Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »

Απλότητα και γεωμετρική αρμονία σε μια ιδιαίτερη κατοικία στην Σκιάθο

Το σπίτι που σχεδίασε η Λυδία Ξυνογαλά εισαγάγει μια νέα φιλοσοφία στον όρο καλοκαιρινή κατοικία

 

Η απλότητα, η έντονη γεωμετρία και οι λιτές γραμμές κερδίζουν στα σημεία με την πρώτη ματιά σε αυτό το ιδιαίτερο καλοκαιρινό σπίτι στην Σκιάθο.

 

Η κατοικία με την ασυνήθιστη φόρμα είναι σχεδιασμένη από την αρχιτέκτονα Λυδία Ξυνογαλά που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Βρίσκεται σε μια τριγωνική πλαγιά πάνω από την παραλία Αχλαδιές και έχει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα των Σποράδων.

 

Σχεδιασμένη ως μια σειρά παραλλήλων παρακείμενων δωματίων που δημιουργούνται με τοίχους συγκράτησης, ένα κοινό χαρακτηριστικό στο περιβάλλον μεσογειακό τοπίο, πετυχαίνει να ξεχωρίζει από τα συνηθισμένα σπίτια που συναντά κανείς διάσπαρτα στα ελληνικά νησιά.

 

Κάθε δωμάτιο είναι τοποθετημένο σε διαφορετικό υψόμετρο ακολουθώντας την τοπογραφία του οικοπέδου. Η πρόσβαση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο ενώ μια σκάλα κάνει την πλαγιά να μοιάζει σαν να ρέει μέσα στο σπίτι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πρώτη εσωτερική εμπειρία του σπιτιού σε φέρνει σε επαφή κατευθείαν με τη θάλασσα. Οι κοινόχρηστοι χώροι βρίσκονται στο κέντρο, το κυρίως υπνοδωμάτιο και τα δωμάτια είναι τοποθετημένα στις δύο πλευρές. Κάθε χώρος επικεντρώνεται σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς τα νότια και την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα. Αυτό συμπληρώνεται από ένα μικρότερο παράθυρο προς τα βόρεια, που βλέπει προς την πλαγιά. Αυτά τα ανοίγματα παρέχουν επίσης αποτελεσματικό εξαερισμό για κάθε δωμάτιο.

 

Οι όγκοι είναι σε διάτμηση, μια κατάσταση που εξασφαλίζει ότι κάθε εξωτερική βεράντα έχει ιδιωτικότητα, ακόμη και αν οι όγκοι γειτονεύουν. 

 

Οι συρόμενες πόρτες διαμέσου των διπλών τοίχων σηματοδοτούν το πέρασμα από το ένα χώρο στο άλλο. Η έννοια της «κοπής» μέσα από τα συμπαγή τοιχώματα τονίζεται από το γκρίζο μάρμαρο στα κατώφλια. Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από συμπαγές σκυρόδεμα και παρέχουν μεγάλη θερμική μάζα. Οι ανατολικές και δυτικές προσόψεις που βλέπουν στο δρόμο και τα γειτονικά κτίρια δεν έχουν ανοίγματα και προστατεύουν το εσωτερικό από τη θερμότητα του ήλιου. Αυτό δημιουργεί μια ελάχιστα ορατή διαμόρφωση χώρων που μεταφέρουν την ιδιωτικότητα στο εσωτερικό της, αλλά με μέγιστη θέα προς τη θάλασσα.

 

Η έννοια της συσσωμάτωσης στην κατοικία αυτή αναδεικνύεται από την μορφή και την επιλογή των υλικών. Συσσωμάτωση όγκων, στους ακατέργαστους τοίχους σκυροδέματος, στο δάπεδο από μωσαϊκό, στις στέγες που είναι γεμάτες με χαλίκια και φυτά.

 

Στο εσωτερικό των παρακείμενων τοίχων βρίσκονται ενσωματωμένα έπιπλα και αποθηκευτικοί χώροι. Μέσα τους είναι γραφεία, νεροχύτης μπάνιου, ακόμη και έργα τέχνης.  Αυτά τα ενσωματωμένα έπιπλα είναι σχεδιασμένα κατά παραγγελία και είναι διατεταγμένα κατά μήκος της κεντρικής γραμμής του σχεδίου δημιουργώντας μια δυναμική ακολουθία. Χρησιμοποιήθηκαν υλικά τα οποία είναι πολύ γνωστά σε παλαιότερους εσωτερικούς χώρους της Ελλάδας, όπως τα δάπεδα από μωσαϊκό, τα οποία είναι απλωμένα σε όλο το σπίτι μέσα και έξω, καθώς και σε μαρμάρινες και γύψινες επιφάνειες, που όμως χρησιμοποιούνται σε χώρους, μορφές και συνδυασμούς που δεν είναι τόσο οικείοι.

 

Τοποθεσία: Αχλαδιές, Σκιάθος, Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε: 2016

Αρχιτέκτονας: Λυδία Ξυνογαλά, Νέα Υόρκη www.lydiaxynogala.com
Φωτογραφία: Γιώργης Γερόλυμπος yerolymbos.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας και εργάστηκε σε διάφορα μέσα πριν επιστρέψει στην Αθήνα όπου και ανέλαβε την αρχισυνταξία τoυ LIFO.gr.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
urbandot urbandot 31.7.2017 | 10:17
Απλό, Λιτό και δυνατό. Δυστυχώς κρίνοντας από τα σχόλια στο Facebook, οι Έλληνες δεν είναι ακόμα έτοιμοι να αποδεχτούν ένα σπίτι το οποίο διαφοροποιείται από αυτό που έχουν συνηθησει να βλέπουν.
Προηγούμενα 1 Επόμενα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ