5 & 5 παιδικά και εφηβικά βιβλία για το Πάσχα

5 & 5 παιδικά και εφηβικά βιβλία για το Πάσχα Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΛΙΑΝΗ

 


Kαθώς το Πάσχα πλησιάζει να 5 πασχαλινά βιβλία που ξεχωρίσαμε οι τρεις κόρες μου κι εγώ, καθώς και 5 υπέροχα παιδικά βιβλία, που αγαπήσαμε πολύ και μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά σας στις πασχαλινές διακοπές - αλλά και κάθε άλλη εποχή.

5 βιβλία για το Πάσχα:

 

Άννα Ιακώβου, Εφτά παπούτσια για την κυρά Σαρακοστή

Η κυρά Σαρακοστή είναι μια μοναχική και πάντα χαμογελαστή γυναίκα που φοράει μακριές φούστες. Το πραγματικό της όνομα είναι Ευθαλία, αλλά επειδή «ήταν άνθρωπος του Θεού και κρατούσε όλες τις νηστείες που όριζε η Εκκλησία» στο χωριό τη λέγανε κυρά-Σαρακοστή. Τα παιδιά την είχαν πάρει από φόβο, δε δέχονταν τα «καραμελούδια» της  και διαδίδανε ότι κάτω από τη «φουστάνα» της έκρυβε τα 7 της πόδια. Ώσπου μια μέρα ο Λάμπης αποφασίζει «να θέσει σε στενό κλοιό» την κυρά Σαρακοστή παρακολουθώντας την από κοντά όλη τη Μεγάλη Βδομάδα. Έτσι σιγά σιγά μαθαίνει να την εκτιμά και να την αγαπά – τόσο πολύ μάλιστα, που θα κάνει ότι μπορεί για να της βρει επτά παπούτσια για το Πάσχα! Ένα πολύ καλογραμμένο και ζεστό βιβλίο με ταιριαστή εικονογράφηση που περιέχει και αφισέτες με την παραδοσιακή κυρά Σαρακοστή, ώστε να την χρωματίσουν τα παιδιά και να μάθουν το έθιμο, κόβοντας ένα πόδι της κάθε εβδομάδα από την Καθαρά Δευτέρα ως το Πάσχα.

(Εκδόσεις Άθως, εικονογράφηση Α. Δελεχά, 32 σελ., 11,90 Ευρώ, Ηλικία: 6+)

 

 

Σοφία Μαντούβαλου, Το αυγό λαγός

Όταν η πονηρή αλεπού, η κυρά-Μαριώ, κλέβει από την κότα την Κλοκλό ένα άσπρο αυγό για να το βάψει κόκκινο και να το τσουγκρίσει, το μικρό αυγό τρομοκρατείται, αλλά δεν το βάζει κάτω. Καταφέρνει να το σκάσει και με τη βοήθεια της πασχαλίτσας και του λαγού, που το βοηθούν να μεταμφιεστεί, καταφέρνει να ξεφύγει από την αλεπού που κυνηγάει μανιασμένα «τον δραπέτη το αυγό». Όταν όμως η μαμά του η Κλοκλό στην οποία επιστρέφει αρνείται να το δεχτεί επειδή είναι κόκκινο και όχι άσπρο όπως τα υπόλοιπα αυγά της, θα χρειαστεί η βοήθεια του γιατρού για να μεταμορφωθεί το αυγό και να μπορέσει στο τέλος του βιβλίου να αντιμετωπίσει την αλεπού... ως κοτοπουλάκι! Μια αστεία ιστορία με ομοιοκαταληξία και ευφάνταστη εικονογράφηση, που είναι ιδανική για πολύ μικρά παιδιά.

 

(Εκδόσεις Κέδρος, εικονογράφηση Α. Καράμπελας, 32 σελ., 10,14 Ευρώ, Ηλικία: 3+)

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Πασχαλινά διηγήματα

 

Ιστορίες και αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής μέσα από τα πασχαλινά διηγήματα του μεγάλου Σκιαθίτη συγγραφέα. Τύποι, διάλεκτοι, έθιμα, αερικά, η κυρά Σοφούλα με τα 39 βαφτιστήρια, η άκληρη Μαχώ, ο μπαρμπα-Πίπης, που δεν δεχόταν να γιορτάσει το Πάσχα μαζί με τους Φράγκους, η αστεφάνωτη Αρσακειάδα που δεν τολμούσε να πάει «τις καλές μέρες» στην εκκλησία, μια ολόκληρη πινακοθήκη ζωντανών χαρακτήρων που φέρνουν με τον ωραιότερο και πιο γόνιμο τρόπο τους νέους (αλλά και τους μεγαλύτερους) αναγνώστες σε επαφή με την ελληνική παράδοση.

(Εκδόσεις Μίνωας, εικονογράφηση: Σ. Γούσης, 240 σελ., 8,50 Ευρώ, Ηλικία: 12+)

 

 

Βαγγέλης Ηλιόπουλος & Βασιλική Νίκα, Ήρθε η Πασχαλιά, βάψτε κόκκινα αυγά!

Ένα εξαιρετικό πασχαλινό βιβλίο (σε ταιριαστό ωοειδές σχήμα!), που συνδυάζει την ιστορία και την παράδοση με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Στις αριστερές σελίδες του βιβλίου οι μικροί αναγνώστες διαβάζουν σε μια στρωτή και κατανοητή γλώσσα την ιστορία της Σαρακοστής, της Μεγάλης Εβδομάδας, του Μυστικού Δείπνου, της Σταύρωσης, του Επιτάφιου, της Ανάστασης, αλλά και των εθίμων του Πάσχα, ενώ στις δεξιές σελίδες του βιβλίου βρίσκουν χειροτεχνίες, κατασκευές και δραστηριότητες. Το βιβλίο συνοδεύεται από οδηγίες για γονείς και παιδαγωγούς, αλλά και ιδέες για δημιουργική ανάγνωση. Ένα προσεγμένο βιβλίο που συνδυάζει ιδανικά τη μάθηση με τη διασκέδαση.

(Εκδόσεις Πατάκη, εικονογράφηση: Θ. Δήμου, 32 σελ., 6,87 Ευρώ, Ηλικία: 4+)

 

 

Μαρίνα Παλιάκη-Μπόκια, Η Μεγάλη Εβδομάδα του Νικόλα

Ο πλήρης παιδικός οδηγός για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η γλώσσα και η φωτεινή, ζωντανή εικονογράφηση του μικρού αυτού βιβλίου είναι ιδανικές για να εξηγήσουν οι θρησκευόμενοι γονείς στα πολύ μικρά παιδιά (από τριών-τεσσάρων χρονών) τι γιορτάζουμε από την Κυριακή των Βαϊων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Στην κάθε μέρα είναι αφιερωμένο ένα δισέλιδο, όπου σε δυο γραμμές εξηγείται τι έγινε την κάθε μέρα και μετά, με κόκκινα και γαλάζια γράμματα, μαθαίνουμε πως βιώνει αυτή τη μέρα και τι σκέψεις κάνει σχετικά με τη Μεγάλη Εβδομάδα ένα παπαδάκι, ο μικρός Νικόλας. Ένα βιβλιαράκι με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, προσαρμοσμένο όμως στις ανάγκες των μικρών παιδιών.

(Εκδόσεις Άθως, εικονογράφηση: Α. Δελεχά, 24 σελ., 4,88 Ευρώ, Ηλικία: 3+)

 

 

5 βιβλία για όλες τις εποχές:

 

R. J. Palacio, Θαύμα

 

Το βιβλίο αυτό το διάβασα μέσα σε 2 ώρες, κλαίγοντας και γελώντας εναλλάξ, και όταν το τελείωσα το έκλεισα με την πεποίθηση ότι είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ για εφήβους. Από πέρσι το έχω πάρει δώρο και το έχω συστήσει σε άπειρους φίλους και γνωστούς, για τους ίδιους και τα παιδιά τους, και δεν υπήρξε ούτε ένας που να μην μου είπε ότι βρήκε το βιβλίο συγκλονιστικό. Τελειώνοντας το διάβασμα του βιβλίου νιώθεις ελαφρύς σαν πεταλούδα, αλλά ταυτόχρονα γειωμένος και αποφασισμένος να γίνεις και εσύ μια Σάμερ ή, έστω, ένας Τζακ. Δεν ξέρω αν ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει το πως αντιμετωπίζουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα. Πιστεύω, όμως, ότι το Θαύμα, με τον σύγχρονο, σπονδυλωτό, πολυφωνικό τρόπο γραφής του, με τις συνεχείς αναφορές στην popular culture και τους cool χαρακτήρες (με πιο cool απ’ όλους τον Αύγουστο, τον παραμορφωμένο εννιάχρονο ήρωα), μπορεί να μιλήσει στα παιδιά στη γλώσσα τους και χωρίς κανένα διδακτισμό να τα κάνει να δουν τους «διαφορετικούς» συνομήλικούς τους με άλλο μάτι. Και, όπως γράφει και στο βιβλίο, αν έχουν επιλογή ανάμεσα στο να είναι σωστοί και να είναι καλοί, να διαλέξουν να είναι καλοί.

 

(Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μετάφραση: Μαρίζα Ντεκάστρο, 368 σελ., 14 Ευρώ, Ηλικία: 10+)

 

 

Caryl Hart, Η πριγκίπισσα και τα δώρα

 

Ένα λαχταριστό βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Ήδη από το λαμπερό, πολύχρωμο εξώφυλλο είναι δύσκολο να αντισταθείς και να μην βουτήξεις στον υπέροχο κόσμο αυτού του κουκλίστικου βιβλίου. Τόσο η εξαιρετική εικονογράφηση όσο και το αστείο, σκωπτικό, έξυπνο κείμενο (που η ομοιοκαταληξία το κάνει ακόμα πιο εθιστικό) γοητεύουν τα παιδιά που μαζί με την κακομαθημένη πριγκίπισσα Ρουμπίνη μαθαίνουν κι αυτά ότι στον αγώνα μεταξύ ύλης και πνεύματος (ή στη συγκεκριμένη περίπτωση δώρων και μπαμπά!) νικήτρια θα βγαίνει πάντα η αγάπη. Μην χάσετε και την «Πριγκίπισσα και τα μπιζέλια» απ’ την ίδια συγγραφέα και εικονογράφο!

(Εκδόσεις Ίκαρος, εικονογράφηση: S. Warburton, απόδοση: Α. Παπαθεοδούλου, 32 σελ., 11,61 Ευρώ, Ηλικία: 3+)

 

 

Αγνή Στρουμπούλη, Το κουντουνάκι

 

Η όμορφη αυτή έκδοση έχει υπότιτλο «Παραμύθια ελληνικά για μικρά μικρά παιδιά» και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην ελληνική βιβλιογραφία. Οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται τα περίφημα «Ελληνικά παραμύθια» του Γεώργιου Μέγα, με εικονογράφηση Φώτη Κόντογλου, που γαλούχησαν γενιές και γενιές ελληνοπαίδων. Προσωπικά, παρότι αναγνώριζα την ομορφιά της γλώσσας, τα παραμύθια αυτά τα μισούσα και ο λόγος ήταν ότι ήταν ασύλληπτα τρομακτικά, μιας και τα μισά τουλάχιστον απ’ αυτά κατέληγαν σε ανθρωποφαγία (ή τουλάχιστον έτσι έμειναν  στο μυαλό μου). Τα παραμύθια που περιλαμβάνονται στο «Κουντουνάκι»  όμως, παραμύθια απ’ τη Νάξο και την Τήνο και την Κοζάνη και τη Λάρισα και κάθε γωνιά της Ελλάδας, διατηρούν την πανέμορφη γλώσσα της προφορικής παράδοσης, ενώ είναι σύντομα και ιδανικά διαλεγμένα για μικρά παιδάκια. Ούτε εδώ δεν λείπουν κάποια τρομαχτικά μοτίβα των παραμυθιών, αλλά το βάρος πέφτει στον ρυθμό και στη ρέουσα γλώσσα, στην ελαφράδα και τη σπιρτάδα της έκδοσης, στην πολύχρωμη, αλλά ταυτόχρονα λιτή εικονογράφηση, στα αινίγματα που συνοδεύουν τα παραμύθια. Το βιβλίο αυτό είναι ο ιδανικός τρόπος για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τα λαϊκά παραμύθια της πατρίδας μας.

(Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εικονογράφηση: Ε. Αράπογλου, 88 σελ., 12 Ευρώ, Ηλικία: 3+)

                                                         

Ότφριντ Πρόισλερ, Η μικρή μάγισσα

Οι κόρες μου λατρεύουν τον Ότφριντ Πρόισλερ. Και δεν είναι οι μόνες. Από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια που ο γερμανός αυτός δάσκαλος άρχισε να γράφει για τα παιδιά, τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 40 γλώσσες, έγιναν μπεστ σέλερ σε πολλές χώρες, μεταφέρθηκαν στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Η «Μικρή μάγισσα» είναι το πρώτο μεγάλο βιβλίο που διάβασε ποτέ η κόρη μου η Άρτεμις κι αυτό που διάλεξε για το διαγωνισμό ανάγνωσης του σχολείου της. Ο λόγος: «Με κάνει να γελάω». Πράγματι, το χιούμορ, η χαριτωμένη αυθάδεια, αλλά και η βαθιά ανθρωπιά είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ιστορίας της μικρής μάγισσας, που είναι μόλις 127 χρονών και οι μεγαλύτερες μάγισσες δεν την παίρνουν ακόμα στα σοβαρά. Μαζί με το κοράκι της τον Αμπραξάς (που μιλάει φυσικά με ανθρώπινη λαλιά) η μικρή μάγισσα ζει πολλές περιπέτειες και βρίσκεται τελικά αντιμέτωπη με το συμβούλιο των μαγισσών, που δεν μπορεί να ανεχτεί άλλο τη μανία της μαγισσούλας να βοηθάει τους ανθρώπους.Θα αποφασίσει άραγε η μικρή μάγισσα να γίνει καλή (δηλαδή κακιά!) μάγισσα;

(Εκδόσεις Κέδρος, εικονογράφηση: W. Gebhardt, μετάφραση: Γ. Κώνστας, 144 σελ., 7,46 Ευρώ, Ηλικία: 7+)

 

 

Beatrice Alemagna, Το γιγάντιο πραγματάκι

 

Αυτό το τεράστιο εικονογραφημένο βιβλίο (διάσταση: 28,5x36,5!) κρύβει μια ποιητικότητα και μια αισθαντικότητα που μιλάει το ίδιο σε μικρούς και μεγάλους. Τι είναι όμως αυτό το πραγματάκι του τίτλου που μια μέρα του καλοκαιριού πέρασε ξυστά από τα πόδια του Παύλου; Που ένα κοριτσάκι προσπάθησε να το πιάσει σαν να ’ταν μύγα; Που κάποιος έπεσε τυχαία πάνω του μες στη βροχή μια δυο στιγμές όλες κι όλες κι αυτό ήταν αρκετό; Που ένας μεγάλος κύριος το βρήκε μέσα σε μια χιονονιφάδα και για μια στιγμή πίστεψε πως ξανάγινε παιδάκι;  Που κάποιοι προσπάθησαν να το αποκτήσουν με χρήματα ή να το κλείσουν σ’ ένα κουτί; Πάρτε το βιβλίο για να μάθετε – την τελευταία σελίδα του εγώ την έχω φωτοτυπήσει και κρέμεται στον τοίχο του γραφείου μου.

(Εκδόσεις Κόκκινο, εικονογράφηση: B. Alemagna, μετάφραση: Γ. Κουραβέλος, 36 σελ., 16,92 Ευρώ, Ηλικία: 3+)

 

Καλό Πάσχα!

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ