Σώτη Τριανταφύλλου: Δέκα από (τα πολλά) αγαπημένα μου βιβλία

Σώτη Τριανταφύλλου: Δέκα από (τα πολλά) αγαπημένα μου βιβλία Facebook Twitter
1

 

Δέκα από τα αγαπημένα μου βιβλία που θα μπορούσαν να είναι  εκατό, για να μην πω 1000!

1.

Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλυν - Μπέττυ Σμιθ

Όπως πολλά παιδιά που μεγάλωναν τη δεκαετία του 1960, έγινα φίλη με τη Φράνση και τον Νήλι Νόλαν.
Τα Σαββατόβραδα που περνούσα με το μικρότερο αδερφάκι μου στη Φωκίωνος Νέγρη έμοιαζαν με τα δικά τους φτωχικά Σαββατόβραδα στο Γουίλλιαμσμπεργκ. Πιπιλούσαμε, νομίζω, τις ίδιες καραμέλες και κάναμε συλλογή από ασημόχαρτα. Πολλά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκα κι εγώ στο Μπρούκλυν – αλλά στην πέρα γειτονιά. Εκείνη η γειτονιά έγινε σκηνικό ενός μυθιστορήματος που έγραψα το 1995 με τίτλο «Σάββατο βράδυ στην άκρη της πόλης», το χρονικό μιας υπέροχης νιότης στη Νέα Υόρκη.

2.

Τα ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου

Ήταν μια έκδοση του 1999 που περιείχε τις συλλογές «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν» του 1938, «Τα κλειδοκύμβαλα της σιωπής» του 1939, «Μπολιβάρ» του 1944, «Επιστροφή των πουλιών» του 1946, «Έλευσις» του 1948, «Ο Ατλαντικός» του 1954, «Εν ανθηρώ Έλληνι λόγω» του 1957. Ο Νίκος Εγγονόπουλος ήταν μεγαλειώδης ποιητής: μου άρεσε η σκληρή του φαντασία και η ειρωνεία του που τον ξεχώριζαν από υπεραισθηματικούς Έλληνες ποιητές. Θεωρούσε την εποχή του «σακάτικη» – αναρωτιέμαι τι θα σκεφτόταν για τούτη την εποχή. Διαβάζω συχνά ποιήματα του Νίκου Εγγονόπουλου: δεν τον συνάντησα ποτέ, αλλά νομίζω ότι θα συμφωνούσαμε.

3.

Η τρέλα της μέρας - Μωρίς Μπλανσό

Ένα σύντομο κείμενο για τον θάνατο και τις γήινες απολαύσεις, που συμπλήρωσε ένα άλλο, εκτενέστερο κείμενο του Μπλανσό για τον χώρο της λογοτεχνίας

4.

Καντίντ - Βολταίρος

Αυτό το παραμύθι για την αισιοδοξία με επηρέασε όταν ήμουν πολύ νέα: τώρα, καθώς γράφω ένα μυθιστόρημα με φόντο τους εμφυλίους πολέμους στην Αγγλία του 17ου αιώνα, αισθάνομαι ότι το blueprint του κεντρικού ήρωα είναι ο Καντίντ. Bαδίζουμε σε ώμους γιγάντων... Κι ότι, όπως συμβαίνει συχνά, ο Καντίντ είμαι εγώ η ίδια. Για μια μακρά εποχή διάβαζα λογοτεχνία του 18ου αιώνα: μαζί με τον Καντίντ, Χένρυ Φήλντινγκ, Λώρενς Στερν, Τομπάιας Σμόλετ... Ογκώδη, περιπετειώδη μυθιστορήματα. Κι αργότερα διάβαζα Θάκερεϋ. Οι ήρωες περνούσαν από πολλές λαχτάρες, επιζούσαν, στο τέλος πέθαιναν. Σκέφτομαι συχνά τον Καντίντ: πώς θα περπατούσε, άραγε, στον σύγχρονο κόσμο.

5.

Στον δρόμο - Τζακ Κέρουακ

Νομίζω πως έχω διανύσει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από τον Τζακ Κέρουακ, από τη μια ακτή στην άλλη και πάλι πίσω. Με εντυπωσίαζε το ότι ο Κέρουακ δεν ήξερε να οδηγεί. Πώς μπορείς να νιώσεις την ποίηση των αμερικανικών δρόμων χωρίς να οδηγείς; Ο Νηλ Κάσσαντυ οδηγούσε τουλάχιστον κι ήταν επιδέξιος παρκαδόρος.

6.

Χέγκελ - Κώστας Παπαϊωάννου

Μια προσωπική, ποιητική ανάγνωση του Γερμανού φιλοσόφου και της περιπέτειας του πνεύματος. Έχω το βιβλίο στο κομοδίνο μου εδώ και κάμποσες δεκαετίες. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ο Κώστας Παπαϊωάννου βλέπει στον Χέγκελ κάτι που δεν υπάρχει, αλλά και πάλι...

7.

Ρομπέρ Ντεσνός, Ποιήματα

Ένας από τους πιο αγαπημένους μου Γάλλους ποιητές, παρότι δεν μου αρέσει ιδιαίτερα η ερωτική ποίηση: με συγκινούν ποιητές όπως ο Φίλιπ Λάρκιν, ο Τεντ Χιουζ, ο Μπλεζ Σαντράρς, ο Γιόζεφ Μπρόντσκυ.
Αλλά ο Ντεσνός έβαλε σε τάξη μερικές σκέψεις και συναισθήματα μέσα στο κεφάλι μου.

8.

Τ.Σ. Έλιοτ, Ποιήματα

Προφανής επιλογή: λίγοι άνθρωποι που διαβάζουν ποίηση παρακάμπτουν τον Τ.Σ. Έλιοτ. Μικρή, λάτρευα τον Προύφροκ (αναμενόμενο κι αυτό). Αυτές τις μέρες των συνεχιζόμενων πνιγμών σκέφτομαι την "Έρημη Χώρα", ένα κομμάτι που μιλάει για τον θάνατο από πνιγμό. Ο Τ.Σ. Έλιοτ μού φαίνεται η φωνή της Ευρώπης που κυλάει μέσα μας.

9.

Το κεντρί της ύπαρξης - Σέρεν Κίργκεγκορ

Θα μπορούσα να σημειώσω οποιοδήποτε από τα έργα του Κίργκεγκορ που διαβάζαμε με τον φίλο μου τον Χρήστο τη δεκαετία του 1980. Εκείνη την εποχή συζητούσαμε- αργότερα νομίζω πως δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης: επικρατούσε η ελαφρότητα που μας έφερε ως εδώ. Όταν διαμαρτυρόμασταν γι' αυτήν μάς χαρακτήριζαν «δήθεν» και γκρινιάρηδες. Το 1998 ο Χρήστος πέθανε και τίποτα δεν ήταν πια ίδιο. Εν πάση περιπτώσει, ο πρώιμος υπαρξισμός του Κίργκεγκορ μού φαινόταν πιο βαθυστόχαστος από εκείνον του Σαρτρ.

10.

Εγκόλπιο ανασκολοπισμού - Ε.Μ. Σιοράν

Ο Σιοράν επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω την ατομική ελευθερία, μολονότι ο μισανθρωπισμός του δεν μου ταιριάζει. Πίστευε πως είχε γεννηθεί κάτω από κακό αστέρι... Πιθανότατα θα τον ξανασυναντήσω στο μέλλον: η ανθρώπινη βλακεία έχει αρχίσει να διαβρώνει την πίστη που είχα στην ανθρώπινη φύση. Θα δούμε.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Ποιηματα Στη Μυστηριακη -Robert DesnosΤοσο σε εχω ονειρευτειπου χανεις την πραγματικοτητα σου.Να ειναι καιρος ακομη να πλησιασω το ζωντανοαυτο σωμακαι να φιλησω σ'αυτο το στομα,τη γεννησητης φωνης που μου ειναι αγαπητη.Τοσο σε εχω ονειρευτειπου τα μπρατσα μου συνηθισμενα αγκαλιαζονταςτη σκια σουνα διασταυρωνονται στο στηθος μου,δε θα λυγισουνισως στην περιμετρο του σωματος σου.Και πως,μπροστα στην πραγματικη παρουσια τωνοσων με παιδευουνκαι με κυβερνουν απο μερες και χρονιαΘα γινω το διχως αλλο σκια,Ω! ταλαντευσεις συναισθηματικες.Τοσο σε εχω ονειρευτει,που ασφαλως δεν ειναιπια καιροςνα ξυπνησω.Κοιμαμαι ορθος,το σωμα εκθεμενοσε ολες τις φαινομενικοτητες της ζωης και τουερωτα,και πως εσυ η μονη που υπαρχει σημερα για μενα,εισαι κεινη που θα μπορυσα λιγοτερο ν'αγγισωτο μετωπο και τα χειλιαπαρα τα πρωτα τυχον χειλια και τo πρωτο τυχονμετωπο που θα εβρισκα.Τοσο σε εχω ονειρευτειτοσο περπατησα,μιλησα,κοιμηθηκα με το φα-ντασμα σουπου δε μου μενει πια ισως αλλο,παρα να ειμαιεντουτοις φαντασμα μεταξυ φαντασματων και πιοσκια εκατο φορες κι απο τη σκια που περπατει καιθα περπατει χαρουμενη στο ηλιακο ρολοι τηςζωης σου.