Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες

Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Υπέρυθρη φωτογραφία της αρσενικής μούμιας που είναι γνωστή ως Άντρας του Gebelein Man © the Trustees of the British Museum
0

Πριν από περίπου 5.000 χρόνια, ένας νεαρός Αιγύπτιος έτεινε το μπράτσο στον άνθρωπο που του χτύπησε το πρώτο του τατουάζ, έναν άγριο ταύρο, που επικαλύπτεται από ένα πρόβατο της εποχής.

Το τατουάζ διατηρήθηκε στα απομεινάρια του καλά διατηρημένου κορμιού του και πλέον σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, πρόκειται για το αρχαιότερο τατουάζ του κόσμου.

Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε χθες στην Επιθεώρηση Αρχαιολογικών Επιστημών, περιγράφοντας μεταξύ άλλων και σχεδιαστικά μοτίβα, που θυμίζουν γράμματα της αλφαβήτου και που εντοπίστηκαν στο μουμιοποιημένο σώμα μιας γυναίκας που επίσης βρέθηκε στο ίδιο σημείο με τον νεαρό. 

Οι μούμιες είναι οι δύο από τις επτά, γνωστές και ως μούμιες του Gebelein, που πήραν το όνομα τους από το νότιο της τμήμα της Άνω Αιγύπτου, όπου και τάφηκαν μέσα σε σχετικά ρηχούς για δεδομένα τάφους, ενώ χάρη στο ξηρό κλίμα βρέθηκαν καλά διατηρημένες, από την κορφή και τα μαλλιά -τα οποία βοηθούν τους αρχαιολόγους σε ό,τι έχει να κάνει με την περιοδολόγηση- μέχρι τα άκρα, όπου και τελικά αποκαλύφθηκαν τα τατουάζ που έχουν ενθουσιάσει την επιστημονική κοινότητα. 

Καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τι θα μπορούσαν να συμβολίζουν αυτά τα δύο τατουάζ, εικάζουν ότι η απεικόνιση των δύο ζώων πρακτικά συμβόλιζε την εξουσία και τη σωματική δύναμη.

Οι δύο μούμιες είχαν εντοπιστεί στις ανασκαφές του 1896 από τον Ε.Α. Το Wallis Budge, Έφορο Αιγυπτιακών και Ασσυριακών Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, στο οποίο και στεγάστηκαν από το 1901.

Στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος, οι ερευνητές του μουσείου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέτασαν το δέρμα καθεμιάς από τις επτά μούμιες, ελέγχοντας για σημάδια αλλοίωσης και εξωγενείς αλλαγές, και εκεί ήταν που εντοπίστηκαν τα ίχνη χρωστικής που χρησιμοποιήθηκαν για τα τατουάζ στο σώμα του νεαρού άντρα και της γυναίκας που βρέθηκε θαμμένη κοντά του. 

Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Το βαρβαρικό πρόβατο, μια απεικόνιση που συναντάται συχνά σε αντικείμενα της προδυναστικής αιγυπτιακής περιόδου

Έχοντας από καιρό αποκτήσει το παρατσούκλι «Τζίντζερ», ακριβώς για τις κόκκινες τούφες μαλλιών, η αρσενική μούμια είναι επισήμως γνωστή στην αρχαιολογική κοινότητα ως ο Άντρας του Gebelain και έχει αρκετές φορές εκτεθεί στο Μουσείο, με τα αχνά σχέδια στα χέρια του να εμφανίζονται κάτω από το φυσικό φως.

Τώρα, όμως, χάρη στην υπέρυθρη φωτογραφία αποκαλύφθηκε τι πραγματικά απεικονίζουν αυτά τα σημάδια, που δεν είναι άλλα από δύο κερασφόρα ζώα, δύο μορφές που στην αιγυπτιακή τέχνη συναντά κανείς συχνά, είτε χαραγμένες πάνω σε βράχια είτε σε μυριάδες άλλα αντικείμενα, όπως βάζα και αρχαία κουτιά με καλλυντικές κρέμες. 

Καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο τι θα μπορούσαν να συμβολίζουν αυτά τα δύο τατουάζ, εικάζουν ότι η απεικόνιση των δύο ζώων πρακτικά συμβόλιζε την εξουσία και τη σωματική δύναμη.

Δυστυχώς, φαίνεται ότι σύμβολα και φυλαχτά δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τη ζωή του Άντρα του Gebelain: βάσει των συμπερασμάτων έρευνας που δημοσιεύθηκε το 2012, ο νεαρός δολοφονήθηκε και για την ακρίβεια μαχαιρώθηκε από κάποιον πισώπλατα. 

Ακόμη πιο αινιγματικά είναι τα τατουάζ που εντοπίστηκαν στο γυναικείο μουμιοποιημένο σώμα. Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι ειδικοί πάνω στην άνω άρθρωση του ώμου της είναι χαραγμένο το γράμμα "S", ενώ κάτω από τον βραχίονά της είναι χαραγμένο ένα γράμμα που μοιάζει με "L".

Σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, τα συγκεκριμένα μοτίβα εμφανίζονται συνεχώς ως διακοσμητικά στοιχεία στην προδυναστική αιγυπτιακή αγγειοπλαστική, ενώ το γραμμικό μοτίβο μπορεί να αντιπροσωπεύει κάποιο αντικείμενο τελετουργικού χορού, όπως για παράδειγμα ένα ραβδί ή ίσως κάποιον φωτιστικό πυρσό.

Οι αδρές γραμμές, που θα είχε αφήσει πάνω στο δέρμα η χρωστική της εποχής, θα μπορούσαν να συμβολίζουν την οικονομική κατάσταση, τη γενναιότητα, την κουλτούρα τους ή απλώς να είχαν χαραχθεί για την προστασία των ανθρώπων που αποφάσισαν να τα κάνουν. 

Οι συγκεκριμένες μούμιες αποτελούν πρακτικά τις πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη τατουάζ στο βάθος των αιώνων, καθώς από το 3351 έως το 3017 π.Χ., γεγονός που τα καθιστά σχεδόν σύγχρονα με εκείνα που φέρει η μούμια του Ötzi ή αλλιώς του ανθρώπου των πάγων.

Όπως μάλιστα είχε αναφέρει σε σχετική της μελέτη η Allison Meier ο Άντρας των Άλπεων, όπως είναι γνωστή η συγκεκριμένη μούμια έφερε περίπου 61 τατουάζ, ενώ σε αυτά επαναλαμβανόταν το μοτίβο Χ και μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τον Άντρα του Gebelain, αυτό το μουμιοποιημένο σώμα θεωρείτο η απόδειξη του αρχαιότερου τατουάζ στον κόσμο. 

Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Μια πιο κοντινή ματιά στα τατουάζ της γυναικείας μούμιας που βρέθηκε στην περιοχή

Η αρχαία αιγυπτιακή μελάνη αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι το τατουάζ ήταν μία προσφιλής τέχνη στην προϊστορική Αίγυπτο, την ίδια στιγμή, όμως, δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με τον ρόλο της δερματοστιξίας στην αιγυπτιακή κοινωνία, αλλά και για το τι μπορεί να σήμαιναν τα σχέδια ξεχωριστά σε άντρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα νέα ευρήματα δεν ανατρέπουν απλώς το προηγούμενο "ρεκόρ" αρχαιότερου τατουάζ, αλλά αλλάζουν και τα δεδομένα αναφορικά με τα όσα γνωρίζαμε για το ποιοι έκαναν τατουάζ εκείνη την τόσο μακρινή σ' εμάς εποχή.

Έτσι, καταρρίπτεται πλέον η πεποίθηση ότι τατουάζ έκαναν μόνο οι γυναίκες για γονιμότητα ή για καλοτυχία στην ερωτική τους ζωή, ενώ με κάποιο επιστημονικό θάρρος εκτιμάται πλέον ότι ίσως η δερματοστιξία στις γυναίκες να αποκαλύπτει μία ξεχωριστή θέση εξουσίας στην αιγυπτιακή κοινωνία, έστω και κάπως υπόγεια...  

Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Υπέρυθρη εικόνα που δείχνει το S στον ώμο της γυναίκας
Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Υπέρυθρη εικόνα από τα τατουάζ, όπου φαίνεται χαραγμένο το γράμμα L στον δεξιό της βραχίονα
Τα αρχαιότερα τατουάζ του κόσμου μόλις εντοπίστηκαν σε δύο αιγυπτιακές μούμιες Facebook Twitter
Σκηνή χορευτικού τελετουργικού της προδυναστικής περιόδου, στην οποία απεικονίζονται πολλαπλά μοτίβα από S και ένας άντρας που κρατά μία ράβδο

Με στοιχεία από το Ηyperallergic.com

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Ιστορία μιας πόλης / Το ΕΚΠΑ και η Αθήνα: Οι πρώτοι καθηγητές, οι πρώτοι φοιτητές, η πρώτη κατάληψη

Κτίρια του βρίσκονται διάσπαρτα στην Αθήνα, στη Σόλωνος, στου Ζωγράφου και αλλού. Πολύβουοι τόποι, γεμάτοι ζωή, πεδίο μαχών, κέντρο παραγωγής και διάδοσης γνώσης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τη Χάιδω Μπάρκουλα για την ιστορία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Λέλα Καραγιάννη: Η συγκλονιστική ιστορία της ηρωίδας - κατασκόπου της Εθνικής Αντίστασης

Ιστορία μιας πόλης / Λέλα Καραγιάννη: Η ηρωίδα-κατάσκοπος της Εθνικής Αντίστασης

Δρόμοι πήραν το όνομά της, προτομή της στέκεται στα Εξάρχεια, μετά θάνατον βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, ντοκιμαντέρ περιστρέφονται γύρω από τη ζωή της. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για τη Λέλα Καραγιάννη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ενοίκια στα ύψη, gentrification και ηχορύπανση: Η Ρώμη του Νέρωνα είχε όλα τα προβλήματα των σημερινών μητροπόλεων

Παρότι η απόσταση που μας χωρίζει από την κλασική Ρώμη είναι τεράστια, τα αστικά προβλήματα που αντιμετώπισε μοιάζουν να επαναλαμβάνονται ανά τους αιώνες.
THE LIFO TEAM
Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: Το νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Ιστορία μιας πόλης / Πεθαίνοντας στη Μυκηναϊκή Αττική: To νεκροταφείο στο Κολικρέπι Σπάτων

Πώς πέθαιναν οι άνθρωποι στη Μυκηναϊκή Αττική; Τι τιμές τους επεφύλασσαν οι συνάνθρωποί τους; Και τι συμπεράσματα προκύπτουν από τα ταφικά έθιμα στα περίχωρα της Αθήνας κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Νίκη Παπακωνσταντίνου για το προϊστορικό νεκροταφείο στο Κολικρέπι Αττικής.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Guest Editors / Ο βράχος, η θάλασσα και το τελεφερίκ στη Μονεμβασιά

Το σχέδιο για την εγκαθίδρυση τελεφερίκ εκπλήσσει καθώς φανερώνει μια μεταστροφή του υπουργείου Πολιτισμού από πολιτικές ήπιας παρέμβασης και χαμηλού φωτισμού τις οποίες ακολούθησε για δεκαετίες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει γίνει στον βράχο εδώ και πάνω από δύο αιώνες και ίσως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μετά την ανοικοδόμηση των τειχών.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΤΣΩΝΑΣ
Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ου αιώνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι σήμαινε να είσαι ασθενής στο Αιγινήτειο στις αρχές του 20ού αιώνα;

Χάρη σε ένα κληροδότημα, ιδρύεται στις αρχές του 20ου αιώνα επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας ένα νοσοκομείο το οποίο στεγάζει την έδρα της Νευροψυχιατρικής του ΕΚΠΑ. Ένα νοσοκομείο του οποίου η σχέση με το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και με τις κοινωνικές μεταβολές στην πόλη και στη χώρα είναι άρρηκτες. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά για την ιστορία του Αιγινητείου με την ιστορικό Δέσπω Κριτσωτάκη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας και η μοντέρνα ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / Αθηναϊκή οπερέτα: Ευρωπαϊκός αέρας στη ζωή των αστών του Mεσοπολέμου

Η οπερέτα στην Αθήνα ανθίζει και εξελίσσεται εν μέσω μεγάλων ιστορικών γεγονότων: Βαλκανικοί πόλεμοι, εθνικός διχασμός και αργότερα η Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν η οπερέτα μια διέξοδος για τους Αθηναίους της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Αλέξανδρο Ευκλείδη για την ιστορία και τους μεγάλους σταθμούς της αθηναϊκής οπερέτας.
THE LIFO TEAM
Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος και η έρευνα του για τους κατοίκους της Αθήνας

Ιστορία μιας πόλης / Κωνσταντίνος Δοξιάδης: Ο πρωτοπόρος πολεοδόμος της Αθήνας

Πρωτοπορία, όραμα, κοσμοπολιτισμός: Τα υλικά με τα οποία ήταν φτιαγμένος ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης. Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την Μαριάννα Χαριτωνίδου για την δράση, την έρευνά του για τους κατοίκους της Αθήνας, την παρακαταθήκη του στην πόλη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ρεπορτάζ / Ο διαβόητος αρχαιοκάπηλος Ρόμπιν Σάιμς και ο ελληνικός του σύνδεσμος

Ποιος είναι ο διαβόητος Βρετανός λαθρέμπορος από την εταιρεία του οποίου ανακτήθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες αρχαιότητες μετά από μακροχρόνια διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σχέδια για τις Απόκριες του 1933 και τα έθιμα της Παλιάς Αθήνας

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Οι παληές αθηναϊκές Απόκρηες»: Πώς γιορτάζονταν πριν έναν αιώνα;

Μια σειρά από σχέδια που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Παναθήναια» σχετικά με τις Απόκριες και άρθρα από το περιοδικό «Μπουκέτο» για τα αποκριάτικα έθιμα της παλιάς Αθήνας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Ιστορία μιας πόλης / Γίγαντες, Τρίτωνες και ένα ανάκτορο στην Αθήνα

Πού μπορούμε να δούμε το Ανάκτορο των Γιγάντων σε μια βόλτα μας στο κέντρο της πόλης και τι συμβολίζουν τα γλυπτά που υπάρχουν στο πρόπυλο; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον αρχαιολόγο Γιάννη Θεοχάρη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ιστορία μιας πόλης / ΠΕΑΝ: Όταν ανατινάχτηκαν τα γραφεία της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ στην οδό Γλάδστωνος

Ποια ήταν η ολιγομελής ομάδα ΠΕΑΝ που έμεινε στην ιστορία για τις ριψοκίνδυνες δράσεις της ενάντια στους Ναζί; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου για την Πανελλήνιο Ένωση Αγωνιζομένων Νέων.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Ιστορία μιας πόλης / Χαιρώνεια: Η μάχη που γέννησε τον σύγχρονο άνθρωπο

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. ο Φίλιππος Β’ οδηγεί τους Μακεδόνες σε μία μάχη η έκβαση της οποίας θα αλλάξει τον κόσμο. Τι σήμανε για τη Μακεδονία, την Αθήνα και τον ελλαδικό χώρο η Μάχη της Χαιρώνειας; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Ιωσήφ, συνεπιμελητή της έκθεσης που έχει ως θέμα την ιστορική μάχη και τρέχει αυτό το διάστημα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια (πριν έναν αιώνα)

Αρχαιολογία & Ιστορία / Ανέκδοτες και σπάνιες εικόνες από την κατασκευή του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, πριν από έναν αιώνα

Η LiFO, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, θα παρουσιάσει μια σειρά από ανέκδοτα και σπάνια ντοκουμέντα για διάφορα θέματα από τη λαμπρή, ή και όχι τόσο, ιστορία του τόπου μας. Ξεκινάμε με τον ιστορικό σταθμό του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια, που δεν ήταν πάντοτε υπόγειος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ιστορία μιας πόλης / Όταν ανέβηκε στην Αθήνα η οπερέτα «Χασίς»

Ποιοι κάνουν χρήση ναρκωτικών στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ελλάδα και ποιο είναι το κοινωνικό αποτύπωμα των ναρκωτικών στην Αθήνα της εποχής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον ιστορικό και ερευνητή Κωστή Γκοτσίνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ