Τα δύσκολα χρόνια

Τα δύσκολα χρόνια Facebook Twitter
Αντιδικτατορικός αγώνας στην Ευρώπη. Ευγενική παραχώρηση Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη
0

Το 1972 η χούντα βρισκόταν στο απόγειό της και η Μελίνα Μερκούρη είχε στερηθεί την ελληνική ιθαγένεια και το ελληνικό της διαβατήριο της λόγω του αντιδικτατορικού της αγώνα. Το καθεστώς των συνταγματαρχών την χαρακτήριζε «ανθέλληνα» και «εχθρό» του ελληνικού τουρισμού. Εκείνη που είχε κάνει τα πάντα για την Ελλάδα και που με το Ποτέ την Κυριακή είχε συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική έκρηξη της χώρας. Αλλά η στάση της Μελίνας απέναντι στη χούντα και ο αγώνας της να καταδικαστεί και να απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα την καθιστούσαν εχθρό της πατρίδας της.

Εκείνο το καλοκαίρι, αρχές Ιουλίου, πεθαίνει ξαφνικά η μητέρα της. Αν και την έβλεπε συχνά στο Παρίσι, όπου εκείνη την επισκεπτόταν, αποφασίζει να έρθει στην Αθήνα για να παρευρεθεί στην κηδεία της, ακόμα κι αν κινδύνευε να φυλακιστεί. Το ίδιο αποφασίζουν μαζί της ο αδελφός της Σπύρος Μερκούρης και ο Ζιλ Ντασέν. Η χούντα, φυσικά, δεν ήθελε να δημιουργήσει επικοινωνιακό σκάνδαλο και τους έδωσε άδεια εισόδου μερικών ωρών. Έφτασαν στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού νωρίς το πρωί. Οι υπάλληλοι εδάφους προτίμησαν να γυρίσουν την πλάτη στο πέρασμά της, ενώ κάποιοι τη χλεύασαν, γελώντας εις βάρος της. Η Μελίνα δεν πτοήθηκε. Φίλοι την περίμεναν, ενώ από κοντά παρακολουθούσαν και μυστικοί αστυνομικοί. Μπαίνοντας στην πόλη, η Μελίνα και ο αδελφός της δεν αναγνώρισαν την πόλη τους, τον τόπο όπου είχαν γεννηθεί. Η αντιπαροχή είχε εξαφανίσει μερικά από τα ομορφότερα κτίρια και το τοπίο είχε ασχημύνει σε αφάνταστο βαθμό. Στο νεκροταφείο εμφανίστηκε πλήθος κόσμου, όσοι τουλάχιστον είχαν το κουράγιο να εκτεθούν στους ρουφιάνους της χουντικής ασφάλειας. Η Μελίνα είχε αποφασίσει να μην κλάψει κι ας έθαβε τη μητέρα της, γιατί δεν ήθελε να τους κάνει τη χάρη να τη φωτογραφίσουν δακρυσμένη. Στις φωτογραφίες από εκείνη την επίσκεψη-αστραπή είναι φανερή η προσπάθειά της να κρατηθεί δυνατή και να μην καμφθεί, σφίγγοντας τη γροθιά της. Μετά το τέλος της ταφής κατευθύνθηκαν στην οδό Αλωπεκής στο Κολωνάκι, όπου ζούσε η φίλη της και ενδυματολόγος των ταινιών της Ντένη Βαχλιώτη, η οποία αψήφησε τον κίνδυνο και τους φιλοξένησε τις λίγες ώρες που έμειναν στην Αθήνα. Πλήθος φίλων, που είχαν να δουν τη Μελίνα τους από το 1967 που της αφαιρέθηκε η ιθαγένεια, πέρασαν να τη χαιρετήσουν. Εκείνη τη μέρα και μέχρι η Μελίνα με τον σύζυγό της Ζιλ Ντασέν και τον αδελφό της Σπύρο να αναχωρήσουν για το Παρίσι, το Κολωνάκι βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό. Η Μελίνα αγνάντευε από το ρετιρέ της καλής της φίλης την Ακρόπολη και στο βάθος του ορίζοντα τον Πειραιά…

Τα δύσκολα χρόνια Facebook Twitter
Δεκατρείς ώρες στην Αθήνα εν μέσω Χούντας για την κηδεία της μητέρας της. Ευγενική παραχώρηση Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη

Ακόμα και σήμερα τα ρίγη από τα κύματα έντασης του πλήθους που φωνάζει οργισμένο «Δώστε τη χούντα στο λαό» συγκλονίζουν. Η Μελίνα, σπαραχτική και συγκινητική, για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανέπνεε και πάλι κανονικά.

Η μεγάλη επιστροφή

Δύο ημέρες μετά την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή, στις 26 Ιουλίου του 1974, η Μελίνα πήρε το αεροπλάνο της γραμμής και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού παρέα με τον Ντασέν, τη φίλη και συνεργάτιδά της Μανουέλλα Παυλίδου, τον Νίκο Κούνδουρο, τον Άγγελο Αλεφάντη και άλλους φίλους. Την ακολουθούσαν και ξένα τηλεοπτικά συνεργεία. Αυτήν τη φορά οι υπάλληλοι εδάφους δεν τόλμησαν να της γυρίσουν την πλάτη, ενώ αρκετός κόσμος την περίμενε με πανό που την καλωσόριζαν. Ένα από αυτά παρέφραζε ένα τραγούδι της γράφοντας: «Η θάλασσα απέραντη και συ, πάλι, Ρωμιά». Πρώτος της σταθμός ήταν ο τελευταίος δύο χρόνια πριν, στο σπίτι της Βαχλιώτη, στην Αλωπεκής. Εκεί εγκαταστάθηκε το πρώτο διάστημα της επιστροφής. Ενθουσιασμός, ευφορία, ανάταση, αισιοδοξία, ελπίδα ότι όλα θα άλλαζαν. Δεκάδες οι φίλοι πια που ερχόντουσαν να τη συναντήσουν, ακόμα κι εκείνοι που την προηγούμενη φορά ίσως και να δείλιασαν. Τα γεγονότα της Κύπρου τις επόμενες ημέρες, καταιγιστικά, ο στρατός δεν είχε ακόμα παραδώσει πλήρως την εξουσία στους πολιτικούς, παρ’ όλα αυτά ο κόσμος είχε αποδείξει τη θέλησή του να βγει από τον «γύψο» της επταετίας. Οι Έλληνες αποζητούσαν να αναπνεύσουν ελεύθερα.

Αμέσως οργανώθηκαν δύο συναυλίες, η μία από τον Μίκη Θεοδωράκη στο Καραϊσκάκη και η άλλη από τον Μαρκόπουλο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, τις οποίες ο Νίκος Κούνδουρος συμπεριέλαβε στο ντοκιμαντέρ του Τα τραγούδια της φωτιάς. Η Μελίνα, δίπλα στον Ξυλούρη, τον Νταλάρα, τον Κατράκη, τον Λοΐζο, τη Μαρίζα Κωχ, την Καρέζη και τον Καζάκο, τραγουδάει με τη χαρακτηριστική παθιασμένη φωνή της το «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Τσιτσάνη, το «Καφενείο η Ελλάς» του Μαρκόπουλου και δύο του Σαββόπουλου, τον «Καραγκιόζη» και την «Κύπρο». Ακόμα και σήμερα τα ρίγη από τα κύματα έντασης του πλήθους που φωνάζει οργισμένο «Δώστε τη χούντα στο λαό» συγκλονίζουν. Η Μελίνα, σπαραχτική και συγκινητική, για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανέπνεε και πάλι κανονικά.

 

Τα δύσκολα χρόνια Facebook Twitter
Στην Αθήνα της Μεταπολίτευσης. Ευγενική παραχώρηση Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα της Μελίνας Μερκούρη στο facebook: facebook.com/melinamercouriofficial

 

Αρχείο
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ