Οδηγίες και tips για barbeque ψαριών και θαλασσινών

Οδηγίες και tips για barbeque ψαριών και θαλασσινών Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL


Οδηγίες και tips για barbeque ψαριών και θαλασσινών Facebook Twitter

 

Οι περισσότεροι εξ ημών είμαστε κρεατοφάγοι και δύσκολοι με το ψάρι. Βέβαια, όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει και ωριμάζει, ωριμάζουν και τα γαστρονομικά του γούστα, που σημαίνει ότι τα ψάρια σχεδόν πάντα παίρνουν τα ηνία στην κατάταξη των διατροφικών μας συνηθειών.

 

Ειδικότερα, επειδή ένα καλό ψάρι συνοδεύεται -ή καλό είναι να συνοδεύεται- από ένα καλό λευκό κρασί, μιλάμε για έναν ιδανικό συνδυασμό γεύσης, που μόνο στην εικόνα του, φωνάζει καλοκαίρι. Η Ελληνικά Κελλάρια Οίνων το γνωρίζει αυτό καλά, γι'αυτό και φέρνει κοντά μας τις πιο εκλεκτές ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο Μαντινείας Flowers και το Calligas - Καλλιγάς Μελλισόμαντρα.

Οδηγίες και tips για barbeque ψαριών και θαλασσινών Facebook Twitter

Η σχάρα όμως έχει τις απαιτήσεις της και καλό θα είναι να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην πάνε τα ψάρια μας στράφι. Κατ' αρχάς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ψάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπερ σημαίνει ψήνονται γρήγορα. Για αυτό ξεχάστε τις bbq κρεατοφαγικές συνήθειές σας, το ψάρι θέλει την αμέριστη προσοχή σας.

Αλλά ας δούμε τι πρέπει να κάνουμε από την ώρα που βάζουμε τα κάρβουνα.

Οδηγίες και tips για barbeque ψαριών και θαλασσινών Facebook Twitter
  • Πλένουμε καλά τη σχάρα για να μην κολλήσουν υπολείμματα από τα μπριζολάκια που κάψαμε την Κυριακή.
  • Όση ώρα φτιάχνουμε τη φωτιά, προετοιμάζουμε τα ψάρια μας. Αυτό σημαίνει τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.
  • Παίρνουμε ένα πινέλο και τα αλείφουμε με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια τους ρίχνουμε αλάτι και αν μας αρέσει προσθέτουμε κανένα άλλο μπαχαρικό. Προτείνω σκέτο αλάτι για να χαρούμε γνήσια τη γεύση, εκτός αν η πρώτη ύλη χρειάζεται ενισχυτικά.
  • Όταν η σχάρα έχει κάψει καλά, τουλάχιστον για 10 λεπτά, βάζουμε τα ψάρια μας στη φωτιά. Αν είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους, προτιμάμε τις ειδικές σχάρες που τα γυρίζουν όλα μαζί.Σημαντικό! Η σχάρα να είναι περίπου 10 – 12 εκατοστά πάνω από τα κάρβουνα.
  • Τοποθετούμε το ψάρι λίγο λοξά για να έχουμε το ωραίο εφέ της ψησταριάς (αυτές τις γραμμούλες), με τη ράχη του κοντά στη θερμότητα καθώς εκεί είναι πιο παχύ και θέλει περισσότερο χρόνο.Όταν θα έρθει η στιγμή για να το γυρίσετε, τσεκάρετε αν μετακινείται από τη σχάρα, αν αντιστέκεται αφήστε το ακόμα λίγο μέχρι να ξεκολλήσει το δέρμα.
  • Αν θέλετε κάποιους ενδεικτικούς χρόνους, μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας ότι τα φιλέτα και τα μικρά ψάρια έως 200 γραμμάρια θέλουν περίπου 5 λεπτά η κάθε πλευρά, τα ψάρια βάρους μέχρι 300 γραμμάρια γύρω στα 7 λεπτά, τα ψάρια γύρω στο μισό κιλό γύρω στο δεκάλεπτο, ενώ για ψάρια 1 κιλού θα χρειαστείτε περίπου ένα τέταρτο από κάθε πλευρά. Για τα μεγάλα ψάρια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και θερμόμετρο, όπου θα ξέρετε ότι το ψάρι σας είναι έτοιμο όταν θα έχει εσωτερική θερμοκρασία 54-60 ⁰C.
  • Για να καταλάβετε ότι το ψάρι σας είναι έτοιμο, θα πρέπει τα κομμάτια της σάρκας, που βρίσκονται δίπλα στη ραχοκοκαλιά να ξεκολλάνε εύκολα το ένα από το άλλο. Τότε το βγάζουμε το ψάρι με προσοχή για να μη διαλυθεί και δεν το αφήνουμε περισσότερο για να μην στεγνώσει.
  • Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος αρπάξουν αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα, τότε ανεβάζουμε τη σχάρα μία σκάλα και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο.
  • Όταν το ψάρι μπει στην πιατέλα, αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και στη συνέχεια σερβίρετε με λαδολέμονο.

Tip για αρχάριους 1: Ξεκινήστε με ψάρια πιο ανεκτικά στη φωτιά όπως ένας ξιφίας, ένα λαβράκι ή ακόμα και με θαλασσινά όπως οι αγαπημένες μας γαρίδες.

Tip για αρχάριους 2: Μην χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο προκειμένου να μην σας κολλήσει στη σχάρα γιατί έτσι χάνετε το πλεονέκτημα της ψησταριάς, που είναι η επαφή του ψαριού με τη φωτιά. Το λάδι φτάνει για αυτή τη δουλειά. Η μοναδική περίπτωση που είναι καλή η χρήση του είναι αν πρόκειται να ψήσετε πολύ λεπτά φιλέτα ψαριών.

Και αφού γεμίσαμε με τα καλύτερα τα πιάτα μας, ήρθε η ώρα να γεμίσουμε και τα ποτήρια μας. Το πιο ωραίο ποτό για να συνοδεύσετε το ψάρι, είναι ένα καλό λευκό κρασί.

Ας αρχίσουμε με ένα Μοσχοφίλερο Μαντινείας Flowers της σειράς Ποικιλιακά Λουλούδια. Πρόκειται για ένα λευκό ξηρό κρασί, με ανοιχτόχρωμο και λαμπερό χρώμα. Το εκλεπτυσμένο άρωμα εσπεριδοειδών και η απαλή φρουτώδης γεύση της ποικιλίας, θα συνοδεύσουν αρμονικά τα ψάρια και τα θαλασσινά σας,

Η δεύτερη επιλογή είναι ένας Calligas - Καλλιγάς Μελλισόμαντρα. Πρόκειται για ένα Ασύρτικο με Ροδίτη, προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης από την Στερεά Ελλάδα. Το εν λόγω λευκό ξηρό, είναι ένα κρασί με χρυσοκίτρινες ανταύγειες και γεμάτη, μεστή γεύση με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8 – 12 ºC και θα συμπληρώσει εξίσου αρμονικά ψάρια και θαλασσινά, όπως και άλλα πιάτα της παραδοσιακής μεσογειακής κουζίνας.

Περισσότερες πληροφορίες για την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων θα βρείτε στο website https://www.gwc-microsite.gr/.

*Η εμπορική διάθεση όλων των προϊόντων γίνεται από την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.

Επιχειρείν/Market
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM