Τσίπρας: Τέλη Αυγούστου θα μάθουμε αν ο Μητσοτάκης θα επιλέξει να διαφύγει

Τσίπρας: Τέλη Αυγούστου θα μάθουμε αν ο Μητσοτάκης θα επιλέξει να διαφύγει Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να μιλήσει καθαρά για το σχέδιό του, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις που θα ληφθούν στην ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι τον Αύγουστο θα φανεί αν ο πρωθυπουργός «έχει σχέδιο να διαφύγει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι αν οι εκταμιεύσεις εξαρτηθούν από όρους και κυρίως αν δεν ισχύει η ρήτρα ότι το 2021 η Ελλάδα δεν θα έχει την υποχρέωση επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων, τότε «ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί να πάρει μέτρα λιτότητας».

«Δεν φτάνει που ο Σεπτέμβρης θα είναι μαύρος με άνοδο της ανεργίας, θα υπάρχει και η πίεση για μέτρα λιτότητας που θα πυροδοτήσουν τον υφεσιακό κύκλο. Για αυτή τη δυσκολία ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πει την αλήθεια και τι σχέδιο έχει για να την αντιμετωπίσει», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε με νόημα: «Εκτός αν το σχέδιο είναι να διαφύγει. Τέλη Αυγούστου θα έχουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό».

Έλλειμμα στρατηγικής στα εθνικά θέματα

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για την πολιτική του στα εθνικά θέματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ελληνοτουρκικά.

«Ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή απέφευγε να πιέσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές. Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον Έβρο, διέκοψε κάθε δίαυλο με την Άγκυρα. Τώρα που επιχείρησε να ξανανοίξει διαύλους δεν ξέρω αν υπάρχει ο χρόνος να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άλλη πλευρά δεν είναι απρόβλεπτη, έχει σχέδιο, ούτε είναι απομονωμένη, είπε για την Τουρκία και πρόσθεσε ότι το έλλειμμα εθνικής στρατηγικής δημιουργεί ανησυχία.

«Ούτε κυρώσεις ζητάει, ούτε από την Μέρκελ απαιτεί αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, ούτε προχώρησε στην επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκταθούν, όταν αυτό είναι ώριμο, και στην Κρήτη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά, κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ μιας συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως-όπως, και ό,τι να'ναι», τόνισε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Χρειάζεται επειγόντως να έχουμε στρατηγική. Τον προειδοποιούμε να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε», τόνισε.

Οι εισηγήσεις για την ΚΕΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με τις εισηγήσεις του για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η ΚΕΑ σε σχέση με την ανασυγκρότηση του κόμματος: «Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δούμε το πρόγραμμα μας και θα ανοίξουμε μεγάλο διάλογο.

1. Η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση - πρόταση που θα επικυρωθεί στο συνέδριο. Στο βαθμό όμως που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.

2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.

3. Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών, τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM
Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Πολιτική / Νέα Δημοκρατία: Καταθέτει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο κατά της συμμετοχής των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές

Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χτες υπόμνημα στον Άρειο Πάγο με το οποίο ζητά με τη σειρά του να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες από τις ευρωεκλογές- Η επιστολή του Αλέξη Χαρίτση
NEWSROOM