Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter
Μάθετε πώς να φτιάχνετε ένα δροσιστικό ρόφημα στο σπίτι ή το γραφείο
0

ADVERTORIAL

Το καλοκαίρι είναι σχεδόν εδώ αλλά ο καλοκαιρινός καφές, ήτοι ο κρύος αν όχι ο παγωμένος, είναι από καιρό στα τραπέζια. Οι θερμοκρασίες που παίζουν λίγο με τα νεύρα μας, σαν να έχουν αποφασίσει ότι ήρθε ο καιρός, να βγουν τα μαγιό και όλα τα συμπράγκαλα που σημαίνουν και φωνάζουν καλοκαίρι. Αλλά ας μιλήσουμε λίγο για τον κρύο καφέ, που σίγουρα έχει στείλει τις κούπες στα πίσω ράφια.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter

Ο κρύος καφές ζει τις καλύτερες του στιγμές στη χώρα μας, γιατί εμείς τον έχουμε αναδείξει δεκαετίες τώρα, στο πρωινό εθνικό μας ρόφημα. Στιγμιαίος τα χρόνια της ντίσκο, μετά στα 90s ήρθε ο ιταλιάνος και πήρε τα πρωτεία για να φτάσουμε στα τελευταία χρόνια, που έχουμε διάφορες ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους ειδικούς του καφέ.

Στα STARBUCKS που γνωρίζουν από πραγματικά καλό καφέ, με ενημέρωσαν για δυο εκδοχές που προτείνουν για κρύο καφέ. Iced Americano ή Starbucks Cold Brew. Δηλαδή, είτε ένας πλούσιος με γεμάτο-σώμα espresso που συνδυάζεται με κρύο νερό και πάγο, είτε ένας Cold Brew, αποτέλεσμα των 20 ωρών κρύας εκχύλισης, ώστε να φθάσει όπως ακριβώς πρέπει στους γευστικούς σας κάλυκες.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό παγωμένο espresso ρόφημα, με γεμάτο σώμα και έντονη γεύση, το οποίο αποτελείται από πλούσιες δόσεις espresso και την κατάλληλη ποσότητα κρύου νερού και πάγου.

Στη δεύτερη πάλι, οι coffee masters με πληροφόρησαν, ότι για να πετύχουν τα STARBUCKS το κατάλληλο χαρμάνι για το τέλειο Cold Brew, χρειάστηκαν ούτε μία, ούτε δύο αλλά 65 προσπάθειες. Και αφού το βρήκαν, το εκχύλισαν για 20 ώρες σε κρύο νερό.

Αυτή λοιπόν η απαιτητική διαδικασία καταλήγει σε έναν συμπυκνωμένο κρύο καφέ που οι baristas επιλέγουν την κατάλληλη ποσότητα και τη σερβίρουν με νερό και πάγο χωρίς ζάχαρη. Όσοι τον προτιμήσετε θα βιώσετε την απαλή & βελούδινη εμπειρία παγωμένου καφέ με νότες σοκολάτας (αφού περιέχει κατά κύριο λόγο κόκκους καφέ από Κολομβία) και νότες κίτρου, δημιουργώντας έτσι έναν ελαφρώς πιο όξινο καφέ (καθώς περιέχει ποσότητα κόκκων καφέ από την Αφρική).

Και τώρα, ερχόμαστε στο πολύ ενδιαφέρον σημείο του άρθρου: Πως να φτιάξετε κρύο καφέ!

 

Πώς να φτιάξετε κρύο καφέ φίλτρου

Ιδανικό άλεσμα: χοντρό όπως το θαλασσινό αλάτι.

Πρόταση για ποικιλία καφέ: Kenya. Καφές μοναδικής προέλευσης, με αρώματα και γεύσεις εσπεριδοειδών (γκρέιπφρουτ, λεμόνι ή πορτοκάλι). Ένας έντονος καφές, με υψηλή οξύτητα και γεμάτο σώμα που αναδεικνύει τα αρώματά του περισσότερο όσο κρυώνει. Συνδυάζεται τέλεια με φρέσκο γκρέιπφρουτ, μούρα, πορτοκάλι, ξανθές και μαύρες σταφίδες, τάρτα λεμονιού ή τάρτα φρούτων.

 

Ένταση: Χρησιμοποιείστε διπλή δόση καφέ: 4 κουταλιές της σούπας καφέ (20γρ.) για κάθε 180ml νερού (να θυμάστε πάντα ότι η ένταση του κρύου διαφέρει από αυτή του ζεστού).

Χρόνος παρασκευής στην καφετιέρα με έμβολο: 4 λεπτά, χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο (π.χ. του τηλεφώνου σας) για να είστε μέσα στο σωστό χρόνο. Συγκεκριμένα, ζεστάνετε το νερό σε σημείο βράσης και προσθέστε το στον καφέ μέσα στην καφετιέρα με έμβολο, ανακατέψτε και αφήστε το έμβολο για 4 λεπτά, πριν το πιέσετε.

Παγώστε τον: Αφού περάσουν τα 4 λεπτά, τοποθετήστε τον σε μια κανάτα με ισόποσο πάγο (όσο καφέ έχετε φτιάξει στη γαλλική πρέσα – τόσο πάγο) ή κατευθείαν στα ποτήρια που έχετε βάλει πρώτα πάγο. Τον απολαμβάνετε καθώς θα λιώνει ο πάγος, επιτυγχάνοντας μια ισορροπία τόσο στην ένταση όσο και στη γεύση. Καλό είναι η θερμοκρασία να μην αγγίξει τους βαθμούς θερμοκρασίας δωματίου, γιατί θα χαθεί η φρεσκάδα και η γεύση του.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter
Αριστερά: Συνδυασμός παγωτού με καφέ γνωστός και ως afoggato Δεξιά: Μια φέτα λεμονιού ή πορτοκαλιού κάνει τη διαφορά

Τι άλλο; Αν δεν είστε του σκέτου και σας αρέσουν οι πειραγμένες γεύσεις, μπορείτε πάντα να προσθέσετε γάλα, απλό σιρόπι, μία φέτα φρούτου ή μία μπάλα παγωτού.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter
1. Παρασκευάστε 450 ml καφέ - σε καφετιέρα με έμβολο ή με φίλτρο και αφήστε τον να κρυώσει.

Συμβουλές από τους ειδικούς

#1: Για κρύο καφέ, επιλέξτε πλούσιο, μεσαίου σώματος ποικιλία καφέ με ελαφριά δόση φρούτων και υψηλή οξύτητα. Οι καφέδες από την Αφρική είναι ιδανικοί.

#2: Ρίξτε τον ζεστό καφέ αμέσως στον πάγο σε μία κανάτα ή ένα γυάλινο ποτήρι. Με το λιώσιμο του πάγου εξασφαλίζεται η κατάλληλη αραίωση για την ιδανική ένταση του κρύου καφέ.

 #3: Μπορεί να σας ξενίζει αλλά δοκιμάστε να προσθέσετε μία φέτα λεμονιού, πορτοκαλιού ή ακόμα και γκρέιπφρουτ ανά ποτήρι. Ιδανικά, αν φτιάξετε μία κανάτα βάζετε στο τέλος τις φέτες λεμονιού, ανακατεύετε καλά και τις βγάζετε πριν το τελικό σερβίρισμα. Θα δείτε να απογειώνεται ο καφές σας!

#4: Αν θέλετε να διατηρήσετε την ένταση και τη γεύση του κρύου καφέ σας, χρησιμοποιείστε παγάκια καφέ! Και ερχόμαστε σε αυτό το σημείο, σε ένα άλλο κλασικό πρόβλημα του κρύου καφέ. Αν είστε από αυτούς που τον πίνουν αργά, τότε πάντα ζείτε τη στιγμή που αραιώνει και δεν θυμίζει σε τίποτα ούτε γευστικά, ούτε οπτικά τον καφέ σας στην αρχή. Αλλά για όλα υπάρχουν λύσεις. Και εδώ οι coffee masters προτείνουν. Παγάκια καφέ!!!

Συνταγή για παγάκια καφέ 

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter
2. Ρίξτε ομοιόμορφα τον καφέ σε παγοκυψέλες και τοποθετείστε τις στον καταψύκτη.
Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter
3. Γεμίστε ένα ποτήρι με παγάκια καφέ.
Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter
4. Προσθέστε τον καφέ.
Πώς να φτιάξετε μόνοι σας κρύο καφέ φίλτρου Facebook Twitter
5. Προσθέστε αν επιθυμείτε γάλα ή / ζάχαρη.

Να σημειώσουμε ότι, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα παγάκια καφέ έως και δύο εβδομάδες!

Και μην ξεχνάτε τα σεμινάρια καφέ που διοργανώνουν τα STARBUCKS αυτόν τον μήνα στο κατάστημα της Κοραή, την Παρασκευή 26/5/2017 και ώρα 12:30-14:30.  Αν θέλετε να γίνεται κι εσείς experts στον καφέ, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να λάβετε μέρος!

Μάθετε μοναδικά tips & εμπνευστείτε μέσα από το blog των Starbucks: http://nowbrewing-starbucks.blogspot.gr

Επιχειρείν/Market
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM