Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει

3

Ο Πειραιάς είναι μια πόλη που δεν τη βαριέσαι ποτέ. Κάθε σημείο του κρύβει και μια μικρή ιστορία. Βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και ίσως αυτό να οφείλεται στο λιμάνι της, που είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου. Εδώ είναι το μέρος από το οποίο ξεκινούν και τελειώνουν οι καλοκαιρινές σου διακοπές. Στον επιβλητικό σταθμό του Ηλεκτρικού θα φτάσεις γεμάτος χαμόγελο για να ανοιχτείς στον Σαρωνικό και στα νησιά του Αιγαίου και εκεί είναι που θα επιστρέψεις, κουβαλώντας τη φθινοπωρινή μελαγχολία σου.

Αναμφισβήτητα, ο χιλιοτραγουδισμένος Πειραιάς έχει μια ιδιαίτερη αύρα και χαρακτήρα. Στις διαδρομές αυτής της πόλης διασταυρώνεται η λαϊκότητα με τον κοσμοπολιτισμό, η βιομηχανία με την ελληνική ναυτιλία, τα ροκάδικα με τα ελληνάδικα σε παλιές αποθήκες, το Δημοτικό Θέατρο με το Βεάκειο, η Τρούμπα με την Καστέλλα, η Πειραϊκή με τον Προφήτη Ηλία και το Μικρολίμανο με το Πασαλιμάνι. Η θάλασσα, οι βόλτες, η θέα, τα καράβια, οι ψαροταβέρνες, τα καταστήματα και οι πολυάριθμές καφετέριες είναι μέρος της ομορφιάς του Πειραιά. Παρά την πυκνή και άναρχη δόμησή του, θα βρεις πολλά σημεία διαφυγής από το γκρίζο τοπίο της πόλης. Θα συναντήσεις γειτονιές με ιστορία, χτισμένες πάνω σε λόφους και βράχια, θα περπατήσεις σε ανηφορικούς δρόμους, θα αντικρίσεις εργοστάσια και ξεχασμένες μονοκατοικίες, ενώ μέσα σε ελάχιστα λεπτά θα έχεις διαβεί από το χθες στο σήμερα. Μια βόλτα στα βράχια της Πειραϊκής ή ένα όμορφο ξενύχτι στον Προφήτη Ηλία, χαζεύοντας την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, αποτελούν ιδανικές επιλογές για τους ρομαντικούς. Παράλληλα, αν μιλήσεις με παλιούς κατοίκους, είναι σίγουρο ότι θα σου πουν πως το μεγάλο λιμάνι πάντοτε έσφυζε από ζωή και διασκέδαση. Άλλωστε, εδώ γεννήθηκε το ρεμπέτικο και σε αυτό το μέρος αναπτύχθηκε έντονη εμπορική δραστηριότητα. Γι' αυτό, έχοντας ως πολύτιμη αποσκευή τη βαριά του ιστορία, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί με αξιώσεις στη σκηνή της πρωτεύουσας και κινείται προς την επίτευξη ενεργειών που θα τον μεταβάλουν σε μια μοντέρνα και σύγχρονη πόλη. Ας μην ξεχνάμε ότι στο λιμάνι αυτό κατοικεί ο πυρήνας της ελληνικής ναυτιλίας. Έτσι, το τελευταίο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι αλλάζουν πολλά στον Πειραιά, σε σημείο που να αποκτά νέο πρόσωπο. Στόχος όλων των πρωτοβουλιών είναι η πόλη να μετατραπεί σε έναν τουριστικό, εμπορικό και πολιτιστικό προορισμό. Οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων πολλαπλασιάζονται καθημερινά, έρημες περιοχές ζωντανεύουν ξανά, κτίρια που για αρκετά χρόνια παρέμεναν κλειστά ανακαινίζονται, ενώ η αρχαιολογική του ιστορία επιτέλους θα βγει στο φως. Ακόμα, με σκοπό την αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού και τη μείωση της ρύπανσης, το τραμ επεκτείνεται μέχρι το κέντρο και το λιμάνι, ενώ στον Ηλεκτρικό του Πειραιά θα δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους που θα περιλαμβάνει δύο σταθμούς του μετρό, το τραμ και τον προαστιακό. Με την ολοκλήρωση των έργων του μετρό στη γραμμή 3 θα μπορεί ο κάτοικος του Πειραιά να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας σε 20 περίπου λεπτά, ενώ θα υπάρχει σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, χωρίς καμία μετεπιβίβαση και η διάρκεια της διαδρομής δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα. Υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 130.000 πολίτες, ενώ στους νέους σταθμούς που θα κατασκευαστούν θα εκτίθενται τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν κατά τις εργασίες επέκτασης του δικτύου του μετρό.

Ο Δήμος Πειραιά σχεδιάζει τη δημιουργία πεζόδρομου που θα συνδέει τις Ακτές Μουτσοπούλου και Μιαούλη, κάνοντας πράξη έναν χρηστικό αρχαιολογικό περίπατο και βάζοντας στον τουριστικό χάρτη δύο άγνωστα μουσεία της Αττικής, το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό, καθώς και το αρχαίο θέατρο της πόλης

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ανανέωση της πόλης είναι και η επένδυση, ύψους 100.000.000 ευρώ, για την ανάπλαση των τριών κτιρίων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», που θα αναμορφώσει όλη την περιοχή του Αγίου Διονυσίου. Σύμφωνα με το σχέδιο της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων «Dimand Real Estate», σε αυτά τα κτίρια θα διαμορφωθούν επαγγελματικοί χώροι, συνεδριακό κέντρο και επιπλωμένες κατοικίες, πολυχώροι, ξενοδοχείο, μουσείο και σημεία πάρκινγκ. Με αυτές τις ενέργειες μια γειτονιά που μαράζωνε εδώ και πολλά χρόνια θα αποκτήσει νέα δυναμική.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και πρωτοβουλίες που θα δώσουν στον Πειραιά τη χαμένη του πολιτιστική αίγλη. Η αρχή έγινε από το αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης, το Δημοτικό Θέατρο, το οποίο έχει γίνει ξανά σημείο αναφοράς ύστερα από 15 χρόνια που παρέμενε κλειστό. Πλέον εκεί οργανώνονται πολυάριθμες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Στα 120 χρόνια της ιστορίας του έχει αφήσει έντονα το στίγμα του στην πόλη, είτε φιλοξενώντας δρώμενα που άφησαν εποχή είτε συνεισφέροντας σε περιόδους κοινωνικής κρίσης – φιλοξένησε πρόσφυγες που έφταναν κατά χιλιάδες στο λιμάνι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το '22.

Επιπρόσθετα, στα σκαριά βρίσκονται τα σχέδια για την αναμόρφωση της περιοχής στη μαρίνα Ζέας. Ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, σχεδιάζει τη δημιουργία πεζόδρομου που θα συνδέει τις Ακτές Μουτσοπούλου και Μιαούλη, κάνοντας πράξη έναν χρηστικό αρχαιολογικό περίπατο και βάζοντας στον τουριστικό χάρτη δύο άγνωστα μουσεία της Αττικής, το Ναυτικό και το Αρχαιολογικό, καθώς και το αρχαίο θέατρο της πόλης. Για παράδειγμα, ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι στο οίκημα του Ναυτικού Μουσείου, έκτασης 1.850 τ.μ., εκτίθενται περισσότερα από 2.500 αντικείμενα που αφηγούνται τη ναυτική ιστορία και παράδοση από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας. Επίσης, στον χώρο του μουσείου υπάρχει η Ναυτική Βιβλιοθήκη που είναι ανοιχτή στο κοινό και διαθέτει περισσότερους από 17.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών με κύριο θέμα τη ναυτική ιστορία, την επιστήμη και την τέχνη. Ίσως αυτό που έχουν προσέξει οι περισσότεροι είναι ο εξωτερικός χώρος, όπου έχουν τοποθετηθεί γλυπτά και σημαντικά εκθέματα, όπως ο πυργίσκος του ιστορικού υποβρυχίου «Παπανικολής» και άγκυρες πλοίων από τη εποχή της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.

Στις αρχές του νέου έτους, λοιπόν, ο Πειραιάς εξακολουθεί την προσπάθεια για διατήρηση της πολυπολιτισμικής του ταυτότητας, προσανατολιζόμενος στην ανάπτυξή του ως εμπορικού και πολιτιστικού πόλου έλξης. Με τη θαλασσινή του αύρα ευελπιστεί να κερδίσει το στοίχημα και να γίνει ένας θελκτικός τουριστικός προορισμός για όλους. Γιατί, όπως έχει πει και ο συγγραφέας Διονύσης Χαριτόπουλος, «στον Πειραιά επιβιώνει ό,τι αξίζει».

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Με την ολοκλήρωση των έργων του μετρό στη γραμμή 3 θα μπορεί ο κάτοικος του Πειραιά να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας σε 20 περίπου λεπτά, ενώ θα υπάρχει σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, χωρίς καμία μετεπιβίβαση και η διάρκεια της διαδρομής δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα.
Με την ολοκλήρωση των έργων του μετρό στη γραμμή 3 θα μπορεί ο κάτοικος του Πειραιά να βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας σε 20 περίπου λεπτά, ενώ θα υπάρχει σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, χωρίς καμία μετεπιβίβαση και η διάρκεια της διαδρομής δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα.

Bαρούλκο Seaside
Εμπνευσμένοι θαλασσινοί μεζέδες στο Μικρολίμανο

Μια βόλτα στη θάλασσα, μακριά από τη βουή της πόλης, πάντα ηρεμεί και χαλαρώνει από την καθημερινότητα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται να φας και να πιεις καλά, νιώθοντας την αλμύρα της θάλασσας. Αυτό ακριβώς προσφέρει και το Βαρούλκο Seaside στο Μικρολίμανο: έναν φωτεινό, καλαίσθητο και φιλόξενο χώρο με μαγευτική θέα κάθε ώρα της ημέρας, και φυσικά γεύσεις με την υπογραφή της έμπειρης ομάδας του Βαρούλκου. Το Βαρούλκο Seaside μας υποδέχεται καθημερινά με πιάτα ημέρας, ψάρια ψητά, μαγειρευτά προσιτά και value for money, αλλά και με υπέροχες θαλασσινές προτάσεις που ανανεώνονται διαρκώς. Ιδανικό για μεσημεριανές συγκεντρώσεις με φίλους για ουζάκι ή τσίπουρο, αγναντεύοντας τη θάλασσα και τα χρώματα του τοπίου, όπως και για αποδράσεις από το κέντρο της πόλης για έναν αφρώδη οίνο με συνοδεία θαλασσινών. Στο πλούσιο μενού του με ό,τι πιο φρέσκο βγαίνει από τη θάλασσα φιγουράρει ως νέα πρόταση για το μεσημέρι ένας δίσκος με 8 μεζέδες στην τιμή των 30 ευρώ μόλις. Περιέχει οξύρυγχο καπνιστό με μπρουσκέτες, γαρίδες κρασάτες με ντομάτα, βελούδινη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά, ρεγγοσαλάτα, τουρσί, λακέρδα μαριναρισμένη σε ελαιόλαδο, σταμναγκάθι με χλωροτύρι και χαρουπόμελο, καλαμάρι τηγανητό και δύσκολα θα του αντισταθείτε.

Βαρούλκο Seaside, Ακτή Κουμουνδούρου 54, Μικρολίμανο, 210 5228400, www.varoulko.gr, fb: Βαρούλκο Restaurant

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Το Βαρούλκο διαθέτει έναν ολοκαίνουριο χώρο, ιδανικό για τη φιλοξενία events και parties, με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Στο πλούσιο μενού του με ό,τι πιο φρέσκο βγαίνει από τη θάλασσα φιγουράρει ως νέα πρόταση για το μεσημέρι ένας δίσκος με 8 μεζέδες στην τιμή των 30 ευρώ μόλις. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Το Βαρούλκο διαθέτει έναν ολοκαίνουριο χώρο, ιδανικό για τη φιλοξενία events και parties, με πανοραμική θέα στη θάλασσα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Beluga
Ένας artistic πολυχώρος στην καρδιά της Τρούμπας

Περνώντας το κατώφλι του, παίρνεις την πρώτη ευχάριστη αίσθηση που αποπνέει η ατμοσφαιρική διακόσμηση, προτού ανακαλύψεις όλα τα άλλα. Το Beluga, το δημιούργημα του Σπύρου Μητρόπουλου και του Σάββα Παντελίδη, που έδωσε νέα πνοή στην πάλαι ποτέ κακόφημη συνοικία της Τρούμπας, είναι ένας χώρος που, αν δεν έχετε γνωρίσει ήδη, αξίζει να βάλετε άμεσα στην ατζέντα σου. Ένας artistic πολυχώρος που δεν του λείπει τίποτα, αλλά έλειπε από την περιοχή. Ωραίο φαγητό, πρωτότυπα κοκτέιλ, τακτικά events με τζαζ και σουίνγκ μελωδίες σε έναν χώρο που θυμίζει μουσείο. Στη φινετσάτη σάλα του εστιατορίου με το γυάλινο δάπεδο, που αποκαλύπτει τα παλιά τείχη του Πειραιά, θα δοκιμάσετε προσεγμένα πιάτα με έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες αλλά και γεύσεις από τη διεθνή κουζίνα, που θα συνδυάσετε άψογα με κάποιο κρασί από την πλούσια λίστα της κάβας του. Μην παραλείψετε να φάτε τη θεϊκή σούπα σοκολάτας με σάλτσα από φρούτα του δάσους.

Beluga, 2ας Μεραρχίας 8-10, Πειραιάς, 210 4116505, Facebook

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του Beluga στο Facebook και ενημερωθείτε για όλα τα events που διοργανώνει.
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα του Beluga στο Facebook και ενημερωθείτε για όλα τα events που διοργανώνει.

Κλάξον
Ένα μπαράκι για αυθεντικούς ροκάδες

Κλασικό στέκι για τους Πειραιώτες, το Κλάξον στη Φρεαττύδα φωλιάζει μέσα σε ένα από τα εναπομείναντα αρχιτεκτονικά στολίδια της περιοχής. Vintage αισθητική και ροκ λεπτομέρειες στη διακόσμηση, όπως τα πορτρέτα θρύλων της μουσικής, οι δερμάτινοι καναπέδες και το μοναδικό τζουκμπόξ, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν του Κλάξον, δημιουργούν έναν χώρο με έντονη νοσταλγική διάθεση και παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Θα ακούσετε ροκ από όλο το φάσμα της σκηνής, από Beatles έως Black Keys και από τον Bowie μέχρι τους Clutch, ενώ θα ταξιδέψετε μουσικά βλέποντας τα βιντεοκλίπ στον τεράστιο προτζέκτορα. Σας περιμένει από νωρίς το βράδυ μέχρι τις «after» ώρες, ενώ συχνά θα πετύχετε ειδικά αφιερώματα και θεματικά πάρτι.

Κλάξον, Φρεαττύδος 42, Πειραιάς, 213 0073893, Facebook

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Θα ακούσετε ροκ από όλο το φάσμα της σκηνής, από Beatles έως Black Keys και από τον Bowie μέχρι τους Clutch. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Θα ακούσετε ροκ από όλο το φάσμα της σκηνής, από Beatles έως Black Keys και από τον Bowie μέχρι τους Clutch. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Αρλεκίνος
Ένα στέκι που θα λατρέψουν οι κρεατοφάγοι
Εκλεκτόν εδεσματοπωλείον-κρεατοφαγείο στην καρδιά του Πειραιά, ο Αρλεκίνος είναι εγγυημένη επιλογή για να φας καλά και να νιώσεις ότι σε περιποιούνται. Μικρός και ζεστός χώρος, με έντονη νοσταλγική διάθεση χάρη στις παλιές φωτογραφίες της περιοχής αλλά και στις διαφημίσεις περασμένων δεκαετιών. Φημίζεται για τα καλά του κρεατικά αλλά και για το λεγόμενο «βρώμικο της πλατείας», που δεν είναι άλλο από φωλιά πατάτας με αυγά μάτια και απάκι. Στο μενού του, εκτός από «γενναίες» και καλοψημένες μερίδες κρέατος, όπως ατομικές σούβλες με αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι γάλακτος και πολλά άλλα που αξίζει να ανακαλύψετε από κοντά, θα βρείτε και πολλούς μερακλίδικους μεζέδες. Αξίζει να δοκιμάσετε μανιτάρια Πόρτο Μπέλο με σύγκλινο Μάνης και μυζήθρα Κρήτης, ταλαγάνι Μεσσηνίας σε ποντιακό ψωμάκι με ντομάτα και πέστο βασιλικού αλλά και τη σαλάτα ντάκο με παξιμαδάκια χαρουπιού, ντοματίνια, ελαιόλαδο και ξινομυζήθρα Κρήτης.

Αρλεκίνος, Καραΐσκου 104, Πειραιάς, 210 4132555, Facebook

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
O Αρλεκίνος φημίζεται για τα καλά του κρεατικά αλλά και για το λεγόμενο «βρώμικο της πλατείας», που δεν είναι άλλο από φωλιά πατάτας με αυγά μάτια και απάκι.
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
O Αρλεκίνος φημίζεται για τα καλά του κρεατικά αλλά και για το λεγόμενο «βρώμικο της πλατείας», που δεν είναι άλλο από φωλιά πατάτας με αυγά μάτια και απάκι.

Ιστιοπλοϊκός
All day απολαύσεις με θέα τον Σαρωνικό

Για σένα που αγαπάς τη θάλασσα και πάντα θες να χαλαρώνεις σε ένα όμορφο περιβάλλον με θέα το γαλάζιο, ο Ιστιοπλοϊκός είναι ακόμη ένας λόγος να κατέβεις στο Μικρολίμανο. Καλαίσθητος all day χώρος, που θα λατρέψεις από την πρώτη κιόλας επίσκεψη. Ιδανικός για καφέ και σνακ από νωρίς το πρωί, αγναντεύοντας τα σκάφη, μέχρι αργά το βράδυ, για ποτό και πρωτότυπα κοκτέιλ, με τη συνοδεία εξαιρετικών ήχων, στο καφέ-μπαρ που λειτουργεί στον πάνω όροφο. Και αν σας ανοίξει η όρεξη, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στο μενού του εστιατορίου που βρίσκεται σε μια πολύ εντυπωσιακή σάλα στο ισόγειο και σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Σε αυτό φιγουράρει μεγάλη ποικιλία σε ψάρια και όστρακα που δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Αχνιστά μύδια με Μαλαγουζιά και μοσχολέμονο, λαβράκι καρπάτσιο, καλαμάρι με βασιλικό πάνω σε φρυγανισμένη πατάτα, καραβιδόψιχα τηγανητή με σάλτσα κάππαρης, μεγάλη ποικιλία σε σαλάτες, ζυμαρικά με βάση τα φρούτα της θάλασσας και ζουμερά φιλέτα ψαριού. Θα τα συνοδεύσετε ιδανικά με το κατάλληλο κρασί, επιλέγοντας από μια πλούσια και αξιόλογη οινική λίστα.

Ιστιοπλοϊκός, Ακτή Μικρολίμανου, Πειραιάς, 210 4134084, www.istioploikos.gr, Facebook

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Ο Ιστιοπλοϊκός διαθέτει μια πλούσια λίστα με αξιόλογα κρασιά για κάθε περίσταση.
Ο Ιστιοπλοϊκός διαθέτει μια πλούσια λίστα με αξιόλογα κρασιά για κάθε περίσταση.

Πισίνα
Ο ιδανικός προορισμός για καλό φαγητό με θέα στη μαρίνα Ζέας

Περνώντας το κατώφλι της, νιώθεις τη μυρωδιά της θάλασσας να μπλέκεται με αυτήν των των πράσινων κήπων σε έναν lounge χώρο με εκπληκτική θέα στη μαρίνα Ζέας. Και αν αναρωτιέστε για το όνομα, ο λόγος δεν είναι άλλος από την τεράστια πισίνα που έχει στο εσωτερικό και δένει υπέροχα με το υπόλοιπο σκηνικό. Στην Πισίνα θα βρείτε ένα μενού που χαρακτηρίζεται από απλότητα, αλλά δεν στερείται φαντασίας στους συνδυασμούς γεύσεων. Παράλληλα, βλέπετε να ετοιμάζουν τα πιάτα μπροστά στα μάτια σας, κάτι που κάνει την εμπειρία ακόμη πιο απολαυστική. Ξεκινήστε με μιλφέιγ λαχανικών με χαλούμι, φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας με μέλι και σουσάμι ή ριζότο milanese με σαφράν και παρμεζάνα, προτού περάσετε σε ένα κυρίως πιάτο που θα σας μείνει αξέχαστο. Και τι καλύτερο από μισό κοτόπουλο μαριναρισμένο με σος μουστάρδας και πατάτες ή ταλιάτα μοσχαρίσια στη σχάρα με πουρέ μανιταριών και σος από lemongrass! Θα τα συνοδεύσετε ιδανικά με ένα από τα εξαιρετικά κρασιά της πλούσιας λίστας που διαθέτει η κάβα της.

Πισίνα, Ακτή Θεμιστοκλέους 25, Μαρίνα Ζέας, Πειραιάς, 210 4511324, Facebook, www.pisinacafe.gr

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Ανοιχτά καθημερινά πρωί και βράδυ με άνετο πάρκινγκ
Ανοιχτά καθημερινά πρωί και βράδυ με άνετο πάρκινγκ

Theatron art and food gallery
«Άρτος και θεάματα» σε έναn ξεχωριστό πολυχώρο στην καρδιά του Πειραιά

Σημείο αναφοράς και αγαπημένος τόπος συνάντησης εδώ και είκοσι περίπου χρόνια για τους Πειραιώτες, το Theatron art and food gallery στην πλατεία Κοραή είναι ακόμη ένας λόγος για μια βόλτα στον Πειραιά. Στον ζεστό και artistic πολυχώρο του θα απολαύσετε τον καφέ σας από νωρίς το πρωί, θα γευτείτε νόστιμα πιάτα και θα βρείτε εκλεκτά κρασιά σε μια λίστα που συνεχώς ανανεώνεται. Εκτός από χώρος εστίασης, όμως, είναι και χώρος πολιτισμού, που συχνά φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, μουσικοθεατρικές παραστάσεις αλλά και τακτικά lives με γνωστούς και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Το αξιόλογο ντουέτο της Νικολέτας Μηλιώνη με την εκφραστική φωνή και το ακορντεόν και του Θοδωρή Παπαστάθη στην κιθάρα και τα φωνητικά βρίσκεται και φέτος στο Theatron, κάθε Σαββατοκύριακο, με ένα πλούσιο ρεπερτόριο από ποιοτικά έντεχνα τραγούδια, παραδοσιακά, σμυρναίικα και ρεμπέτικα. Από φέτος θα εμφανίζεται και ο τραγουδοποιός Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος κάθε Πέμπτη, με τη συνοδεία του πιανίστα Σπύρου Λούκου, θα παρουσιάζει μια σειρά από αφιερώματα με τον γενικό τίτλο «Το δρομολόγιο της Πέμπτης», ενώ κάθε Παρασκευή με τη φωνή και την κιθάρα του θα δημιουργεί «Βραδιές για φίλους», ένα πρόγραμμα παρεΐστικο και χαλαρό, ανάλογα με το κλίμα και τη διάθεση της στιγμής.

Theatron art and food gallery, Καραΐσκου 115, Πειραιάς, 210 4117897, 210 4224637, Facebook

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Εκτός από χώρος εστίασης είναι και χώρος πολιτισμού, που συχνά φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, μουσικοθεατρικές παραστάσεις αλλά και τακτικά lives με γνωστούς και ανερχόμενους καλλιτέχνες.

Δυόσμος
Εκλεκτοί μεζέδες φτιαγμένοι με υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας

Μετρώντας πια έναν χρόνο παρουσίας και κάτι παραπάνω στον γαστρονομικό χάρτη του Πειραιά, ο Δυόσμος είναι ένα από τα μεζεδοπωλεία που αν δεν έχετε γνωρίσει ακόμα, σπεύσατε. Έδωσε ξανά πνοή σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό του 1920, δημιουργώντας έναν καλαίσθητο χώρο με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την πέτρα και το ξύλο, και αποπνέει έντονα σπιτική ατμόσφαιρα. Το μενού του είναι σαν ένα ταξίδι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αφού όλα τα πιάτα είναι φτιαγμένα με υλικά που προμηθεύονται από μικροπαραγωγούς σε διάφορα μέρη της χώρας, και αλλάζει ανάλογα με την εποχικότητα των προϊόντων. Φάβα Σχοινούσας, ρολάκια με παστουρμά Μιράν, νιώτικο κεφαλοτύρι και ντομάτα, τηγανιά μανιταριών με κασέρι Ξάνθης και λάδι τρούφας, λουκάνικα Τζουμαγιάς, πικάντικος πουρές από ρεβίθια Δομοκού και μπουκιές πανσέτας είναι μερικές μόνο από τις εκλεκτές προτάσεις που θα γευτείτε στον Δυόσμο. Και αν σας απασχολεί το θέμα του τσιγάρου, στον Δυόσμο θα βρείτε ξεχωριστές αίθουσες, για καπνίζοντες και μη.

Δυόσμος, Λ. Φρεαττύδος 42α, 210 4611335, Facebook

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Όταν καλοκαιριάσει προτιμήστε την ταράτσα για φαγητό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Όταν καλοκαιριάσει προτιμήστε την ταράτσα για φαγητό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Δουράμπεης
Εδώ θα φας το πιο καλοψημένο ψάρι και τα φημισμένα κυδώνια της Αθήνας

Φτάνοντας στο Μικρολίμανο, δίπλα στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα, συναντάς τον Δουράμπεη, μία από τις πιο ιστορικές ψαροταβέρνες στην Αθήνα, που θεωρείται η κορυφαία στο ψήσιμο του ψαριού. Μετρώντας πια 80 χρόνια και παραπάνω, η οικογενειακή αυτή ταβέρνα θεωρείται συνώνυμο του καλού ψαριού. Σερβίρει ό,τι πιο φρέσκο βγαίνει από τη θάλασσα, από μεγάλα ψάρια μέχρι όστρακα που θα γευτείς σε πολύ νόστιμες εκδοχές. Φημισμένος για τα κυδώνια του, ο Δουράμπεης έχει να σου προτείνει πολλές θαλασσινές λιχουδιές και κάθε μέρα διαφορετικά πιάτα, ανάλογα με την ψαριά. Στο μενού του ξεχωρίζουν σίγουρα το σασίμι καραβιδάκι και το σεβίτσε μπαρμπούνι, η γαριδόσουπα αλλά και οι αχνιστές πετροσωλήνες. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε και την ομώνυμη σαλάτα «Δουράμπεης», που έχει γράψει ιστορία. Θα τα συνοδεύσετε ιδανικά με κάποιο καλό κρασί, προτού γλυκάνετε τον ουρανίσκο σας με λουκουμάδες βουτηγμένους σε θυμαρίσιο μέλι, κάποιο από τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνουν από φρούτα εποχής ή τούρτα αχλάδι.

Δουράμπεης, Ακτή Δηλαβέρη 29, Μικρολίμανο, Πειραιάς, 210 4122092, Facebook

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Σας καλωσορίζουμε με έναν υπέροχο ζωμό από 13 διαφορετικά ψάρια.
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Σας καλωσορίζουμε με έναν υπέροχο ζωμό από 13 διαφορετικά ψάρια.

Darling
Το αγαπημένο στέκι του Πειραιά σε περιμένει με ανανεωμένο μενού

Μας συστήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια, κάπου ανάμεσα στο λιμάνι, τον λόφο του Προφήτη Ηλία και την Πειραϊκή, και σήμερα το Darling είναι ο απόλυτος προορισμός για μια πραγματικά ποιοτική βόλτα στο κέντρο του Πειραιά. Το ανανεωμένο του μενού ξεκινάει από λαχταριστές επιλογές για brunch, όπως pancakes με μέλι ή κόκκινα φρούτα, carrot cake ή αυγά ποσέ με σπανάκι και καυκαλήθρες, αλλά διαθέτει και νέες γευστικές προτάσεις για φαγητό που θα ικανοποιήσουν κάθε απαιτητικό ουρανίσκο. Ξεχωρίζουν η μοσχαρίσια ταλιάτα με σαλάτα ρόκα-παρμεζάνα αλλά και τα best sellers Darling burgers και η πίτσα, που μπορείτε να συνοδεύσετε ιδανικά με ένα χαλαρωτικό, ζεστό rum from the barrel. Όσο περνάει η ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν αρωματικά αποστάγματα και ξεχωριστά κοκτέιλ, ακούγοντας χαλαρωτικούς τζαζ, φανκ και σόουλ ήχους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την άψογη εξυπηρέτηση και τις προσιτές τιμές, οδηγούν στο Darling bar, γιατί... the best is yet to come.

Darling, Δραγάτση 8, Πειραιάς, 210 4101410, Facebook

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Όσο περνάει η ώρα, στο παιχνίδι μπαίνουν αρωματικά αποστάγματα και ξεχωριστά κοκτέιλ, ακούγοντας χαλαρωτικούς τζαζ, φανκ και σόουλ ήχους.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το στολίδι του Πειραιά φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων

Από το σανίδι του έχουν περάσει μερικοί από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς στην Ελλάδα και στη σκηνή του έχουν ανέβει αριστουργήματα της κλασικής δραματουργίας αλλά και Ελλήνων συγγραφέων. Οι Αιμίλιος Βεάκης, Ζάχος Θάνος, Δημήτρης Χορν, Μίμης Φωτόπουλος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Μάνος Κατράκης και Κυβέλη είναι κάποιες μόνο από τις μεγάλες μορφές που έχουν παίξει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σήμερα, έχοντας πια ιστορία μεγαλύτερη των 120 ετών και αφού ανακαινίστηκε πριν από λίγα χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα, αποτελεί αναμφίβολα το στολίδι του Πειραιά, έχοντας αποκτήσει ξανά την αίγλη του παρελθόντος. Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά πια στην Ευρώπη θέατρα όπου διασώζονται οι μηχανισμοί μπαρόκ και τόσο η σκηνή όσο και τα θεωρεία αποτελούν πραγματικά κομψοτεχνήματα. Είναι όμως και ένα σύγχρονο θέατρο, που διαθέτει όλες τις υποδομές για παραγωγές υψηλού επιπέδου. Πνοή σε όλα αυτά δίνουν οι παραστάσεις που φιλοξενεί η σκηνή του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το οποίο και φέτος τον χειμώνα έχει πλούσιο πρόγραμμα. Έτσι, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου συνεχίζεται η παράσταση Το Ψωμί της Νινευί, ενώ στις 3 Φεβρουαρίου κάνει πρεμιέρα ο Καλιγούλας με τον Γιάννη Στάνκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και πρωτότυπη μουσική, ζωντανά επί σκηνής, από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon. Στις 13/2 θα πραγματοποιήσει διάλεξη ο Μάνος Ελευθερίου και στις 20/2 η Κική Δημουλά, ενώ στις 25/2 θα οργανωθεί μια βραδιά με κείμενα για τη συγχώρεση με τον τίτλο «Αγάπη - Κυριακή της συγγνώμης», μια ιδέα του Ηλία Κουνέλα. Παράλληλα, για τους μικρούς φίλους, κάθε Κυριακή, στις 11 π.μ., όλο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα υπάρχει όπερα για παιδιά από την Καμεράτα Φίλων Μουσικής. Τον Μάρτιο (από 11/3) τη σκυτάλη παίρνουν ο Ακύλλας Καραζήσης και η Μάρθα Φριντζήλα με το Μπαμπά Χορεύεις, μια παράσταση γύρω από τη φιγούρα του πατέρα. Θα ακολουθήσει το Φεστιβάλ Φιλίππων (30/3) και τον Απρίλιο έχει προγραμματιστεί το DOCUMENTA/XOROS, μια παράσταση με θέμα τις έμφυλες μεταμορφώσεις.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 34, 210 413 3310, www.dithepi.gr

Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 3 Φεβρουαρίου παρουσιάζει την παράσταση Καλιγούλας με τον Γιάννη Στάνκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όλα τα μέρη που πρέπει να ξέρετε στον Πειραιά που αλλάζει Facebook Twitter
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 3 Φεβρουαρίου παρουσιάζει την παράσταση Καλιγούλας με τον Γιάννη Στάνκογλου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Αθήνα
3

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Λυκαβηττός: Το σήμερα και η ιστορία του μέσα από πρωτότυπες εικόνες και αρχειακό υλικό

Λυκαβηττός: Το σήμερα και η ιστορία του μέσα από πρωτότυπες εικόνες και αρχειακό υλικό

Ένας λόφος γεμάτος αντιφάσεις και περιπέτειες από τις μέρες, αλλά κυρίως τις νύχτες των Αθηναίων. Κάποτε παραλίγο να γίνει καζίνο. Κάποτε παραλίγο να μοιάσει με λόφο σε κάποια πόλη της Βαυαρίας. Κάποτε ήταν γνωστός βοσκότοπος. Κάποτε ήταν εκεί το αρχηγείο αντιαεροπορικής άμυνας. Κάποτε από τις πέτρες του φτιάχτηκε η μισή Αθήνα και κάποτε στην κορυφή του ζούσε ένας μοναχός που δεν φόρεσε ράσα. Το μεγάλο μπαλκόνι της Αθήνας που μετράει εκατομμύρια επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο και εκατοντάδες συναυλίες είναι πάντα παρόν στην ιστορία και στην καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Το πανόραμα των Αθηνών, αυτός ο πέτρινος γίγαντας, τα έχει παρακολουθήσει όλα από ψηλά και παραμένει ακόμα τόπος έρωτα, ρομαντζάδας, παρέας και ψυχανάλυσης.
ΑΘΗΝΑ
Νυχτερινός περίπατος στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα

Νυχτερινός περίπατος στην χριστουγεννιάτικη Αθήνα

Πολλοί παρομοιάζουν το πλήθος με ποτάμι. Κι έχουν δίκιο. Η Ερμού κι η Πανεπιστημίου είναι ποτάμια. Που μέσα τους μπαίνουμε και ποτέ δεν βγαίνουμε ίδιοι. Είτε συμμετέχουμε στη γιορτή είτε κάτι μάς κρατάει μελαγχολικούς και μόνους. Η πόλη μάς ψιθυρίζει: «Κουράγιο φίλε, κύλα μαζί μας, όλα κυλούν κι αλλάζουν...»
ΑΘΗΝΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ