Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους

Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter
0

Πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Γιαννιώτης Πέτρος Βρέλλης κέρδισε παγκόσμιο ενδιαφέρον και μάγεψε εκατομμύρια ανθρώπους με μια διαδραστική εγκατάσταση με εκατομμύρια views, και εκατοντάδες χιλιάδες downloads από το App Store. Η διαδραστική εκδοχή της "Έναστρης Νύχτας" του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που μετατρέπει την αίσθηση ροής του πρωτότυπου έργου σε πραγματική κίνηση (animation) ήταν ένα αριστοτεχνικός συνδυασμός τέχνης και new media arts. Σήμερα, η ζωή του Πέτρου είναι λίγο διαφορετική: έχει μετακομίσει από τα Γιάννενα στην Πρέβεζα και είναι μπαμπάς. Όμως αυτές τις μέρες το όνομά του βρίσκεται και πάλι σε δημοσιεύματα ξένων μίντια και με ένα καινούργιο πρότζεκτ καθηλώνει χιλιάδες χρήστες των social media.

O Πέτρος έχει επανεφεύρει μια τεχνική πλεξίματος που θυμίζει αρκετά τον αργαλειό αλλά εφαρμόζεται με αρχές απόλυτης γεωμετρίας καθώς ένα ενιαίο νήμα διατρέχει τις προσδέσεις ενός μεταλλικού δαχτυλιδιού, συνεχώς, για 3.000 έως 4.000 φορές, φθάνοντας σε συνολικό μήκος 1 έως 2 χιλιόμετρα. Το πλέξιμο γίνεται εξολοκλήρου με το χέρι, ακολουθώντας βήμα-προς-βήμα τις οδηγίες που υπαγορεύονται από έναν αλγόριθμο υπολογιστή. Η απουσία μαύρου νήματος δίνει τόνο σε λευκό χρώμα και ο τόνος σκουραίνει καθώς η πυκνότητα και οι διασταυρώσεις του αυξάνονται πετυχαίνοντας έτσι μια πλήρης κλίμακα της παλέτας του του γκρι (από μαύρο σε άσπρο).  Το γιατί το αποτέλεσμα που προκύπτει από αυτή την εφαρμογή είναι τόσο εντυπωσιακό, θα το κατανοήσετε όταν δείτε το βίντεο και διαβάσετε όσα περιγράφει ο δημιουργός του στο LIFO.gr:

Πώς γεννήθηκε το πρότζεκτ και ποια είναι η περιπλοκή διαδικασία που κρύβει 


H τεχνική αυτή γεννήθηκε από "ατύχημα"! Πριν από 10 περίπου μήνες, προσπαθούσα να αναπτύξω ένα αλγόριθμο που να παράγει έργα κολάζ με φωτορεαλιστικά αποτελέσματα. Πάνω στον πειραματισμό διαπίστωσα ότι το μικρότερο κομμάτι ενός κολάζ, θα μπορούσε να είναι απλά μια μαύρη γραμμή. Η ιδέα αυτή ήρθε και κόλλησε με κάποια έργα της Κumi Υamashita, που είχα δει κάποια χρόνια νωρίτερα, και μου είχαν αρέσει πολύ: http://www.kumiyamashita.com/constellation/. (είναι έργα από κλωστή και πολλά καρφάκια! Πρόσεξε ότι τα καρφάκια "ακολουθούν το σχέδιο")


Έτσι, το πρώτο βήμα ήταν να κάνω ένα αντίστοιχο έργο, όπου όμως τα καρφάκια είναι τοποθετημένα σε απόλυτα τυχαίες θέσεις. Το επόμενο βήμα ήταν να πειραματιστώ με διάφορες διατάξεις στα καρφιά, ώσπου τελικά κατέληξα στην κυκλική διάταξη. Η κυκλική διάταξη έχει κάποιες ενδιαφέρουσες ιδιότητες:

α) δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί ότι "τα καρφιά ακολουθούν το σχέδιο", και κατά συνέπεια περνάει πολύ καλά το μήνυμα πως κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει.

β) εισάγει εξαιρετικά μεγάλους περιορισμούς (επιτρέπονται να σχεδιάζονται μόνο τόξα του κύκλου, το ένα μετά το άλλο), με αναπόφευκτο αποτέλεσμα το "πλέξιμο" να αποκτά μια θολότητα και μια απόκοσμη αίσθηση.
γ) αν χρησιμοποιήσεις ένα στεφάνι για να στερεώσεις τα καρφιά (δηλαδή ένα κυκλικό αργαλειό), το αποτέλεσμα είναι ημιδιάφανο και ορατό από τις δυο πλευρές.

Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι η κυκλική διάταξη με τις κλωστές έχει πολλές ομοιότητες με την αξονική τομογραφία. Στην τομογραφία, άυλες ακτίνες συλλέγονται για να συνθέσουν την εικόνα ενός πραγματικού αντικειμένου. Στο "πλέξιμο" γίνεται ακριβώς το ανάποδο: πραγματικές ακτίνες-κλωστές συνθέτουν την εικόνα ενός άυλου προσώπου.

Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter
Το πλεχτό πορτρέτο του Ιησού
Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter
Λεπτομέρεια απεικόνισης του ματιού
Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter

Γιατί επέλεξες τον Ελ Γκρέκο;
Δοκίμασα εκατοντάδες εικόνες μέχρι να καταλήξω στον Ελ Γκρέκο. Τελικά κατέληξα να δοκιμάσω τα δικά του πορτρέτα καθώς θαυμάζω και σέβομαι το έργο του για μένα είναι ένας εικαστικός που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Επιπλέον τα πρόσωπα στο έργο του είναι υπερβολικά εκφραστικά. Αυτή η έντονη έκφραση ισορροπεί τις εγγενείς αδυναμίες της τεχνικής με τις κλωστές (η θολότητα που λέγαμε προηγουμένως). Ο σκοπός του έργου, δεν είναι αισθητικός, ούτε έχει ιδιαίτερη σημασία τι ακριβώς απεικονίζεται. Το μήνυμά είναι: πως είναι δυνατόν να προκύπτει ένα πορτρέτο από ένα τόσο περιορισμένο μέσο... Αναρωτιέμαι σε τι βαθμό ο κόσμος (το σύμπαν) παίζει ανάλογα παιχνίδια μαζί μας.

Πόση ώρα καταναλώνεις για το κάθε έργο;
Όλο το project μου πήρε 10 μήνες. Πολλοί από τους πρώτους μήνες ήταν μόνο πειραματισμοί, χωρίς χρηστικό αποτέλεσμα...όπως συνήθως συμβαίνει άλλωστε... Το κάθε έργο χρειάζεται 3-4 μέρες για να ολοκληρωθεί. Τελευταία προσπαθώ να αυτοματοποιήσω τη διαδικασία του πλεξίματος.

Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter
Ο Πέτρος Βρέλλης πλέκει την τέχνη με τρόπο που έχει μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπους Facebook Twitter

H δουλειά αυτή πήρε μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό. Το βίντεο (σε διάφορες εκδοχές του) έκανε συνολικά 46 εκατομμύρια προβολές μέσα σε λίγες μέρες. "Νομίζω ότι ο λόγος που έπαιξε τόσο πολύ, δεν έχει να κάνει τόσο με το αισθητικό αποτέλεσμα, όσο με το γεγονός ότι η πλειοψηφία των θεατών θεωρεί πως κατέχω κάποιο υπερφυσικό ταλέντο, γιατί δεν κάνει τον κόπο να διαβάσει πως πραγματικά γίνεται το έργο (δηλαδή με τη βοήθεια Η/Υ που κάνει 1 δις υπολογισμούς για κάθε πορτραίτο)" αναφέρει ο Πέτρος Βρέλλης ο οποίος έχει ήδη ενδιαφέρουσες προτάσεις για συνεργασίες σε πιο μεγαλεπήβολα πρότζεκτς. Όμως όπως μας λέει και ο ίδιος αυτή η δουλειά με τις κλωστές ήταν ένα διάλειμμα από ένα άλλο πρότζεκτ που ετοιμάζει με πολύ κόπο από το 2013. "Θυμίζει αρκετά το Starry Night interactive, αλλά θα είναι και κάτι παραπάνω (αν καταφέρω ποτέ να το τελειώσω!)" αναφέρει.

 

artof01.com

www.saatchiart.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανταπόκριση από τη Βενετία / «Για τους αγρότες δεν έχει προτεραιότητα η “οικολογική ευαισθησία” της πόλης, αλλά η πραγματικότητά τους»

Ανάμεσα σε εκατοντάδες έργα που υπαγορεύονται από τα «επείγοντα» της εποχής, το «Ξηρόμερο», η ελληνική συμμετοχή στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας, εστιάζει στην εντοπιότητα και λειτουργεί ως φόρος τιμής στα πανηγύρια της επαρχίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η Βενετία γιορτάζει τη εικονογραφία και τον συμβολισμό του στήθους

Εικαστικά / Μια μεγάλη εικαστική έκθεση αφιερωμένη στο γυναικείο στήθος

Στη Βενετία και στο Palazzo Franchetti μια έκθεση αφηγείται την «περιπέτεια» ενός σημείου της γυναικείας ανατομίας που έχει κατανοηθεί και αναπαρασταθεί στην τέχνη, τη διαφήμιση, τη μόδα, σε όλους τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
NEWSROOM
Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Εικαστικά / Το λεπτεπίλεπτο έργο του Στρατή Ταυλαρίδη που το κατέστρεψε μια γάτα στη Σμύρνη 

Ο νεαρός εικαστικός εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μεσογειακή Μπιενάλε της Σμύρνης με ένα έργο για την ιστορία ενός παιδιού που έχει υποστεί ενδοοικογενειακή κακοποίηση, το οποίο καταστράφηκε από μια γάτα. Και δεν βρέθηκε κανείς να τη σταματήσει! 
M. HULOT
Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

Εικαστικά / Έντεκα μουσικοσυνθέτες μάς καλούν να τους ξανα-ανακαλύψουμε

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν' ακούσουμε..." - Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, επιχειρεί μια πρωτότυπη μουσειακή παρέμβαση στη μόνιμη έκθεση της Πινακοθήκης Γκίκα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΘΗΤΕΙΑ: Μια σημαντική έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Εικαστικά / Επτά σύγχρονοι εικαστικοί εκθέτουν στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη

Η «συνάντηση» επτά σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών δημιουργών της γενιάς του ζωγράφου –κάποιοι είναι και προσωπικοί του φίλοι– στην γκαλερί Roma, με σκοπό την ανάδειξη μιας σειράς κοινών καταβολών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
CHECK Αυτές τις μέρες, ενώ χορεύουμε στην Cantina Social στο απέναντι δωμάτιο στέκεται ένα πολύχρωμο κουνέλι

Εικαστικά / Στην Cantina Social συχνάζει ένα πολύχρωμο, «αντικοινωνικό» κουνέλι

Σε ένα διαχρονικά εναλλακτικό στέκι της Αθήνας, που έχει γράψει ιστορία με τα πάρτι και τα ξενύχτια του, επαναλειτουργεί πια ένα safe-house στο οποίο καλλιτέχνες θα μπορούν να μοιραστούν τις πιο σκοτεινές στιγμές τους, τις πιο προσωπικές τους εμπειρίες.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πρόσωπο με πρόσωπο: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Πολιτισμός / Τα πιο καθηλωτικά πορτρέτα στην Ιστορία της Τέχνης: Μια έκθεση για τη μαγεία και τα μυστικά των Φαγιούμ

Τριάντα οκτώ μουμιοποιημένα σώματα με προσωπογραφίες στη θέση της κεφαλής που βρέθηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλο τον κόσμο παρουσιάζονται σε μια μεγάλη έκθεση στο Άμστερνταμ.
NEWSROOM
Εκθέσεις εικαστικών: Απρίλιος 2024.

Εικαστικά / Ένα εικαστικός Απρίλιος γεμάτος με ενδιαφέρουσες εκθέσεις

Μία έκθεση στη μνήμη του Στέλιου Φαϊτάκη και άλλη μία με αφετηρία το «Θυμήσου, Σώμα...» του Κ. Π. Καβάφη, «Αναδυόμενες Αφροδίτες», «Διάφανοι κήποι» και άλλες 25 προτάσεις που καλύπτουν ένα ευρύ καλλιτεχνικό φάσμα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Σωκράτης Σωκράτους

Εικαστικά / Σωκράτης Σωκράτους: «Δεν έχω αίσθηση του φόβου, δεν καταλαβαίνω Χριστό άμα είναι να κάνω κάτι»

Μετακόμισε στην Αθήνα των '90s και δεν θέλησε να μείνει πουθενά αλλού, έβαλε τα κλάματα την πρώτη φορά που είδε από κοντά έργο του Τσαρούχη. Έχει σκηνογραφήσει πολύ για το ντόπιο θέατρο του οποίου δεν ήταν φαν κάποτε, έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Μπιενάλε της Βενετίας. Βρίσκεται στη μόνιμη συλλογή του Πομπιντού, συμφώνησε να συνεργαστεί με την Hermès για έναν χρόνο και το έκανε για δεκαπέντε. Κι είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει στον πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Εικαστικά / Η Μαρία Λιναρδάκη πλάθει με πηλό αναμνήσεις και φωτεινά όνειρα

Η συμβολαιογράφος, η οποία πριν από δεκαπέντε χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει το δικό της δημιουργικό ταξίδι, αποκωδικοποιεί την αγάπη της για τη φύση ως έμπνευση για τη διακόσμηση των κεραμικών της και μας μεταφέρει σε έναν φανταστικό κήπο χρωμάτων και αναμνήσεων.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Εικαστικά / Η επανεκκίνηση του 3ου ορόφου του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Οι χώροι όπου εκτίθενται οι συλλογές που αφορούν την Ελληνική επανάσταση αλλάζουν και εμπλουτίζονται. Ο επιστημονικός διευθυντής του μουσείου Γιώργης Μαγγίνης μάς ξεναγεί στη νέα μόνιμη έκθεση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ