Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά

Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά Facebook Twitter
Πρώτη φορά στο φεστιβάλ θα υπάρχει αφιέρωμα όπου θα παρουσιαστεί η σλοβενική ποίηση και έξι κορυφαίοι ποιητές της έρχονται στο φεστιβάλ.
0

Ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου. Ο ξακουστός Αμερικανός ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ (1926-1997) έλεγε ότι η ποίηση είναι ένα κεράκι στο δάσος. Ο θρυλικός Χιλιανός Νικανόρ Πάρα, γεννημένος στις 5 Σεπτεμβρίου του 1914, και θαλερός ακόμη στα εκατόν τρία του έγραψε ότι «η ποίηση πρέπει να είν' αυτό: μια κοπελιά ανάμεσα σε στάχυα/ Ή να μην είναι απολύτως τίποτα». Ο Έλληνας υπερρεαλιστής Ανδρέας Εμπειρίκος (1901-1975) δεν έπαψε να επιμένει ότι «Ποίησις είναι η ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου». Η ποίηση είναι πύκνωση γλώσσας, είναι ο τρόπος μας να μπανοβγαίνουμε στα ονειρικά τοπία, είναι η τρικλοποδιά που βάζουμε στη ρουτίνα και στο άχθος της κοινοτοπίας. Κι ακόμα, όπως διακήρυττε ο Αντρέ Μπρετόν (1896-1966), η ποίηση είναι το τραγούδι που ξεγελάει τον χρόνο. Οι ποιητές ζουν ανάμεσά μας, ομορφαίνουν τη γλώσσα και συνεπώς την ίδια τη ζωή. Άλλοι ποιητές είναι κλεισμένοι σε υγρές κάμαρες και άλλοι παίρνουν τους δρόμους. Άλλοι είναι ελαφρώς ακοινώνητοι, άλλοι εξωστρεφείς. Κάποιοι, μάλιστα, είναι πολύ οργανωτικοί, ξέρουν να συσπειρώνουν άλλους ποιητές, ανοίγονται στο κοινωνικό γίγνεσθαι, μοχθούν, ενίοτε σε βάρος του προσωπικού τους έργου, να φέρουν την ποίηση στον κόσμο και τον κόσμο στην ποίηση. Φέτος, για τρίτη φορά, η Αθήνα θα φιλοξενήσει ποιητές από άλλες χώρες. Φέτος, για τρίτη φορά και χάρη σε οργανωτικούς, εξωστρεφείς ποιητές θα διεξαχθεί ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης.

Κύκλος Ποιητών. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών ιδρύθηκε από τον Κύκλο Ποιητών το 2013, μέσα στην κρίση, και σκοπός του είναι να συμβάλει στον διάλογο μεταξύ διαφορετικών ποιητικών και ευρύτερα αισθητικών και καλλιτεχνικών παραδόσεων και στην υποδοχή του διαφορετικού και του καινούργιου στην ελληνική ποιητική σκηνή, η οποία υπήρξε ανέκαθεν μία από τις πιο πλούσιες του κόσμου· στην εξωστρέφεια της ελληνικής ποίησης και στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνικής παράδοσης στο εξωτερικό· στη διακαλλιτεχνική συνομιλία και στην επανατοποθέτηση της ποίησης και της τέχνης ευρύτερα στο επίκεντρο της δημόσιας σφαίρας. Φιλοδοξεί, παράλληλα, να συνεισφέρει στην αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στον κόσμο και ειδικότερα της Αθήνας ως πόλης της ποίησης και στην ανάδειξή της ως σημαντικού, σύγχρονου ευρωπαϊκού κέντρου πολιτισμού και λογοτεχνίας και αγαπημένου ταξιδιωτικού προορισμού για όσους αγαπούν την ποίηση. Στο φεστιβάλ έχουν συμμετάσχει σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας ποίησης, όπως οι Adam Zagajewski, Juan Carlos Mestre, Pia Tafdrup, Carolyn Forché, Jack Hirschan κ.ά. Επίσης, και ορισμένοι από τους επιφανέστερους Έλληνες ποιητές, όπως η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Νάνος Βαλαωρίτης κ.ά.

Φέτος το Τρίτο Διεθνές Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ για πρώτη φορά περιλαμβάνει αφιέρωμα. Φέτος παρουσιάζεται η σλοβενική ποίηση και έξι κορυφαίοι ποιητές της έρχονται στο φεστιβάλ: Βένο Τάουφερ, Ίβο Σβέτινα, Μπόρις Νόβακ (αντιπρόεδρος του διεθνούς Pen Club), Μάγια Βίντμαρ, Πέτρα Κόλμαντσιτς και Άλες Στέγκερ. Άλλοι ξένοι ποιητές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ: ο πολυβραβευμένος ποιητής Σαλά Στετιέ από τον Λίβανο, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Europe» Ζαν Μπατίστ Παρά, ο διευθυντής του Φεστιβάλ της Πράγας Γιόζεφ Στράκα, οι Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς από τις ΗΠΑ, ο Ιταλός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Νταβίντε Ροντόνι, ο ριζοσπαστικός ποιητής Ντίνου Φλαμάντ από τη Ρουμανία, ο οποίος έζησε για χρόνια εξόριστος λόγω του πολιτικού καθεστώτος της χώρας του, η Αγκνέ Ζαγκρακαλιτέ από τη Λιθουανία, ο Αλί Καλντερόν και ο Μάριο Μποχόρκες από το Μεξικό, ιδρυτές του μεγαλύτερου ισπανόφωνου ηλεκτρονικού περιοδικού ποίησης στον κόσμο (Círculo de Poesía), ο πολυβραβευμένος Ισπανός ποιητής Αντόνιο Πραένα, η Φρανσουά Κουλμίν από τη Γαλλία και οι Ρωσίδες Τατιάνα Σερμπινά και Αγλαΐα Σολόβιεβα, ο Μίλοβαν Μάρτσετις από τη Σερβία, ο σπουδαίος Γιανγκ Λιαν από την Κίνα, ο Παλαιστίνιος πολιτικός ποιητής Νατζουάν Νταρουίς, ο Λουάν Τζούλις από την Αλβανία και οι Κυριάκος Χαραλαμπίδης και Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου από την Κύπρο. Ιδού το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Έναρξη, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής.

Βραδιά ελληνοσλοβενικής ποίησης: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Οι Σλοβένοι και Έλληνες ποιητές διαβάζουν ποιήματα. Βραδιά Νέων Ποιητών: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Πόλις Αρτ Καφέ – 18 νέοι ποιητές διαβάζουν ποιήματα και τέσσερις ξένοι ποιητές παρεμβαίνουν και μιλούν για το πώς βλέπουν οι ίδιοι την ποίηση στον κόσμο.

Λήξη, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στον Πειραιά. Ας αγκαλιάσουμε την ποίηση, ας αγκαλιάσουμε ό,τι ομορφαίνει τη μοίρα!

Info

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ