Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας ταιριάζει με το θερινό σινεμά

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας ταιριάζει με το θερινό σινεμά Facebook Twitter
Τέσσερα Φεγγάρια / Cuatro Lunas
1

Το FeCHA (Festival de Cine Hispanófono de Atenas) είναι το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας. Το φεστιβάλ επικεντρώνεται στην προβολή Ισπανόφωνων ταινιών πρόσφατης παραγωγής από χώρες όπως η Ισπανία, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Κούβα, η Χιλή, η Κολομβία κ.α. αναδεικνύοντας τον κινηματογραφικό πλούτο αυτών των χωρών. Θα διεξαχθεί στις 2-8 Ιουνίου 2016 στο θερινό κινηματογράφο Λαΐς (Ιεράς Οδού 48, Μετρό Κεραμεικός).

 

Ένας εκ των διοργανωτών, ο Παναγιώτης Σταματόπουλος μάς μίλησε για το πώς πήραν την απόφαση να φτιάξει το FeCHA αλλά και για το πρόγραμμα των ταινιών. 

 

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας ταιριάζει με το θερινό σινεμά Facebook Twitter
Συμπεριφορά / Conducta


—Τι σας ώθησε στη διοργάνωση του Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας;

Η αγάπη μας για την Ισπανική κουλτούρα και το σινεμά! Εξάλλου, μοιραζόμαστε τόσα κοινά τόσο σε κουλτούρα όσο και σε νοοτροπία με τον Ισπανόφωνο κόσμο.

Γίνονταν και  παλιότερα αντίστοιχες διοργανώσεις από το Ινστιτούτο Θερβάντες, την Πρεσβεία της Ισπανίας, το φεστιβάλ ΛΕΑ και άλλους φορείς, εμείς θέλαμε όμως να το πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να το μεταφέρουμε σε θερινό κινηματογράφο. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το φυσικό «σπίτι» τέτοιων ταινιών.

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας ταιριάζει με το θερινό σινεμά Facebook Twitter
Τα πρόβατα δεν χάνουν το τρένο / Las ovejas no pierden el tren

—Μιλήστε μας για το φετινό πρόγραμμα…

Είμαστε πολύ περήφανοι. Έχουμε 13 δυνατές ταινίες πρόσφατης παραγωγής από την Ισπανία, την Αργεντινή, την Κολομβία, το Μεξικό, την Κούβα, την Χιλή, το Εκουαδόρ, τη Βενεζουέλα, με πολλές διακρίσεις και βραβεία παγκοσμίως που θα παιχτούν για πρώτη φορά στην Αθήνα. Ακόμα, μια κλασική ταινία από την Ουρουγουάη που προβλήθηκε πριν 2 χρόνια στο Ινστιτούτο Θερβάντες στα πλαίσια του φεστιβάλ ΛΕΑ και θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο στις 8 Ιουνίου στο FeCHA.

—Ποια είναι η ταινία έναρξης και πως την επιλέξατε;

Θα κάνουμε πρεμιέρα με το Truman σε συνεργασία με την Σπέντζος Φιλμ. Μια ταινία που σάρωσε στα βραβεία Γκόγια (Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α και Β αντρικός ρόλος), με γέλιο και συγκίνηση. Ό,τι πρέπει για θερινό σινεμά!

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας ταιριάζει με το θερινό σινεμά Facebook Twitter
Truman

—Τι ξεχωρίζετε από το πρόγραμμα;

Δύσκολο! Δεν μπορούμε να διαλέξουμε μια αγαπημένη ταινία. Υπάρχουν οι αγαπημένες μας κομεντί (Τρούμαν, Χωρίς Παιδιά, Τα πρόβατα δεν χάνουν το τραίνο), ταινίες δράσης (Ποιος κλέβει ποιόν;), ισπανικά θρίλερ (Οι Μέγαιρες), ταινίες με πολιτικά μηνύματα (NN – Χωρίς Όνομα) καθώς και ταινίες που θίγουν κοινωνικά ζητήματα από οικονομική κρίση, άτομα με ειδικές ανάγκες μέχρι και την ομοφυλοφιλία (Αργία, Σεξουαλική ζωή των φυτών, Συμπεριφορά, Τα μανιτάρια, Τέσσερα Φεγγάρια). Υπάρχει μια ταινία στο πρόγραμμά μας για όλους!

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας ταιριάζει με το θερινό σινεμά Facebook Twitter
Χωρίς Παιδιά / Sin Hijos

Με μια ματιά, οι 14 ταινίες του FeCHA που θα παρουσιαστούν 2 με 8 Ιουνίου στο θερινό κινηματογράφο Λαΐς (Ιερά Οδός 48 στο Γκάζι):

TRUMAN

 

 

Bromance: Ένας άντρας, ο καλύτερος του φίλος, ένα ταξίδι κι ένας σκύλος που τον λένε Truman σε ένα road trip.

CONDUCTA / ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

 

 

Κακό (;) σκυλί:  Ένα 11χρονο αγόρι το οποίο εκπαιδεύει σκυλιά για κυνομαχίες για να ζήσει, στέλνεται σε αναμορφωτήριο και η δασκάλα του μάχεται να τον βγάλει από εκεί.

ΟΙ ΜΕΓΑΙΡΕΣ / MUSARAÑAS

 

 

Misery calling: Μια αγοραφοβική γυναίκα παγιδεύει την αδερφή της και τον γείτονά της στο διαμέρισμά της. Θρίλερ για τις καταπιεσμένες σεξουαλικές επιθυμίες.

ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΠΟΙΟΝ; / CIEN AÑOS DE PERDÓN

 

 

Μην βάζεις χέρι εκεί που δεν σε παίρνει: Ο Luis Tosar πρωταγωνιστεί στη νούμερο 1 ταινία στο ισπανικό Box office για μια ληστεία τράπεζας και ένα χρηματοκιβώτιο που κρύβει ένα αναπάντεχο μυστικό.

ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ / DESDE ALLÁ

 

 

Μάτι: Ένας πλούσιος μεσήλικας προσελκύει νεαρούς άντρες στο διαμέρισμα του και, με αντάλλαγμα χρήματα, ζητά από αυτούς να τους κοιτά δίχως να τους αγγίζει.

ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ / SIN HIJOS

 

 

Κρύψε το παιδί: Ένας πατέρας, η νέα του σχέση και το παιδί του που κρύβει από αυτή τη σχέση. Ρομαντική κομεντί με την Μαριμπέλ Βερντού (Ο Λαβύρινος του Πάνα)

ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ / CUATRO LUNAS

Σεληνιασμένοι: Τέσσερις ιστορίες αγάπης και απογοήτευσης μεταξύ ανδρών διαφορετικών γενεών που αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και τους φόβους τους.

ΑΡΓΙΑ / FERIADO

Coming out και πολιτική αναταραχή: Εκουαδόρ, 1999. Χρονιά οικονομικής κρίσης της χώρας αλλά κοινωνικής απελευθέρωσης για τον νεαρό Xoυάν Πάμπλο.

ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ / LOS HONGOS

The street artist: Το γκραφίτι και το street art στο Καλί της Κολομβίας, μέσα από ένα ταξίδι στην πόλη. Προσωπικές επαναστάσεις επάνω σε τοίχους.

ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ / LAS OVEJAS NO PIERDEN EL TREN

Ο οργασμός της προβατίνας: Πόσο μπορεί να κρατήσει η ειδυλλιακή αγροτική ζωή για ένα ζευγάρι της πόλης πριν αρχίσουν τα ερωτικά μπλεξίματα; Ισπανική κωμωδία καταστάσεων.

ΝΝ – ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ

 

Το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας ταιριάζει με το θερινό σινεμά Facebook Twitter

 

CSI και κοινωνική αναταραχή: Ταινία μυστηρίου με πολιτική χροιά από το Περού. Ποιά είναι η πραγματική ταυτότητα ενός άγνωστου άνδρα που ανασύρθηκε από έναν μαζικό τάφο;

Η ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΝΟΥ / LA CULPA DEL CORDERO

Αποκαλύψεις μεταξύ ορεκτικών και κύριου πιάτου: Ποια είναι τα μυστικά που κρύβει μια τέλεια οικογένεια;

Η ΦΑΜΙΛΙΑ / EL CLAN

Οικογενειακές αμαρτίες: Η αληθινή ιστορία της οικογένειας Πούτσιο που, ενώ φαινομενικά ζούσε μια φυσιολογική ζωή, παράλληλα διέπραττε απαγωγές και δολοφονίες.

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ / VIDA SEXUAL DE LAS PLANTAS

«Φυτό»: Πώς διαχειριζόμαστε την ερωτική έλξη, όταν αναπάντεχα παρουσιάζεται η νοητική υστέρηση;

*Για περισσότερες πληροφορίες

Fecha.gr

https://www.facebook.com/events/100786147006698/

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ