20 λεπτομέρειες από τη ζωή του πολυμήχανου Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
Ο αμφιδέξιος και δυσλεκτικός Ντα Βίντσι μπορούσε να ζωγραφίσει προς τα εμπρός με το ένα χέρι, ενώ έγραφε προς τα πίσω με το άλλο.

20 λεπτομέρειες από τη ζωή του πολυμήχανου Λεονάρντο ντα Βίντσι

0

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1452 στο Βίντσι της Ιταλίας. Ήταν αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, εφευρέτης, μηχανικός, ανατόμος, γεωμέτρης και επιστήμονας που έζησε την περίοδο της Αναγέννησης.

Θεωρείται αρχετυπική μορφή του Αναγεννησιακού Ουμανιστή, του Αναγεννησιακού καλλιτέχνη, Homo Universalis και μια ιδιοφυής προσωπικότητα. Υπήρξε σημαντικός εφευρέτης και επιστήμονας, με τεράστια συνεισφορά στην ανατομία και την αστρονομία. Πέθανε στις 2 Μαΐου του 1519. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του είναι η Μόνα Λίζα και ο Μυστικός Δείπνος.

Παρακάτω θα βρείτε 20 facts για τη ζωή και το έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

1.

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν ο καρπός του έρωτα της αγροτισσας Caterina και ενός συμβολαιογράφου και γαιοκτήμονα, του Ser Piero. Η μόρφωση που έλαβε, περιορίστηκε σε διδασκαλία στο σπίτι. Αν και δεν πήγε σχολείο, έμαθε πολύ καλά ελληνικά και λατινικά.

2.

Έπαιζε πολύ καλή λύρα. Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο δικαστήριο του Μιλάνου, ήταν για την ιδιότητά του ως μουσικός και όχι ως καλλιτέχνης ή εφευρέτης.

3.

Κατηγορήθηκε για σοδομισμό-πιθανότατα με τη συμμετοχή ενός ανδρικού μοντέλου- στα 26 του στην Φλωρεντία, αλλά δεν δικάστηκε ποτέ, λόγω της δύναμης και της εξουσίας που ασκούσε η οικογένεια του 2ου αγοριού.


4.

Μόνα Λίζα: θεωρία #1: Το χαμόγελό της αποκαλύπτει ότι κυοφορούσε κρυφά.

20 λεπτομέρειες από τη ζωή του πολυμήχανου Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
"O μυστικός δείπνος"

5.

Μόνα Λίζα: θεωρία #2: Διασκέδαζε με μουσικούς και κλόουν που είχαν πάει για να την την ψυχαγωγήσουν, ενώ ο Λεονάρντο ζωγράφισε το πορτρέτο της. (Μια άλλη θεωρία λέει ότι η Μόνα Λίζα είναι το πορτρέτο του ίδιου του Ντα Βίντσι, πονηρά συγκεκαλυμμένο).

6.

Ο ιστορικός τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια James Beck, αντιτάσσει: «Όσο βέβαιος είμαι ότι το φεγγάρι δεν είναι φτιαγμένο από πράσινο τυρί, άλλο τόσο σίγουρος είμαι ότι δεν εμφανίζεται ο Ντα Βίντσι ως drag στον πίνακα».

20 λεπτομέρειες από τη ζωή του πολυμήχανου Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
"Mona Lisa"

7.

Αν και εντελώς ασυνήθιστο για έναν ζωγράφο, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν άφησε πίσω καμία ρεαλιστική εικόνα με τον εαυτό του.

8.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και του Ιλινόις χρησιμοποίησαν λογισμικό αναγνώρισης προσώπων για να καθορίσουν τη διάθεση της Μόνα Λίζα. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: 83% ευτυχισμένη, 9% αηδιασμένη, 6% φοβισμένη, και 2% θυμωμένη.


9.

Ο Μπιλ Γκέιτς αγόρασε το "Codex Leicester" το 1995 για 30 εκατομμύρια δολλάρια. Το χειρόγραφο, το μόνο που δεν βρίσκεται στην Ευρώπη, περιλαμβάνει μελέτες του Ντα Βίντσι για υδραυλικά συστήματα και την κυκλοφορία νερού.

20 λεπτομέρειες από τη ζωή του πολυμήχανου Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
Σελίδα από το "Codex Leicester"

10.

Ο Ντα Βίντσι αγαπούσε το νερό. Ανέπτυξε σχέδια για πλωτά χιονοπέδιλα, αναπνευστική συσκευή για υποβρύχια εξερεύνηση, ένα σωσίβιο και μία καταδυτική καμπάνα, ώστε να μπορεί κάποιος να επιτεθεί κάτω από ένα πλοίο. Σε περίπτωση που χρειαζόταν.

11.

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν ο πρώτος που εξήγησε γιατί ο ουρανός είναι μπλε. (Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο ο αέρας διαχέει το φως του ήλιου).

12.

Και κατάλαβε γιατί ολόκληρο το φεγγάρι είναι αμυδρά ορατό όταν πρόκειται για λεπτή ημισέληνο. Η σκοτεινή πλευρά του, φωτίζεται από το φως που ανακλάται από τη Γη, η οποία εμφανίζεται 50 φορές πιο φωτεινή στο φεγγάρι, από ό, τι η πανσέληνος εμφανίζεται στη γη.

13.

Ο αμφιδέξιος και δυσλεκτικός Ντα Βίντσι μπορούσε να ζωγραφίσει προς τα εμπρός με το ένα χέρι, ενώ έγραφε προς τα πίσω με το άλλο, δημιουργώντας έναν καθρέφτη-εικόνα που είναι δύσκολο να διαβάσουν όσοι βρίσκονταν μπροστά του.

14.

Το Λούβρο ξόδεψε 5.5 εκατ. δολάρια για να κρεμάσει τη Μόνα Λίζα μέσα σε μια προθήκη στον τοίχο, έξι πόδια πίσω από ένα ξύλινο φράγμα.


15.

Τον Αύγουστο του 2003, η "Madonna of the Yarnwinder" του Ντα Βίντσι, αξίας 65 εκατ. δολαρίων, εκλάπη από το κάστρο Drumlanrig στη Σκωτία, από δύο άνδρες που εμφανίστηκαν ως τουρίστες και δραπέτευσαν με ένα Volkswagen Golf.

20 λεπτομέρειες από τη ζωή του πολυμήχανου Λεονάρντο ντα Βίντσι Facebook Twitter
"Madonna of the Yarnwinder"

16.

Ο Ντα Βίντσι σχεδίασε ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο, ένα άρμα όπως αυτό που χρησιμοποιούσαν οι Σκύθες, ένα γιγαντιαίο τρυπάνι, έναν περιστρεφόμενο γερανό, μια τροχαλία, έναν εκσκαφέα και ένα ιπτάμενο πλοίο.

17.

Τον Δεκέμβριο του 2000, ο skydiver Άντριαν Νικολάου, έπεσε από τον αέρα και προσγειώθηκε στη Νότια Αφρική, χρησιμοποιώντας ένα αλεξίπτωτο που βασίστηκε σε ένα από τα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

18.

Τεμαχίζοντας πτώματα, ο Ντα Βίντσι αντικαθιστούσε τους μύες με χορδές για να δει πώς θα δουλέψουν.

19.

Ήταν μεγάλος οπαδός των λογοπαίγνιων και των παιχνιδιών με λέξεις. Το "Folio 44" του Codex Arundel του, περιέχει έναν μακρύ κατάλογο με παιχνιδιάρικα συνώνυμα για το πέος.

20.

Η διάβρωση από τα ποτάμια, τον έπεισε ότι η Γη είναι πολύ μεγαλύτερη σε ηλικία από όσο αναφέρει η Αγία Γραφή και υποστήριξε ότι η πτώση της στάθμης της θάλασσας -και όχι ο κατακλυσμός του Νώε- άφησε θαλάσσια απολιθώματα στα βουνά.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

Σαν Σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ