Αναδίπλωση της Τουρκίας στο Αιγαίο: «Παγώνουν» οι έρευνες του Oruc Reis

Αναδίπλωση της Τουρκίας στο Αιγαίο: «Παγώνουν» οι έρευνες του Oruc Reis Facebook Twitter
0

Η Τουρκία αναβάλλει τις «σεισμικές έρευνες» στην ανατολική Μεσόγειο, με απόφαση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία κίνηση που ερμηνεύεται ως τακτική αναδίπλωση. 

Μιλώντας στο CNN Turk, ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι οι έρευνες αναβάλλονται έως ότου ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά.  «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: "Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο" (σ.σ. τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πέτσας: Επιθυμούμε τον διάλογο

«Επιθυμούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία», δήλωσε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Οι διερευνητικές επαφές είχαν διακοπεί το 2016 με απόφαση της Τουρκίας», πρόσθεσε. «Είχαμε μία συνάντηση στο Βερολίνο κατόπιν πρωτοβουλίας της Γερμανίας αλλά το πλαίσιο των συζητήσεων πρέπει να ξεκινήσει από την άκρη του νήματος των διερευνητικών επαφών.»

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν «ούτε με απειλές, ούτε με τετελεσμένα, ούτε με έμπρακτη αμφισβήτηση», ενώ αναφέρθηκε και στα «ψυχικά χάσματα» που κατά τον ίδιο δημιούργησε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Oruc Reis έχει ήδη δέσει στο λιμάνι της Αττάλειας.

Ο Καλίμ, χαρακτήρισε «υπερβολικά» ρεπορτάζ όπως αυτό της Bild για αποφυγή στρατιωτικής σύρραξης «την τελευταία στιγμή», αλλά παραδέχτηκε πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ συνέβαλε δημιουργικά.

«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις», είπε ο Καλίμ προτείνοντας στις περιοχές που υπάρχει διαφωνία οι δράσεις να γίνονται από κοινού. 

Η επίμαχη NAVTEΧ δέσμευε «παράνομα», σύμφωνα με την Αθήνα, περιοχή πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η NAVTEX λήγει στις 2 Αυγούστου αλλά μετά την σημερινή αναβολή δεν αναμένεται η διεξαγωγή οποιασδήποτε έρευνας από την τουρκική πλευρά μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ