Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία

Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
3

Για αιώνες τα κτίρια κατασκευάζονταν από το ισχυρότερο διαθέσιμο υλικό: την πέτρα. Η ανθεκτικότητά της είναι αναντίρρητη, ωστόσο δε μπορούσαν με αυτήν να υψώσουν κτίρια που να ξεπερνάνε τα 180 μέτρα. Ο άνθρωπος όμως, συνέχιζε να επιδιώκει την κατασκευή όλο και ψηλότερων κτιρίων, συναρτώντας το ύψος με τη δύναμη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Σαν Τζιμινιάνο στην Τοσκάνη, γνωστό για τους πύργους του. Η απαγόρευση με διάταγμα του 1255 να χτιστούν πύργοι ψηλότεροι από 52 μέτρα -που ήταν το ύψος του Τόρε ντέλα Ρονιάζα- αντιμετωπίστηκε από την οικογένεια των Σαλβούτσι με την ανέγερση δύο δίδυμων πύργων, ώστε να είναι φανερό ότι το ύψος και των δύο θα ξεπερνούσε εκείνο οποιουδήποτε πύργου είχε ανεγερθεί από το δημοτικό συμβούλιο ή από αντίζηλες οικογένειες. Το 1848, ο Σκωτσέζος που επρόκειτο να αλλάξει τον ορίζοντα των πόλεων σε όλο τον κόσμο, ο Andrew Carnegie, μετανάστευσε στην Αμερική. Χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες για να ιδρύσει την Carnegie Steel Co. (αργότερα U.S. Steel Corp.), η οποία οδήγησε σε τεράστια αύξηση της παραγωγής χάλυβα σε όλη τη χώρα και τον κόσμο. Ξαφνικά, ο ουρανός έγινε το όριο για το κτίριο, και οι πόλεις άρχισαν να αυξάνονται κατακόρυφα. Κοιτάζοντας πίσω σχεδόν 150 χρόνια, βρίσκουμε τα ψηλότερα κτίρια στον κόσμο, ανά δεκαετία.

Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Καθεδρικός Ναός της Ρουέν (1870-79). Ο πέτρινος Καθεδρικός της Γαλλικής πόλης, έδρα της αρχιεπισκοπής, χτίστηκε το 1876 από τον αρχιτέκτονα Jean d’Andely και έχει ύψος 151 μέτρα. Είναι γοτθικού ρυθμού και εκεί φυλάσσεται η καρδιά του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Το 1890 ο Γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Claude Monet του αφιέρωσε μια σειρά έργων, όπου επεξεργάζεται το μοτίβο του ναού, αποτυπώνοντας το μέσα από διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες. Ο Καθεδρικός υπέστη σοβαρές καταστροφές από τους βομβαρδισμούς των Συμμάχων στη μάχη της Νορμανδίας.
Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Καθεδρικός Ναός της Κολωνίας (1880-89). Ο Καθεδρικός ολοκληρώθηκε το 1880, σύμφωνα με τα αυθεντικά γοτθικά σχέδια, πάνω από εξακόσια μετά τη θεμελίωσή του, το 1248. Σχεδιάστηκε από τον Ernst Friedrich Zwirner, είναι πέτρινος και έχει ύψος 157 μέτρα. Το 1996 ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, είναι από τα πιο φημισμένα κτίσματα γοτθικού ρυθμού παγκοσμίως και το μεγαλύτερο αξιοθέατο της Γερμανίας, με 20.000 επισκέπτες καθημερινά.
Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Καθεδρικός Ναός της Ουλμ (1890-1899). Χτίστηκε το 1890, είναι πέτρινος και σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Ulrich Ensingen, Matthäus Böblinger, Burkhart Engelberg και Konrad Heinzelmann. Με ύψος 161.5 μέτρα, ο ψηλότερος ναός του πλανήτη είναι γνωστός και ως «Το δάχτυλο του Θεού». Στο εσωτερικό του υπάρχει ένα ξύλινο αγαλματίδιο του Σάμιου φιλοσόφου Πυθαγόρα, φιλοτεχνημένο από τον Jorg Syrlin κατά την περίοδο 1468-1474. Ο φιλόσοφος στραμμένος προς μία εικόνα της Παναγίας που κρατά τον νεογέννητο Χριστό, τους υμνεί με την κιθάρα του.
Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Metropolitan Life Insurance Company Tower (1900-1909). Kατασκευάστηκε το 1909 και υψώνεται 213 μέτρα πάνω από τη Νέα Υόρκη, στη Madison Avenue. Σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Napoleon LeBrun & Sons -με πρότυπο το καμπαναριό του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, γνωστό και ως Καμπανίλε- και κατασκευάστηκε από την Hedden Construction Company. Είναι από τα πρώτα κτίρια στην κατασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ατσάλι. Υπάρχουν τέσσερα ρολόγια, ένα σε κάθε πλευρά του πύργου, ανάμεσα στον 25ο και τον 27ο όροφο. Ο κάθε λεπτοδείκτης ζυγίζει μισό τόνο. Αρχικά ο πύργος ήταν καλυμμένος με μάρμαρο αλλά κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του 1964 χρησιμοποιήθηκε ασβεστόλιθος για την κάλυψη του πύργου, αντικαθιστώντας τα παλιά αναγεννησιακά στολίδια με μια πιο μοντέρνα εμφάνιση.
Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Kτίριο Woolworth (1910-1929). Με αρχιτέκτονα τον Cass Gilbert, το κτίριο προοριζόταν να στεγάσει την F. W. Woolworth Company, ολοκληρώθηκε το 1913 στο Μανχάταν και για σχεδόν δύο δεκαετίες -όντας ένας από τους πρώτους ουρανοξύστες- έφερε τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ατσάλι και ενώ αρχικά επρόκειτο να έχει 130 μέτρα ύψος, τελικά έφτασε τα 241. Είχε πάνω από 5.000 παράθυρα και κόστισε 13.5 εκατομμύρια δολάρια. Δεδομένης της ομοιότητάς του με γοτθικό ναό, το κτίριο χαρακτηρίστηκε ως ο «Καθεδρικός του Εμπορίου». Το περίκομψο, σταυροειδές λόμπι του, επενδυμένο με σκυριανό μάρμαρο, θεωρήθηκε ως «ένα από τα πιο εντυπωσιακά από τις αρχές του 20ου αιώνα στη Νέα Υόρκη».
Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Empire State Building (1930-1969). Ο William Lamb από τους Shreve, Lamb & Harmon Associates κατασκεύασε το 1931, χρησιμοποιώντας ατσάλι, το αρ ντεκό «Κτίριο της Αυτοκρατορικής Πολιτείας», που, έχοντας ύψος 381 μέτρα, παρέμεινε το ψηλότερο κτίριο του κόσμου για 41 χρόνια. Η κατασκευή του κράτησε μόνο 410 μέρες, ως αποτέλεσμα των υψηλών ημερομισθίων που έκαναν τους 3.400 εργάτες -κυρίως Ευρωπαίους μετανάστες και Ινδιάνους Μοχώκ- να υπερβαίνουν εαυτούς. Εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης, μεγάλο μέρος του ενοικιαζόμενου χώρου παρέμενε αρχικά ξενοίκιαστο, με αποτέλεσμα το κτίριο να αποκτήσει το παρατσούκλι "Empty State Building", ωστόσο τα έσοδα ήταν μεγάλα από όσους πλήρωναν για να δούνε τη θέα από την κορυφή του. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Empire State ξανάγινε και παρέμεινε το υψηλότερο κτίριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, όταν το ξεπέρασε το υπό κατασκευή Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1. Κηρύχθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών ως ένα από τα «Επτά Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου».
Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Πύργος Willis (πρώην Πύργος Sears) (1970-1989). Κατασκευάστηκε το 1973 στο Σικάγο σε σχέδια του Bruce Graham, από την εταιρεία Skidmore, Owings και Merrill. Είναι φτιαγμένος από ατσάλι κι έχει ύψος 442 μέτρα. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το 1973, ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο, ξεπερνώντας τους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης και διατήρησε το ρεκόρ αυτό για 25 χρόνια. Στις 22 Ιουνίου 1974 άνοιξε στο κοινό το παρατηρητήριο του Πύργου Sears και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς της Αμερικής. Από τόσο ψηλά, οι επισκέπτες μπορούν εύκολα να αισθανθούν την ταλάντωση του κτιρίου όταν φυσάει και να δουν τις γειτονικές πολιτείες του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Ιντιάνα.
Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Πύργοι Πετρόνας (1990-99) Κατασκευάστηκαν το 1998 στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, σε σχέδια του César Pelli, από οπλισμένο σκυρόδεμα και ατσάλι. Έχουν ύψος 452 μέτρα, αν συμπεριληφθούν και οι κεραίες, και διαθέτουν γυάλινη και ατσαλένια πρόσοψη που παραπέμπει σε μοτίβο Ισλαμικής τέχνης, που εκφράζει την κυρίαρχη θρησκεία της χώρας, το μουσουλμανισμό. Οι δύο πύργοι ενώνονται με διώροφη γέφυρα μεταξύ των ορόφων 41 και 42 που βρίσκεται ψηλότερα από κάθε άλλη στον κόσμο. Η γέφυρα δεν είναι σταθεροποιημένη σε κανέναν από τους δυο πύργους, αλλά είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να πάλλεται ανάλογα με τους ανέμους, προκειμένου να μην σπάσει.
Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Ταϊπέι 101 (2000-2009). Ολοκληρώθηκε το 2004, βρίσκεται στην Ταϊπέι και έχει σχεδιαστεί από τον C.Y. Lee. Είναι φτιαγμένος από ατσάλι, έχει ύψος 508 μέτρα και θεωρείται θαύμα της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε από το ψηλό και λεπτό φυτό μπαμπού και, επειδή το σχήμα του δε μπορούσε να αντέξει σεισμό ή ισχυρούς ανέμους, κατασκεύασε έναν σκελετό με κολόνες στήριξης από μπετόν και ατσάλι, ενώ για την απόσβεση των ταλαντώσεων εγκατέστησε ένα εκκρεμές με ατσάλινη σφαίρα βάρους επτακοσίων τόνων, που απορροφά την δύναμη του ανέμου. Έτσι, αντί να ταλαντεύεται το κτίριο, ταλαντεύεται το εκκρεμές.

Αυτά είναι τα 10 πιο ψηλά κτίρια του κόσμου ανά δεκαετία Facebook Twitter
Burj Khalifa (2010-σήμερα). Ολοκληρώθηκε το 2010, βρίσκεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ύψος 828 μέτρα και είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο σκυρόδεμα και ατσάλι. Σχεδιάστηκε από την εταιρεία Skidmore, Owings και Merrill, όπως και ο Πύργος Willis, και το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από ένα φυτό που συναντάται στις ερήμους, το Hymenocallis. Το κόστος του άγγιξε τα 1.2 δις ευρώ, διαθέτει 160 ορόφους, ενώ στο μέλλον θα κατοικούν και θα εργάζονται εκεί 12.000 άνθρωποι. Στον εξωτερικό του χώρο υπάρχει ένα σιντριβάνι που έχει μήκος 275 μέτρα και εκτοξεύει νερό σε ύψος 150 μέτρων. Ονομάστηκε Μπουρτζ Χαλίφα προς τιμή του σεΐχη του Άμπου Ντάμπι και πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Χαλίφα Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχγιάν, ενώ μέχρι και μία μέρα πριν τα εγκαίνια ήταν γνωστό ως Μπουρτζ Ντουμπάι.

Design
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT

σχόλια

3 σχόλια
Το Kingdom Tower που κατασκευάζεται στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας μάλλον πρόκειται να ξεπεράσει το ρεκόρ μέχρι το 2019 με ύψος που υπερβαίνει αυτό του ενός χιλιομέτρου...!