Προανακριτική Novartis - Αγγελής: Περιμέναμε από τον Τσίπρα την αποπομπή της Τουλουπάκη

Προανακριτική Novartis - Αγγελής: Περιμέναμε από τον Τσίπρα την αποπομπή της Τουλουπάκη Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
1

Με «πυρά» κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα κατάθεσης του αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

«Περιμέναμε την εντολή Τσίπρα για αποπομπή Τουλουπάκη αλλά δεν ήρθε ποτέ προφανώς γιατί επέλεξε να ακούσει τον «Ρασπούτιν» που του έλεγε ότι με διώξεις πολιτικών αντιπάλων θα κερδίσουν τις εκλογές και τον Τζανακόπουλο που έλεγε ότι θα κοστίσει πολιτικά», υποστήριξε ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του.

Τι κατέθεσε ο αντιεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής


Σύμφωνα με το newpost, ο κ. Αγγελής φέρεται να τόνισε πως διαπίστωσε «παρανομίες και ατασθαλίες», ως εποπτεύων εισαγγελέας διαφθοράς. «Προσπαθήσαμε χωρίς θόρυβο εσωτερικά να τις διορθώσουμε. Δεν τα καταφέραμε για αυτό παραιτήθηκα. Μια άλλη θέση μου είναι πως ο επόπτης της εισαγγελίας διαφθοράς δεν είναι η κεφαλή. Εποπτευόμουν από την εισαγγελέα Αρείου Πάγου. Μιλάγαμε καθημερινά. Υπάρχει μια προσπάθεια κάποιοι να μείνουν στο απυρόβλητο», φέρεται να τόνισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

«Δεν πρόκειται να πω τις απόψεις μου αλλά την πραγματικότητα. Εάν εσείς θέλετε να αποκαλυφθεί η αλήθεια μία φορά, εγώ θέλω δέκα. Η γενική μου θέση για την υπόθεση Novartis είναι η εξής: Διαπίστωσα κάποιες παρανομίες, τις κατήγγειλα, προσπαθήσαμε να τις διορθώσουμε χωρίς να τρωθεί το κύρος της Δικαιοσύνης. Δεν τα κατάφερα όμως. Γι αυτό και υπέβαλα σχετικά υπομνήματα και παραιτήθηκα.

Επίσης θέλω να πω ότι ο επόπτης δεν εποπτεύει μόνο, αλλά εποπτεύεται κιόλας. Εγώ έδινα πλήρη αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Υπάρχει μια προσπάθεια να μην αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές. Όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση, για λόγους ευθιξίας θα έπρεπε να ζητήσουν εξαίρεση. Θα σας πω όλα όσα ξέρω για την υπόθεση και θα σας πω και για το αόρατο τρίτο πρόσωπο που υπήρχε και θα σας πω και ποιο είναι το πρόσωπο. Κρατούσα ημερολόγιο κάθε μέρα για όσα κάναμε όπως κάνω από την αρχή της καριέρας μου. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μου φανεί τόσο χρήσιμο», φέρεται να υποστήριξε.

Σχετικά με τη δικαστική συνδρομή και την αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων από τις ΗΠΑ φέρεται να είπε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: «Ενώ είχε ξεκινήσει δικαστική συνδρομή από την κυρία Ράικου, η κ. Τουλουπάκη την σταμάτησε. Ζήτησαν από την Αμερική ορισμένα στοιχεία. Οι Αμερικανοί αντί να απαντήσουν έστειλαν και εκείνοι αίτημα, το οποίο έφτασε στην κα Ράικου μετά την διαδρομή που προβλεπόταν διαδικαστικά να ακολουθήσει.

Ό,τι είχαμε ζητήσει εμείς, το ίδιο ζήτησαν και εκείνοι. Όταν ανέλαβα έλεγα στην κυρία Τουλουπάκη ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο. Δεν έπρεπε να σταματήσει τη νόμιμη δικαστική συνδρομή και να πάει στη Βιέννη. Εκείνη όμως δεν με άκουγε και έκανε τα δικά της. Αυτό ήταν η πρώτη ένδειξη ότι κάποιος άλλος υπήρχε πίσω της. Στη Βιέννη είπα στους Αμερικάνους οτι δεν μπορούμε να συναντιόμαστε στους διαδρόμους. Τους είπα να ακολουθήσουμε τη νόμιμη δικαστική συνδρομή. Και γυρίσαμε από τη Βιέννη. Όλα όσα έχουν γίνει μέχρι είναι μια τρύπα στο νερό στην υπόθεση Novartis.

Δεν υπάρχει ούτε ένα νόμιμο στοιχείο από αυτές τις ενέργειες.Το κυριότερο σε ό,τι αφορά τη δικαστική συνδρομή: Υπάρχει δόλος στο σταμάτημα της δικαστικής συνδρομής. Όταν ζήτησα τα έγγραφα των Αμερικανών από την κα Τουλουπάκη, μου έδωσε οκτώ έγγραφα. Ήταν οκτώ όμως ή μου απέκρυψε;

Η κ. Ράικου τηρούσε πρωτόκολλο, η κα Τουλουπάκη όχι και αυτό με έβαζε σε σκέψεις. Όταν της ζήτησα τις μεταφράσεις των εγγράφων μου έφερε πολύ περισσότερες των οκτώ. Άρα μου απέκρυψε έγγραφα. Αυτή την στιγμή υπάρχουν έγγραφα στην Εισαγγελία Διαφθοράς που δεν τα ξέρει κανείς. Είχε υποχρέωση να τα βάλει όλα μέσα στο φάκελο της δικογραφίας και δεν το έκανε. Και αυτό είναι στοιχείο του δόλου. Είμαι πολύ περίεργος να δω τι θα πει η κα Τουλουπάκη γι αυτό. Σας προτείνω να τα ζητήσετε».

Αναφερόμενος στην όλη διερεύνηση της υπόθεσης , φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες: «Μια τρύπα στο νερό έχει γίνει στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis». Στη συνέχεια φέρεται να κατέθεσε: «Υπήρχε κάποιος ισχυρότερος και η κα Τουλουπάκη μας έγραφε στα παλιά της τα παπούτσια και εμένα και την κα Δημητρίου. Οι παρανομίες στη δικαστικής συνδρομής είναι ο βασικός λόγος για τον ενδεχόμενο δόλο της Τουλουπάκη σε κατάχρηση εξουσίας και του ηθικού αυτουργού. Η κα Τουλουπάκη απέκρυπτε κάθε έγγραφο που λάμβανε και μου έφερε 8 έγγραφα χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου όταν τα ζήτησα. Αλλά τελικά κατάλαβα ότι μου απέκρυψε έγγραφα διότι ο Ν. Τζουράς που είχε κάνει τις μεταφράσεις μου έδωσε περισσότερες μεταφράσεις από τα συνολικά έγγραφα.

Η κα Τουλουπάκη αρνείται να δώσει έγγραφα και λέει ότι είναι απόρρητα διότι εάν τα δώσεις θα αποδειχθεί ο δόλος της στην υπόθεση. Εγώ ξέρω τουλάχιστον δυο που δεν έχουν σταλεί στους κυρίους Σοφουλάκη και Ζάχαρη.Όλα αναφέρουν πληροφορίες σε σχέση με την υπόθεση Novartis που δεν αναφέρουν τους όρους «πολιτικος» ή «μέλος βουλής» και δεν τα έστειλε στη Βουλή . Κανονικά αυτά τα έγγραφα πρέπει να υπάρχουν και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κάλεσα στο γραφείο μου τον υπογράφοντα τα δυο έγγραφα (εννοεί τον κ. Παπαδακο).

Ρώτησα πόσα έγγραφα εστάλησαν δεν μου απάντησε και αρνήθηκε να νου δώσει. Σε ερώτηση για ευθύνη πολιτικών είπε δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες αλλά γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ο Αμερικανός Πρέσβης έχει ενημερώσει και τον κ Κοντονή και τον κ. Καλογήρου. Του είχε ζητήσει η κα Τουλουπάκη να ψάξει λογαριασμούς Έλληνα πολιτικού που του παιδί του σπουδάζει στην Βοστόνη και ο Αμερικανός πρέσβης έχει ενημερώσει τους υπουργούς Δικαιοσύνης. Μου είπε οτι ο δικηγόρος που εμφανίζεται ως δικηγόρος μαρτύρων απειλεί μάρτυρες. Γνώριζα άμεσα από Παπαδάκη ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών πράγμα που δεν μου είπε η Τουλουπάκη και ενημέρωσα Δημητρίου. Άλλα έλεγε το FBI άλλα όμως η Τουλουπάκη. Τι προκύπτει από τα έγγραφα; Τα έγγραφα έχουν μόνο πληροφορίες, μας ξεκαθάρισαν από FBI. Και πως δεν έχουν ούτε ενδείξεις απλές πληροφορίες που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε».

«Ρωτησα τον Παπαδάκο (επικεφαλής FBI στη Αθήνα) ότι αφού δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών γιατί μας δίνετε άδεια να χρησιμοποιήσουμε πληροφορίες κατά πολιτικών και απάντησε ότι «ρωτήστε αυτούς που στέλνουν». Ρώτησα την Τουλουπάκη τι ενδείξεις έχουμε κατά πολιτικών προσώπων και μου είπε «Τίποτα. Μόνο ότι λένε οι προστατευόμενοι μάρτυρες».

Όλα τα ταξίδια στην Βιέννη από την γραμματεία διαφθοράς δεν είχαν ατζέντα καθώς έλεγαν ότι είναι απόρρητα. Τους είπα τι θα πούμε στους Αμερικανούς και λέει η Τουλουπάκη «θα τους πούμε ότι 20 Δεκεμβρίου θα ασκήσουμε ποινική δίωξη κατά Λοβέρδου-Γεωργιάδη-Σαλμά». Τους λέω «για ποιο λόγο να τους το πούμε και κυρίως με τι στοιχεία. Είστε καλά; Με αυτά τα στοιχεία θα ασκήσουμε ποινική δίωξη;». Η Τουλουπάκη μου είπε η στρατηγική είναι να ασκήσουμε ποινική δίωξη να πάει η υπόθεση στον ανακριτή και ας μείνει εκεί. Στις 20/11/2018. Είχα ενημερώσει Δημητρίου κι αποφασίστηκε η απομάκρυνση Τουλουπάκη», φέρεται να είπε στη συνέχεια.

Διώξτε τη Τουλουπάκη


Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Ι. Αγγελής ανέφερε σύμφωνα με το newpost: «Απορώ γιατί η κα Τουλουπάκη παραμένει σε αυτή την υπόθεση. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι «αν θέλετε να βρείτε άκρη στην υπόθεση Νοβάρτις, Διώξτε την κυρία Τουλουπάκη». Είναι ανεπαρκής. Το έλεγα πολύ πριν της ανανεώσουν τη θητεία της. Το έγραψα σε υπόμνημά μου με στοιχεία. Απέκρυψαν όμως από το Συμβούλιο τα στοιχεία εναντίον της και ανανεώθηκε η θητεία. Το μόνο που έχει κάνει η Τουλουπάκη στη Νοβάρτις είναι μια τρύπα στο νερό».

Εξιστορώντας τα όσα έγιναν μετά τη συνάντηση με τους Αμερικανούς εισαγγελείς στη Βιέννη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής φέρεται να είπε: «Πήγαμε στον Καλογήρου [σ.σ. τότε υπουργό Δικαιοσύνης]. Συμφώνησε με την αποπομπή Τουλουπάκη και μου είπε ότι θα ενημερώσει τον από πάνω, καθώς αυτός έπρεπε να το εγκρίνει. Ποιος είναι ο από πάνω; Η απάντηση είναι, ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Τζανακόπουλος, διαβεβαίωνε τον πρωθυπουργό πως μια τέτοια αποπομπή θα ήταν η καταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα την αποπομπή της κ. Τουλουπάκη, που ποτέ δεν ήρθε. Η κ. Παπασπύρου μας είπε πως ο πρωθυπουργός είναι σε δίλημμα: Είτε να ακούσει τον "Ρασπούτιν", που του λέει πως με τη στρατηγική των διώξεων θα κερδίσουμε τις εκλογές, είτε να διώξει την κ. Τουλουπάκη».

Συνεχίζοντας τα πυρά του κατά της κ. Τουλουπάκη, ο κ. Αγγελής φέρεται να κατέθεσε πως η εισαγγελέας διαφθοράς, «δεν ήταν μόνη της. Δεν Δεν θα μπορούσε να παραβεί τις εντολές. Υπήρχε κάποιος άλλος. Η ίδια έκανε ενέργειες για να καλύψει παράνομες αποφυλακίσεις. Αγνοούσε εμένα και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διότι την κάλυπτε ο Ρασπούτιν. Όταν ζορίσαμε την Τουλουπάκη, εκείνη έκλαιγε. Αυτό έκανε όταν ζοριζόταν. "Θα μας βάλεις φυλακή. Το έχεις καταλάβει;" αυτό της λέγαμε. Εάν δεν είχα αντιδράσει θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον κατά Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Σαλμά. Η Τουλουπάκη ήθελε να ασκήσει ποινική δίωξη πριν τις εκλογές. Ο Ρασπούτιν με την Τουλουπάκη επικοινώνησε - όπως μου είπε η Δημητρίου - δια μέσω της εισαγγελέως πρωτοδικών».

«Αυτό είναι δουλειά του Ρασπούτιν μου είπε η εισαγγελέας Δημητρίου, όταν την ρώτησα για το ψευδές δημοσίευμα με το στικάκι που τάχα αρνήθηκα να παραλάβω. Και ακόμη μου είχε πει ότι ο Ρασπούτιν έχει το ένα το πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Νέα Δημοκρατία. Γιατί θέλει να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές», φέρεται να κατέθεσε επίσης.

Ο ίδιος πάντως φέρεται να αρνήθηκε να κατονομάσει τον «Ρασπούτιν», αν και όπως φέρεται να υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες, ξέρει ποιος είναι: «Το ξέρω το όνομα του προσώπου όμως δεν το λέω. Ήταν μέλος της κυβέρνησης και είχε παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα. Φοβάμαι ότι θα με ταράξει στις μηνύσεις».

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προανακριτική Novartis - Αγγελής: Περιμέναμε από τον Τσίπρα την αποπομπή της Τουλουπάκη Πηγή: www.lifo.grΠου δεν έγινε ποτέ.Φυσικά, γιατί πως αλλιώς θα κερδίζονταν οι εκλογές ;Αφού άλλωστε το είχε πει και ο κ. Πολάκης : "'Αν δεν βάλουμε κάποιους φυλακή, εκλογές δεν κερδίζουμε".Στη δημοκρατία δεν καθιστάς ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ την φυλάκιση των πολιτικών σου αντιπάλων για να εκλεγείς. Όταν το κάνεις, σου λείπει η δύναμη της πειθούς και άρα - μην κρυβόμαστε - χρησιμοποιείς μεθόδους απολυταρχικών καθεστώτων..Καλό είναι να τα θυμίζουμε αυτά, μήπως και συνειδητοποιήσουν τι ψήφισαν όσοι τους ψήφισαν.Και σε τι καθεστώς επέλεξαν οιονεί να ζήσουν τα παιδιά τους.