Τι θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου;

Τι θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου; Facebook Twitter
Για άλλη μια χρονιά, το SIFF συνδέεται με τον τόπο της Σύρου, χρησιμοποιώντας για τις προβολές του μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη. Πιο
0

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) ιδρύθηκε το 2013 και έχει ξεχωρίσει συνδυάζοντας ως τώρα πολύ ιδιαίτερες επιλογές προγράμματος από μια ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ειδών με την προβολή τους σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους του νησιού. Διεξάγεται στο μέσο του καλοκαιριού και ενσωματώνει εκδηλώσεις, στυλ και προγράμματα – πειραματικά και αφηγηματικά, σύγχρονα και με αναδρομικό χαρακτήρα, Ελληνικά και διεθνή, εργαστήρια και εκδηλώσεις διευρυμένου κινηματογράφου – στο δικό του μοναδικό σκηνικό. Κύριος χορηγός του φεστιβάλ είναι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το φεστιβάλ βασίζεται επίσης στην ευγενική υποστήριξη και συνεργασία τοπικών και διεθνών φορέων όπως ο δήμος της Σύρου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγιαίου, η Αμερικάνικη πρεσβεία της Αθήνας, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η κοινότητα της Σύρου καθώς και μεμονωμένοι δωρητές.

Το φετινό φεστιβάλ

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί φέτος από τις 28 Ιουλίου μέχρι και την 1 Αυγούστου με ένα πρόγραμμα διαδοχικών προβολών όπου το κοινό θα ταξιδεύει από ταινία σε ταινία, από εμπειρία σε εμπειρία. Το πρόγραμμα ταινιών και παραστάσεων θα επιμεληθούν διαφορετικοί καλλιτέχνες, συγκεντρώνοντας ταινίες που προέρχονται από διαφορετικού τύπου κινηματογραφικές παραγωγές, από το χθες και το σήμερα, από την Ελλάδα και τον κοσμο - όλα σε ένα σκηνικό. Για άλλη μια χρονιά, το SIFF συνδέεται με τον τόπο της Σύρου, χρησιμοποιώντας για τις προβολές του μια σειρά από πολλούς διαφορετικούς χώρους του νησιού, μέσα και έξω από την Ερμούπολη. Πιο συγκεκριμένα:

 

DeLaGraziaDriveIn

Ένας υπαίθριος χώρος, που ανήκει στην καθολική εκκλησία, στη γειτονιά της Ποσειδωνίας, γνωστή επίσης ως  Ποσειδωνία, όπου πολλές οικογένειες αριστοκρατών έχτισαν τα σπίτια τους στις αρχές του 20ου αιώνα. Το SIFF στήνει μια γιγάντια οθόνη για drive-in προβολή και εκπέμπει τον ήχο των ταινιών με ραδιοκματα  ώστε να αυτοκίνητα να συντονίζονται μέσω του ραδιοφώνου τους. Η ταινία που θα προβληθεί στο Drive Inφέτος θα είναι το 2001: Οδύσσεια του διαστήματος του Stanley Kubrick.

 

Τι θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου; Facebook Twitter
2001: Οδύσσεια του διαστήματος του Stanley Kubrick

Άγιος Aθανάσιος

Μια από τις κρυμμένες εκκλησίες της Σύρου, που βρίσκεται σε μια πράσινη κοιλάδα κάτω από το ψηλότερο σημείο της Άνω Σύρου. Οι προβολές πραγματοποιούνται κάτω από μια βελανιδιά στη μέση μιας μικρής πλατείας, δίπλα σε μια πηγή με δροσερό νερό. Για να φτάσει κάποιος/α στο χώρο της προβολής, χρειάζεται να διανύσει με τα πόδια μια μικρή διαδρομή σε ένα λιθόστρωτο δρόμο.

Οι προβολές στον Άγιο Αθανάσιο φέτος θα περιλαμβάνουν το πρόγραμμα Watching Science: Films for Experiments, ένα πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους και ζωντανής μουσικής. Είναι μια επιλογή ταινιών που χρησιμοποιούν τον κινηματογράφο ως ένα εργαλείο παρουσίασης φυσικών φαινομένων που δε μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι, όπως τα βλέπει μια κάμερα. Ξεκινώντας από κάποια από τα πρώτα πειράματα όπως το άλογο του Muybridge, ο κινηματογράφος γίνεται εργαλείο κατανόησης του φυσικού κόσμου. Το πρόγραμμα τελειώνει με μια επιλογή αρχείων της NASA με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Αστέρια

Στην παραδοσιακή γειτονιά Βαπόρια, μπροστά στη θάλασσα και με θέα τα φώτα της Μυκόνου, πολλά σπίτια χρησιμοποιούνταν ως σταθμοί αποθήκευσης λαθραίων προτού αυτά φτάσουν στο λιμάνι ή στο τελωνείο. Πάνω σε μια μεγάλη αποβάθρα από τσιμέντο, η προβολές εδώ είναι στην κυριολεξία μέσα στη θάλασσα, με θέα τον άγιο Νικόλαο και την παραλία. Εδώ θα γίνει η προβολή της ταινίας Night Across the Street του Raoul Ruiz.

 

Τι θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου; Facebook Twitter
Night Across the Street

Κόμητο

Κοντά στο χώρο ποροβολής drive in, κυριολεκτικά μέσα στο ηλιοβασίλεμα. Εκεί θα λάβουν χώρα και προβολές αλλά και πάρτυ στην παραλία. Εδώ θα γίνει η προβολή ένός προγράμματος ταινιών μικρού μήκους με την επιμέλεια του του πρωτοποριακού αβαντ γκαρντ σκηνοθέτη Pip Chodorov.

Ταρσανάς

Το γνωστό ναυπηγείο της Σύρου, που εξακολουθεί να λειτουργεί, είναι ένα εντυπωσιακό φόντο για τις προβολές του SIFF. Μια ταβέρνα στα λίγα μέτρα προσφέρει φαγητό ανάμεσα στις ποροβολές.  Η ταινία της Αθηνάς Τσαγκάρη Chevalier θα προβληθεί σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος.

Φοίνικας

Είναι ένα μικρό παραλιακό χωριό που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται από το φεστιβάλ.  Πάνω σε μια αποβάθρα μέσα στη θάλασσα και με θέα το ηλιοβασίλεμα, οι θεατές θα μπορέσουν να απολαύσουν την προβολή  της ταινίας Αναπαράσταση του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.

 

Τι θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου; Facebook Twitter
Chevallier

Κινηματογράφος Ερμούπολης (χειμερινός)

Εδώ θα προβληθεί μια ιδιαίτερη ταινία που ονομάζεται ULTRASEX. Μια μίξη vintage ερωτικών ταινών, μονταρισμένη σε μορφή περιπετειώδους ταξιδιού επιστημονικής φαντασίας. Οι Γάλλοι χιουμοριστικοί εγκέφαλοι Νικολά Σαρλέ και Μπρουνό Λαβέν δημιούργησαν την πιο διασκεδαστική τους ταινία προσθέτωντας τις αστείες φωνές και γελοίες προφορές τους πανω στο τελικό μοντάζ.

Ταινίες / Δρώμενα 

Το πρόγραμμα τουSIFF 2016 επικεντρώνεται στο θέμα της αναθεώρησης στον κινηματογράφο. Καθώς το φεστιβάλ εξελίσσεται και αλλάζει, η έννοια αυτή χρησιμοποιείται ως αφετηρία για την διερεύνηση πιο ενεργών χαρακτηριστικών του κινηματογράφου, ως ένα είδος ζωντανής παράστασης. Μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες αναμιγνύονται δημιουργικά στα προγράμματα προβολών.

Ακολουθεί μια επιλογή από τις προβολές, παραστάσεις και τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα φέτος το καλοκαίρι στο φεστιβαλ.

  • Για τη βραδιά έναρξης στο θέατρο Απόλλων, η διεθνούς φήμης ομάδα διευρυμένου κινηματογράφου από τη Γαλλία, οι Metamkine, θα συνδυάσουν μια παράσταση με ζωντανή επεξεργασία κινηματογραφικών προβολών, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία.
  • Ένα σεμινάριο κι ένα πρόγραμμα ταινιών με την επιμέλεια του πρωτοποριακού σκηνοθέτη Pip Chodorov.
  • Ένα προγραμμα κλασσικών και αβαντ γκαρντ ταινιών επιστημονικής φαντασίας επιλεγμένων από τον ανερχόμενο σκηνοθέτη πειραματικού κινηματογράφου Peter Lichter.

 

Τι θα δούμε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου; Facebook Twitter

  • Ένα αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους επικονιαστές του αβαντ γκαρντ κινηματογράφου και μουσικής, Tony Conrad, με μια βραδιά θερινών προβολών και ζωντανής μουσικής.
  • Παρουσίαση της δουλειάς γνωστών καλλιτεχνών και σκηνοθετών όπως η Αθηνά Τσαγκάρη και η Εύα Στεφανή.

 

  • Χαμένες εικόνες: Δίνοντας εικόνα στη μνήμη- ταινίες που χρησιμεύουν ως αναπαράσταση μιας ανάμνησης ενός μέρους, γεγονότος ή χρόνου για τους σκηνοθέτες.
  • "Ταξίδι στο φεγγάρι":Διαφορετικές εκδοχές αυτού του ουράνιου αντικειμένου.

 

  • Ένας κόσμος τελειώνει/ Νέα ξεκινήματα: μια ματιά στις εξαφανιζόμενες παραδόσεις και στην ανάδειξη νέων πολιτισμών.

 

  • Ντοκιμαντερ foundfootage (αποσπασματικές λήψεις): Μια σειρά ταινιών που αμφισβητούν την έννοια του "αυθεντικού".

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ καθώς και περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτό, θα ανακοινωθούν σύντομα στο www.syrosfilmfestival.org

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρία ελληνικά ντοκιμαντέρ του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε

Οθόνες / Γιατί τα ελληνικά ντοκιμαντέρ είναι στο σύνολό τους καλύτερα από τις ταινίες μυθοπλασίας - Τρία παραδείγματα

Τα πολυσυζητημένα «Αδέσποτα Κορμιά», ένα ερωτικό προσκύνημα στη Σαπφώ και ένα στοιχειωμένο σκακιστικό καφενείο στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου: Τρεις ταινίες που ξεχώρισαν στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Υπάρχει άνθρωπος που δεν έκλαψε με το «One Day» του Netflix;

The Review / Υπάρχει άνθρωπος που δεν έκλαψε με το «One Day» του Netflix;

Ο Γιάννης Βασιλείου και η Ναταλία Πετρίτη συζητούν για τα συν και τα πλην της παραγωγής του Netflix, για τους λόγους που δέθηκαν οι θεατές μαζί της και για άλλες πρόσφατες παραγωγές που θα έκαναν ακόμα και μια πέτρα να κλάψει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάθη, μίση, ανταλλαγή εραστών και ατέλειωτοι καβγάδες: Το μυστικό παρασκήνιο πίσω από τις βελούδινες ταινίες του Τζέιμς Άιβορι

Οθόνες / Πάθη, μίση, ατέλειωτοι καβγάδες: Το παρασκήνιο πίσω από τις βελούδινες ταινίες του Τζέιμς Άιβορι

Ένα νέο ντοκιμαντέρ για το ντουέτο του παραγωγού Ισμαήλ Μέρτσαντ και του σκηνοθέτη Τζέιμς Άιβορι καθιστά σαφές ότι τα υποβόσκοντα πάθη στις ταινίες τους δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πίσω από την κάμερα.
THE LIFO TEAM
Lee Grant: «Η εξορία μου από το Χόλιγουντ ήταν η καλύτερη εκπαίδευση που θα μπορούσα να φανταστώ»

Οθόνες / Λι Γκραντ: Μια «ακυρωμένη» ηθοποιός, μια ακόμα ενεργή και αξιόλογη σκηνοθέτιδα

To τρομερό ταλέντο που έκανε μπαμ από μακριά και το Χόλιγουντ κατέστρεψε χωρίς αιτία βρίσκεται πια στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους (σε ηλικία) εν ζωή σκηνοθέτες. Η ιστορία της ζωής και της καριέρας του κοριτσιού με την κλεμμένη νεότητα είναι συγκλονιστική.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sopranos: Ο εθισμός του Τζέιμς Γκαντολφίνι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και το χάος στα γυρίσματα της κορυφαίας σειράς

Οθόνες / The Sopranos: Ο εθισμός του Τζέιμς Γκαντολφίνι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά και το χάος στα γυρίσματα της κορυφαίας σειράς

Σ’ ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτεται το μέγεθος των προβλημάτων που συχνά προκαλούσε η κατάσταση που βρισκόταν ο πρωταγωνιστής της εμβληματικής σειράς του HBO
THE LIFO TEAM
Μίσα Ντεφονσέκα: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που «έζησε με τους λύκους» και εξαπάτησε τους πάντες

Οθόνες / Μίσα Ντεφονσέκα: Η αληθινή ιστορία της γυναίκας που «έζησε με τους λύκους» και εξαπάτησε τους πάντες

Η ιστορία της τα είχε όλα. Ήταν δραματική, συγκινητική, μια ιστορία επιβίωσης ενός παιδιού, είχε αθωότητα, πίστη και το πιο δραματικό φόντο της πιο σκοτεινής περιόδου της ευρωπαϊκής ιστορίας, τις διώξεις και την εξόντωση των Εβραίων και το Ολοκαύτωμα. H απίστευτη αυτή ιστορία είναι τώρα ένα ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Netflix.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
10 γυναικείες οσκαρικές πρωτιές

Οθόνες / Δέκα γυναικείες οσκαρικές πρωτιές που έγραψαν ιστορία

Η πρώτη μαύρη ηθοποιός, η πρώτη αυτόχθονας Αμερικανίδα, η πρώτη ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκα, η πρώτη που πήρε βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας ανταγωνιζόμενη τον πρώην σύζυγό της, η πρώτη zoomer και ως τώρα η μοναδική γεννηθείσα τον 21ο αιώνα με Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αν μια ταινία δεν είναι στη συλλογή της Criterion, δεν μετράει, όσα βραβεία κι αν έχει πάρει

Οθόνες / Αν μια ταινία δεν είναι στη συλλογή της Criterion, δεν μετράει, όσα βραβεία κι αν έχει πάρει

Έχει διαμορφώσει γενιές κινηματογραφιστών που μεγάλωσαν υπό την επιρροή της, για την πλειονότητα των κινηματογραφόφιλων είναι κάτι σαν το Λούβρο, αλλά «με μια χιπ αύρα». Για πολλούς, η γνώμη της εταιρείας που επιλέγει 50 με 60 νέες ταινίες κάθε χρόνο μετράει περισσότερο από οποιαδήποτε τελετή απονομής βραβείων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μάτια Ερμητικά Κλειστά»: Η επιτάφια ονειροφαντασία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Οθόνες / «Μάτια Ερμητικά Κλειστά»: Η επιτάφια ονειροφαντασία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

25 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη, λίγους μήνες πριν από την πρεμιέρα του αριστουργηματικού, πολυδαίδαλου επιλόγου της ασυναγώνιστης φιλμογραφίας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αδελφοί Ταβιάνι: Οι αισιόδοξοι μαρξιστές του κινηματογράφου

Οθόνες / Αδελφοί Ταβιάνι: Οι αισιόδοξοι μαρξιστές του κινηματογράφου

Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι είχε προσκληθεί να δει μια ταινία τους και βγαίνοντας προβληματισμένος από αυτή τους είπε «η αισιοδοξία σας είναι πιο τραγική από τον πεσιμισμό μου», προσφέροντάς τους τη μεγαλύτερη φιλοφρόνηση της καριέρας τους. Μια μεγάλη κινηματογραφική ιστορία αδελφικής συνωμοτικότητας έφτασε στο τέλος της με τον θάνατο του Πάολο Ταβιάνι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ