TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Ο George Smiley μου θύμισε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Τσίμα.

 

Ο George Smiley μου θύμισε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Τσίμα

 

Τον είχα επισκεφτεί στο σπίτι του για ένα πορτρέτο. Ήρεμος και καλοσυνάτος όπως ο ήρωας του John le Carré στην ταινία Tinker, Tailor, Soldier, Spy ( Και ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι) που έδειξε την Κυριακή ο Alpha.

Ο George Smiley μου θύμισε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Τσίμα. Facebook Twitter
Ο Κώστας Τσίμας στο σπίτι του. Φωτ. Σπ. Στάβερης.

"Ο Κώστας Τσίμας γεννήθηκε στο Θεολόγο της Θάσου. Ο πατέρας του ήταν καπνεργάτης και δραστήριο μέλος του ΚΚΕ. Η οικογένειά του μετανάστευσε αρχικά στο Βέλγιο και στη συνέχεια στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York City University) και ανέπτυξε πολυσχιδή επιχειρηματική και πολιτική δραστηριότητα. Γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου και έγινε στενός συνεργάτης του στα τέλη της δεκαετίας του '60, επί χούντας, και αρχικά ανέλαβε υπεύθυνος του ΠΑΚ Βορείου Αμερικής. Στη συνέχεια ήταν υπεύθυνος για τον ένοπλο κλάδο του ΠΑΚ. Ο ίδιος ο Τσίμας εκπαιδεύτηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Ανατολικής Γερμανίας σε στρατόπεδα στη Συρία και το Λίβανο σε θέματα κατασκοπίας και ανορθόδοξου πολέμου.

Συνόδευσε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974. Όταν ο Α. Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός, ο Τσίμας διατέλεσε διαδοχικά Γενικός Διευθυντής των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) και Ειδικός Σύμβουλος Πρωθυπουργού από το 1981 ως το 1984, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης το διάστημα 1984-1985, υπαρχηγός της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) τα χρόνια 1985-1987, και ήταν ο πρώτος διοικητής της νέας Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) τα χρόνια 1987-1989, μάλιστα ήταν αυτός που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο πολιτικοποίησης και μεταμόρφωσης της ελληνικής μυστικής υπηρεσίας. Από το 1989 ως το 1994 ήταν Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και το 1995 έγινε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Εκλέχθηκε βουλευτής ΠΑΣΟΚ στον νομό Καβάλας στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000 και του 2004. Ήταν ένα καθαρά «ανδρεϊκό» στέλεχος, και δεν είχε ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις με τον Κώστα Σημίτη."

Wikipedia

Ο George Smiley μου θύμισε τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ Κώστα Τσίμα. Facebook Twitter
Ο Gary Oldman (George Smiley) στην ταινία Tinker, Tailor, Soldier, Spy (2011) του Tomas Alfredson, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του John le Carré.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ