Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε Facebook Twitter

Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε

0

 

ADVERTORIAL

Πώς είναι να βρίσκεσαι στο τιμόνι μιας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες της Αυστραλίας; Κόντρα στα στερεότυπα των κοινωνιών, η ιστορία της Ελληνίδας Ντέμης Μαρκογιαννάκη αποδεικνύει ότι η κορυφή δεν είναι μόνο αρσενικού γένους.

 

Ανήσυχο πνεύμα από μικρή ηλικία, η Ντέμη Μαρκογιαννάκη εκδήλωσε την έλξη της προς τον κοσμοπολιτισμό επιδιώκοντας από παιδί να μάθει πολλές ξένες γλώσσες, αγγλικά, ιταλικά, ιαπωνικά και γαλλικά. Τι κι αν μεγάλωσε στην Αθήνα έχοντας ρίζες από τα ειδυλλιακά Χανιά και τα ιστορικά Καλάβρυτα, η ευρηματικότητα και οι ιδέες της χρειάζονταν περισσότερο χώρο για να αναπνεύσουν και να ανθίσουν κι αυτό - ευτυχώς - το κατάλαβε κι η ίδια από νωρίς. Έτσι μετά τις σπουδές της πάνω στην Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φεύγει αμέσως για τη μακρινή Αυστραλία για μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στα παγκόσμια μέσα επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης κι από εκεί ξεκινά το ταξίδι της στην επιχειρηματικότητα.

Γρήγορα αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις ελλείψεις στην αγορά της νέας της πατρίδας και μέσα στα επόμενα χρόνια, μόλις στα 29 της, κατατάσσεται στη λίστα με τις 50 πιο επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες της Αυστραλίας χάρη στο WeTeachMe, μία ψηφιακή πλατφόρμα που από τη μια πλευρά προσφέρει στο ευρύ κοινό πλήθος από φροντιστηριακά μαθήματα – από μαγειρική, χορό και μουσική μέχρι αυτοάμυνα, φωτογραφία και κεραμική – και από την άλλη απευθύνεται σε επιχειρήσεις παρέχοντάς τους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης γραφείου.

Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε Facebook Twitter

Η Ντέμη Μαρκογιαννάκη έχει λοιπόν να μας πει μια ιστορία για εκείνους τους ανθρώπους που τα όνειρα, οι φιλοδοξίες, οι στόχοι, και οι ιδέες τους δεν μπορούν να περιοριστούν σε κουτάκια. Μία ιστορία για εκείνους τους ανθρώπους που ξεπερνούν σύνορα και όρια και πετυχαίνουν κάτι πρωτοποριακό. Κι αυτή η ιστορία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και πηγή έμπνευσης για σένα, να δώσει δύναμη στα δικά σου όνειρα . Φυσικά, αυτή η ιστορία δεν θα μπορούσε να λείπει από το αφιέρωμα "Unbox Your Possibilities", που υποστηρίζει η Samsung με κεντρικό μήνυμα #DoWhatYouCant#GalaxyS8. Μιλώντας στο lifo.gr για το πώς κανείς ξεπερνά τα εμπόδια και το στρες και φθάνει στην επιτυχία, η ίδια προτάσσει την αγάπη για αυτό που κάνεις, τη σκληρή δουλειά, τον ενθουσιασμό, τη στρατηγική σκέψη, την υπομονή και την επιμονή.

— Πώς προέκυψε η Αυστραλία στη ζωή σου;

Ανέκαθεν ήμουν ανήσυχο άτομο και μου άρεσε η περιπέτεια. Όλοι, όσοι με ήξεραν, πίστευαν ότι κάποια στιγμή θα έφευγα στο εξωτερικό, για να σπουδάσω ή να εργαστώ για να αποκτήσω εμπειρία και, γενικά δοκιμάζοντας την τύχη μου, να γνωρίσω νέους τόπους και διαφορετικές κουλτούρες. Τελικά έφυγα στην Αυστραλία, λόγω του διεθνούς κύρους που έχει το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το οποίο με δέχθηκε να σπουδάσω. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, όπως τα φαντάζεται κάποιος και έτσι η προσαρμογή μου στην καθημερινότητα και στον αυστραλιανό τρόπο ζωής είχε αρκετές δυσκολίες. Η απόσταση, η διαφορετική κουλτούρα και το γεγονός ότι ξεκινούσα από την αρχή σε μια διαφορετική γλώσσα , χωρίς την οικογένειά μου, φίλους και γνωστούς, η προσαρμογή μου υπήρξε πολύ επώδυνη. Έτσι έμαθα να είμαι σκληρή με τον εαυτό μου, να μην επαναπαύομαι να παλεύω και να αναζητώ περισσότερα. Έμαθα να μην παραπονιέμαι για μικροπράγματα, αλλά να θέτω μελλοντικούς στόχους, να είμαι ανοιχτή στις προκλήσεις, να προσαρμόζομαι στις διαφορετικές κουλτούρες και να ατενίζω με αισιοδοξία το μέλλον.

Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε Facebook Twitter

Tα πράγματα δεν είναι πάντα εύκολα, κι έτσι η προσαρμογή μου στην καθημερινότητα και στον αυστραλιανό τρόπο ζωής είχε αρκετές δυσκολίες [...] Έμαθα να μην παραπονιέμαι για μικροπράγματα, αλλά να θέτω μελλοντικούς στόχους, να είμαι ανοιχτή στις προκλήσεις...

Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε Facebook Twitter
— Τι ακριβώς είναι το WeTeachMe και πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία του;

Το WeTeachMe είναι αφενός μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία χρησιμοποιείται ως εργαλείο υποστήριξης γραφείου από φροντιστήρια, εργαστήρια τεχνών, σχολές χορού, αλλά και μαθήματα που κάποιος μπορεί να ικανοποιήσει το χόμπι του και αφετέρου μια ψηφιακή μορφή χρυσού οδηγού που βοηθάει στην εύρεση και επιλογή (βασισμένη στην κριτική από μαθητές) μαθημάτων, αλλά και την πληρωμή αυτών διαδικτυακά. Όλοι μπορούμε να διδάξουμε κάτι το οποίο αγαπάμε και η πλατφόρμα που στήσαμε είναι το μέρος που μπορείς να βρει κάποιος μαθήματα, όπως χειροτεχνίας, ζωγραφικής, χορού κλπ, που θα ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες ή το χόμπι του.

Η ιδέα δημιουργίας του WeTeachMe ήταν ενός εκ των τριών συνεργατών μου, ο οποίος μας μίλησε για την απουσία στην αγορά μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που θα επιτρέπει σε άτομα που έχουν γνώση κάποιου αντικειμένου να μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλους. Η ιδέα διαφοροποιήθηκε κατά πολύ με την πάροδο του χρόνου με αυτά που διαπιστώσαμε κατά την πορεία της επιχείρησης, αλλά η κεντρική ιδέα παραμένει η ίδια. Σήμερα, έχοντας περάσει πλέον πέντε χρόνια από τότε, η επιχείρηση έχει 15 υπαλλήλους και περίπου 38.000 μαθήματα στην Αυστραλία.

— Τι χρειάζεται για να στήσεις μια επιχείρηση με προοπτική; Ποιες είναι οι συμβουλές σου σε όσους θέλουν να επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο;

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει συνταγή για να στήσεις μια επιχείρηση με προοπτική. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας, όπως:

"Να αγαπάς και να πιστεύεις ότι η ιδέα σου είναι καλή",

"Να κάνεις σωστή έρευνα αγοράς, πριν ξεκινήσεις να υλοποιήσεις αυτή την ιδέα",

"Να βρεις και να πουλήσεις το προϊόν/υπηρεσία, που παρέχεις, σε κάποιον, ο οποίος δεν είναι γνωστός, φίλος ή μέλος της οικογένειάς σου",

"Να μην τα παρατήσεις στις πρώτες δυσκολίες",

"Να ακούς τους πελάτες χωρίς να θίγεσαι και να προσαρμόζεσαι στις απαιτήσεις τους, έτσι ώστε να θέλουν να χρησιμοποιούν το προϊόν/υπηρεσία που παρέχεις",
"Να επιλέγεις με ιδιαίτερη προσοχή τους συνεργάτες σου, όχι μόνο με βάση τις ικανότητές τους, αλλά με τις αρχές και την ηθική τους, αφού είναι πολύ σημαντικό να τους εμπιστεύεσαι και να νιώθεις ασφάλεια ανάμεσά τους",

"Να χαίρεσαι τις επιτυχίες και να μαθαίνεις από τις αποτυχίες, αφού οι τελευταίες είναι εκείνες που θα καθορίσουν το μέλλον της δουλειάς σου",

"Να μην ξοδεύεις χρήματα άσκοπα, δηλαδή σε πράγματα που δεν είναι σημαντικά για την επιχείρησή, όπως ακριβά γεύματα, αμάξια, έπιπλα κ.ά. Ο σκοπός είναι να στήσεις μια επιχείρηση που δεν θα χρωστάει και θα είναι κερδοφόρα, γιατί, φθάνοντας σ' αυτό το σημείο, όλα τα άλλα θα έρθουν μελλοντικά"
"Αν θέλεις να ζητήσεις συμβουλές, να απευθυνθείς σε κάποιον που θαυμάζεις και έχει πετύχει αυτά που επιζητείς. Μη ζητάς συμβουλές από άσχετους, γιατί όλοι έχουν άποψη, αλλά λίγοι την εμπειρία να σε συμβουλεύσουν σωστά"
"Να θέτεις στόχους και να παραμένεις υπεύθυνος μέχρι να τους πετύχεις. Κάθε επιχείρηση πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών της, είτε βοηθώντας τους να λύσουν κάποιο πρόβλημα, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες, είτε να τους κάνουν να αισθάνονται όμορφα, εφόσον παρέχουν προϊόντα λ.χ ρουχισμό κλπ"
"Τελικά, δεν υπάρχει επιχείρηση που να στήθηκε χωρίς σκληρή δουλειά, ενθουσιασμό, στρατηγική σκέψη. Περαιτέρω χρειάζεται ο επιχειρηματίας να έχει υπομονή και επιμονή, αλλά και περίσσεια θέληση και δύναμη για να αντιμετωπίσει το στρες και τα εμπόδια και να φθάσει στην επιτυχία"

Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε Facebook Twitter
Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε Facebook Twitter
Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε Facebook Twitter
— Πού πιστεύεις ότι οφείλεται η επιτυχία του WeTeachMe;

Η μέχρι τώρα επιτυχία του WeTeachMe οφείλεται στη διαρκή και συλλογική προσπάθεια όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση, στη σκληρή δουλειά που προσφέρουν μέσα σε αντιξοότητες με κίνητρο να υλοποιήσουν μια ιδέα και συγκεκριμένα να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να μάθουν νέα πράγματα, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χτίσουν πιο γερά οικονομικά θεμέλια. Υποκειμενικά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ακόμη πολύ χρόνο και κόπο μέχρι να εκπληρώσουμε το όραμά μας και να επιτύχουμε τους στόχους μας.

— Πιστεύεις ότι εάν είχες παραμείνει στην Ελλάδα, θα είχε στεφθεί με τόση επιτυχία το WeTeachMe;

Δεν μπορώ να δώσω ευθεία απάντηση στο ερώτημα καθώς βρίσκομαι εννέα χρόνια στην Αυστραλία και μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Κατά συνέπεια δεν έχω ιδίαν αντίληψη των συνθηκών της ελληνικής αγοράς, αλλά, όπως πληροφορούμε από φίλους μου Έλληνες επιχειρηματίες, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οι ευκαιρίες επιτυχούς επιχειρηματικής δραστηριότητας σχεδόν ανύπαρκτες.

— Ποιους κινδύνους κρύβει ενδεχομένως η επαγγελματική επιτυχία και αναγνώριση;

Η επαγγελματική επιτυχία και αναγνώριση κάποιου ενέχει τον κίνδυνο να επαναπαυθεί και να αδρανήσει μελλοντικά, γεγονός που μετά βεβαιότητος θα τον οδηγήσει αργά ή γρήγορα στη φθορά. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, αφού καθετί που κάνει κάποιος καλά μπορεί να το κάνει καλύτερα ή διαφορετικά. Προσωπικά πιστεύω ότι η ευτυχία βρίσκεται στο ταξίδι που κάνει κάποιος για να πραγματοποιήσει τους στόχους του, αφού σ' αυτό το ταξίδι θα νοιώσει όλα τα συναισθήματα, χαρά, λύπη, αγωνία κλπ και όχι στην επιτυχία αυτή καθεαυτή. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η επαγγελματική επιτυχία και αναγνώριση κάποιου να οδηγήσει στην έπαρση και αλλοίωση του χαρακτήρα του, γεγονός που θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στις σχέσεις του με τους συνεργάτες του και τον έξω κόσμο και κατ' επέκταση στον ίδιο και στην επιχείρησή του.

— Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί Έλληνες σκέφτονται – λόγω κρίσης – τη μετανάστευση, πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρει κανείς σε μια χώρα όπως η Αυστραλία;

Η Αυστραλία είναι μια πλούσια χώρα και με πολλές ευκαιρίες ανεύρεσης εργασίας. Συνεπώς οποιοσδήποτε θελήσει να δουλέψει σκληρά, αλλά και να θυσιάσει, αφού ο τρόπος ζωής στην Αυστραλία είναι πολύ διαφορετικός από της Ελλάδος, μπορεί να αποκτήσει μια επιτυχημένη καριέρα. Ακόμη η Αυστραλία έχει πολύ αυστηρούς νόμους για τη μετανάστευση και συνεπώς η δυσκολία έγκειται στη δυνατότητα παραμονής, αφού η χορήγηση βίζας καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη.

— Σκέφτεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Βεβαίως. Η απόσταση είναι μεγάλη και ο πόνος πολύς που δεν βρίσκομαι κοντά Ελλάδα, την οικογένεια και τους φίλους μου. Ένας από τους προσωπικούς μου στόχους είναι να μπορέσω να κινούμαι με ευκολία μεταξύ Ελλάδος και Αυστραλίας. Εφόσον η δουλειά μου είναι στο Διαδίκτυο η επίτευξη του στόχου μου είναι εφικτή, αφού ελπίζω στο μέλλον να μπορώ να δουλέψω από οπουδήποτε υπάρχει Ίντερνετ.

— Τι θαυμάζεις περισσότερο στους ανθρώπους;

Θαυμάζω τους ανθρώπους που με πάθος, θάρρος και επιμονή προσπαθούν και κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Επίσης θαυμάζω αυτούς που έχουν οράματα και ιδέες καθώς κι' αυτούς με αξιέπαινο έργο που κατατείνει στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο.

— Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 20 χρόνια από σήμερα και ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Οι επόμενοι στόχοι μου είναι να διευρύνω το αντικείμενο και τον κύκλο εργασιών του WeTeachMe για να εκπληρώσω το όραμά μου. Σε 20-30 χρόνια, εφόσον όλα πάνε καλά, θα ήθελα να έχω τη δύναμη και δυνατότητα να επενδύσω ενέργεια και χρήματα για μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αλλά και με την εμπειρία μου να ενισχύσω τη θέληση συνανθρώπων μου να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και να πετύχουν τους στόχους τους.

Η Ντέμη ξεπέρασε όρια και σύνορα και πέτυχε Facebook Twitter

Η Ντέμη Μαρκογιαννάκη ξεχώρισε μεταξύ άλλων για την ευρηματικότητα και την αφοσίωση στους στόχους της. Αυτή την πρωτοπορία και την αφοσίωση τιμά η Samsung δίνοντας τη δυνατότητα στους αναγνώστες να αναδείξουν την ιστορία που ξεχωρίζει περισσότερο κατά την άποψή τους. Με τη σειρά της θα επιβραβεύσει το success story που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη προτίμηση, στο πρόσωπο που πέτυχε το ακατόρθωτο!

O διαγωνισμός έχει ξεκινήσει! Μέχρι τις 17 Ιουλίου μπορείς να λάβεις μέρος, ψηφίζοντας την ιστορία που σε ενέπνευσε και διεκδικώντας αυτόματα τη νέα ναυαρχίδα της Samsung, το Galaxy S8.

#DoWhatYouCant #GalaxyS8

Επιχειρείν/Market
0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ