Ο ζωγράφος Ιερώνυμος Μπος είναι γνωστός για τα μακάβρια, χαοτικά έργα του που είναι γεμάτα σουρεαλιστικά πλάσματα βγαλμένα απ' τη φαντασία του.

 

Ο γνωστότερος πίνακάς του είναι ο 'Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων', ένα τρίπτυχο που δημιουργήθηκε μεταξύ του 1490 και του 1510. Το έργο συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται και στη νέα δουλειά του εικαστικού Roberto Benavidez που έφτιαξε μια παιχνιδιάρικη συλλογή με περίεργες πινιάτες. (Η πινιάτα είναι χάρτινη χειροποίητη κατασκευή τυλιγμένη με χρωματιστό χαρτί και γεμισμένη με γλυκίσματα, σοκολάτες, καραμέλες κ.ά., η οποία πήρε το όνομά της από την ιταλική λέξη «piniata» που σημαίνει εύθραυστο δοχείο. Την πινιάτα, παραδοσιακά τη δένουν με σχοινί από κάποιο δέντρο, τη χτυπάνε και την σπάνε με ρόπαλο ή ραβδί έχοντας δεμένα τα μάτια τους.)

 

 

 

 

Κάθε μία απ' τις πινιάτες του Αμερικανού καλλιτέχνη είναι μια τρισδιάστατη -μεγάλου μεγέθους!- απεικόνιση των δισδιάστατων θηρίων. Αν και τα περισσότερα είναι πουλιά, η σειρά του Benavidez περιλαμβάνει ένα σκυλάκι με δύο πόδια, μια ασπρόμαυρη καμηλοπάρδαλη και ένα βάτραχο με μόνο πισινά πόδια. 

 

 

 

 

Ως γλύπτης, ως Benavidez παίζει με τα ζητήματα της φυλής, της σεξουαλικότητας, της τέχνης, της αμαρτίας, του χιούμορ και της ομορφιάς.