Τζαμί η Αγία Σοφία: Κυρώσεις κατά Τουρκίας ετοιμάζει η Ελλάδα - Ξεκινά γύρος διεθνών επαφών

Τζαμί η Αγία Σοφία: Κυρώσεις κατά Τουρκίας ετοιμάζει η Ελλάδα - Ξεκινά γύρος διεθνών επαφών Facebook Twitter
0

Το επόμενο βήμα στη νέα κρίση που προέκυψε μετά την απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εξετάζει η κυβέρνηση, που προανήγγειλε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Χθες, ο πρωθυπουργός καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για το οικουμενικό μνημείο, λέγοντας πως «επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά». 

Σήμερα, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας μας. 

«Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι διεθνές ζήτημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τέτοια παραβατική συμπεριφορά και μια τόσο μεγάλη προσβολή θα πρέπει να έχει και ανάλογη απάντηση» είπε νωρίτερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ.

Πρόσθεσε επίσης πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα προχωρήσουμε σε κάποια μορφή κυρώσεων» και τόνισε ότι η χώρα μας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν έκανε ένα ιστορικό λάθος, ένα λάθος που δημιουργεί ένα χάσμα, ελπίζω να μην είναι αγεφύρωτο».

Όπως είπε ο κ.Πέτσας «η Ελλάδα καταδικάζει αυτή την ενέργεια και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να υπάρξουν συνέπειες για την Τουρκία. Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο των κυρώσεων όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Unesco».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τέλος, κάλεσε την Τουρκία να καταλάβει πως «όποιος παραβαίνει τη διεθνή νομιμότητα, για αυτή την παραβατική συμπεριφορά υπάρχουν κυρώσεις οι οποίες πονάνε».

Υπενθυμίζεται πως σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει από χθες η απόφαση με ειδικό ιστορικό βάρος του Τούρκου προέδρου περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου, σε τζαμί.

Η απόφασή του βρήκε νομικό έρεισμα στην ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, της απόφασης του 1934, με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Κατά το διάγγελμά του, το βράδυ της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως η χώρα του ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και προαναγγέλλοντας την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στις 24 Ιουλίου.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ