Σεισμός

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σουίνγκ

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σουίνγκ Facebook Twitter
Το lindy hop γεννήθηκε και αυτό από την αφροαμερικάνικη κοινότητα του Χάρλεμ και μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε μεταδοθεί ταχύτατα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Φωτό: Ιάσων Μαρκάκης
0

Σουινγκ ή lindy hop;

Σουίνγκ είναι η έντονη ρυθμική τζαζ που έπαιζαν οι μπάντες του Benny Goodman και του Count Basie στα τέλη της δεκαετίας του '20. Η ιστορία του σουίνγκ συνδέθηκε με το Savoy Ballroom που άνοιξε το 1926 στη Νέα Υόρκη κι έγινε αμέσως στέκι για μερικούς από τους καλύτερους χορευτές αλλά και ορισμένες από τις κορυφαίες «μαύρες» μπάντες της εποχής. Η σουίνγκ μουσική γέννησε αυθόρμητα και το lindy hop, έναν χορό επηρεασμένο περισσότερο από το τσάρλεστον (που πρωτοχορεύτηκε από τους Αφροαμερικανούς εργάτες στο λιμάνι του Τσάρλεστον το 1923 κι έγινε δημοφιλής παγκοσμίως). Το lindy hop γεννήθηκε και αυτό από την αφροαμερικάνικη κοινότητα του Χάρλεμ και μέχρι το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου είχε μεταδοθεί ταχύτατα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Στα τέλη του '50 γνώρισε μια σύντομη αναβίωση και ανακαλύφθηκε εκ νέου στα '80s, χάρη στους Νεοϋορκέζους χορευτές Sandra Cameron και Larry Schulz. Σήμερα, lindy hop χορεύουν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια κερδίζει συνεχώς φίλους. Αν είσαι κι εσύ από αυτούς που σκέφτονται να ξεκινήσουν, παρακάτω θα βρεις τον απόλυτο οδηγό για να γίνεις ένας/μια σωστός/ή lindy hopper.


Tα ιδανικά ρούχα για έναν/μία lindy hopper

Πρέπει να είναι άνετα. Αέρινα φορέματα, ψηλόμεσα παντελόνια ή φούστες, εμπριμέ, χρώματα, λουλούδια, πουά (για τις γυναίκες). Τιράντες, υφασμάτινα ψηλόμεσα παντελόνια «sailor pants», ζώνη, γιλέκο, καπέλο ή τραγιάσκα, και τις πιο ζεστές μέρες πουκάμισα με λουλούδια ή ρίγες (για τους άντρες).


Μαλλιά

Κομψά χτενίσματα, κυρίως με μπούκλες. Φράντζες, αλογοουρές αλλά και κότσοι με τα λεγόμενα «finger waves», «victory rolls», «updo curls» και πάρα πολλά τσιμπιδάκια! Επίσης, χρησιμοποιούνται αξεσουάρ, όπως λουλούδια, χτενάκια, κορδέλες και καπέλα (για τις γυναίκες). Καλοχτενισμένα, κοντά μαλλιά είτε προς τα πίσω είτε με χωρίστρες, ίσως και με χωρίστρες, και μπριγιαντίνη (για τους άντρες).


Που μπορεί να δει κάποιος lindy hop στην Αθηνα;

Είναι αρκετά διαδεδομένος χορός πλέον και στην Ελλάδα. Κυρίως στη Αθήνα, γίνονται καθημερινά πάρτι σε διάφορα στέκια, το καλοκαίρι μέχρι και σε πλατείες. Για να ενημερώνεσαι, κάνε like στη σελίδα Swing Kids Roll.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σουίνγκ Facebook Twitter
Είναι αρκετά διαδεδομένος χορός πλέον και στην Ελλάδα. Κυρίως στη Αθήνα, γίνονται καθημερινά πάρτι σε διάφορα στέκια, το καλοκαίρι μέχρι και σε πλατείες. Φωτό: Ιάσων Μαρκάκης


Παπούτσια
Άνετα. Κλειστά παπούτσια, με λεπτό πάτο και καλή ποιότητα, στυλ Κeds. Για τις κυρίες ένα μικρό τακουνάκι δίνει έξτρα στυλ, ενώ οι άντρες φορούν δερμάτινα παπούτσια με κορδόνια. Υπάρχουν πολλά brands με φανταστικά παπούτσια, όπως τα Remix και τα Saint Savoy.


Μακιγιάζ
Για τις κυρίες το κατακόκκινο κραγιόν είναι must. Eyeliner, μάσκαρα και λίγο ρουζ.


Μαγαζιά
Ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια από τα Meet Market, Flea Market, Κουμπάκι, Yesterday's Bread, Γουαδελούπη, Kilo Shop και γυαλιά από τον Μίμη στην Κάνιγγος. Στο Ίντερνετ, στο www.lindybop.co.uk, στο www.etsy.com από τη Swell Dame και στο Facebook από τις σελίδες Runaround Sew, Grandmama's ReLoved και Holy Moustache.


Βιβλία

Βιβλία με την ιστορία της τζαζ, του μπλουζ και του σουίνγκ: Swingin at the Savoy της Norma Miller (χορεύτρια γνωστή και ως «Queen of Swing»), Swing Dance του Scott Cupit. Επίσης, πληροφορίες υπάρχουν σε διάφορες ιστοσελίδες (https://swungover.wordpress.com).


Βίντεο

Υπάρχει πολύ υλικό στο YouTube. Mπορεί κανείς να επιλέξει να δει παλιά βίντεο εκείνης της εποχής (Spirit Moves, Whitey's Lindy Hoppers) ή και σύγχρονα από διάσημα φεστιβάλ, κλικάροντας τη φράση «Lindy Hop».


Εξάσκηση

Από μία μέχρι τέσσερις ώρες την εβδομάδα, συν τα πάρτι. Εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση του καθενός.

Ευχαριστούμε την Εύη Ακρίβου και την Αναΐς Καρκαλή από τη χορευτική ομάδα rock'n'roll και σουίνγκ μουσικής Athens Boogie. www.facebook.com/AthensBoogie/

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO

Αθήνα
0

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ