5 νέα κτίρια έρχονται για ν' αλλάξουν την Αθήνα: πότε, πού, από ποιους Facebook Twitter
Οι Elastic Architects επιλέχτηκαν να αναλάβουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στην περιοχή του Μακρυγιάννη, δίπλα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

5 νέα κτίρια έρχονται για ν' αλλάξουν την Αθήνα: πότε, πού, από ποιους

3

Η τόνωση του τουριστικού ρεύματος στην Αθήνα έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον αστικό ιστό που προσανατολίζονται στη μελλοντική του ανάπτυξη. Παρά την οικονομική κρίση, η πόλη φαίνεται πως εκσυγχρονίζεται με ταχείς ρυθμούς και ειδικά στον τομέα του real estate καταγράφεται μεγάλη προσφορά για πώληση ή εκμετάλλευση ακινήτων. Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, με παλιά κτίρια που ζωντανεύουν ξανά, τη δημιουργία εμπορικών κέντρων, εκπτωτικού χωριού, κολυμβητηρίου, την ανακαίνιση ιστορικών κατοικιών καθώς και πολυάριθμες κατασκευές νέων ξενοδοχειακών μονάδων, έχει απώτερο στόχο τη ριζική αναδιαμόρφωση της πόλης. Συνεπώς, η αυξανόμενη τουριστική ροή, οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και τα νέα καταλύματα υψηλής ποιότητας έρχονται να βελτιώσουν τη φυσιογνωμία της πόλης. Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένες εκκρεμότητες που χρονίζουν, παραμένοντας άλυτες. Όμως είναι σίγουρο ότι οι μικρές ή μεγάλες προσθήκες σε συνοικίες του κέντρου αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός νέου προσώπου της αθηναϊκής ζωής και σκοπό έχουν να επαναφέρουν στην πρωτεύουσα τη δυναμική εκείνη που θα την καταστήσει και πάλι έναν λειτουργικό και ζωντανό οργανισμό.

Capitol City Outlet - Εκπτωτικό χωριό

5 νέα κτίρια έρχονται για ν' αλλάξουν την Αθήνα: πότε, πού, από ποιους Facebook Twitter
Στόχος μας είναι ο αριθμός των επισκεπτών που θα περάσουν τις πύλες του Capitol City Outlet να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια από τον πρώτο χρόνο.

Η στασιμότητα που ταλαιπωρεί χρόνια την περιοχή της Ομόνοιας, η κακή συντήρηση και τα κλειστά καταστήματα αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν λόγω των νέων επενδύσεων. Η δημιουργία του εκπτωτικού χωριού που κατασκευάζει ο Όμιλος Χαραγκιώνη στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου προβλέπεται ότι θα μεταμορφώσει την εικόνα που είχαμε μέχρι τώρα για τη συγκεκριμένη γειτονιά, προσδίδοντάς της περισσότερη κίνηση και ζωή. Τέλος, τον επόμενο χρόνο, ή στις αρχές του, αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό το Capitol, το πρώτο εμπορικό outlet στο κέντρο της Αθήνας. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Όμιλο Χαραγκιώνη μας τόνισαν ότι «η ζήτηση από τον εμπορικό κόσμο είναι μεγάλη και ήδη υπάρχουν αρκετές εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μίσθωση χώρων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αρχή του φθινοπώρου και αφού έχουν συγκεντρωθεί όλοι οι υποψήφιοι μισθωτές. Στόχος μας είναι ο αριθμός των επισκεπτών που θα περάσουν τις πύλες του Capitol City Outlet να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια από τον πρώτο χρόνο. Αυτός ο αριθμός χαρακτηρίζεται εφικτός λόγω της μοναδικής του θέσης, αφού έχει δίπλα του όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σταθερής και μη τροχιάς. Επιπλέον, το σημείο-τοποθεσία βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, απ' όπου περνούν 5.500.000 αυτοκίνητα ετησίως, σύμφωνα με πιστοποιημένες μετρήσεις». Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνολική επιφάνεια του Capitol θα είναι 30.000 τ.μ. και θα απλώνεται σε 5 οικόπεδα, διαθέτοντας 8.000 τ.μ. χώρων πώλησης, 8 κυλιόμενες σκάλες, δύο πανοραμικούς ανελκυστήρες, έξι υπόγεια πάρκινγκ 800 θέσεων για να εξυπηρετούνται όλοι οι επισκέπτες με αυτοκίνητο, καθώς βρίσκεται στα όρια του περιοριστικού δακτυλίου κυκλοφορίας, ενώ μια καταπράσινη πλατεία με μεγάλα δέντρα και σιντριβάνια, γύρω από την οποία θα οργανώνονται οι εμπορικοί χώροι του ισογείου, θα το καταστήσει μια όαση στην καρδιά της πόλης. Ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης που ευελπιστεί να δώσει μια νέα ταυτότητα στο συγκρότημα είναι το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου που στεγάζεται στους 3 επάνω ορόφους του οικήματος, σε 4.000 τ.μ. Διαθέτει 110 μοναδικά εκθέματα και σύμφωνα με τον τουριστικό οδηγό TripAdvisor αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης με χιλιάδες επισκέπτες. Στο κτιριακό συγκρότημα θα υπάρχουν καταστήματα ένδυσης-υπόδησης, αθλητικών, οπτικών, κοσμημάτων, αξεσουάρ και παιδικών ρούχων, κινηματογράφος, φαρμακείο, εστιατόρια, καφέ, παιδική χαρά καθώς και σούπερ-μάρκετ Σλαβενίτης.

Capitol City Outlet, Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου. Παράδοση τον Μάρτιο του 2018

Δημιουργία νέων ξενοδοχείων και επαναλειτουργία παλιών

5 νέα κτίρια έρχονται για ν' αλλάξουν την Αθήνα: πότε, πού, από ποιους Facebook Twitter
Το κτίριο στρέφεται ελαφρώς προς το κτίριο του μουσείου και τον Βράχο της Ακρόπολης και με αυτό τον τρόπο η θέα προς ένα σύγχρονο κι ένα ιστορικό μνημείο πρωταγωνιστεί.

Η οδός Σταδίου ανήκει στους δρόμους που υποβαθμίστηκαν τα χρόνια της κρίσης. Κάποτε αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά του αθηναϊκού κέντρου με μοντέρνα και νεοκλασικά κτίρια, μέχρι που τα λουκέτα άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Όμως κάτι δείχνει να αλλάζει και ο αστικός κόμβος της πόλης φαίνεται ότι αναδημιουργείται. Όπως έγινε γνωστό, το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ επί της οδού Σταδίου 15 και Ανθίμου Γαζή, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, δίπλα ακριβώς στην Παλαιά Βουλή, πουλήθηκε. Το ακίνητο, μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας που πραγματοποίησε η ΟΤΕ Estate, θυγατρική του ΟΤΕ που εκμεταλλεύεται τα ακίνητα του ομίλου, αγοράστηκε από τον Όμιλο Δουζόγλου έναντι 13.000.000 ευρώ και προορίζεται να γίνει ξενοδοχείο. Να θυμίσουμε ότι το κτίριο ανεγέρθηκε τη δεκαετία του '30 σε σχέδια του σημαντικού αρχιτέκτονα Αναστασίου Μεταξά. Σύμφωνα, πάντως, με τη σχετική προκήρυξη της ΟΤΕ Estate «μπορεί να στεγάσει ένα ξενοδοχείο ποιότητος (boutique hotel)». Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το Esperia Palace, στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010. Στη μονάδα υπάρχουν 176 δωμάτια και τέσσερα ανεξάρτητα καταστήματα, ενώ σε επικοινωνία που είχαμε με τους αρμόδιους φορείς ενημερωθήκαμε ότι προβλέπεται να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία εκμίσθωσης και αξιοποίησης του ακινήτου, ώστε να επαναλειτουργήσει.


Επιπρόσθετα, boutique hotel αναμένεται να κατασκευαστεί στο διατηρητέο κτίριο στη διασταύρωση των οδών Κολοκοτρώνη και Βουλής, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο στέγαζε κατά καιρούς διάφορα καταστήματα, όπως αυτό της Ferrari αλλά και άλλων γνωστών αλυσίδων. Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποίησε τον διαγωνισμό: «Για το ακίνητο επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5, στην Αθήνα, ιδιοκτησίας ΜΤΣ, αναδείχθηκε πλειοδότης μισθωτής με μηνιαίο μίσθωμα (€40.000,00) για είκοσι (20) έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα είκοσι (20) έτη, με ελάχιστη αναπροσαρμογή 1% τον χρόνο. Για τους πρώτους έξι (6) μήνες της μισθώσεως προβλέπεται η καταβολή του 50% του μισθώματος. Αναμένεται η λήψη απόφασης από το Συμβούλιο Άμυνας για την κατακύρωση του διαγωνισμού στον επιτυχόντα πλειοδότη, μετά τη λήψη της οποίας θα ανακοινωθεί και η επωνυμία του. Το συνολικό οικονομικό όφελος για την υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως (για είκοσι (20) έτη) θα είναι κατ' ελάχιστον €10.349.229,62».


Παράλληλα, οι Elastic Architects, ιδρυτές των οποίων είναι η Ρία Βογιατζή και ο Αλέξανδρος Ξένος, επιλέχτηκαν να αναλάβουν τη δημιουργία ενός σύγχρονου ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, συγκεκριμένα στην περιοχή του Μακρυγιάννη, δίπλα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Σε μια διαρκώς αναπτυσσόμενη γειτονιά, όπως παρατηρούμε και στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που παραχωρήθηκε στη LiFO, στα σχέδια του ξενοδοχείου δίνεται βάρος στη διαχείριση της εσωτερικής κοινόχρηστης ροής, στην ανεμπόδιστη θέα από τα δωμάτια, στον σεβασμό προς το γειτονικό Μουσείο της Ακρόπολης, στην ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων και στη χρήση φυσικών υλικών. Ειδικότερα, το κατακόρυφο εσωτερικό αίθριο φωτίζει τον χώρο φυσικά, μεταβάλλοντάς τον κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα δεσπόζουν στην είσοδο του ξενοδοχείου, αναδεικνύοντας τον ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής. Το κτίριο στρέφεται ελαφρώς προς το κτίριο του μουσείου και τον Βράχο της Ακρόπολης και με αυτό τον τρόπο η θέα προς ένα σύγχρονο κι ένα ιστορικό μνημείο πρωταγωνιστεί. Ο κάνναβος στην όψη αντανακλά την εσωτερική δομή του κτιρίου και την εξωτερικεύει και η επιλογή του ξύλου, υλικού όχι τόσο συνηθισμένου κατασκευαστικά στην Αθήνα, προβάλλει μια γήινη αρχιτεκτονική προσέγγιση κι έρχεται σε αντίθεση με το σκυρόδεμα που κυριαρχεί στην πρωτεύουσα.

Αίολος - Πλάκα

Μία ακόμα θετική εξέλιξη αποτελεί και η επαναλειτουργία του ιστορικού ξενοδοχείου Αίολος στη διασταύρωση των οδών Αιόλου και Αδριανού, το οποίο ανήκει στον Σπύρο Μπαϊρακτάρη. Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε τελικά το πράσινο φως ώστε να καλυφθούν οι απαραίτητες προδιαγραφές, αφού θεωρείται διατηρητέο μνημείο. Η επανέναρξη της λειτουργίας του συγκεκριμένου ακινήτου είναι πολύ σημαντική, αφού πρόκειται για ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία που άνοιξαν στην πρωτεύουσα. Αντιπροσωπευτική είναι η αγγελία που είχε δημοσιευτεί σε αθηναϊκή εφημερίδα δύο χρόνια πριν από τα επίσημα εγκαίνια το 1837, στην οποία σημειωνόταν: «Υπό το όνομα Αίολος ανοίγεται ξενοδοχείον εν Αθήναις πλησίον της πλατείας του Πλατάνου και της Πνυκός. Εις το ξενοδοχείον τούτο δίδονται δωμάτια εφωδιασμένα με κραββάτους και έπιπλα ευρωπαϊκά, πωλούνται δε διαφόρων ειδών οίνοι της Ευρώπης και άλλα διάφορα οινοπνευματώδη ποτά. Δίδεται πρόγευμα με τζάι και διάφορα άλλα ξηρά βρώματα. Τα φαγητά της τραπέζης γίνονται και κατά τον ευρωπαϊκόν και κατά τον τουρκικόν τρόπον, αι δε τράπεζαι είναι εις πάσαν ώραν έτοιμαι. Τα πάντα δίδονται εις μετρίας τιμάς».


Οικία Λέλας Καραγιάννη

5 νέα κτίρια έρχονται για ν' αλλάξουν την Αθήνα: πότε, πού, από ποιους Facebook Twitter
Το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορούν να επισκέπτονται όσοι πολίτες το επιθυμούν και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον τεχνολογικό του εξοπλισμό. Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τέλος, στην πιο πυκνοκατοικημένη γειτονιά της πόλης, την Κυψέλη, πραγματοποιούνται μικρές καθημερινές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την αλλαγή της φυσιογνωμίας της αθηναϊκής συνοικίας. Εκτός από τη μεταμόρφωση της Δημοτικής Αγοράς, η ιστορική οικία όπου έζησε η ηρωίδα της εθνικής αντίστασης Λέλα Καραγιάννη, στον ομώνυμο δρόμο, χρησιμοποιώντας την ως αρχηγείο, μετατρέπεται, ύστερα από χορηγία της Microsoft 150.000 ευρώ ετησίως, σε έναν σύγχρονο, ανοιχτό και εκπαιδευτικό κόμβο. Έτσι, από τις αρχές του ερχόμενου Οκτωβρίου το πολύπαθο διώροφο κτίριο αναμένεται να ζωντανέψει και πάλι, ώστε ένας σημαντικός χώρος μνήμης να γίνει μέρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ψηφιακής διασύνδεσης. Το συγκεκριμένο κτίριο θα μπορούν να επισκέπτονται όσοι πολίτες το επιθυμούν, ανεξαρτήτως ηλικίας, και θα μπορούν είτε να χρησιμοποιούν τον τεχνολογικό του εξοπλισμό είτε να έρχονται σε επαφή με τους διαύλους επικοινωνίας της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας λογισμικού. Ειδικότερα, δύο χώροι του κτιρίου θα μετατραπούν σε εργαστήρια κι ένας τρίτος χώρος θα φιλοξενήσει δανειστική βιβλιοθήκη. Το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπεται η ανάληψη κι άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων.

Οικία Λέλας Καραγιάννη, Λέλας Καραγιάννη 1. Παράδοση τον Οκτώβριο του 2017

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ