TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Παθητική φωνή. Από τη Βιργινία Μαστρογιαννάκη.

 

Παθητική φωνή. Από τη Βιργινία Μαστρογιαννάκη.

 

"sorry, but there is no way you are leaving this room"
(λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να εγκαταλείψετε αυτή την αίθουσα)

Donald Tusk
Βρυξέλλες 12.07.2015

Παθητική φωνή. Από τη Βιργινία Μαστρογιαννάκη. Facebook Twitter

"Στην έκθεση του 5ου εργαστηρίου* νέων καλλιτεχνών με τίτλο "Romance", της 5ης biennale Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η δράση παθητική φωνή, στο Γενί Τζαμί, το Σάββατο 19/09/2015, παραμονή των εθνικών εκλογών.
Το εργαστήριο "Romance" αποτέλεσε μέρος της ευρύτερης θεματικής της biennale Θεσσαλονίκης του 2015, βασισμένης στην αλληλογραφία του Antonio Gramsci μέσα από τη φυλακή, προς συγγενικά του πρόσωπα και δικούς του ανθρώπους.
Αφορμή για τη δράση παθητική φωνή, ήταν το περιστατικό αποτροπής εξόδου του Έλληνα πρωθυπουργού από την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της 12ης Ιουλίου του 2015, στις Βρυξέλλες. Με τη φράση «sorry, but there is no way you are leaving this room» (λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να εγκαταλείψετε αυτή την αίθουσα) ο Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν επέτρεψε την έξοδο του Αλέξη Τσίπρα από την αίθουσα, χωρίς την υπογραφή συμφωνίας. Σε ελάχιστο χρόνο -και χωρίς κανένα αντίκτυπο- τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλείστηκαν σε πανευρωπαϊκό και ευρύτερο επίπεδο από τη φράση "this is a coup" (αυτό είναι ένα πραξικόπημα).
Το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης του 10ήμερου εργαστηρίου, η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο ήταν ελεύθερη. Κατά την έξοδο ωστόσο, δύο μεγαλόσωμοι άντρες απέτρεπαν τους παρευρισκόμενους να εγκατελείψουν την έκθεση, εάν πρώτα δε με χτυπούσαν στο πρόσωπο.
Καθένας και καθεμιά βρέθηκε σε θέση διττή, αυτή του θύτη και και του θύματος ταυτόχρονα και κλήθηκε να πάρει μιαν απόφαση τόσο για την εκτέλεση μιας εντολής, όσο και για τη βίαιη, υποτακτική χειρονομία, απέναντι σ΄ έναν παθητικό δέκτη.

* Ευχαριστώ θερμά την επιμελήτρια Αρετή Λεοπούλου για την πρόσκληση στο εργαστήριο, καθώς και τον καλλιτέχνη και φίλο Άκη Καράνο για την πολύτιμη βοήθειά του κατά τη διάρκεια του κοινού εργαστηρίου."

Βιργινία Μαστρογιαννάκη

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ