Ερντογάν: Δεν θα συναντηθεί με Πενς και Πομπέο - «Εγώ θα μιλήσω μόνο με τον Τραμπ»

Ερντογάν: Δεν θα συναντηθεί με Πενς και Πομπέο - «Εγώ θα μιλήσω μόνο με τον Τραμπ» Facebook Twitter
EPA
1

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν θα έχει συνομιλίες με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που αναμένονται στην Άγκυρα για να ζητήσουν τον τερματισμό της επίθεσης στη Συρία.

«Δεν θα τους συναντήσω», δήλωσε ο Ερντογάν στο Sky News έπειτα από μια συνεδρίαση στο κοινοβούλιο με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Θα συναντήσουν τους ομολόγους τους. Εγώ δεν θα μιλήσω παρά στον Τραμπ, αν έρθει», πρόσθεσε.

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, πως ο Πενς θα συναντηθεί με τον Ερντογάν αύριο, Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, με στόχο να επιτύχει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, ο Ερντογάν, ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεσή του στη Συρία, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα τουρκικά σύνορα.

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς αναμένεται στην Άγκυρα αύριο, Πέμπτη, για να συζητήσει την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση Αμερικανών εισαγγελέων να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ως «ένα παράνομο, άσχημο βήμα».

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο αναφέρουν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν καταφέρνει πια «να παρακολουθήσει» τις ευμετάβολες δηλώσεις στο Twitter του ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την αμερικανική θέση στη Συρία.

«Όταν βλέπουμε τις δηλώσεις που αναρτά ο κ. Τραμπ στο Twitter, φθάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να παρακολουθήσουμε αυτά τα τουίτ», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους πάνω στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει εδώ και μία εβδομάδα επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), συμμάχου των Δυτικών στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, που θεωρείται όμως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

Πριν από την έναρξη της επιχείρησης, ο Αμερικανός πρόεδρος έμοιαζε να δίνει το πράσινο φως ανακοινώνοντας την αποχώρηση Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στη ζώνη αυτή. Όταν όμως κατηγορήθηκε, ακόμη και από το ίδιο του το στρατόπεδο, ότι «πρόδωσε τους Κούρδους» που πολέμησαν τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Τραμπ πολλαπλασίασε τα απειλητικά τουίτ προς την Τουρκία, κάνοντας λόγο για κυρώσεις που μπορούν να «αφανίσουν την οικονομία» της Άγκυρας.

Ακολουθώντας στο Twitter μια μέθοδο μία κρύο μία ζέστη, είπε επίσης πως οι Κούρδοι μαχητές «δεν βοήθησαν» τις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην απόβαση στη Νορμανδία, δηλώνοντας την ίδια στιγμή ότι τους «αγαπά πολύ».

«Δεν καταφέρνουμε πια να (τον παρακολουθήσουμε)», επανέλαβε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους δήλωσε επίσης ότι έδωσε συμβουλές για τις σχέσεις με τα ΜΜΕ στον (παρ)ορμητικό ομόλογό του στη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν αυτή την εβδομάδα.

«Του είπα: 'Μπορεί μερικές φορές να οργίζεστε με τα ΜΜΕ. Είστε υπό την επιρροή τους. Μην τους δίνετε σημασία, είστε ένας ισχυρός ηγέτης. Αυτό δεν ταιριάζει σε ισχυρούς ηγέτες'», είπε ο Ερντογάν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

1 σχόλια
Βρειτε μου εστω και εναν ελληνα πολιτικο με το αναστημα του τουρκου.Βρειτε μου εστω και εναν ελληνα πολιτικο που θα μιλουσε οπως μιλησε ο Ερντογαν στο Νταβος 09, στον τοτε προεδρο του Ισραηλ Σιμον Περεζ, παροτι το Ισραηλ δεκα χρονια νωριτερα ειχε πιασει τον αρχηγο των κουρδων Οτσαλαν στην ελληνικη πρεσβεια στην Κενυα και τον ειχε παραδωσει δωρακι στους τουρκους. https://www.youtube.com/watch?v=LDY2XpuV9RQ Οτι δηλωσεις κανουν οι ελληνες πολιτικοι τα τελευταια χρονια, απο τις "τρεχαμενες μιξες" του προεδρου Παυλοπουλου, μεχρι τις γλειωδεις ευθυγραμισεις των διαφορων πρωθυπουργων μας, γινονται με τις πλατες των νεων μας φιλων : αμερικανων και ισραηλινων. Ποιος ελληνας πολιτικος θα εκανε την παραμικρη επιθεση σε ξενη χωρα, εχοντας κλεισει ραντεβου με τον πλανηταρχη ενα μηνα αργοτερα ;+++Σε περιπτωση που χρειαζεται διευκρινιση, δε κρινω εδωπερα την τωρινη εγκληματικη συμπεριφορα του Ερντογαν και τις διαφορες πολιτικες του επιλογες μεσα και εξω απ την Τουρκια. Κρινω το σθενος ενος πολιτικου που δε φοβαται να απαιτει και να στεκεται ισαξια μπροστα σε ενα Ισραηλ και μια Αμερικη σε συγκριση με τους δικους μας πολιτικους που κοπτονται για το αν θα βαλουν 'η δε θα βαλουν γραβατα. Τα ιδια ισχυουν για τους δικους μας διπλωματες ( που κοπτονται μοναχα για το τι μπορουν να παρουν απ το επαγγελμα και σχεδον καθολου για το τι μπορουν να προσφερουν στη χωρα ), τους πανεπιστημιακους μας ( που νοιωθουν οτι ΟΛΗ Η γη, ποσο μαλλον η Ελλαδιτσα, περιμενε τις θεωριες τους ), και τους δημοσιογραφους μας που με απειροελαχιστες περιπτωσεις ( απλα μεταφραζουν και "συνθετουν" ξενα περιοδικα memes & all, πολλες φορες διχως να βαζουν την πηγη τους ).