Το Ούζο Πλωμάρι περιέχει γλυκάνισο Λισβορίου που είναι ο καλύτερος στον κόσμο.
Το Ούζο Πλωμάρι περιέχει γλυκάνισο Λισβορίου που είναι ο καλύτερος στον κόσμο.

 

Λέσβος, το νησί των αισθήσεων, των αρωμάτων, των γεύσεων και των εικόνων. Ένας ξεχωριστός τόπος με διαφορετικές όψεις, διαρκείς εναλλαγές βουνού και θάλασσας και απεριόριστη φυσική ομορφιά που καθηλώνει τον ταξιδιώτη ο οποίος επιθυμεί να την εξερευνήσει. Καταφύγιο γαλήνης, ανεξάντλητη, χορταστική και αρχοντική, δεν θεωρείται τυχαία ο ομορφότερος κήπος του Αιγαίου. Κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης την είχε χαρακτηρίσει «πλατανόφυλλο καταμεσής του Αιγαίου». Σε όλη την έκταση του νησιού υπάρχουν μοναδικά σημεία όπου ανακαλύπτεις τον ασύγκριτο συνδυασμό πολιτισμού και φύσης. Νησί ποιητών, ζωγράφων και συγγραφέων, όπως ο Αλκαίος, η Σαπφώ, ο Θεόφιλος, ο Στρατής Μυριβήλης και ο Οδυσσέας Ελύτης. Σε τούτο τον τόπο θαυμάζεις τα γραφικά χωριά, τις αμόλυντες παραλίες και τα σπάνιας και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αρχοντικά σπίτια. Βιομηχανικό, εμπορικό και αστικό κέντρο για πάρα πολλά χρόνια, αποτελεί το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, το οποίο σε προσκαλεί από την πρώτη κιόλας στιγμή σε ένα ταξίδι στον χρόνο. Η εξέχουσα θέση του στο βορειοανατολικό Αιγαίο κάνει εμφανείς τις επιρροές από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Μυτιλήνη, πρωτεύουσα του νησιού, ανήκει στις αρχαιότερες πόλεις της χώρας και το επιβλητικό φρούριό της συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Ανάμεσα στις πολλές ομορφιές του νησιού, βασικός σταθμός της επίσκεψής μου ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το γραφικό Πλωμάρι. Ήθελα να δω από κοντά την ιεροτελεστία της παραγωγής και της απόσταξης του ούζου, του εμβληματικού ποτού των Ελλήνων. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια ξενάγηση στην πατρίδα του! Στη διαδρομή αφέθηκα και χάθηκα στα μονοπάτια του χρόνου. Θαύμασα το μεγαλείο της φύσης και διέκρινα την ποικιλία του τοπίου. Ποτάμια, ατελείωτες εκτάσεις με ελαιόδεντρα, πευκοδάση, κυπαρίσσια και πλατάνια. Η «πρωτεύουσα του ούζου», όπως αποκαλείται το Πλωμάρι, χτίστηκε το 1842 και ακόμη και σήμερα, στις αξέχαστες βόλτες που κάνεις εκεί, συναντάς εκείνα τα στοιχεία της γειτονιάς που σε μαγνητίζουν. Πολλά ελαιοτριβεία, σαπωνοποιεία, πυρηνεργοστάσιο, διώροφα και τριώροφα σπίτια, πέτρινα καλντερίμια, βιομηχανικά κτίρια, ιστορικά παραδοσιακά καφενεία και, φυσικά, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της κεντρικής πλατείας, που, όπως φημολογείται, φυτεύτηκε το 1813, συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα που σε εντυπωσιάζουν. Δίπλα μου περνούσαν άλογα, ενώ στο λιμανάκι ήταν δεμένες αμέτρητες ψαρόβαρκες και καΐκια. Αμέσως συνειδητοποίησα ότι βρισκόμουν σε έναν ναυτικό τόπο, γι' αυτό και οι αφηγήσεις των κατοίκων κυριαρχούνταν από την αλμύρα της θάλασσας – κοσμοπολίτες, φιλόξενοι και μυημένοι στις μικρές χαρές της καθημερινότητας. Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Πλωμαρίου θεωρείται η πρώτη ύλη.

 

Ηθελα να δω από κοντά την ιεροτελεστία της παραγωγής και της απόσταξης του ούζου, του εμβληματικού ποτού των Ελλήνων. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια ξενάγηση στην πατρίδα του!
Ηθελα να δω από κοντά την ιεροτελεστία της παραγωγής και της απόσταξης του ούζου, του εμβληματικού ποτού των Ελλήνων. Τι καλύτερο, λοιπόν, από μια ξενάγηση στην πατρίδα του!

 

Τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο του, στην περιοχή Κάμπος Πλαγιάς, περιτριγυρισμένο από έναν κατάφυτο ελαιώνα, αντίκρισα το παραδοσιακό αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Ένας χώρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει τη μοναδική μυσταγωγική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι γεύσεις, οι αισθήσεις, τα αρώματα και, φυσικά, να ταξιδέψει σε άλλες εποχές, εξερευνώντας την ιστορία του ούζου. Όλη η παραγωγική διαδικασία πραγματοποιείται με μεράκι, σεβασμό και αγάπη. Πιστοί στην παράδοση του δημοφιλέστερου ελληνικού ποτού, η οικογένεια Καλογιάννη έχει δημιουργήσει έναν μεθυστικό χώρο και σε καλεί να εντρυφήσεις στα μυστικά του «εθνικού» ποτού. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου μετρά 123 χρόνια ιστορίας. Γέννημα-θρέμμα Πλωμαρίτης, ο Ισίδωρος Αρβανίτης είχε ως βασική του επιθυμία να δημιουργήσει ένα ούζο που θα τα ξεπερνούσε όλα και θα γινόταν ξακουστό σε όλο τον κόσμο. Μύρισε και γεύτηκε καρπούς της φύσης από πάμπολλες χώρες και σε αυτό τον βοήθησε το ότι ο τόπος καταγωγής του, το Πλωμάρι, ήταν μεγάλο εμπορικό λιμάνι ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία. Έτσι, κατάφερε να φτιάξει την ιδανική συνταγή, την οποία κράτησε επτασφράγιστο μυστικό. Το Ούζο Πλωμάρι αποτελείται μόνο από άριστα υλικά, προερχόμενα από τον τόπο της Λέσβου. Νερό μαλακό από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα, αλάτι από τις αλυκές της Καλλονής, πάνω 15 μυρωδικά από μια μεγάλη ποικιλία βότανων της λεσβιακής γης, όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο ή εκχυλίσματα μαστίχας, και, φυσικά, γλυκάνισος Λισβορίου, ο καλύτερος στον κόσμο. Ο απόλυτος συνδυασμός εύφορου εδάφους και άριστης ποιότητας καρπών, ώστε να αναδυθεί μια γεύση που να δένει με την παράδοση και να συγκροτεί ένα ποτό «καθαρό σαν το κύμα του Αιγαίου». Τη γεύση του δεν τη λησμονείς και κάθε γουλιά αναδίδει όλα τα αρώματα. Μέσα στο αποστακτήριο έχεις τη δυνατότητα να αγγίξεις και να μυρίσεις τους καρπούς της λεσβιακής γης που αποτελούν και τα συστατικά του Ούζου Πλωμαρίου. Η περιπλάνηση στον χώρο της εμφιάλωσης και η ιεροτελεστία της απόσταξης που πραγματοποιείται παραδοσιακά στους 18 μικρούς χειροποίητους χάλκινους άμβυκες δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Υπάρχει ξεχωριστός χώρος, το Μουσείο Ούζου: Ο Κόσμος του Ούζου, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, να συμμετάσχει σε γευσιγνωσίες και, φυσικά, να θαυμάσει μια ιδιαίτερη συλλογή μουσειακών αντικειμένων ιστορικής αξίας. Εννέα ώρες διαρκεί η κάθε απόσταξη και το αποτέλεσμα κάθε παραγωγής είναι 10.000 φιάλες ανά ώρα, 67.000 καραφάκια ανά ημέρα και εξαγωγές σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για 100% αποσταγμένο προϊόν, για ούζο διπλής απόσταξης. Δεν θα φύγεις αν δεν μάθεις πώς πίνεται σωστά το ούζο. Ακολουθείς το τρίπτυχο: κοιτάς, μυρίζεις, γεύεσαι. Τοποθετούμε στο ποτήρι το ούζο, στη συνέχεια το νερό και τέλος τον πάγο, που δίνει στο ούζο τη σωστή θερμοκρασία – επιπλέον, με την προσθήκη νερού το ούζο αποκτά το χαρακτηριστικό γαλακτώδες χρώμα που όλοι αγαπάμε. Και όπως θα μου πουν οι άνθρωποι που καθημερινά εργάζονται για τη δημιουργία του: «Η ώρα του ούζου δεν είναι ώρα φαγητού, είναι η ώρα της παρέας. Τα ετερώνυμα έλκονται. Οι γεύσεις που συνοδεύουν το ούζο είναι συγκρουόμενες και επιθετικές. Ξινά με αλμυρά, γλυκά με πικρά, με το ούζο πάντα να επικρατεί ανάμεσά τους. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Ένας μεζές από κάθε είδος αρκεί. O μεζές είναι για να ερεθίσει τη γεύση και όχι για να μας χορτάσει».


Το Ούζο Πλωμάρι, κρυστάλλινο και διαυγές, με πανδαισία αρωμάτων και την ξεκάθαρη γεύση του, συνιστάται ως μια μοναδική εμπειρία. Είναι το ποτό που έχει συνοδεύσει τα πιο ωραία καλοκαίρια της ζωής μας και η «αλήθεια του» εκείνη που μας ταξιδεύει. Συμπυκνώνει στο χρώμα του και στην υφή του τα τοπία, τους φίλους, τις γεύσεις και τις μυρωδιές, τη μνήμη, τον ήλιο και τις χαρές της ζωής. Το Ούζο Πλωμάρι ενώνει τις παρέες μέσα σ' ένα ποτήρι και κουβαλά τις αμέτρητες εμπειρίες μας σ' ένα νοητό ταξίδι.