«Χαμένο» έγγραφο αποκαλύπτει πώς ο Ερρίκος Η' σχεδίασε τον αποκεφαλισμό της Άννας Μπολέυν

«Χαμένο» έγγραφο αποκαλύπτει πώς ο Ερρίκος Η' σχεδίασε τον αποκεφαλισμό της Άννας Μπολέυν Facebook Twitter
Bettmann Archive
0

Ένα απόσπασμα σε ένα βιβλίο, αδιάβαστο για χρόνια, ρίχνει φως στον ρόλο του βασιλιά Ερρίκου Η' στον αποκεφαλισμό της βασιλικής συζύγου Άννας Μπολέυν. 

Το απόσπασμα εντοπίστηκε σε ένα βιβλίο ενταλμάτων των Τυδώρ, ένα από τα πολλά που υπάρχουν στα Εθνικά Αρχεία, γεμάτο γραφειοκρατικές λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του 16ου αιώνα. Αλλά σε αυτό υπήρχε μία μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος καταγραφή η οποία δεν είχε εντοπιστεί έως σήμερα από τους ερευνητές. Στο συγκεκριμένο βιβλίο διαβάζει κανείς τις οδηγίες του Ερρίκου Η' της Αγγλίας για τον αποκεφαλισμό της δεύτερης συζύγου του, Άννα Μπολέυν.

Σε αυτό το έγγραφο, ο βασιλιάς αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι η Μπολέυν είχε «καταδικαστεί σε θάνατο στην πυρά ή σε αποκεφαλισμό» ο ίδιος αισθανόμενος «οίκτο» από το ότι θα μπορούσε να πεθάνει οδυνηρά στην πυρά «διατάσσουμε (σ.σ. royal we) πως πρέπει να αποκεφαλιστεί». Σύμφωνα με την Τρέισι Μπόρμαν, ιστορικό με ειδίκευση στον Οίκο των Τυδώρ, πρόκειται για μία εκπληκτική ανακάλυψη που ενισχύει την εικόνα του «παθολογικού τέρατος» για τον Ερρίκου Η'.

«Το έως πρόσφατα άγνωστο έγγραφο, για ένα από τα διάσημα γεγονότα στην ιστορία, είναι πραγματικά "λαχείο" και ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα των τελευταίων ετών. Δείχνει τον προμελετημένο, υπολογιστικό τρόπο του Ερρίκου Η'. Ξέρει ακριβώς πώς και πού θέλει να συμβεί». Οι οδηγίες του Ερρίκου Η' προς των Σερ Γουίλιαμ Κίνγκστον, αξιωματούχου της Αυλής, περιγράφουν πώς ο βασιλιάς θα απαλλασσόταν από την «πρώην βασίλισσα της Αγγλίας, πρώην σύζυγό μας» που καταδικάστηκε για προδοσία.  

Η Μπολέυν φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου στις 2 Μαΐου 1536, κατηγορούμενη για μοιχεία. Στη δίκη της, αναφέρθηκε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τις «σαρκικές επιθυμίες» της. Αντέκρουσε τις κατηγορίες, αλλά κρίθηκε ένοχη για προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο στην πυρά ή με αποκεφαλισμό, «προς τέρψιν του Βασιλιά». 

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς - το μόνο «έγκλημά της» ήταν η «αποτυχία της να δώσει» στον Ερρίκο Η' έναν γιο. Ο διασημότερος βασιλιάς της Αγγλίας παντρεύτηκε έξι φορές στην αδιάκοπη αναζήτηση του για έναν άρρενα διάδοχο. Το διαζύγιό του από την πρώτη του σύζυγο, Αικατερίνη της Αραγoνίας, τον οδήγησε σε ρήξη με την καθολική εκκλησία. 

Από το βιβλίο των ενταλμάτων αποκαλύπτεται ότι ο Ερρίκος Η' επεξεργάστηκε λεπτομέρειες για τον αποκεφαλισμό της Μπολέυν, ορίζοντας ακόμα και το ακριβές σημείο που θα εκτελεστεί. Παράλληλα έκανε σαφές στον Κίνγκστον πως δεν πρέπει να «παραλείψει τίποτα» από τις εντολές του. Η Μπόρμαν, επικεφαλής επιμελήτρια του Historic Royal Palaces, θα συμπεριλάβει το εύρημα στη σειρά The Fall of Anne Boleyn, η οποία ξεκινά τον Δεκέμβριο, στο Channel 5.

Το επίμαχο απόσπασμα αποκαλύφθηκε χάρη στον αρχειοθέτη Σιν Κάνινγκχαμ. Σύμφωνα με την Μπόρμαν τα περισσότερα εντάλματα αποτελούν λεπτομερείς καταγραφές των κυβερνητικών πράξεων. «Είναι αρκετά βαρετά. Οι Τυδώρ ήταν σπουδαίοι γραφειοκράτες και υπάρχουν αρκετά βιβλία ενταλμάτων όπως και λογιστικά στα Εθνικά Αρχεία», ανέφερε. 

Η Μπόρμαν υποστηρίζει πως παρά την ψυχρότητα των οδηγιών, το γεγονός πως ο Ερρίκος Η' διατάσσει η Μπολέυν να μην οδηγηθεί στην πυρά, αποτελεί πράξη καλοσύνης για τα δεδομένα της εποχής. Ένας αποκεφαλισμός με τσεκούρι θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει πολλαπλά χτυπήματα. Το ότι ο Ερρίκος Η' αποφάσισε πως το κεφάλι της Μπολέυν πρέπει να κοπεί αποδυκνείει πως για την εκτέλεση της ποινής χρησιμοποιήθηκε σπαθί. Σύμφωνα με την ίδια, καθότι αυτό δεν συνηθιζόταν στην Αγγλία, βρέθηκε δήμιος από Καλαί. 

Οι οδηγίες του βασιλιά δεν τηρήθηκαν κατά γράμμα, σε έναν βαθμό εξαιτίας μίας σειράς εμποδίων. Η εκτέλεση δεν πραγματοποιήθηκε στο σημείο που είχε ορίσει. 

«Επειδή γνωρίζουμε την ιστορία τόσο καλά, ξεχνάμε πόσο βαθιά ήταν συγκλονιστική είναι η εκτέλεση μιας βασίλισσας», αναφέρει η Μπόρμαν σημειώνοντας πως παρότι για τον αποκεφαλισμό κατηγορούταν ο έμπιστος βασιλικός σύμβουλος Τόμας Κρόμγουελ το απόσπασμα αποδυκνείει πως ο Ερρίκος Η' κινούσε τα νήματα. 

Με πληροφορίες από The Guardian/Observer

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM