TO BLOG ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΤΑΒΕΡΗ
Facebook Twitter

Kim Philby

Ким Филби

 

 

"Αγαπητοί σύντροφοι. Το ταξίδι μου άρχισε ένα ηλιόλουστο απογευμα σ' ενα πάρκο του Λονδίνου πριν από 43 χρόνια. Σε όλη αυτήν την διαδρομή, είχα το ελεύθερο σε 7 στρατηγεία πληροφοριών, 4 βρετανικά και 4 αμερικανικά, γι' αυτό μπορώ να δηλώσω σήμερα πως είναι η όγδοη κύρια οργάνωση στην οποία κατάφερα να διεισδύσω".

Χαιρετισμός που απηύθυνε ο Kim Philby το 1977 όταν έγινε (μετά από 15 χρόνια) δεκτός στο στρατηγείο της σοβιετικής Υπηρεσίας πληροφοριών. Ο ενορχηστρωτής της Ομάδας των 5 του Κέιμπριτζ, της ομάδας διανοουμένων που κατέλαβε υψηλότατες θέσεις στη βρετανική αντικατασκοπεία και τροφοδότησε επί 30 χρόνια τους Σοβιετικούς με άκρως απόρρητες πληροφορίες, κρατήθηκε σε κάποια απόσταση στη Μόσχα όταν αποσκίρτησε το 1962, παρά τις τιμές που έλαβε ('Ηρωας της Σοβιετικής 'Ενωσης). Αυτές τις μέρες, η Ρωσική ιστορική εταιρεία της Μόσχας κάνει μια νέα αναδρομή στη ζωή και τη δράση του, αφιερώνοντάς του μια έκθεση με πολλά προσωπικά αντικείμενα. Εκεί έδωσαν ραντεβού, όπως γράφει η Monde, και αρκετοί βετεράνοι κατάσκοποι.

Kim Philby Facebook Twitter
Οικογενειακές διακοπές στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Kim Philby με τη γυναίκα του Rufina Pukhova και τα παιδιά τους. Φωτ. РИА Новости

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ