TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

La Violencia: Οι ρίζες του εμφυλίου στην Κολομβία

 

 

La Violencia

 

 

Πριν ένα χρόνο, στις 24 Νοεμβρίου 2016, μία ειρηνευτική συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση του Juan Manuel Santos και τους FARC, βάζοντας τέλος σε μια αιματηρή σύγκρουση που διήρκησε 53 χρόνια. Την ίδια χρονιά, ο κολομβιανός πρόεδρος έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, οι αντάρτες παρέδωσαν τα όπλα τους και σχημάτισαν πολιτικό κόμμα. Διατηρούν το ίδιο ακρωνύμιο -FARC- και ο πρώην ηγέτης τους Rodrigo Londoño "Timochenko" ετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Στις 9 Απριλίου 1948, ο φιλελεύθερος ηγέτης Jorge Eliécer Gaitán δολοφονείται κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης της Οργάνωσης των Αμερικανικών Κρατών. Ο βίαιος θάνατος του διαπρεπούς ηγέτη του Φιλελεύθερου κόμματος, που συχνά κατηγορήθηκε για λαϊκισμό και  τρόμαζε λόγω της δημοτικότητάς του τόσο τους ιθύνοντες του Συντηρητικού κόμματος όσο και μια αρκετά μεγάλη μερίδα της ίδιας του της παράταξης, προκαλεί βίαιες ταραχές που έμειναν στην κολομβιακή ιστορία με το όνομα "Bogotazo".

 Η καταστολή που ενορχήστρωσαν από τη θέση τους στην εξουσία οι συντηρητικοί συνασπισμένοι γύρω από τον πρόεδρο Laureano Gómez μετατρέπεται προοδευτικά σε έναν πραγματικό εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα σε μια καθολική δεξιά και μια φιλελεύθερη αριστερά που ριζοσπαστικοποιήθηκε κάτω από την επίδραση της δολοφονίας του ηγέτη της και του τότε κλίματος πολιτικής μισαλλοδοξίας.

Η σύγκρουση αυτή που διαρκεί από το 1948 ως το 1953, και είναι γνωστή ως La Violencia, σημαδεύτηκε από την ακραία βία συντηρητικών ένοπλων συμμοριών (αν και οι φιλελεύθεροι ευθύνονται επίσης για βιοπραγίες, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό). Αρκούσε η απλή προσχώρηση ενός χωριού στο φιλελεύθερο κόμμα για να δικαιολογήσει την πλήρη εξόντωση των κατοίκων του -συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. "Οι βιασμοί, οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες δεν σταματούσαν. Οι άντρες διαμελίζονταν ή καίγονταν ζωντανοί, τους έβγαζαν το δέρμα και τους έκοβαν σιγά-σιγά σε μικρά κομμάτια. Οι στρατιώτες αφάνιζαν τα χωριά και τις φυτείες, εκδίωχναν και κυνηγούσαν αμέτρητες οικογένειες που αναζητούσαν καταφύγιο στα βουνά" (Eduardo Galeano, Οι ανοιχτές πληγές της Λατινικής Αμερικής).

Η Violencia αποτελεί για πολλούς λόγους μια εποχή-κλειδί για την κατανόηση όσων επακολούθησαν. Πυροδότησε εξ' αρχής την αναγέννηση αριστερών κινημάτων γκερίλας, φιλελεύθερων κι έπειτα κομμουνιστικών. Από την εποχή της Violencia χρονολογείται η εμφάνιση σύγχρονων πολιτοφυλακών αγροτικής αυτοάμυνας ενάντια στις βιοπραγίες του στρατού και των συντηρητικών ένοπλων ομάδων. Μέσα από τις πολιτοφυλακές αυτές θα δημιουργηθούν αργότερα οι Επαναστατικές 'Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC). 'Επροκειτο κυρίως για γκερίλες φιλελεύθερης προέλευσης, κάποιες εκ των οποίων θα μετατραπούν σε κομμουνιστικές γκερίλες, κυρίως στις περιοχές Cundinamarca (Bogotá) και Tolima (Ibague).

 

Wikipedia

Μτφ. Σ.Σ.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ