πέρασμα από τη δεκαετία του '70 στη δεκαετία του '80. Τα αγαπημένα μας «ανθρωπάκια» θα είναι εκεί.

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας. Τρ.-Σάβ. 10:00-20:00, Κυρ. 10:00-14:00

 

Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά

Με υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρντ και έντονα διαδραστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, οι «Μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», το θεματικό πάρκο που δημιούργησε η ΔΕΘ-Helexpo, υπόσχεται να ταξιδέψει τους επισκέπτες στον υπέροχο κόσμο της φαντασίας και του παραμυθιού. Επιβιβαστείτε στο «Τρένο που πάει παντού», ανακαλύψτε τους μυστικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά και πάρτε μέρος στις πιο φανταστικές ιστορίες, καθώς τα πιο αγαπημένα παραμύθια θα ζωντανεύουν σε μια μαγική διαδρομή.

Helexpo Maroussi, Λεωφ. Κηφισίας 39. Δευτ.-Πέμ. 9:00-14:00, Παρ. 9:00-14:00 & 17:00-20:00, Σάβ. 11:00-20:00, Κυρ. 11:00-19:00. www.mystikoikosmoitriviza.gr

 

11 «λύσεις» για να περάσουν τέλεια οι μικροί (και οι γονείς τους) τις γιορτές
Aνακαλύψτε τους μυστικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά.

 

X-MAS loves DISCO

Το απόλυτο προ-χριστουγεννιάτικο Disco Open Party για όλη την οικογένεια έχει ετοιμάσει η Athens Disco Kidz για τις 23 Δεκεμβρίου. Το Old City Co. μεταμορφώνεται σε χρωματιστό dancefloor και φιλοξενεί παιχνίδια με φως, τρισδιάστατες κατασκευές, μικρά και μεγάλα χορευτικά βήματα, στριφογυρίσματα, χορογραφίες και μουσικοχορευτικούς αυτοσχεδιασμούς, πολύ glitter, σκουφιά με άσπρες φούντες, ξωτικά, ταράνδους και άλλους χριστουγεννιάτικους χαρακτήρες. Τη μουσική αναλαμβάνουν οι DJs της αθηναϊκής μουσικής σκηνής Black Athena, με μουσική που δεν χαρακτηρίζεται παιδική αλλά διασκεδάζει και τους ενήλικες, ενώ τα πρωτότυπα διαδραστικά παιχνίδια έχει σχεδιάσει η ομάδα της Gamely.

Old City Co, Πατησίων 99-101. Σάβ. 16:00-19:00

 

Η ωραία κοιμωμένη

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία έχει παρουσιάσει το διάσημο παραμύθι του Σαρλ Περό όπως το μελοποίησε ο Πιοτρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, σε κλασικές χορογραφίες, προτείνει για την πρώτη της καλλιτεχνική περίοδο στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μια σύγχρονη χορογραφική προσέγγιση που συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο, σε μια ιδιαιτέρως εντυπωσιακή παραγωγή. Τη χορογραφία υπογράφει ο διακεκριμένος Σουηδός χορογράφος, χορευτής και κινηματογραφιστής Πόντους Λίντμπεργκ και τα σκηνικά και τα κοστούμια ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνογράφος και ενδυματολόγος Πάτρικ Κίνμονθ.

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 22, 23, 29/12: 20:00, 31/12 στις 19:00

 

11 «λύσεις» για να περάσουν τέλεια οι μικροί (και οι γονείς τους) τις γιορτές
Mια σύγχρονη χορογραφική προσέγγιση που συνομιλεί με το κλασικό μπαλέτο, σε μια ιδιαιτέρως εντυπωσιακή παραγωγή.

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός