Φοβούνται πύρινο όλεθρο σήμερα στην Αυστραλία - Τρεις πυρκαγιές δημιούργησαν μέτωπο μεγαλύτερο από το Μανχάταν

Φοβούνται πύρινο όλεθρο σήμερα στην Αυστραλία - Τρεις πυρκαγιές δημιούργησαν μέτωπο μεγαλύτερο από το Μανχάταν Facebook Twitter
Δραματικές εξελίξεις και ανησυχία σήμερα στην Αυστραλία καθώς οι αρχές φοβούνται πως θα είναι η χειρότερη μέρα για τις καταστροφικές πυρκαγιές
1

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι 3.000 στρατιώτες θα ριχτούν σήμερα στη μάχη με τις φλόγες για αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Η υπουργός Άμυνας Linda Reynolds είπε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία της Αυστραλίας, η οποία σήμερα είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε μια πρωτοφανή κινητοποίηση των μέσων που διαθέτει το κράτος, συμπεριλαμβανομένου ενός τρίτου πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού ειδικά εξοπλισμένου για περιπτώσεις καταστροφών και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η απόφαση αυτή μας επιτρέπει να έχουμε περισσότερους άνδρες επί του πεδίου, περισσότερα αεροπλάνα στον ουρανό, περισσότερα πλοία στη θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά ο Μόρισον.

Οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε μέρη της νοτιοανατολικής Αυστραλίας και το Σάββατο θεωρείται μια μέρα με μεγάλη επικινδυνότητα. Σημειώνεται πως από τον Σεπτέμβριο, οι πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 23 άτομα ενώ άνευ προηγουμένου είναι η καταστροφή σε μεγάλες εκτάσεις. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το Σάββατο, ο Μόρισον δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Βλέπουμε την καταστροφή αυτή να κλιμακώνεται σε ένα εντελώς νέο επίπεδο». Η υπηρεσία μετεωρολογίας προειδοποιεί ότι οι άνεμοι δυναμώνουν σήμερα και οι θερμοκρασίες αυξάνονται. «Σήμερα θα είναι μια ημέρα σοβαρού και ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές», ανέφερε η υπηρεσία.

Φοβούνται πύρινο όλεθρο σήμερα στην Αυστραλία - Τρεις πυρκαγιές δημιούργησαν μέτωπο μεγαλύτερο από το Μανχάταν Facebook Twitter

Προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης εκδόθηκε σε περιοχές της ανατολικής Βικτόριας, η οποία ανέφερε σε κατοίκους που δεν είχαν προλάβει να φύγουν, πως  ήταν πλέον πολύ αργά για να το κάνουν. «Η ασφαλέστερη επιλογή είναι να προγραμματίσετε πώς θα παραμείνετε ασφαλείς σε εσωτερικούς χώρους, καθώς οι συνθήκες θα επιδεινωθούν», δήλωσε η προειδοποίηση, προσθέτοντας: «Το να φύγετε τώρα θα ήταν θανατηφόρα». Οι κάτοικοι έλαβαν οδηγίες να προσπαθήσουν να βρουν καταφύγιο σε κλειστό χώρο ή σε ένα μεγάλο ξέφωτο ή κοντά σε νερό.

Οι αρχές στη νοτιοανατολική Αυστραλία είναι τώρα αντιμέτωπες με ένα σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, συνθήκες που θα επιδεινώσουν τις πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι φόβοι εντείνονται καθώς όλα δείχνουν πως η μάχη θα είναι δύσκολη και κρίσιμη.

Στη Βικτόρια, τρεις πυρκαγιές συναντήθηκαν εν μία νυκτί και δημιούργησαν ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο που φτάνει τα 6.000 εκτάρια (23 τετραγωνικά μίλια). Oι τρεις πυρκαγιές δημιούργησαν μια ενιαία πυρκαγιά, μεγαλύτερη σε έκταση από το Μανχάταν και οι πυροσβέστες είναι έτοιμο να ριχτούν στη μάχη σε μια ημέρα που προβλέπεται να είναι η πιο καταστροφική μέχρι στιγμής. Οι πυρκαγιές στην Αυστραλία ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Εκτός από τους θανάτους που προκάλεσαν, έχουν μέχρι στιγμής καταστρέψει περισσότερα από 1.300 σπίτια, καθώς και εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων. Χαρακτηριστικό είναι πως έχει καταστραφεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτή του Βελγίου.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ένα κλιματικό σύστημα στον Ινδικό Ωκεανό, είναι η κύρια αιτία πίσω από την υπερβολική ζέστη στην Αυστραλία. Ωστόσο, πολλά μέρη της Αυστραλίας βρίσκονται σε συνθήκες ξηρασίας εδώ και χρόνια, γεγονός που διευκόλυνε τη διάδοση και την ανάπτυξη των πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός έχει επικριθεί για το χειρισμό του από τις πυρκαγιές. Έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι είναι απών, κάνοντας διακοπές στη Χαβάη και υπονομεύοντας τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής.

Στη νότια Αυστραλία, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο νησί του Καγκουρό, δημοφιλές θέρετρο διακοπών, όχι μακριά από την ακτή, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών από τις πυρκαγιές αυτής της εβδομάδας σε 12. Είκοσι ένας άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι στη Βικτόρια, αριθμός πάντως μειωμένος σε σχέση με τους 28 που είχαν αναφερθεί την Παρασκευή.

Περισσότερες από 130 πυρκαγιές μαίνονται στη Νέα Νότια Ουαλία, πολλές εκτός ελέγχου. Στη Βικτόρια οι αρχές διέταξαν εκκένωση περιοχών λόγω των επικίνδυνων διαστάσεων που έχουν πάρει έξι πυρκαγιές και εξέδωσαν έκτακτα δελτία για 11 άλλες, ενώ δεκάδες ακόμη μαίνονται.

Mε πληροφορίες από BBC/CNN

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ένα κλιματικό σύστημα στον Ινδικό Ωκεανό, είναι η κύρια αιτία πίσω από την υπερβολική ζέστη στην Αυστραλία. Ωστόσο, πολλά μέρη της Αυστραλίας βρίσκονται σε συνθήκες ξηρασίας εδώ και χρόνια, γεγονός που διευκόλυνε τη διάδοση και την ανάπτυξη των πυρκαγιών" Το άρθρο κάνει ότι μπορεί για να μην ονοματίσει την κλιματική αλλαγή (παλιά και υπερθέρμανση αν θυμάστε) και φυσικά, ούτε κουβέντα στο ότι οφείλεται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Αντίθετα αναφέρει το "κλιματικό σύστημα στον Ινδικό" δίνοντας καταρχάς την εντύπωση ότι οι πυρκαγιές είναι ένα φυσικό φαινόμενο που απλώς συνέβη.