22 χρόνια χωρίς Μελίνα

22 χρόνια χωρίς Μελίνα Facebook Twitter
Αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι του Χόλιγουντ. Μπορούσε; Δεν ήθελε; Όχι, δεν ήθελε, γιατί αν πραγματικά το ήθελε, θα το είχε κάνει. Αλλά παραήταν Ελληνίδα και ανεξάρτητη για κάτι τέτοιο. Φωτο: Με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη
0

Έχουν περάσει εικοσιδύο χρόνια από την 6η Μαρτίου του 1994, οπότε και άφησε την τελευταία της πνοή στο Memorial Hospital της Νέας Υόρκης. Είκοσι χρόνια μετά ο μύθος της διάσημης και παθιασμένης Ελληνίδας παραμένει ζωντανός και με έναν παράξενο τρόπο μονίμως επίκαιρος. Η ηθοποιός και διεθνής σταρ Μελίνα Μερκούρη εξακολουθεί να δεσπόζει στην πινακοθήκη των προσώπων που μας απασχολούν ακόμα, συνήθως, βέβαια, για τους λάθος λόγους. Ήταν ή δεν ήταν σπουδαία ηθοποιός; Ήταν ή δεν ήταν ηθικό άτομο; Ήταν ή δεν ήταν αφοσιωμένη Ελληνίδα; Κι άλλα τέτοια ανυπόστατα. Εμείς αναλάβαμε να διηγηθούμε την πιο ειλικρινή της ιδιότητα. Εκείνη της Αθηναίας. Γιατί δεν υπήρξε πιο ταμένο παιδί αυτής της πόλης. Γεννήθηκε στην καρδιά της πόλης μια εποχή που η Αθήνα θεωρούνταν από τις ωραιότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, με ιδανικό κλίμα κι ένα μοναδικό φως να τη λούζει. Ο πρώτος πολίτης της ήταν ο αγαπημένος της παππούς, εκείνος που της έμαθε να την αγαπάει και να κοπιάζει γι’ αυτήν λες κι ήταν άνθρωπος. Έτσι, όταν της δόθηκε από νωρίς η ευκαιρία να την εγκαταλείψει, εκείνη αρνήθηκε. Η μοναδική περίοδος που έμεινε μακριά της ήταν όταν την ανάγκασε μια παράνομη εξουσία, εκείνη των πραξικοπηματιών του 1967, στερώντας της το σπίτι και τους φίλους της, στον κολοφώνα της δόξας της ως πρωταγωνίστριας υπερπαραγωγής στο Μπρόντγουεϊ. Όπου, μαζί με τον σύντροφό της Ζιλ Ντασέν, δημιουργό της παγκόσμιας επιτυχίας Ποτέ την Κυριακή, τη συμμετοχή του Μάνου Χατζιδάκι στη μουσική και μια παρέα Ελλήνων καλλιτεχνών ανέβασαν την εκδοχή της ταινίας ως μιούζικαλ με τον τίτλο Ilia Darling.

Είχε ψύχωση με την Ελλάδα, με τους ανθρώπους της, με τον τρόπο ζωής τους, με την ελληνική θάλασσα, τη γη, τον έρωτα, τον αέρα. Πίστευε ότι πέρα από μια ιστορική χώρα είμαστε και ένας μοιραίος λαός. Ο μόνος επί Γης που ξέρει να γελάει και να κλαίει πραγματικά.

Η Μελίνα βίωνε την Αθήνα, από μικρό κορίτσι, στην απόλυτη υπερβολή. Όταν διέσχιζε στους δρόμους, δεν υπήρχε άντρας, γυναίκα, παιδί που να μη γυρνούσε να την κοιτάξει. Να κοιτάξει το φαινόμενο που σάρωνε στο πέρασμά του. Νέα ακόμα, πριν καλά καλά κλείσει τα 20 της και με την άδεια του συζύγου της, μπήκε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου κι από εκεί ξεκίνησε η ιστορία της όπως την ξέρουμε. Πόλεμος, Κατοχή, απελευθέρωση, οράματα για μια νέα Ελλάδα, γλέντια, ξενύχτια, συζητήσεις ατέρμονες με καλλιτέχνες και πνευματικούς ανθρώπους κάθε ηλικίας και γενιάς. Πάντα για την Ελλάδα! Πώς θα έχτιζαν μια νέα Ελλάδα. Σ’ αυτό η Μελίνα πρωτοστατούσε. Είχε ψύχωση με την Ελλάδα, με τους ανθρώπους της, με τον τρόπο ζωής τους, με την ελληνική θάλασσα, τη γη, τον έρωτα, τον αέρα. Πίστευε ότι πέρα από μια ιστορική χώρα είμαστε και ένας μοιραίος λαός. Ο μόνος επί Γης που ξέρει να γελάει και να κλαίει πραγματικά. Το έδειχνε στις ταινίες της με όποιον τρόπο μπορούσε. Στη θρυλική Στέλλα πληρώνοντάς το με τη ζωή της, στο ιλιγγιώδες Ποτέ την Κυριακή με την παράδοσή της στον έρωτα, στην αλαζονική Φαίδρα με την αυτοκαταστροφή. Η Ελλάδα της Μελίνας που την ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου, σαν Οδυσσέας και Κίρκη μαζί, κοροϊδεύοντας τους (κοινούς) θνητούς και αποπροσανατολίζοντας τους άντρες – συγχρόνως.

22 χρόνια χωρίς Μελίνα Facebook Twitter
Φωτο: Με την ευγενική παραχώρηση του Ιδρύματος Μελίνας Μερκούρη

Η Μελίνα υπήρξε, μια εποχή, σταρ του διεθνούς σινεμά. Είχε προηγηθεί το θέατρο στην Αθήνα και στο Παρίσι, μετά στη Νέα Υόρκη. Εν τω μεταξύ, αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι του Χόλιγουντ. Μπορούσε; Δεν ήθελε; Όχι, δεν ήθελε, γιατί αν πραγματικά το ήθελε, θα το είχε κάνει. Αλλά παραήταν Ελληνίδα και ανεξάρτητη για κάτι τέτοιο. Αυτά τα πράγματα απαιτούν πειθαρχία μεγάλη και αδιαμφισβήτητη ταύτιση. Εκείνη ήταν μια κεφάτη Ελληνίδα που μόλις της είχαν αφαιρέσει την ταυτότητά της κάποιοι που είχαν καταλύσει τη δημοκρατία υπό την απειλή των όπλων. Αγωνίστηκε εναντίον τους θυσιάζοντας μερικές από τις σημαντικότερες επαγγελματικές προτάσεις που είχε. Όταν όλα ξαναήρθαν στη θέση τους επτά χρόνια αργότερα, εκείνη επέστρεψε ως η απόλυτη θριαμβεύτρια. Συνέχισε να αγωνίζεται για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, πράγματα όχι αυτονόητα στον ελληνικό χώρο, κι όταν της έδωσαν θέση εξουσίας, επιστράτευσε όλη της τη γοητεία και τη φαντασία για να κερδίσει όλα όσα θεωρούσε ότι οι «άλλοι» χρωστούσαν στον τόπο μας. Και στον τόπο της, την Αθήνα. Γιατί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ της Μελίνας και της Αθήνας δεν κόπηκε ποτέ. Παρέμεινε μια αλλόκοτη και σταθερή σχέση σ’ όλη της τη ζωή, μέχρι τέλους.

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα της Μελίνας Μερκούρη στο facebook: facebook.com/melinamercouriofficial

Οθόνες
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM