26 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε, να χαρίσετε ή να σας χαρίσουν

26 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε, να χαρίσετε ή να σας χαρίσουν Facebook Twitter
0

1.

ΖΟΕΛ ΝΤΙΚΕΡ
Το βιβλίο των Μπάλτιμορ

Μτφρ.: Γιάννης Στρίγκος

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 544

Ως τη μέρα της τραγωδίας, υπήρχαν δύο οικογένειες Γκόλντμαν: οι Γκόλντμαν της Βαλτιμόρης, μια εύπορη οικογένεια στην οποία η ζωή χαμογελά, και οι Γκόλντμαν του Μονκλέρ, μια μεσοαστική οικογένεια του Νιου Τζέρζι. Όταν όλα ανατρέπονται, το ερώτημα που στοιχειώνει τον Μάρκους είναι τι ακριβώς συνέβη στους Γκόλντμαν της Βαλτιμόρης.

2.

CHEVY STEVENS
Πουθενά να κρυφτείς

Μτφρ.: Βιολέττα Ζεύκη

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 456

Η ζωή δεν ήταν ποτέ εύκολη για τις τρεις αδερφές Κάμπελ. Μια νύχτα τα πράγματα ξεφεύγουν, έτσι αναγκάζονται να το σκάσουν, για να καταλήξουν σε έναν χειρότερο εφιάλτη. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα χάνονται τα ίχνη της μιας αδερφής, έτσι οι δύο άλλες αναγκαστικά θα την ψάξουν. Ένα αστυνομικό θρίλερ και μια βαθιά εξερεύνηση των αδελφικών δεσμών.

3.

ΖΟΥΛΦΙ ΛΙΒΑΝΕΛΙ
Οτέλ Κωνσταντίνιγε

Μτφρ.: Νίκη Σταυρίδη

Εκδόσεις Πατάκη

Ο Ζουλφί Λιβανελί επιχειρεί μια κατάδυση στα βάθη της Κωσταντινούπολης μ' ένα πλούσιο πανόραμα ανθρώπων, παίρνοντας μαζί του τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες σ' ένα ασυνήθιστο ταξίδι, που τους φέρνει σε συνάντηση με το μαγικό και άλλο τόσο ανελέητο κλίμα της Πόλης.

4.

J.M. ALRIDGE
Αν σε πιάσω, καίγεσαι

Μτφρ.: Σοφία Τάπα

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 472

H επιθεωρήτρια Έλεν Γκρέις ψάχνει έναν σατανικό δράστη που όμοιό του δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ ξανά. Δεν πρόκειται για έναν πυρομανή που αναζητά αρρωστημένες συγκινήσεις αλλά για μια σειρά από προσεκτικά εκτελεσμένες δολοφονίες. Ποιο είναι το κίνητρο του δολοφόνου; Ο φόβος έχει απλωθεί παντού. Αρκεί μια σπίθα μόνο για να καταστρέψει τα πάντα...

5.

ELIZABETH HAYNES
Στην πιο σκοτεινή γωνία

Mτφρ.: Αλέξανδρος Χονδρός

Εκδόσεις Gema

Σελ.: 555

Η Κάθριν κατάλαβε ότι ήρθε η ώρα να μην είναι πια μόνη μόλις αντίκρισε τον Λη. Η ασταθής συμπεριφορά του όμως και ο έλεγχος που της ασκεί την οδηγούν στο να δραπετεύσει. Τέσσερα χρόνια μετά τολμάει να σκεφτεί ότι μπορεί να είναι ασφαλής. Μέχρι τη στιγμή που ένα τηλεφώνημα θα τα αλλάξει όλα.

26 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε, να χαρίσετε ή να σας χαρίσουν Facebook Twitter

6.

HENRY JAMES
Το στρίψιμο της βίδας

Μτφρ.: Θανος Καραγιαννόπουλος

Εκδόσεις Brainfood

Σελ.: 192

Ο Τζέιμς παίζει διαρκώς με το διφορούμενο και όλη η αφήγηση ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Είναι λες και ο συγγραφέας διασκεδάζει, αφήνοντας τον αναγνώστη να αποφασίσει. Πάντως, η διατήρηση του σασπένς μέχρι τέλους είναι αριστοτεχνική, δίνοντάς μας ένα γνήσιο ψυχολογικό θρίλερ που άσκησε τεράστια επίδραση στη λογοτεχνία, στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

7.

ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ
Μοναστηράκι, Πλάκα: σημεία ιερά όπου σμίγουν θεοί και χρόνοι παλιοί χρυσοί

Εκδόσεις Πατάκη

Ο τίτλος του βιβλίου είναι παραπλανητικός. Και τούτο γιατί η σπουδαία ξεναγός Άρτεμις Σκουμπουρδή, μεγάλη γνώστρια της Ιστορίας των Αθηνών, δεν προσεγγίζει μόνο την ιστορία των δύο σημαντικότερων ιστορικών αστικών πυρήνων της Αθήνας αλλά, μέσω αυτών, μας μιλά για την Ιστορία ολόκληρης της πόλης από την εποχή των Πελασγών έως σήμερα.


8.

ΜΙΓΙΑΜΟΤΟ ΜΟΥΣΑΣΙ
Το βιβλίο των πέντε κύκλων

Μτφρ.: Θάνος Καραγιαννόπουλος

Εκδόσεις Οξύ

Σελ.: 128

Ο Μιγιαμότο Μουσάσι, ο καλύτερος ξιφομάχος της γενιάς του κι ο θρυλικότερος ίσως σαμουράι πολεμιστής στην Ιστορία, έγραψε προς το τέλος της ζωής του, αήττητος μετά από εξήντα και πλέον μονομαχίες, το «Βιβλίο των πέντε κύκλων», ένα από τα πιο οξυδερκή και διεισδυτικά κείμενα στρατηγικής σκέψης που γράφτηκαν ποτέ.

9.

ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΚΟΡΝΓΟΥΕΛ
Ο κενός θρόνος

Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 400

Ο ηγεμόνας της Μερκίας πεθαίνει και δεν υπάρχει άμεσος διάδοχος. Η γυναίκα του είναι γεννημένη αρχηγός, ωστόσο ποτέ δεν έχει κυβερνήσει γυναίκα αγγλικό βασίλειο. Χρειάζεται ένας ήρωας που να μπορεί να καταστρέψει τον διπλό εχθρό που απειλεί τη Μερκία. Ένας ήρωας που τελικά θα ορίσει τη μοίρα ενός έθνους.

10.

PAUL AUSTER
Mr. Vertigo

Μτφρ.: Ιωάννα Ηλιάδη

Eκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 344

Η ιστορία του ξεκινάει όταν ο ήρωας, χαμίνι του δρόμου, γνωρίζει έναν τρομακτικό και σαγηνευτικό συνάμα άντρα, που του υπόσχεται να τον μάθει να πετάει. Είναι η δεκαετία του '20 στις ΗΠΑ, όπου όλα φαντάζουν δυνατά. Ένα παραμύθι για την τέχνη αλλά και την ίδια την Αμερική.

26 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε, να χαρίσετε ή να σας χαρίσουν Facebook Twitter

11.

COLM TOIBIN
Kαραβοφάναρο στο μαύρο νερό

Μτφρ.: Αθηνά Δημητριάδου

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 331

Μια πειστική, ανθρώπινη εικόνα της καθημερινότητας, χωρίς κραυγαλέες εξάρσεις και κινήσεις εντυπωσιασμού, με ανατροπές σιωπηρές, προϊόντα επίπονης διαδικασίας. Ένα μυθιστόρημα «τολμηρό και ακριβές», όπως το χαρακτήρισε ο Ρόντι Ντόιλ, που, όπως έγραψε ο Τέρι Ίγκλετον στην εφημερίδα «Guardian», «εξερευνά διφορούμενα συναισθήματα σε έναν καθόλου διφορούμενο κόσμο».

12.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΑΪΜΟΝΤ
Ο Καθηγητής

Μτφρ.: Βάσια Τζανακάρη

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 368

Καθώς στην πόλη του Έξετερ αυξάνονται τα περιστατικά ειδεχθών δολοφονιών, οι επιθεωρητές Ίμοτζεν Γκρέι και Άντριαν Μάιλς πρέπει να λύσουν την υπόθεση. Αλλά καθώς παρασύρονται σ' έναν κυκεώνα διαφθοράς, ψεμάτων και εκμετάλλευσης, κάθε βήμα τούς φέρνει όλο και πιο κοντά σε σκοτεινά μυστικά στα άδυτα της μικρής κοινωνίας τους.

13.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ
Το φαινόμενο Bob Dylan

Eκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 192

Ο Bob Dylan τραγούδησε και τραγουδάει στη γλώσσα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και όσων αγαπήσαμε. Τραγουδώντας και δημιουργώντας στη γλώσσα του μεγάλου βάρδου, άλλαξε τη ζωή μας. Είναι κάτι περισσότερο από τραγουδοποιός, είναι η φωνή όσων γεγονότων στιγμάτισαν μια ολόκληρη εποχή.

14.

ΛΟΥ ΓΙΟΥΡΕΝΕΚ
Η μεγάλη φωτιά

Μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 544

Ο Έισα Τζένινγκς φτάνει το 1922 στη Σμύρνη. Όταν ο Τουρκικός Στρατός εισέρχεται στην πόλη, στρατιώτες και πολίτες επιδίδονται σε λεηλασίες, σφαγές και βιασμούς. Ο Τζένινγκς είναι αποφασισμένος να σώσει όσο περισσότερους πρόσφυγες μπορεί. Ο Λου Γιουρένεκ, συγκεντρώνοντας επίσημα έγγραφα, μαρτυρίες και αφηγήσεις, φέρνει στο φως μια απίστευτη ιστορία γενναιότητας και ήθους.

15.

JANE HAWKING
Ταξιδεύοντας στην αιωνιότητα

Mτφρ.: Έφη Φρυδά

Εκδόσεις Gema

Σελ.: 672

Πρόκειται για τη συναρπαστική ιστορία του γάμου, του τραυματικού διαζυγίου αλλά και της πρόσφατης συμφιλίωσης του πρώην ζεύγους Χόκινγκ. Σ' αυτό το εξαιρετικά ειλικρινές αλλά και αστείο βιβλίο, η Τζέιν Χόκινγκ περιγράφει τα ιδιαίτερα περίπλοκα και διλήμματα του πρώτου της γάμου. Ένα βιβλίο για την αισιοδοξία, την αγάπη και την αλλαγή.

26 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε, να χαρίσετε ή να σας χαρίσουν Facebook Twitter

16.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Ρου

Eκδόσεις Μεταίχμιο

Σελ.: 136

Η «Ρου» είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, όχι μόνο για τη δύσκολη εφηβεία ενός κοριτσιού αλλά για όλους τους ανθρώπους που δυσκολεύονται, παρά το προχωρημένο της ηλικίας τους, να αντέξουν το βάρος της ύπαρξής τους. Μια ανοιχτή επιστολή αγάπης που λέει ότι «η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο», αρκεί να μην τη φοβηθούμε.

17.

JORN LIER HORST
Έγκλημα στα φιόρδ

Μτφρ.: Δέσποινα Παπαγρηγοράκη

Εκδόσεις Διόπτρα

Σελ.: 408

Ο επιθεωρητής Βίστιν έχει δει αποτρόπαιους φόνους, όμως η φρίκη που αντικρίζει στο Στάβεν είναι κάτι καινούργιο. Η υπόθεση που θα κληθεί να λύσει θα γίνεται ολοένα και πιο δυσνόητη και βίαιη. Την ίδια στιγμή, από τον ουρανό πέφτουν συνέχεια ψόφια πουλιά στις ακτές της Νορβηγίας – τι είδους σημάδι είναι αυτό;

18.

SARAH BAKEWELL
Στο καφέ των υπαρξιστών

Μτφρ.: Ανδρέας Παππάς

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Σελ.: 448

Συνυφαίνοντας βιογραφία και σκέψη, η συγγραφέας μάς ταξιδεύει στην καρδιά μιας φιλοσοφίας που άγγιξε και άλλαξε την ίδια την ανθρώπινη ζωή, αντιμετωπίζοντας τα πιο μεγάλα ερωτήματα: τι είμαστε και πώς πρέπει να ζούμε; Έχουμε μια καθορισμένη φύση ή μπορούμε να γίνουμε ό,τι διαλέξουμε; Τι σημαίνει να είναι κανείς ελεύθερος;

19.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Το blues της ανεργίας

Εκδόσεις Κέδρος

Σελ.: 584

Ένα μυθιστόρημα-καθρέφτης για την εποχή της κρίσης και της ανθρωποφαγίας. Ένα χρονογράφημα για τα χρόνια που άλλαξαν τη ζωή όλων μας. Εξομολογητικό, στοχαστικό, αιχμηρό, αποτυπώνει νηφάλια το χάος έξω και μέσα μας. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μουσική, λογοτεχνία, πολιτική των γραφείων, άρωμα των δρόμων, ποίηση των οδοφραγμάτων.

20.

ΑΚΗΣ ΠΕΤΡΕΤΖΙΚΗΣ
Μόνο σοκολάτα

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 160

«Το βιβλίο είναι το αποτέλεσμα του οδοιπορικού στα χνάρια της καλύτερης σοκολάτας στον κόσμο. Είναι γεμάτο απολαυστικές ξεχωριστές συνταγές, αλλά και ιδέες, συμβουλές, πληροφορίες και μυστικά, ειδικά για τη σοκολάτα. Ένα απόλυτα σοκολατένιο βιβλίο, με όλη μου την αγάπη και τη φροντίδα». Α.Π.

26 βιβλία που αξίζει να διαβάσετε, να χαρίσετε ή να σας χαρίσουν Facebook Twitter

21.

ΜΑΡΩ ΚΑΡΓΑ
Η Αλεξάνδρεια σε ακολουθεί

Εκδόσεις Τόπος

Σελ.: 512

1898, Αλεξάνδρεια της Belle Epoque και της βρετανικής Κατοχής. Πόλη της ευμάρειας και της αφθονίας, της ανθηρής ελληνικής παροικίας στην ακμή του αλεξανδρινού Ελληνισμού, της ασυδοσίας των εύπορων και του ξεπεσμού της. Πόλη των εστέτ και των μποέμ αλλά και της εγγλέζικης παροικίας, των μεγαλοαστών Λεβαντίνων, Εβραίων, Ιταλών και Γάλλων, μα, πάνω απ' όλα, πόλη «Ρωμαίικη».

22.

ΓΙΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΑΔΗ
Αθήνα θέα

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 180

Το συμμετοχικό φωτογραφικό έργο της Γιάννας Ανδρεάδη παρουσιάζει μια άγνωστη αλλά και οικεία όψη της Αθήνας μέσα από τα παράθυρα και τα διαφορετικά βλέμματα των κατοίκων της. Αποκαλύπτει τον ιδιαίτερο και πολύπλοκο χαρακτήρα της πόλης, συνθέτοντας μια συλλογική εικόνα, μακριά από τα αναμενόμενα κλισέ.

23.

ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ
Η μπαλάντα της ζήλιας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Σελ.: 216

«Επειδή κι εγώ έχω ζηλέψει πολύ στη ζωή μου, γνωρίζω το μαρτύριο. Μιλάμε για σφαγείο, για φωτιά που τρώει σωθικά, εσωτερικά όργανα, τον μεταβολισμό σου (...) "Θεραπεύεται;" με ρωτούν εναγωνίως οι ασθενείς μου. Πότε ναι, κάπως, πότε όχι, είναι δύσκολο! Χρειάζεται και κάποιο θαύμα ο ψυχολόγος για βοηθό του...»

24.

MICHAEL MARCH
Ο χώρος της υποχώρησης

Μτφρ.: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Εκδόσεις Άγρα

Σελ.: 112

«Ξαναγύρνα στο χώρο της υποχώρησης»/ Δεν υπάρχει άλλος δρόμος/ Όσο μακριά μπορεί το μάτι να δει/ «Μελέτα το απόλυτο» («Go back to the place of retreat»/ No other way/ Far as the eye can see/ «Study the absolute»)

25.

FERNANDO PESSOA
Ω Λισαβόνα, σπίτι μου!

Μτφρ.: Μαρία Παπαδήμα

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 168

Η σχέση του Πεσσόα με τη Λισαβόνα αποτυπώνεται μοναδικά στο έργο του ποιητή. Ο Πεσσόα παρακολουθεί το αστικό τοπίο, τη ζωή της πόλης, όλες τις εποχές, όλες τις ώρες της μέρας, σε μια διαρκή ώσμωση βλέμματος και σκέψης. Η πόλη της Λισαβόνας γίνεται ποίημα των ανθρώπινων πεπρωμένων, περασμένων και μελλούμενων.

26.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ
Ζ

Εκδόσεις Gutenberg

Σελ.: 595

Μέχρι σήμερα το «Ζ» έχει εκδοθεί σε 22 γλώσσες, ενώ εξακολουθεί να γοητεύει με την πλοκή του και τα λυρικά του κομμάτια, να εντυπωσιάζει με την τόλμη του στην αποκάλυψη των παρακρατικών κυκλωμάτων και της εκκόλαψης εγκληματικών οργανώσεων. Η εύλογη σύνδεσή του, τέλος, με σύγχρονα γεγονότα προσφέρει διαρκώς τη δυνατότητα νέων σηματοδοτήσεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ