ΥΠΕΝ: Τα 5 έργα που «θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια»

ΥΠΕΝ: Τα 5 έργα που «θα κάνουν την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια» Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Η Ελλάδα επιδιώκει να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων με πέντε μεγάλα, διακρατικά έργα, έχοντας ως στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενέργειας.

Ο αγωγός ΤΑΡ αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία μέσα στους επόμενους μήνες και ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB έως το τέλος του 2021. Η τελική επενδυτική απόφαση για το FSRUτ ης Αλεξανδρούπολης αναμένεται να ληφθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021 και η εμπορική λειτουργία του Σταθμού τοποθετείται δυο χρόνια αργότερα.

Σε συνάντηση που διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα γραφεία του ΣΕΒ στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανέλυσε την πρόοδο των έργων στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, καθώς και σε αξιωματούχους των δύο χωρών και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Ανάμεσα στα έργα στα οποία προσβλέπει η Ελλάδα, είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Βόρεια Μακεδονία και η αναβάθμιση του υφιστάμενου αγωγού πετρελαίου μεταξύ των δύο χωρών, για την δημιουργία ενός κέντρου διανομής καυσίμων υψηλής ποιότητας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Έμποροι φυσικού αερίου από πολλές χώρες της περιοχής, όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία, έχουν υπογράψει μακροχρόνια συμβόλαια για απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων LNG με τον φορέα υλοποίησης του FSRU.

Κατά τον υπουργό, οι σχέσεις των ΗΠΑ και της Ελλάδας έχουν ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια και στην ενέργεια και αυτό αντανακλάται στην μεγάλη αύξηση των εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα καθώς και την παρουσία αμερικανικών επενδύσεων στον κλάδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στον ρόλο των ΗΠΑ αναφορικά με τις πρωτοβουλίες ενεργειακής συνεργασίας που αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ