τα βαμπίρ* Από την Γλυκερία Μπασδέκη

τα βαμπίρ* Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter
0

 

{no tears for the creatures of the night}

 

 

Την ώρα που η Μary Pickford (η αγαπημένη της Αμερικής) τινάζε αθώα τις χρυσές της μπούκλες και η εύθραυστη ανθοπώλις Lillian Gish λύγιζε σαν κλαράκι μπροστά στην απονιά του κόσμου (συναρπάζοντας ταμεία και προτεσταντικά ένστικτα ), η Μusidora σκαρφάλωνε από υδρορροές και τρύπωνε σε καμινάδες τρομοκρατώντας το Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα.

 

Η σέξυ και αδίστακτη Μusidora (το Δώρο των Μουσών) πρωταγωνίστησε στα δέκα επεισόδια της θρυλικής σειράς (στην ουσία της σπονδυλωτής ταινίας του βωβού) Les Vampires /Tα Βαμπίρ που γύρισε ο πρωτοπόρος και παραγνωρισμένος Λουί Φεγιάντ ( Louis Feuillade) το 1915.

 


H Musidora (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ζαν Ροκ ) ως βαμπ Irma Vep (αναγραμματισμός του Vampire, όπως θα κάνει λίγο μετά και η Theda Bara με το Arab Death) θα γίνει μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες του γαλλικού σινεμά. Μέλος μιας περίεργης συμμορίας (που σκοτώνει, ληστεύει, απαγάγει ζάμπλουτους μπουρζουάδες), αποδίδει την πλέον ιδιόρρυθμη δικαιοσύνη. Φορώντας μια ολόσωμη μαύρη φόρμα με ενσωματωμένα φτερά νυχτερίδας (κάτι ανάμεσα σε λάτεξ μαγιώ υψηλών επιδόσεων και στολή διάρρηξης) περιφέρει το σκοτεινό της (από τόνους μαύρο μολύβι khol ) βλέμμα μέσα σε κλειστοφοβικά σκηνικά ποτίζοντας την οθόνη άγχος, αναμονή και ερωτισμό.

 

τα βαμπίρ* Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter
Φορώντας μια ολόσωμη μαύρη φόρμα με ενσωματωμένα φτερά νυχτερίδας αποδίδει την πλέον ιδιόρρυθμη δικαιοσύνη .

 

Ο σπουδαίος Φεγιάντ στα Βαμπίρ και στη συγκλονιστική φιγούρα της Μusidora βρίσκει τον ιδανικό τόπο να σχολιάσει μια γαλλική κοινωνία που βγαίνει μουδιασμένη από τη μπελ επόκ για να ανατιναχτεί στα χαρακώματα του πρώτου παγκόσμιου. Η εγκληματική συμμορία (με μια ιεραρχία που θυμίζει Τεκτονική Στοά ) παραβιάζει κανόνες και δεδομένα σπέρνοντας πανικό και αναρχία : ίσως τη μόνη απάντηση στον παραλογισμό του πολέμου και της διεφθαρμένης εξουσίας που τον ιδεολογικοποιεί. Πόρτες, μυστικά περάσματα, δηλητηριώδη δαχτυλίδια, υπνωτιστές συνθέτουν ένα σουρεαλιστικό περιπετειώδες μελόδραμα που σφράγισε τον ευρωπαικό αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο

 


Τα αβάντ γκαρντ Βαμπίρ θα αγαπηθούν από το γαλλικό κοινό,θα επηρεάσουν μεγάλους σκηνοθέτες (από τον Μπουνιουέλ και τον Ριβέτ μέχρι τον Κόππολα και τον Ταραντίνο) και θ' ανοίξουν τον δρόμο στον γερμανικό εξπρεσιονισμό και το φιλμ νουάρ Η Theda Bara, η Louise BrooksPola Negri κι άλλες femme fatale του αμερικάνικου βωβού θα κοπιάρουν άγρια την περσόνα της Irma Vep. Το ίδιο θα κάνει –ίσως με περισσότερη μανία- και η βιομηχανία της μόδας που θα λανσάρει και θα προβάλλει τις σκοτεινές ανδρόγυνες Θεές της ,χρόνια μετά την πιονέρα Musidora.

C'est la vie !

 

 

τα βαμπίρ* Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter

 

τα βαμπίρ* Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter

 

τα βαμπίρ* Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter

 

τα βαμπίρ* Από την Γλυκερία Μπασδέκη Facebook Twitter

Crying Game
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ