Δέκα ταινίες που θέλουμε να δούμε φέτος το καλοκαίρι

Δέκα ταινίες που θέλουμε να δούμε φέτος το καλοκαίρι Facebook Twitter
Εδώ δεν μιλάμε για cast αλλά για κανονική παρέλαση αστέρων.
0

Η Συμμορία των 8 (Ocean's 8, 21 Ιουνίου)

Εδώ δεν μιλάμε για cast αλλά για κανονική παρέλαση αστέρων. Με ένα αδιανόητα πολυσυλλεκτικό ensemble γυναικών ηθοποιών, αυτό το spin-off στην τριλογία του Ocean επικεντρώνεται στην Ντέμπι (Σάντρα Μπούλοκ), την αδερφή του Ντάνι Όσεαν (Τζορτζ Κλούνεϊ), που οργανώνει τη δική της μεγάλη ληστεία, η οποία πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ετήσιου Met Gala.

Στο πλευρό της οι Κέιτ Μπλάνσετ, Αν Χάθαγουεϊ, Σάρα Πόλσον, Ριάνα, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Μίντι Κάλινγκ και η ράπερ Οκουαφίνα, επικείμενη λεία τους ένα κολιέ αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στις δύο ώρες που διαρκεί η ταινία δεν θα σταματήσουμε να μετράμε cameos από σελέμπριτι, από την Άνα Γουίντουρ και την Κιμ Καρντάσιαν μέχρι τη Σερίνα Γουίλιαμς και τη Ζίζι Χαντίντ.

 

Ο Ant-Man και η Σφήκα (Ant-Man and the Wasp, 5 Ιουλίου)

Καλοκαίρι χωρίς μεγάλη κυκλοφορία της Marvel δεν γίνεται, αν και φέτος έχουμε την τρίτη(!) μεγάλη κυκλοφορία (μετά τους πρόσφατους Avengers και τον δεύτερο Deadpool) μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Η πρώτη ταινία του Ant-Man που κυκλοφόρησε ακριβώς πριν από τρία χρόνια μπορεί να μη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή εισπρακτικά φιλμ του Marvel Universe, ήταν όμως αρκούντως αστεία και geeky για να λάβει το πράσινο φως για ένα σίκουελ.

Ο Πολ Ραντ επιστρέφει στον ρόλο του Σκοτ Λανγκ που του ταιριάζει γάντι και ο Πέιτον Ριντ αναλαμβάνει εκ νέου τη σκηνοθεσία, πράγμα ελπιδοφόρο για ένα σίκουελ στα ίδια ποιοτικά επίπεδα με αυτά της αρχικής ταινίας.

On Chesil Beach (12 Ιουλίου)

Η πρώτη από τις δύο ταινίες που είναι βασισμένες σε μυθιστορήματα του Ίαν ΜακΓιούαν και θα κυκλοφορήσουν φέτος το καλοκαίρι στις αίθουσες είναι η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου Στην Ακτή (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη) του 2007, το οποίο βρέθηκε στη λίστα των υποψήφιων για το λογοτεχνικό βραβείο Man Booker.

Η Σέρσα Ρόναν και ο Μπίλι Χάουλ υποδύονται το νεαρό ζευγάρι των '60s που βλέπει τη σχέση του να περνά απ' όλα τα πιθανά στάδια με την πάροδο των δεκαετιών, με σταθερό φόντο την ομώνυμη παραλία της Νότιας Αγγλίας. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ του Τορόντο.

 

Mamma Mia: Here we go again (19 Ιουλίου)

Ας μη γελιόμαστε, αυτή η επιστροφή στο προ δεκαετίας hit μιούζικαλ με τα τραγούδια των ABBA δεν θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο στο ελληνικό κοινό, αφού το ειδυλλιακό περιβάλλον της Νταμούχαρης στο Πήλιο αντικαταστάθηκε από την Κροατία, όπου και έγιναν τα γυρίσματα.

Κατά τα άλλα, αν κρίνουμε από το στόρι που ακολουθεί με flashbacks τα νεανικά χρόνια της Ντόνα, μάλλον η παρουσία της Μέριλ Στριπ θα είναι σαφώς μικρότερη, όμως υπάρχει ένας σημαντικός λόγος για να περιμένουμε με περισσή αγωνία αυτό το σίκουελ: η Σερ στον ρόλο της γιαγιάς Ρούμπι υπόσχεται μερικές στιγμές γνήσιου camp.

 

Under the Silver Lake (19 Ιουλίου)

Μπορεί οι κριτικές στις Κάννες να μην ήταν τόσο θερμές όσο θα περίμενε κανείς για το επόμενο σκηνοθετικό βήμα του δημιουργού του ήδη κλασικού It Follows, Ντέιβιντ Ρόμπερτ Μίτσελ, όμως αυτό το βραδυφλεγές μείγμα νεο-νουάρ, μαύρης κωμωδίας και θρίλερ μυστηρίου θεωρήθηκε ό,τι πιο κοντινό στο σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς και ένας νέος φόρος τιμής στην αγαπημένη του Πόλη των Αγγέλων.

Με τον Άντριου Γκάρφιλντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενός νεαρού άνδρα που αναζητά τη γυναίκα που γνώρισε το προηγούμενο βράδυ στην πισίνα του οικοδομικού συμπλέγματος όπου διαμένει (πόσο Λος Άντζελες από μόνη της αυτή η περιγραφή!).

 

Hot Summer Nights (2 Αυγούστου)

Οποιοδήποτε κι αν ήταν το επόμενο βήμα του Τιμοτέ Σαλαμέ μετά τον θρίαμβο του Call me by your name που τον έφερε μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ, θα το περιμέναμε με ανυπομονησία. Κι ενώ το Beautiful Boy όπου υποδύεται έναν εθισμένο στα ναρκωτικά νεαρό (και πιθανότατα θα τον ξαναφέρει στα Όσκαρ) αργεί ακόμα, μέσα στο καλοκαίρι θα δούμε αυτή την ταινία που είχε κάνει πρεμιέρα στο περσινό South by Southwest και πραγματεύεται την ενηλικίωση του 22χρονου Ντάνιελ ένα καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αμερικανικό θέρετρο Κέιπ Κοντ. Ό,τι πρέπει για θερινό.

 

The man who killed Don Quixote (23 Αυγούστου)

Αυτό που επί χρόνια προοριζόταν να είναι το magnum opus του Τέρι Γκίλιαμ, η ταινία που τον παίδευε εδώ και σχεδόν μία 30ετία, με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις, ακυρώσεις, ατυχίες και επαναπρογραμματισμούς, το μεγαλύτερο στοίχημα στην υπέροχα ανισόρροπη (και άνιση) φιλμογραφία του, τελικά δίχασε τους κριτικούς στην εκτός συναγωνισμού πρεμιέρα του στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών.

Η ελεύθερη διασκευή του εμβληματικού μύθου του Θερβάντες θεωρήθηκε από κάποιους ένα «θορυβώδες χάος» που δεν ανταποκρίθηκε στις τόσο αυξημένες με τα χρόνια προσδοκίες, ενώ άλλοι τη βρήκαν διασκεδαστική και σπιρτόζα, παρότι, προφανώς, δεν είναι το αριστούργημά του.

 

The happytime murders (23 Αυγούστου)

Η Μελίσα Μακάρθι σε ενήλικη, αθυρόστομη αστυνομική κωμωδία που σκηνοθετεί ο Μπράιαν Χένσον, γιος του δημιουργού των Muppets, Τζιμ Χένσον. Περιλαμβάνει νέες φιγούρες μαριονετών οι οποίες θυμίζουν ξεκάθαρα τους ήρωες της «Sesame Street». Αυτή μπορεί να αποδειχτεί η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση του καλοκαιριού (ή να προκύψει μεγάλη μπαλαφάρα).

Πάντως, η μήνυση της εταιρείας που διαχειρίζεται τη «Sesame Street», η οποία υποστήριζε ότι η ταινία χρησιμοποιεί τη φήμη μιας παιδικής σειράς για ένα ολότελα διαφορετικό, ενήλικο φιλμ, απορρίφθηκε.

 

Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση (Mission: Impossible - Fallout, 30 Αυγούστου)

Είκοσι δύο χρόνια μετά την πρώτη ταινία και τρία μετά την πιο πρόσφατη προσθήκη (Rogue Nation), ο Τομ Κρουζ επιστρέφει για έκτη φορά στον ρόλο του πράκτορα Ίθαν Χαντ για μία ακόμη καταιγιστική περιπέτεια δράσης, πολλές απίστευτες κασκάντες που εκτελεί μόνος του (στη διάρκεια μίας εκ των οποίων έσπασε τον αστράγαλό του, συμβάν που καθυστέρησε κατά δύο μήνες την παραγωγή) και μπόλικα εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό του, αφού εκτελεί και χρέη παραγωγού.

Ο συχνός συνεργάτης του Κρουζ, Κρίστοφερ ΜακΚουάρι, που σκηνοθέτησε και την προηγούμενη ταινία, γίνεται ο πρώτος δημιουργός που υπογράφει για δεύτερη φορά φιλμ του ακούραστου franchise.

 

The Children Act (30 Αυγούστου)

Η δεύτερη ταινία του καλοκαιριού που βασίζεται σε μυθιστόρημα του Ίαν ΜακΓιούαν (της οποίας ο Βρετανός συγγραφέας υπογράφει επίσης τη σεναριακή διασκευή), το Νόμος περί τέκνων (όπως κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο, από τις εκδόσεις Πατάκη), είναι πρώτα απ' όλα μια ενδιαφέρουσα ματιά στον κόσμο, τις συνήθειες, τους περιορισμούς και τις δυσκολίες της ζωής των Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Η Έμα Τόμσον υποδύεται τη δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου Φιόνα Μέι που καλείται να αποφασίσει για την τύχη ενός ανήλικου (ο Φιν Γουάιτχεντ της Δουνκέρκης) ο οποίος αρνείται, λόγω οικογενειακών θρησκευτικών πεποιθήσεων, να δεχτεί μια σωτήρια για τη ζωή του μετάγγιση αίματος.

 
Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
THE LIFO TEAM
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ