Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης

Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Το Όσλο βρίσκεται στην κορυφή των 'ευτυχισμένων' πόλεων
2
Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Η Ζυρίχη είναι η δεύτερη πιο 'ευτυχισμένη' πόλη της Ευρώπης.

Στη νέα του έκδοση το Ευρωβαρόμετρο έχει κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Ας ξεκινήσουμε με τις πιο «ευτυχισμένες» πόλεις της Ευρώπης. Στις παρακάτω πόλεις οι κάτοικοι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους:

Όσλο: 99%
Ζυρίχη: 99%
Άαλμποργκ: 98%
Βίλνιους: 98%
Μπέλφαστ: 98%
Αμβούργο: 97%
Ροστόκ: 97%
Κοπεγχάγη: 97%
Λειψία: 97%
Μόναχο: 97%
Μάλαγα: 97%
Μπράγκα: 97%
Στοκχόλμη: 97%
Κάρντιφ: 97%

Η συντριπτική πλειοψηφία των πιο ευτυχισμένων πόλεων της Ευρώπης, όπως βλέπουμε, βρίσκονται στο βόρειο κομμάτι της ηπείρου. Η διαχωριστική γραμμή δεν είναι τόσο το οικονομικό επίπεδο, καθώς βλέπουμε στην κορυφή της λίστας πόλεις όπως το Μπέλφαστ και το Βίλνιους και όχι για παράδειγμα το Λονδίνο ή το Βερολίνο.

Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Βίλνιους, η πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Ίσως η αισιοδοξία να παίζει κάποιο ρόλο καθώς και οι δύο πόλεις που χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα (Μπέλφαστ, Βίλνιους) έχουν τους λόγους τους για να προσδοκούν το μέλλον. Το Μπέλφαστ απολαμβάνει ηρεμία εδώ και δεκαετίες και φαίνεται ότι έχει αφήσει πίσω το ταραγμένο παρελθόν, ενώ οι κάτοικοι του Βίλνιους, αν και φτωχότεροι από πολλούς άλλους Ευρωπαίους, βλέπουν την οικονομία τους να αναπτύσσεται ταχύτατα.

Τέλος, το μέγεθος φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο. Όλες οι πόλεις της λίστας είναι μεταξύ 206.000 κατοίκων (Άαλμποργκ) και 648.000 (Όσλο). Φαίνεται λοιπόν ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο ευχαριστημένοι σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη, αρκετά μεγάλη για να έχει ζωντάνια και επιλογές, αλλά και μικρή ώστε να ενισχύεται το αίσθημα της κοινότητας και να μπορείς να μετακινείσαι εύκολα.

Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Άποψη της Κωνσταντινούπολης. Οι κάτοικοί της είναι οι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους.

Πάμε τώρα στις λιγότερο «χαρούμενες» πόλεις. Οι κάτοικοι των παρακάτω πόλεων δηλώνουν ότι είναι λιγότερο ευχαριστημένοι με τον τόπο διαμονής τους.

Κωνσταντινούπολη: 35%
Αθήνα (δήμος Αθηναίων): 33%
Παλέρμο: 32%
Αθήνα (μητροπολιτική περιοχή): 29%
Νάπολι: 25%
Μίσκολτς: 20%
Μασσαλία: 20%
Ρώμη: 19%

Προφανώς και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες πόλεις από την λίστα βρίσκονται στο νότο και συγκεκριμένα γύρω από τη Μεσόγειο.

Οι περισσότερο και λιγότερο ευτυχισμένες πόλεις της Ευρώπης Facebook Twitter
Το Αμβούργο ανήκει και αυτό στις προνομιούχες ευρωπαικές μεγαλούπολεις.

Συγκεκριμένα για την Αθήνα δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα και ας εμφανίζεται η πόλη (εις διπλούν μάλιστα) στη λίστα με τις λιγότερο ευτυχισμένες. Και αυτό γιατί υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά στους δείκτες αισιοδοξίας από το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο το 2012, προς το θετικότερο. Το ποσοστό των Αθηναίων που δηλώνει ευχαριστημένο που ζει στην Αθήνα έχει αυξηθεί κατά 15 ολόκληρες μονάδες στο 65%, ενώ η γενικότερη αισιοδοξία έχει αυξηθεί επίσης κατά 15 μονάδες, στο 60%. Η ικανοποίηση για την εύρεση δουλειάς, την κατάσταση στους δρόμους και τις πλατείες και η εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή έχουν αυξηθεί επίσης, αν και κανένας από τους τρεις δείκτες δεν ξεπερνά το 45%.

Urban Culture
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Urban Culture / Δέκα σημεία του Πειραιά που δεν γνωρίζουν οι Αθηναίοι

Ένα μικρό οδοιπορικό σε περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τοπόσημα και γειτονιές του Πειραιά που παρουσιάζουν ιστορικό, αρχιτεκτονικό, κοινωνιολογικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον με «ξεναγό» τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου, Νίκο Διαμαντή.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Urban Culture / Η νύχτα είναι μεγάλη στο λιμάνι του Πειραιά

Μια βόλτα τον χειμώνα στο βραδινό λιμάνι μοιάζει με μεταμεσονύκτια προβολή στο σινεμά. Μόνο που εδώ η εικόνα και ο ήχος δεν έρχονται από την οθόνη αλλά από την «αστική ευθύνη» που έχει η πρωτεύουσα να υποδέχεται και να αποχαιρετά εμπορεύματα, ταξιδευτές και νησιώτες σε μια αδιάκοπη ανθρωπολογική ταλάντωση.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Ο Στέφανος ερωτεύτηκε τα picó με την πρώτη ματιά

Μουσική / Ο Στέφανος και το picó του: Η κουλτούρα του καρναβαλιού της Κολομβίας έφτασε στην Αθήνα

Ένας Ελληνοαρμένιος από την Αιθιοπία θέλει να μετατρέψει την αθηναϊκή νύχτα σε ένα μεγάλο πάρτι σαν αυτά που γίνονται στο καρναβάλι της Καραϊβικής Ακτής της Κολομβίας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι Αθηναίες κυκλοφορούν "οπλισμένες": Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές - Μικροπράγματα

Urban Culture / Οι Αθηναίες κυκλοφορούν «οπλισμένες»: Neon, γκλιτεράτα μπρελόκ και γατο-σιδηρογροθιές

Έξι Αθηναίες μάς μιλούν για τα όχι και τόσο αθώα μπρελόκ αυτοάμυνάς τους, για αυτές τις φούξια γάτες που κρεμούν στα κλειδιά τους για να μη φοβούνται να επιστρέψουν μόνες στο σπίτι τα βράδια.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
Τι συμβαίνει με το lean στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Lean: Το ναρκωτικό της γενιάς του τραπ

Το κωδεϊνούχο κοκτέιλ που συνδέθηκε με την κουλτούρα του τραπ είναι ένα φτηνό ναρκωτικό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του, που έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων και των νεαρών ηλικιών. Και είναι ένα πολύ δημοφιλές ναρκωτικό που για την Ελλάδα είναι σαν να μην υπάρχει.
M. HULOT