Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter
0

Από πότε οι άνθρωποι πολεμούν; Αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι ανακάλυψαν στην Κένυα ένα σύνολο σκελετών που φέρουν ίχνη θανάσιμων τραυμάτων. Τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν την διατύπωση της υπόθεσης περί "μαζικής σφαγής" σε έναν παραδεισένιο υδροβιότοπο πριν απο 10.000 χρόνια, όταν ακόμα ο προϊστορικός άνθρωπος ζούσε μια νομαδική ζωή. 


Τα αποδεδειγμένα περιστατικά δολοφονίας εκ προθέσεως ανάμεσα στους προϊστορικούς πληθυσμούς κυνηγών/τροφοσυλλεκτών είναι εξαιρετικά σπάνια, ωστόσο τα στοιχεία στο Νατάρουκ κοντά στην Λίμνη Τουρκάνα δεν αφήνουν περιθώριο αμφιβολίας.

"Αυτά τα ανθρώπινα λείψανα μαρτυρούν δολοφονίες που διαπράχθηκαν εσκεμμένα από μία μικρή ομάδα ανθρώπων σε αναζήτηση τροφής. Πρόκειται για το μοναδικό τεκμηριωμένο πολεμικό περιστατικό στο οποίο εμπλέκονται κυνηγοί-τροφοσυλέκτες της Προϊστορικής Εποχής." υπογραμμίζουν οι ερευνητές στην μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Nature. "Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα ανακαλύψω τα ίχνη της αρχαιότερης ιστορικά καταγεγραμμένης σφαγής ανάμεσα σε κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες" ήταν η ενθουσιώδης δήλωση της Marta Mirazon Lahr, ανθρωπολόγου στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ η οποία ηγείτο της ανασκαφής.

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε τα λείψανα τουλάχιστον 27 ατόμων, ανδρών, γυναικών και παιδιών, στην ημιερημική περιοχή του Ναταρούκ, κοντά στην Λίμνη Τουρκάνα στην κοιλάδα του Ριφτ. Πριν απο 10.000 χρόνια η περιοχή αυτή ήταν ένα τελειώς διαφορετικό τοπίο. Φιλοξενούσε έναν μεγάλο υδροβιότοπο και τεράστιο αριθμό ζώων και φυτών, γεγονός που το καθιστούσε ιδανικό μέρος για τους κηνυγούς-τροφοσυλέκτες προς άγρα τροφής. Ένα μέρος των λειψάνων που χρονολογούνται 9.500 με 10.500 χρόνια πριν, ήταν διασκορπισμένα στην περιοχή αυτή.

 

Εκτός όμως από τα ορατά με γυμνό μάτι οστά, η ομάδα προχώρησε στην εκταφή δώδεκα σκελετών, οι περισσότεροι άθικτοοι, εκ των οποίων οι δέκα παρουσιάζουν θανάσιμες κακώσεις. "Τέσσερις εξ αυτών παρουσιάζουν τραύματα που προκλήθηκαν από βλήματα, αναμφίβολα βέλη" αποκαλύπτει η Lahr στο βίντεο που δημοσίευσε το Nature. Τέσσερις άλλοι σκελετοί φέρουν σημάδια κρανιακών κακώσεων, ο ένας μάλιστα είχε μια λάμα οψιδιανού σφηνωμένη στο κεφάλι αλλά έχασε την ζωή του από κάποιο άλλο όπλο που χρησιμοποιήθηκε για να του τσακίσει το πρόσωπο. Ο οψιδιανός είναι ένα ηφαιστειογενές πέτρωμα που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή εργαλείων και όπλων κατά τους Προοϊστορικούς χρόνους. 


Άλλα άτομα εμφανίζουν κατάγματα στα πόδια, τα χέρια και τα πλευρά. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι πρόκειται για τραύματα μάχης. "Ανακαλύψαμε και μία νεαρή γυναίκα σε καθιστή στάση, με χέρια σταυρωμένα ανάμεσα στα πόδια και τα πόδια επίσης σταυρωμένα. Θεωρούμε πιθανό ότι την έδεσαν στην στάση αυτή πριν την σκοτώσουν. Ήταν έγκυος..." λέει η ανθρωπολόγος. Ο σκελετός ενός εμβρύου έξι έως εννέα μηνών βρέθηκε στην κοιλιακή χώρα του σκελετού της γυναίκας.  


"Η δική μου ερμηνεία είναι ότι επρόκειτο για μια μικρή κοινότητα ανθρώπων σε αναζήτηση τροφής η οποία δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση." συνεχίζει η Marta Mirazon Lahr. Τα οστά του Ναταρουκ "αποδεικνύουν ότι υπήρξε μία μάχη ανάμεσα σε δύο ομάδες, πολύ πριν οι κοινότητες αρχίσουν να εγκαθίσταστανται σε έναν τόπο και χτίσουν χωριά και κοιμητήρια. Είναι μοναδικό εύρημα." 


Οι αιτίες της σύρραξης είναι ανοικτές προς συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα ελλείψει απτών στοιχείων σχετικά με τις σχέσεις των διαφορετικών ομάδων ανθρώπων σε ένα τόσο μακρινό παρελθόν. Περιστατικά κτηνώδεους βίας στα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας έχουν ανακαλυφθεί στο παρελθόν αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν επρόκειτο για περιστατικά στα οποία εμπλέκονταν δύο άτομα μόνο ή μεγάλες ομάδες ατόμων σημειώνει η ερευνήτρια. 

Στοιχεία από την δημοσιεύση της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

 

Το αρχαιότερο πεδίο μάχης στον κόσμο ανακαλύφθηκε στην Κένυα Facebook Twitter

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ