ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Ταξίδι στην Κοπεγχάγη

Ταξίδι στην Κοπεγχάγη Facebook Twitter
Η παραμυθένια ατμόσφαιρα, η σύγχρονη αρχιτεκτονική, το δανέζικο design και η γαστρονομική πρωτοπορία κάνουν την Κοπεγχάγη ιδανικό προορισμό για νέους
0

ADVERTORIAL

Ταξίδι στην Κοπεγχάγη Facebook Twitter

Η σχέση μου με τη Δανία ξεκίνησε σε μικρή ηλικία με συνδετικό κρίκο τα παραμύθια του Κρίστιαν Άντερσεν. Ειδικά η εικόνα της γοργόνας με συγκινούσε πάντα και οι ιστορίες του με μετέφεραν σε σκηνικά μυθικά από μια άλλη εποχή. Μετά από πολλά χρόνια μπόρεσα να καταλάβω γιατί εκείνα τα παραμύθια ήταν ξεχωριστά και ρίζωσαν βαθιά μέσα μου προκαλώντας μου έντονα συναισθήματα. Το ταξίδι μου στην Κοπεγχάγη ήταν αρκετό για να ζήσω από κοντά το σκηνικό του παραμυθιού και κυρίως να δω με τα μάτια μου το άγαλμα της γοργόνας που τελικά ήταν πιο μικρή απ’ όσο φανταζόμουν (ή εγώ μεγαλύτερη από τότε που διάβαζα το παραμύθι...)

Και όπως ακριβώς οι αφηγήσεις του Άντερσεν, έτσι και το ταξίδι στην Κοπεγχάγη κρύβει έντονες στιγμές, παραμυθένιες εικόνες και πολλές όμορφες στιγμές που θα θυμάμαι για πολλά χρόνια. Ευτυχώς η Aegean, με καθημερινές πτήσεις από Αθήνα, έχει  φέρει πιο κοντά μας αυτόν τον μαγικό τόπο, κάνοντας πλέον εύκολη μια βόλτα μέχρι την πρωτεύουσα της Δανίας.

Ταξίδι στην Κοπεγχάγη Facebook Twitter

Η παραμυθένια ατμόσφαιρα, η σύγχρονη αρχιτεκτονική, το δανέζικο design και η γαστρονομική πρωτοπορία κάνουν την Κοπεγχάγη ιδανικό προορισμό για νέους αφού πρόκειται για μια πόλη που ξεχειλίζει ζωντάνια και γνήσιο joie de vivre.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα μπορείτε να τα ανακαλύψετε πάνω σε δύο ρόδες. Με 9 στους 10 ενήλικες να διαθέτουν ποδήλατο, η Κοπεγχάγη συγκαταλέγεται στις πιο παθιασμένες με το ποδήλατο πόλεις. Εξάλλου, οι φαρδείς ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν παντού διευκολύνουν τη μετακίνηση με ποδήλατο τόσο από τους κατοίκους όαο και από τους επισκέπτες. Η καλύτερη «τουριστική» ξεκινάει από την trendy περιοχή Vesterbro μέχρι το παλάτι Amalienborg, την έδρα της βασιλικής οικογένειας της Δανίας, χαζεύοντας τα αξιοθέατα κατά μήκος της προκυμαίας.

Το Nyhavn, το ιστορικό Νέο Λιμάνι της Κοπεγχάγης με το γραφικό κανάλι, τα πολύχρωμα σπίτια του 17ου αιώνα και μια περατζάδα γεμάτη από εστιατόρια, cafe και μπαρ, θυμίζει σκηνικό από παλιά ταινία και αποτελεί ιδανικό προορισμό για χαλάρωση μετά από μια μέρα περιηγήσεων στην πόλη. Εδώ (στο νούμερο 20 και αργότερα στο 67) έζησε για αρκετά χρόνια ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γράφοντας μερικά από τα πιο διάσημα παραμύθια του και βολτάρωντας στην περιοχή μπορείς να καταλάβεις από προέκυψε όλη αυτή η έμπνευση!

 

Από το Nyhavn ξεκινούν αρκετά καραβάκια με τα οποία μπορείτε να απολαύσετε μια βαρκάδα στα ιστορικά κανάλια και να θαυμάσετε μερικά από τα σημαντικότερα- παλιά και νέα- αξιοθέατα της πόλης: από το κτίριο της Βασιλικής Όπερας, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Henning Larsen και το Playhouse που στεγάζει τις περισσότερες θεατρικές παραστάσεις, μέχρι τα παλάτια Amalienborg και Christiansborg. Εδώ βρίσκεται και η διάσημη Μικρή Γοργόνα, το αξιοθέατο-έμβλημα της πόλης, έργο του γλύπτη Edward Eriksen, που καλωσορίζει τους επισκέπτες από το 1913 και σε γυρίζει πίσω στην παιδική ηλικία του παραμυθιού...

Ταξίδι στην Κοπεγχάγη Facebook Twitter

Ένα από τα μέρη που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι η Christiania, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1971 από χίπις οι οποίοι κατέλαβαν ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο για να δημιουργήσουν μια εναλλακτική κοινότητα, αυτοδιοικούμενη και τελείως ανεξάρτητη. Η ελεύθερη πόλη της Christiania βρίσκεται στην περιοχή Christianshavn, κοντά στο κέντρο της πόλης, έχει περίπου 1.000 κατοίκους και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Πολύ πράσινο, χειροποίητες κατοικίες, γκράφιτι, εργαστήρια, παζάρια ρούχων, cafe, χορτοφαγικά εστιατόρια και μουσικές σκηνές συνθέτουν ένα εναλλακτικό σκηνικό που θα σας ενθουσιάσει.

Η γειτονιά Vesterbro, που βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό είναι ένας από τους λόγους που η Κοπεγχάγη είναι τέλειος νεανικός προορισμός.  Νέοι επαγγελματίες, fashion designers και καλλιτέχνες, την έχουν μετατρέψει σε κέντρο δημιουργικότητας και διασκέδασης. Από τα ντιζαϊνάτα καταστήματα (όπου θα δεις όλες τις τάσεις της μόδας που κυριαρχούν σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία), τα deli και τα wine bar στην οδό Værnedamsvej με τον γαλλικό αέρα μέχρι τα νέα εστιατόρια και το ψαγμένο nightlife της αναπτυσσόμενης Meatpacking District, το Vesterbro προσφέρει μια μοναδική urban εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

Ταξίδι στην Κοπεγχάγη Facebook Twitter

Το Nοrrebro, μία από τις πιο πολυπολιτισμικές και ζωντανές συνοικίες της πόλης, έχει εξελιχθεί σε έναν μικρό γαστρονομικό παράδεισο, ενώ προσφέρει πολλές επιλογές και για νυχτερινή διασκέδαση. Εδώ θα ανακαλύψετε πού τρώνε οι καλύτεροι σεφ της πόλης τα μεταμεσονύχτια σνακ τους και θα πιείτε τον καλύτερο φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ αλλά και εξαιρετική μπύρα. Ο δρόμος Jægersborggade είναι ένας από τους ωραιότερους της πόλης, γεμάτος vintage μπουτίκ, γκαλερί, μικρά pastry shops και καλόγουστα στέκια για φαγητό και ποτό που θα σας κρατήσουν σίγουρα απασχολημένους για αρκετή ώρα. Αν αποφασίσετε να μείνετε για δείπνο στην περιοχή, θα βρείτε από εστιατόρια με Michelin αστέρια μέχρι μοδάτα μπεργκεράδικα και προσιτά μπιστρό. Αν έχει καλό καιρό μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα μέχρι το πράσινο νεκροταφείο Assistens Kirkegaard (τόπο ταφής του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν), όπου οι Δανοί κάνουν πικνίκ όταν βγαίνει ο ήλιος.

Η Κοπεγχάγη ικανοποιεί και τους λάτρεις της τέχνης. Το Statens Museum for Kunst, η Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας όπου εκτίθενται έργα των Brueghel, Rembrandt, Picasso και Vilhelm Hammershoi μεταξύ άλλων αλλά και στο Ny Calsberg Glyptotek που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές γλυπτικής, ζωγραφικής και αρχαιοτήτων στην Ευρώπη είναι από τα αξιοθέατα του ταξιδιού αυτού. Άλλωστε, σε απόσταση 30 λεπτών από την πόλη με το τρένο, το γοητευτικό Louisiana Museum of Modern Art είναι ένα από τα κορυφαία μουσεία σύγχρονης τέχνης στον κόσμο με περισσότερα από 3.000 έργα, ενώ στο Designmuseum θα γνωρίσετε το δανέζικο design μέσα από τα έργα κλασικών σχεδιαστών (Arne Jacobsen, Hans Wegner, Poul Henningsen κ.ά.). Must είναι και η επίσκεψη στα νέα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης: το καινούριο κτίριο της Όπερας, σχεδιασμένο από τον Henning Larsen, αλλά και το εντυπωσιακό «Μαύρο Διαμάντι», φτιαγμένο από μαύρο γρανίτη και γυαλί, που αποτελεί προέκταση στο κτίριο της Βασιλικής Βιβλιοθήκης.

Όσο για το φαγητό, τα τελευταία χρόνια η Κοπεγχάγη έχει εξελιχθεί σε έναν καυτό γαστρονομικό προορισμό, με πολλούς ταλαντούχους σεφ να ξανα-ανακαλύπτουν την σκανδιναβική κουζίνα. Δεκαοχτώ αστέρια Michelin λάμπουν πλέον πάνω από τη γαστρονομική σκηνή της πόλης, η οποία προσφέρει μερικά από τα καλύτερα και πιο δημιουργικά εστιατόρια στον κόσμο. Εποχιακά, βιολογικά υλικά και καινοτομία είναι μερικές από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν τη «New Nordic Cuisine» που θριαμβεύει στη χώρα. Αν πάλι ψάχνετε κάτι πιο παραδοσιακό και οικονομικό, αξίζει οπωσδήποτε μια στάση στην αγορά Copenhagen Food Street, δίπλα στην προκυμαία της πόλης, για αυθεντικές τοπικές γεύσεις αλλά και νοστιμιές του δρόμου απ' όλον τον κόσμο.

Μια βόλτα στους δρόμους της Κοπεγχάγης αρκεί για να καταλάβεις πως το design βρίσκεται παντού και αποτελεί κομμάτι της καθημερινής ζωής.  Στο κέντρο της πόλης και στη διάσημη οδό Stroget θα χαζέψετε στους ναούς του εγχώριου design. Πολύχρωμα έπιπλα, μοντέρνα κεραμικά, εξαιρετικές πορσελάνες, ασημικά και κοσμήματα θα σας βάλουν σε καταναλωτικό πειρασμό. Ο πεζόδρομος Stroget, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς πεζόδρομους στην Ευρώπη, φιλοξενεί όλες τις γνωστές αλυσίδες και τα μεγάλα πολυκαταστήματα. Πιο εναλλακτικές και ψαγμένες διευθύνσεις, από μικρές μπουτίκ μέχρι αντικερί, θα βρείτε στις γειτονιές Norrebrο, Vesterbro και Osterbro.



Το θεματικό πάρκο Tivoli Gardens, κοντά στην Πλατεία Δημαρχείου,
αποτελεί must αξιοθέατο της πόλης. Άνοιξε το 1843 και λειτουργεί ανελλιπώς από τότε. Εδώ υπάρχει κάτι για όλους. Το σκηνικό είναι νοσταλγικό, με ωραία αρχιτεκτονική, ιστορικά κτίρια και πανέμορφους κήπους, ενώ τα πολύχρωμα φώτα δημιουργούν μια μαγική ατμόσφαιρα το βράδυ. Ένα vintage ξύλινο roller coaster (από το 1914), καρουζέλ, σιντριβάνια, εστιατόρια και υπαίθριες συναυλίες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης.

Όσο για το πού θα μείνετε, η Κοπεγχάγη έχει διάφορες επιλογές από έθνικ μέχρι σκανδιναβικού design δωμάτια και η Aegean φροντίζει για τη διαμονή σας ώστε να μην ψάχνεστε και να μπορείτε να απολαύσετε τις διακοπές σας κάνοντας το πλάνο σας σε αυτήν την υπέροχη πόλη. Επισκεφτείτε το site της Aegean για να βρείτε τα δρομολόγια που σας βολεύουν και κλείστε τα εισίτηριά σας για ένα ταξίδι που θα σας μείνει αξέχαστο, ενώ παράλληλα θα προσθέσετε μίλια στην κάρτα σας Miles+Bonus από την κράτησή σας!!

Info

Πώς θα πάτε από το αεροδρόμιο στην πόλη: Με τη γραμμή Μ2 του μέτρο, από το σταθμό του αεροδρομίου θα φτάσετε σε 15 λεπτά στο σταθμό Norreport στο κέντρο της πόλης. Η Copenhagen Card θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη αφού συνδυάζει δωρεάν μετακινήσεις και δωρεάν είσοδο στα σημαντικότερα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης (€48 για 1 μέρα, €67 για 2 μέρες & €79 για 3 μέρες). Περισσότερες πληροφορίες: www.visitcopenhagen.com

Επιχειρείν/Market
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM