Μετά από τον ισχυρό σεισμό του 2011 στην Ιαπωνία, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Shinsuke Fujii δέχθηκε έναν πελάτη με ένα πολύ συγκεκριμένο αίτημα για το σπίτι που σκόπευε να χτίσει: να μην πέφτουν τα βιβλία από τη βιβλιοθήκη με την παραμικρή δόνηση.

Οι λάτρεις των βιβλίων που έχουν την τύχη να κατοικούν σε ιδιόκτητα σπίτια είναι πάντα ιδιαίτερα περήφανοι για τη βιβλιοθήκη τους. Συνήθως φροντίζουν ώστε τα ράφια που φιλοξενούν τους μικρούς χάρτινους θησαυρούς να εκτείνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στους τοίχους του σπιτιού. Αυτό μπορεί να αποτελεί μια υπέροχη εικόνα αλλά η αλήθεια είναι ότι επίσης δυσκολεύει τη ζωή του αναγνώστη καθώς είναι δύσκολο να φτάσει κανείς τα βιβλία στα υψηλότερα ράφια της βιβλιοθήκης. Για να μην καταδικαστούν σε λήθη τα περιεχόμενα των επάνω σειρών οι περισσότεροι χρησιμοποιούν σκαμνάκια ή μικρές συρόμενες σκαλίτσες.

 

«Έγειρε» όλη τη δυτική πρόσοψη του σπιτιού και δημιούργησε μία γιγαντιαία επικλινή εντοιχισμένη βιβλιοθήκη που όχι μόνο κρατάει τα βιβλία στην αγκαλιά της κατά τη διάρκεια των σεισμών, αλλά επίσης λειτουργεί και ως σκάλα.

 

Όλα αυτά είναι πολύ ωραία αλλά καθόλου πρακτικά αν ζεις στην Ιαπωνία. Η έλλειψη χώρου που χαρακτηρίζει τα σπίτια και τα διαμερίσματα της χώρας με την εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα καθιστά αδύνατον το να θυσιάσει κανείς έστω και τα ελάχιστα τετραγωνικά που απαιτούνται για μία σκάλα βιβλιοθήκης.

 

Επίσης υπάρχει το θέμα των εξαιρετικά συχνών σεισμών. Όποιος έχει επισκεφθεί την Ιαπωνία γνωρίζει πως οι χθόνιες δονήσεις επισκέπτονται τους κατοίκους των νησιών σχεδόν καθημερινά. Φανταστείτε λοιπόν το χάσιμο χρόνου που απαιτείται σε εβδομαδιαία βάση αν θέλει κάποιος η βιβλιοθήκη του να δείχνει αψεγάδιαστη.

 

 

 

Ο Shinsuke Fujii έδωσε τη λύση σε αυτό το πρόβλημα του πελάτη του με μία ευφυή και κυρίως βολική κατασκευή. «Έγειρε» όλη τη δυτική πρόσοψη του σπιτιού και δημιούργησε μία γιγαντιαία επικλινή εντοιχισμένη βιβλιοθήκη που όχι μόνο κρατάει τα βιβλία στην αγκαλιά της κατά την διάρκεια των σεισμών, αλλά επίσης λειτουργεί και ως σκάλα.

 

Χάρη στην κλίση και το ελάχιστα διαφορετικό τους πλάτος, τα ράφια προεξέχουν δημιουργώντας διαδοχικά σκαλοπάτια που επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες του σπιτιού να προσπελάσουν οποιοδήποτε βιβλίο της συλλογής τους χωρίς δυσκολία. Λόγω της ασφάλειας και της σταθερότητας της κατασκευής η βιβλιοθήκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη της οικογενείας ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

Η επικλινής πρόσοψη επίσης προσδίδει στο καθιστικό την αίσθηση ενός ανοιχτού χώρου, κάτι που συμπληρώνεται και από το άπλετο φως που μπαίνει από τα μεγάλα παράθυρα, ένα χαρακτηριστικό που πάντα αξιολογείται ιδιαίτερα στην παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική.