4 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που σας προτείνουμε να διαβάσετε

4 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που σας προτείνουμε να διαβάσετε Facebook Twitter
0

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Γραφικός Χαρακτήρας

εκδ. Μεταίχμιο, 181 σελίδες

Ώριμη και ψύχραιμη, καλώς συγκερασμένη και ευφής αυτοβιογραφική διάθεση από τον έμπειρο Νίκο Παναγιωτόπουλο (Αθήνα, 1963. ῾Η νοσταλγία και η μνήμη σε μια εύρωστη επιτραπέζια αντισφαίριση. Πολλές φορές γράφουμε ώστε να κάνουμε, ξανά και ξανά, σχέδια για το παρελθόν. Γράφουμε για να επισκεφτούμε τα μέρη από τα οποία δεν φύγαμε ποτέ στ᾽ αλήθεια: «Μέσα, η ταβέρνα δεν είχε πολλά πράγματα. Κάτι τελάρα στοιβαγμένα, με μπίρες, ρετσίνες κι αναψυκτικά. Στο βάθος είχε ένα μεγάλο ψυγείο με βιτρίνα και πίσω του μια πόρτα που οδηγούσε στην κουζίνα. Στον τοίχο αριστερά υπήρχε ένας μεγάλος καθρέφτης, γερτός, με τη ζωγραφιά μιας χαμογελαστής κοπέλας που κρατούσε το υπέροχο μπιρμπιλωτό μπουκάλι της ΕΨΑ».

Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Ιάκωβος

εκδ. Αντίποδες, 201 σελίδες

Με εναλλαγές στους χρόνους της αφήγησης, από τον υπερσυντέλικο στον ενεστώτα και από τον αόριστο στον παρακείμενο, και με γραφή ακριβείας, ο πρωτοεμφανιζόμενος Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου (Αθήνα, 1974), καταπιάνεται με τη λήθη και τη μνήμη, με το φως και τις διακυμάνσεις της σκιάς, με τη χαμοζωή και την υπέρβαση μέσα από χθόνιες εμπειρίες. Ορισμένες σκηνές θυμίζουν πλάνα του Béla Tarr. «Καπνίζουν και οι τρεις τους και όπως όλοι στην αίθουσα πετάνε τις στάχτες στο πάτωμα. Η άλλη γυναίκα δυσανασχετεί, είναι ντυμένη κομψά και είναι αδύνατη και ύπουλη και όταν ξεσπάσει μέσα απ᾽ τη σιωπή της, θα μαλλιοτραβηχτεί με την πρώτη γυναίκα και ένας κύκλος από περίεργους θα σχηματιστεί γύρω τους και ο άντρας οκνός και αποδεκατισμένος απ᾽ το μεθύσι θα προσπαθήσει να τις χωρίσει γελώντας φιλάρεσκα και θα κορδωθεί ικανοποιημένος. Δύο νταγλαράδες θα έρθουν από κάποιο σκοτεινό σημείο της αίθουσας και θα δώσουν τη λύση. Θα τις περιμαζέψουν και θα τις πετάξουν έξω στο κρύο. Ο γόης θα συνεχίσει να πίνει μόνος του».

Βασίλης Βασιλικός

Ζ — Φανταστικό Ντοκιμαντέρ ενός Εγκλήματος

εκδ. Gutenberg, 573 σελίδες

Επετειακή, υπομνηματισμένη, ανεπίληπτη η έκδοση του θρυλικού μυθιστορήματος Ζ, στη νέα και λίαν φιλόδοξη σειρά "Aldina'' που οραματίστηκε και σχεδίασε ο αείμνηστος Δημήτρης Αρμάος. Η ιστορία σαν μυθιστόρημα, και το μυθιστόρημα σαν ιστορία, όπως έλεγε και ο Norman Mailer. Το χρονικό της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς και αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη από τον χαλκέντερο Βασίλη Βασιλικό (Καβάλα, 1934). Μισόν αιώνα μετά την πρώτη του έκδοση (1966), το Ζ εξακολουθεί να διαβάζεται, να συζητιέται, να εμπνέει (ήδη μετά την ταινία του Κώστα Γαβρά, με πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν και την Ειρήνη Παππά, και με την δυναμική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το βιβλίο αποτέλεσε υλικό για την ταινία Shanghai του Dibakar Banerjee, ένα από τα ελάχιστα πολιτικά θρίλερ του ινδικού κινηματογράφου, ενω ανέβηκε στην «Νέα Σκηνή» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου). «Γυρνώντας για το σπίτι του τα βήματά του τον έφεραν στο ίδιο μέρος. Τώρα η πλατεία ήταν άδεια εντελώς. Δυο-τρεις με πολιτικά κυκλοφορούσαν στο μισοσκόταδο των πλαϊνών δρόμων. Και στο σημείο όπου το τρίκυκλο χτύπησε τον άγνωστό του, πάνω στην άσφαλτο, κείτονταν σκορπισμένα δυο αγκαλιές κόκκινα γαρίφαλα. Έτσι άθιχτος που μες στο θάνατο απέρχεσαι, σκέφτηκε, νομίζοντας πως ήταν ένας έφηβος δεκαεφτά χρονών που είχε σκοτωθεί».

Δημήτρης Καλοκύρης

Παρασάγγες, τόμος Β´

εκδ. Άγρα, 228 σελίδες

Καλειδοσκοπικό βιβλίο βιβλίων, προσώπων, τραγουδιών, διαθέσεων, σχολίων, χαρτογραφήσεων του αχανούς λογοτεχνικού σύμπαντος, από τον παίκτη/ρέκτη Δημήτρη Καλοκύρη (Ρέθυμνο, 1948). Όπως και στον πρώτο τόμο, έτσι και εδώ το χάος γίνεται μελωδία, η μελωδία γίνεται δυο φορές μελωδία, αφού άλλωστε τραγουδάει στις σελίδες του και η Γκρέις Σλικ, ενώ ο φιλέρευνος αναγνώστης δεν μένει με την όρεξη, απεναντίας. «Τόσο τα μυθιστορήματα όσο και τα διηγήματά του διερευνούν σε βάθος το ανθρώπινο τοπίο, με κύρια εργαλεία την πρόσφατη Ιστορία και την ακόρεστη γλώσσα. Ο συναρπαστικός και μαζί διαυγής λόγος του, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την ένταση με τη νηφαλιότητα, την ακρίβεια της τοπογραφίας με την έκρηξη των συναισθημάτων, έδωσε στις γενιές μας έναν αφηγητή μεγάλης πυκνότητας και ταυτόχρονα εντυπωσιακής απλότητας, τέχνη με την οποία μπορεί να σαρώνει την νηνεμία του αναγνώστη. Η ταραχή και η έξαψη είναι, νομίζω, οι δύο πόλοι που ορίζουν την αίσθηση που απομένει όταν κλείσεις ένα βιβλίο με διηγήματα του Θανάση Βαλτινού».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Βιβλίο / To «παράνομο» σεξ στην Αθήνα του Μεσοπολέμου σε μια νέα μελέτη

Κόντρα στα κυρίαρχα ήθη, ο Μεσοπόλεμος υπήρξε διεθνώς μια εποχή σεξουαλικής ελευθεριότητας. Μια πρωτότυπη έκδοση από τους Τάσο Θεοφίλου και Εύα Γανίδου εστιάζει στις επιδόσεις των Αθηναίων στο «παράνομο» σεξ, μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά, ενίοτε και σπαρταριστά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Εύα Στεφανή: «Με συγκινεί ακόμα ο «Πεισίστρατος» του Γιώργου Χειμωνά»

The Book Lovers / Εύα Στεφανή: «Βρίσκω θεραπευτικά τα μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με την Εύα Στεφανή, σκηνοθέτιδα και καθηγήτρια Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τη διαδρομή της από την Δάφνη ντι Μοριέ στον Ε.Χ. Γονατά κι από τον Τσβάιχ στον Γιώργο Χειμωνά.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Βιβλίο / Το συναρπαστικό ντεμπούτο της Ρένας Λούνα είναι καλή λογοτεχνία

Οι «Αλεπούδες του Περ-Λασαίζ» είναι ένα μυθιστόρημα άριστα δομημένο, με πυκνό λόγο και πλήθος πραγματολογικών στοιχείων, που αναπλάθει τη γαλλική επαρχία των ’50s μέσα από μια απελπισμένη ερωτική ιστορία με φεμινιστική χροιά. 
M. HULOT
Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Βιβλίο / Η σημασία του Le Corbusier σήμερα

Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας και στοχαστής, που έβαλε ποίηση στο σκυρόδερμα και συνέδεσε τα οράματα ενός σύγχρονου «Blade Runner» με τον Παρθενώνα, μοιάζει σήμερα να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο και σημασία όσο ποτέ. Η «Συζήτηση με τους φοιτητές της αρχιτεκτονικής» από εκδόσεις ΠΕΚ αποδεικνύει γιατί.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Βιβλίο / Οι δεσποινίδες της Αβινιόν ήταν από το Τσανάκ Καλέ

Τα κεραμικά των Δαρδανελλίων, ο συσχετισμός τους με την ταυτότητα, με το συναίσθημα. Ένα γοητευτικό βιβλίο δείχνει πώς τα «λαϊκά», «αγροτικά» κεραμικά συνδέονται με το κίνημα Arts & Crafts, με τον ιαπωνισμό, με τις διακοσμητικές τέχνες και το ντιζάιν στο τέλος του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Βιβλίο / Τζούντιθ Μπάτλερ: Μιλώντας για το «φάντασμα του φύλου» χωρίς φόβο και πάθος

Mία από τις σημαντικότερες θεωρητικούς της εποχής μας, που έχει δεχθεί επιθέσεις και έχει λογοκριθεί για τις απόψεις της μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Ποιος φοβάται το φύλο;» το οποίο αναμένεται να συζητηθεί, ενώ πολλοί αναρωτιούνται αν η ίδια έγινε mainstream.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ