10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter
0

«The Innocents» (1961)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Παρασκευή 1 Ιουλίου / 23:30

Πού: Άλσος Πετραλώνων / Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Τζακ Κλέιτον / Πρωταγωνιστούν: Ντέμπορα Κερ, Μάρτιν Στίβενς, Πάμελα Φράνκλιν, Μάικλ Ρεντγκρέιβ

 

Η κορυφαία γοτθική ταινία τρόμου που σκηνοθέτησε ο Τζακ Κλέιτον είχε καταλυτική επιρροή στην ποπ κουλτούρα και στο μοντέρνο σινεμά τρόμου. Βασισμένη στο βιβλίο του Χένρι Τζέιμς το «Στρίψιμο της βίδας», αφορά μια ψυχολογικά ασταθή γκουβερνάντα του 19ου αιώνα που πιστεύει ότι τα δυο παιδιά που προσέχει έχουν στοιχειωθεί από τα πνεύματα δύο καταραμένων εραστών. Η Ντέμπορα Κερ λάμπει στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του κινηματογράφου χρησιμοποιείται ο ηλεκτρονικός ήχος από το συνθεσάιζερ της Daphne Oram. Η ταινία φημίζεται για την κατανυκτική της ατμόσφαιρα και το διφορούμενο τέλος της. Ο Μάρτιν Σκορσέζε δίκαια τη συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα πιο τρομακτικά θρίλερ όλων των εποχών. Τέλος, η υπόθεση ενέπνευσε την Kate Bush να γράψει το κομμάτι «Infant Kiss» του άλμπουμ «Never for Ever».

«Η Τρικυμία» (The Tempest, 1979)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Τετάρτη 13 Ιουλίου / 22:00

Πού: Πειραιώς 260 / Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Ντέρεκ Τζάρμαν / Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Γουέλς, Χίθκοτ Γουίλιαμς, Τόγια Γουέλκοξ

 

Η Τρικυμία είναι η τρίτη ταινία που σκηνοθέτησε ο Ντέρεκ Τζάρμαν και η πιο προσιτή του. Τη γύρισε αμέσως μετά το μόνο τίμιο φιλμ που έχει γυριστεί ποτέ για το πανκ, το Jubilee. Ο πιο αβανγκάρντ κινηματογραφιστής της Βρετανίας μετά τον Πίτερ Γκρίναγουεϊ παίρνει το κύκνειο άσμα του Σαίξπηρ και του αλλάζει τα φώτα. Μεταφέρει τη δράση σε μια έπαυλη αντί σε νησί και σκηνοθετεί μια αντισυμβατική εξτραβαγκάνζα με το ίδιο πανκ πνεύμα της προηγούμενης δουλειάς του. Παρ’ όλα αυτά, το φιλμ εντυπωσίασε τους νεότερους μελετητές του μεγάλου δραματουργού. Έχει άπειρο γυμνό, κυρίως ανδρικό, και μια αμφιλεγόμενη αλλά πλέον κλασική σκηνή, όπου η μητέρα του Κάλιμπαν τον βυζαίνει μπροστά στην κάμερα, και, κυρίως, επιτρέπει στον Τζάρμαν να μιλήσει για τα θέματα που τον απασχολούν, όπως η παρακμή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και ο ρόλος του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία.

«Ντίβα» (Diva, 1981)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Πέμπτη 14 Ιουλίου / 22:00

Πού: Σινέ Δεξαμενή / Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Ζαν Ζακ Μπενέξ / Πρωταγωνιστούν: Φρεντερίκ Αντρέι, Τιου Αν Λούου, Βιλεμένια Φερνάντεζ, Ρισάρ Μπορινζέρ

 

Μια παράνομη ηχογράφηση, μια υπόθεση διαφθοράς, μια καταξιωμένη τραγουδίστρια της όπερας και ο νεαρός ταχυδρόμος θαυμαστής της που μπλέκει σε μια απίστευτη περιπέτεια για χάρη της με φόντο ένα μαγευτικό Παρίσι της δεκαετίας του ’80 συνθέτουν την υπόθεση της Ντίβας. Το αριστουργηματικό σύγχρονο φιλμ νουάρ του Ζαν Ζακ Μπενέξ αντιμετωπίστηκε αρνητικά όταν προβλήθηκε, το 1981, για πρώτη φορά στη χώρα του. Όχι μόνο ήταν εισπρακτική αποτυχία αλλά οι κριτικοί της εποχής το έθαψαν με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό που το αποκαθήλωσε στα μάτια του γαλλικού κοινού ήταν η επιτυχία που είχε έναν χρόνο μετά στην Αμερική. Απέκτησε καλτ στάτους και παιζόταν για χρόνια στους κινηματογράφους της Γαλλίας. Επιπλέον, ο Μπενέξ δημιούργησε σχολή στη χώρα του με την εμμονική του έμφαση στην έντονα στυλιζαρισμένη εικόνα.

«Aliens» (1986)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Τρίτη 19 Ιουλίου / 21:30

Πού: Τρένο στο Ρουφ / Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Κάμερον / Πρωταγωνιστούν: Σιγκούρνι Γουίβερ, Μάικλ Μπιν, Λανς Χένρικσεν, Πολ Ρέιζερ

 

Το Aliens έσκασε μύτη επτά χρόνια μετά την πρώτη ταινία που γύρισε ο Ρίντλεϊ Σκοτ για το πιο επικίνδυνο και τρομακτικό πλάσμα που δημιουργήθηκε ποτέ για τη μεγάλη οθόνη. Διαφορετική σε ύφος, αντί για κραυγές στο Διάστημα, η Σιγκούρνι Γουίβερ επιστρέφει στον ρόλο της Έλεν Ρίπλεϊ, αυτή τη φορά στον πλανήτη όπου πρωτοανακαλύφθηκαν οι εξωγήινοι αιώνιοι αντίπαλοί της. Μαζί της έχει μια ομάδα εκπαιδευμένων πεζοναυτών και αυτόματα το Aliens γίνεται η απόλυτη ταινία δράσης. Φρενηρείς ρυθμοί που κόβουν την ανάσα, ο Τζέιμς Κάμερον κάνει μια ταινία αντάξια του πρώτου Aliens, που κρύβει την ίδια ένταση και αγωνία μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η ταινία φιλοξενείται σε επετειακή προβολή για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της. Προτάθηκε για επτά Όσκαρ, κέρδισε δύο, ενώ η Σιγκούρνι Γουίβερ έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που προτάθηκε για Όσκαρ πρωταγωνιστικού ρόλου σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

«Η Ετυμηγορία» (The Verdict, 1982)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Παρασκευή 22 Ιουλίου / 21:30

Πού: Σινέ Τριανόν | Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Σίντνεϊ Λουμέτ / Πρωταγωνιστούν: Πολ Νιούμαν, Τζέιμς Μέισον, Σάρλοτ Ράμπλινγκ, Τζακ Γουόρντεν

 

Ο Πολ Νιούμαν αντικατέστησε τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ σε έναν ρόλο που θεωρείται μέχρι και σήμερα ένας από τους σημαντικότερους που έχει ενσαρκώσει στο σινεμά. Ο Ρέντφορντ, που δεν του άρεσε το σενάριο, απολύθηκε απο τους παραγωγούς, σε μια πρωτοφανή κίνηση όταν έμαθαν ότι συναντούσε τον Σίντνεϊ Πόλακ πίσω από τις πλάτες τους για να αναλάβει τη σκηνοθεσία. Τελικά την καρέκλα του σκηνοθέτη ανέλαβε ο Σίντνεϊ Λουμέτ, ενώ το σενάριο υπέγραψε ο Ντέιβιντ Μάμετ. Η Ετυμηγορία αφηγείται την ιστορία ενός αποτυχημένου και αλκοολικού δικηγόρου που προσπαθεί να εξιλεωθεί αναλαμβάνοντας μια υπόθεση ιατρικού λάθους και κακομεταχείρησης. Το φίλμ προτάθηκε για πέντε Όσκαρ και θεωρείται ένα από τα πιο δυνατά δικαστικά δράματα όλων των εποχών. Στην τελευταία σκηνή μπορεί κάποιος να δει στο background έναν νεότατο Μπρους Γουίλις σε μία από τις πρώτες του κινηματογραφικές εμφανίσεις.

«Dementia» (1955)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Δευτέρα 25 Ιουλίου / 22:00

Πού: Ταινιοθήκη της Ελλάδος | Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Τζον Πάρκερ / Πρωταγωνιστούν: Άντριεν Μπάρετ, Μπρούνο ΒεΣότα, Μπεν Ρόουζμαν

 

Έγραφε το «Variety» πριν από μερικά χρόνια ότι το Dementia είναι ένα από τα πιο περίεργα φιλμ που έχουν προβληθεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Μια μοναχική και σεξουαλικά καταπιεσμένη γυναίκα με σκοτεινό παρελθόν ξυπνάει από έναν εφιάλτη και περιπλανιέται στους δρόμους της πόλης. Χωρίς διαλόγους και με ένα στυλ κινηματογράφησης που θυμίζει γερμανικό εξπρεσιονισμό, ο Τζον Πάρκερ πειραματίζεται με τις ταινίες τρόμου και το φιλμ νουάρ. Γυρίστηκε το 1953 αλλά προβλήθηκε επίσημα τρία χρόνια αργότερα. Δεν το έχουν συγκρίνει τυχαία με το φιλμ-ορόσημο του βωβού κινηματογράφου Το Εργαστήριο του Δρ. Καλιγκάρι. Την ταινία θα ντύσει μουσικά ο Boy, που θα παίξει ζωντανά κατά τη διάρκεια της προβολής της.

«Αμαντέους» (Amadeus, 1984)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Παρασκευή 29 Ιουλίου / 21:30

Πού: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο / Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν / Πρωταγωνιστούν: Φ. Μάρεϊ Άμπραχαμ, Τομ Χαλς, Ελίζαμπεθ Μπέριτζ

 

Μία από τις πιο διάσημες ταινίες της δεκαετίας του ’80. Το Αμαντέους κέρδισε με το σπαθί του τα οκτώ Όσκαρ από τα έντεκα για τα οποία προτάθηκε. Ποτέ άλλοτε η βιογραφία ενός θρυλικού συνθέτη δεν μεταφέρθηκε τόσο συναρπαστικά στον κινηματογράφο. Ο Μίλος Φόρμαν υπογράφει ένα αριστούργημα για τη ζωή του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Δημιουργεί εικονικούς χαρακτήρες, όπως ο Σαλιέρι, που ξεπερνούν τα όρια του χρόνου. Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό του Πίτερ Σάφερ, είναι μια καυστική μελέτη πάνω στο ταλέντο που δεν γνωρίζει όρια και στον φθόνο της μετριότητας. Προσοχή, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας στην προβολή της ταινίας στο Βυζαντινό Μουσείο λόγω περιορισμένης χωρητικότητας.

«Προετοιμασία για έγκλημα» (Dressed to Kill, 1980)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Παρασκευή 19 Αυγούστου / 21:30

Πού: Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Είσοδος ελεύθερη (ακατάλληλο για ανηλίκους)

Σκηνοθεσία: Μπράιαν ντε Πάλμα / Πρωταγωνιστούν: Mάικλ Κέιν, Νάνσι Άλεν, Άντζι Ντίκινσον, Κιθ Γκόρντον

 

Λίγοι σκηνοθέτες είναι τόσο επηρεασμένοι από τον κινηματογράφο του Χίτσκοκ όσο ο Μπράιαν ντε Πάλμα. Οι περισσότερες ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του ’80 όχι μόνο αποτίνουν φόρο τιμής στον διάσημο σκηνοθέτη τρόμου αλλά κοπιάρουν αριστοτεχνικά και πιο ελεύθερα το στυλ του και τη θεματική του, όσο μπορούν ώστε να μην έχουν πρόβλημα και χωρίς τους περιορισμούς της εποχής για την καταλληλότητα. Το Προετοιμασία για έγκλημα ήταν μια επίδειξη στυλ του Αμερικανού σκηνοθέτη, που παίζει με περισσή άνεση με τις αισθήσεις και το ηδονοβλεπτικό βλέμμα του θεατή. Αρχικά ο γυναικείος πρωταγωνιστικός ρόλος προοριζόταν για τη Λιβ Ούλμαν, που τον απέρριψε λόγω της βίας, ενώ τον ρόλο του Μάικλ Κέιν ήθελε πολύ να τον παίξει ο Σον Κόνερι, αλλά δεν τα κατάφερε λόγω άλλων υποχρεώσεων.

«Η Απειλή» (The Thing, 1982)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Παρασκευή 8 Ιουλίου / 22:00

Πού: Θέατρο Αττικού Άλσους / Είσοδος ελεύθερη (ακατάλληλο για ανηλίκους)

Σκηνοθεσία: Τζον Κάρπεντερ / Πρωταγωνιστούν: Κερτ Ράσελ, Τόμας Γουέιτς, Γουίλφορντ Μπρίμλεϊ, Κιθ Ντέιβιντ, Τ.Κ. Κάρτερ

 

Το καλτ κλειστοφοβικό αριστούργημα του Τζον Κάρπεντερ είναι το ελεύθερο ριμέικ μια παλιότερης ταινίας, του 1951, του Thing from another world, που στιγμάτισε τα παιδικά χρόνια του σκηνοθέτη. Θεωρείται πιο πιστό στο βιβλίο στο οποίο βασίστηκαν και τα δύο φιλμ, το Who Goes There? του John Wood Campbell Jr. Μια ομάδα επιστημόνων σε μια απομονωμένη βάση στη μέση του πουθενά, στους πάγους της Ανταρκτικής, συναντάει ένα απειλητικό ον που έχει την ικανότητα να παίρνει τη μορφή του ανθρώπου που μολύνει. Η ταινία, για την εποχή της, είναι αξιομνημόνευτη για το gore και τις γραφικές σκηνές της. Και φυσικά χαρίζει έναν ακόμη χαρακτηριστικό ρόλο στον Κερτ Ράσελ, τον αγαπημένο ηθοποιό του σκηνοθέτη.

«Αγκίρε, Η Μάστιγα του Θεού» (Aguirre, Der Zorn Gottes, 1972)

10 ταινίες που δεν πρέπει να χάσεις στο Athens Open Air Film Festival Facebook Twitter

Πότε: Τρίτη 5 Ιουλίου / 21:30

Πού: Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού / Είσοδος ελεύθερη

Σκηνοθεσία: Βέρνερ Χέρτζογκ / Πρωταγωνιστούν: Κλάους Κίνσκι, Ελένα Ρόχο, Ντελ Νέγκρο, Ρούι Γκουέρα

 

Μία από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ, ονειρική και σκληρή συνάμα στη σύλληψή της, το Αγκίρε είναι μια επική σπουδή στη μεγαλομανία και στην τρέλα από έναν ιδιοφυή δημιουργό. Ένας Ισπανός στρατιώτης οδηγεί μια ομάδα κονκισταδόρες σε ένα εφιαλτικό ταξίδι στον Αμαζόνιο για να ανακαλύψουν τον πλούτο της μυθικής πόλης του Ελ Ντοράντο. Ο Κλάους Κίνσκι ποτέ δεν ήταν πιο παρανοϊκός σε ταινία. Τα συχνά ξεσπάσματά του και οι διαφωνίες του με τον Χέρτζογκ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τρομοκρατούσαν όχι μόνο το συνεργείο αλλά και τον ίδιο τον σκηνοθέτη, που αντιδρούσε ανάλογα. Τα γυρίσματα έγιναν στο φυσικό περιβάλλον του Αμαζονίου και φυσικά συνάντησαν απίστευτες δυσκολίες. Το αποτέλεσμα όμως δεν χάνεται.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ